İçeriğe atla

Ekran koruyucusu

Ekran koruyucu (veya ekran koruyucusu), bilgisayar uzun süre boşta kaldığında ekranı boşaltan veya hareketli görüntü veya desenlerle dolduran bir bilgisayar programıdır. Ekran koruyucuların asıl amacı, CRT ve plazma bilgisayar monitörülerinde ekran yanmasını önlemekti. Modern monitörler bu konuya duyarlı olmasa da, ekran koruyucular başka amaçlar için hala kullanılıyor. Ekran koruyucular, cihaza yeniden erişmek için bir parola gerektirerek, genellikle temel bir güvenlik katmanı sağlayacak şekilde ayarlanmıştır.[1] Bazı ekran koruyucular, kullanılmamış bilgisayar kaynaklarını, dağıtık hesaplama bilgisayar projelerinin işlenmesi gibi faydalı işler yapmak için kullanır.

Bilgisayarların yanı sıra, modern televizyon işletim sistemleri, medya oynatıcılar ve diğer dijital eğlence sistemleri isteğe bağlı ekran koruyucular içerir.

Amaç

Ubuntu 8.04'te Gnome ekran koruyucu

LCD ekranların ortaya çıkmasından önce, çoğu bilgisayar ekranı katod ışın tüplerine (CRT) dayanıyordu. Aynı görüntü bir CRT ekranında uzun süre boyunca görüntülendiğinde, ekranın içindeki fosfor kaplama alanlarının maruz kalan alanlarının özellikleri yavaş yavaş ve kalıcı olarak değişir ve sonuçta ekranda kararmış bir gölge veya "hayalet" görüntüye yol açar.[2] Katot ışın televizyonları, osiloskoplar ve CRT kullanan diğer cihazların tümü, bir dereceye kadar plazma ekranları olduğu gibi fosfor yanmasına karşı hassastır.

Ekran koruyucu programlar, kullanıcı işlem yapılmadığı zamanlarda ekrandaki görüntüleri otomatik olarak değiştirerek bu etkilerin önlenmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

ATM'ler ve demiryolu biletleme makineleri gibi halka açık olarak kullanılan CRT'ler için, yanma riski özellikle yüksektir, çünkü makine kullanılmadığında bir stand-by ekranı görüntülenir. Yakılma problemleri göz önünde bulundurulmadan tasarlanan daha eski makineler, ekran kullanıldığında ekran değiştiğinde bile, "Lütfen kartınızı yerleştirin" gibi resimler veya metinler (ekran ATM'leri durumunda) gibi görüntüler veya ekran hasarına neden olur. Ekranın boşaltılması, makinenin servis dışı göründüğü gibi söz konusu değildir. Bu uygulamalarda, ekran içeriğinin pozisyonu birkaç saniyede bir kaydırılarak veya düzenli olarak değiştirilen birkaç farklı görüntüye sahip olmasıyla yanma önlenebilir.

Daha sonra CRT'ler, fosfor kaplamalardaki gelişmelerden dolayı eski modellere göre yanmaya karşı daha az hassastırlardı ve modern bilgisayar görüntüleri genellikle eski makinelerin açık yeşil veya siyah beyaz metinlerinden ve grafiklerinden daha düşük kontrastlıdır. Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ekran panelleri de dahil olmak üzere LCD bilgisayar monitörleri yanmaya duyarlı değildir, çünkü görüntü doğrudan fosforlar tarafından üretilmez.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2019. 

Ayrıca bakınız

  • Degauss
  • After Dark (yazılım)
  • Electric Sheep
  • GNOME Screensaver
  • XScreenSaver
  • Lycos Europe
  • Johnny Castaway

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sıvı kristal ekran</span> Elektronik bir görüntü teknolojisi

Sıvı kristal ekran, elektrikle kutuplanan (İngilizce: Polarization) sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu floresan ekranların yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">RGB renk modeli</span> Bir eklemeli renk modeli

RGB renk modeli bir eklemeli renk modelidir ki burada kırmızı, yeşil ve mavi ışık geniş renk yelpazesi üretmek için çeşitli şekillerde birbirine eklenir. Modelin adı, üç ek ana rengin baş harflerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü</span> görme duyusu ile ilgili olan; görüntü ve gözle izlenebilen her şeyin taşıdığı özellik

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">QXGA</span>

QXGA veya Quad eXtended Graphics Array bir çözünürlük standardıdır. Grafik görüntü çözünürlüğü, bir bilgisayar monitörü gibi bir elektronik görsel görüntüleme aygıtının piksel cinsinden yüksekliği ve genişliğidir. Belirli genişlik ve yükseklik kombinasyonları standartlaştırılır ve tipik olarak, boyutlarını tanımlayan bir ad ve bir başlangıç bilgisi verilir. Aynı boyuttaki bir ekranda daha yüksek bir ekran çözünürlüğü, görüntülenen içeriğin daha keskin görünmesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Plazma ekran</span> fosforları yakmak için küçük gaz ceplerini ateşleyen düz panel ekran teknolojisi

Plazma ekran bir görüntüleme paneli türüdür. 30 inç ve daha yukarı boyuttaki ekranlar için tercih edilir. Genel yapılarını içlerinde sıkıştırılmış iyonize gaz bulunan elektrik yüklü görüntü hücreler oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ekran yanması</span>

Ekran yanması, resim yanması ya da halk arasında bilinen adıyla hayalet resim, elektronik bir ekran üzerinde meydana gelen kalıcı renk değişikliği ya da resim lekesidir.

<span class="mw-page-title-main">Katot ışını tüpü</span> bir veya daha fazla elektron tabancası ile fosforesans içeren ve ekran görüntüsü için kullanılan bir elektron tübüdür

Katot ışını tüpü, bir veya daha fazla elektron tabancası ile fosforesans içeren ve ekran görüntüsü için kullanılan bir elektron tüpüdür. Katot ışını tüpü elektron demetlerini modüle ederek, hızlandırarak ve saptırarak ekran görüntüsünü oluşturur.

eMac Apple tarafından üretilen Macintosh masaüstü bilgisayar

eMac Apple tarafından üretilen bir Macintosh masaüstü bilgisayardır. Başlangıçta eğitim pazarına yönelikti, ancak daha sonra Apple'ın ikinci nesil LCD iMac G4'üne daha ucuz bir kitle pazarında alternatif olarak sunuldu. EMac 12 Ekim 2005 tarihinde perakende satışa çıkarıldı ve daha sonra yalnızca eğitim kurumlarına satıldı. Apple tarafından 5 Temmuz 2006'da durduruldu ve yerini eMac gibi orijinal olarak eğitim kurumlarına satılan daha ucuz, düşük fiyatlı bir iMac ile değiştirdi. EMac tasarımı birinci nesil iMac'e oldukça yakındır. İlk iMac'e kıyasla eMacs, önceki nesil PowerPC 7xx işlemcilerden önemli ölçüde daha hızlı bir PowerPC G4 işlemcisinin yanı sıra, LCD ekranlar pahalı olacağından, eğitim pazarına yönelik 17 inçlik bir düz CRT ekrana sahip. Bununla birlikte, iMac G3'ün aksine, eMac'in taşınabilir olması gerekmiyor; ağırlığı 50 lb (23 kg) ve iMac G3'te olan taşıma kolundan yoksun.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı kalem</span> bilgisayar giriş cihazı

Işık kalem bir bilgisayarın CRT ekranıyla birlikte kullanılan ışık hassas bir değnek şeklinde bir bilgisayar giriş cihazıdır.

Retina Ekran, Apple tarafından önceki modellere göre daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip ekranlar için kullanılan bir markadır. Apple, "Retina" terimini Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi, Kanada Fikri Mülkiyet Ofisi ve Jamaika'daki bilgisayarlar ve mobil cihazlar ile ilgili olarak ticari marka olarak kaydettirmeye başvurdu. 27 Kasım 2012'de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi Apple'ın başvurusunu onayladı ve "Retina" şimdi bilgisayar ekipmanı için tescilli bir ticari markadır.

TFT LCD adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır. Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

<span class="mw-page-title-main">Gece modu</span>

Koyu renk, karanlık tema veya gece modu olarak da adlandırılan açık renk şeması, koyu arka plan üzerinde açık renkli metin, simge ve grafik kullanıcı arayüzü öğeleri kullanan ve genellikle bilgisayar kullanıcısı açısından tartışılan bir renk şemasıdır. Arayüz tasarımı ve web grafik tasarımı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Grafik ekran çözünürlüğü</span> Vikimedya liste maddesi

Grafik ekran çözünürlüğü, bilgisayar monitörü gibi bir elektronik görsel görüntüleme aygıtının piksel cinsinden genişlik ve yükseklik boyutudur. Bazı genişlik ve yükseklik kombinasyonları standartlaştırılmış ve tipik olarak boyutlarını tanımlayan bir ad ve bir kısaltma verilmiştir. Aynı boyuttaki bir ekranda daha yüksek ekran çözünürlüğü, görüntülenen fotoğraf veya video içeriğinin daha keskin ve piksel sanatının daha küçük görünmesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">ViewSonic</span>

ViewSonic Corporation, ekran teknolojisi, özellikle de sıvı kristal ekranlar, projektörler ve etkileşimli tahtalar konusunda uzmanlaşmış, Amerikan Tayvanlı çok uluslu bir elektronik şirketidir. Eğitim, işletme ve eğlence alanlarında çözümler sunar.

<span class="mw-page-title-main">Işık tabancası</span>

Işık tabancası, bilgisayarlar için bir işaretleme aygıtı ve tipik olarak tabancayı andırmak üzere şekillendirilmiş arcade ve video oyunları için bir kontrol aygıtıdır. Havacılık ve denizcilikte, aynı zamanda yönlü bir sinyal lambası da olabilir. Modern ekran tabanlı hafif silahlar, tabancaya bir optik sensör inşa ederek çalışır, bu da girişini ekran hedefi tarafından yayılan ışıktan alır. Bu tipteki ilk cihaz olan ışık kalem Whirlwind I bilgisayarında kullanıldı. Geleneksel ışık silahlar sadece CRT monitörlerle çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Video duvar</span>

Video duvar; birden fazla bilgisayar monitörü, projeksiyon cihazı ya da televizyon alıcısının, daha büyük bir ekran oluşturacak şekilde birbirlerine tutturulmasıyla oluşturulan bir çoklu ekran sistemidir. Günümüzde bu sistemde genellikle LCD paneller, LED ekranlar, projeksiyon ekranları, lazerle çalışan fosfor ekranlar ve arkadan projeksiyonlu televizyonlar kullanılırken daha önceleri jumbotronlar da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Piksel geometrisi</span>

Bir görüntü sensörü veya ekrandaki piksellerin bileşenleri, piksel geometrisi adı verilen farklı örüntülerde düzenlenebilir.

RAMDAC , bir ekran kartının önemli bir bileşenidir ve bilgisayarın dijital sinyalleri analog video sinyallerine dönüştürmekle görevlidir. Bu, bilgisayarın dijital içeriği, monitörün anlayabileceği analog bir formata dönüştürerek görüntüleme işlemini mümkün kılar. Ancak, daha yeni ekran kartlarında bu bileşenin önemi azalmıştır.