İçeriğe atla

Ekran filtresi

Bilgisayar ekranına uyan bir cihaz için monitör filtresi sayfasına bakın.

Bir ekran filtresi, kumu ve diğer ince parçacıkları sulamadan veya endüstriyel uygulamalardan sudan ayırmak için sert veya esnek bir ekran kullanma [su filtrasyonu] türüdür.[1][2] Bunlar, genellikle su yosunları gibi organik maddelerin filtrelenmesi için önerilmez, çünkü bu tür kirletici maddeler, filtre yüzeyi boyunca yeterli basınç düşüşü meydana gelirse, filtre içinden spagetti benzeri iplere eklenebilir. Tipik elek malzemeleri arasında paslanmaz çelik (ağ), polipropilen, naylon ve polyester bulunur.[3]

Kendi kendini temizleyen ekran filtreleri, bu sınırlamaların üstesinden gelmek için otomatik bir geri yıkama döngüsüne sahiptir.[4] Geri yıkama döngüleri, benzer kapasiteye sahip bir ortam filtresine kıyasla çok daha sık görülür ve her geri yıkama işlemi gerçekleştirmek için çok daha az su gerektirir. Besin maddelerini süzmeden önce kirletici maddeleri sudan hızla uzaklaştırma yetenekleri, bu tür filtreleri yeniden-kültür yetiştiriciliği sistemleri için popüler seçenekler haline getirmektedir.[5] Soğutma kulesi, ısı eşanjörü ve diğer ekipman koruma uygulamaları gibi kapalı döngü endüstriyel sistemlerde de popüler hale gelmiştir. Sadece büyük nesneleri dışarıda tutmak için tasarlanan daha büyük açıklıkları olan benzer cihazlara süzgeç denir. Paslanmaz çelik süzgeçler endüstriyel, belediye ve sulama uygulamalarında kullanılır ve çok yüksek debiler için tasarlanabilir. Bir kontrolör ve vana ile eşleştirildiğinde, bir süzgeç tamamen otomatikleştirilebilir. Askıya alınan parçacıklar ekranın içinde toplanır ve birikintiyi çıkarmak için boşaltma vanası açılır. Bu, süzgeç elemanının manuel olarak temizlenmesi ihtiyacını ortadan kaldırır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sterilizasyon (mikrobiyoloji)</span> bir ürünün içindeki ya da bir cismin üzerindeki bütün mikropları kesin bir şekilde öldürmek

Sterilizasyon, bir ürünün içindeki ya da bir cismin üzerindeki bütün mikropları kesin bir şekilde öldürmek anlamına gelir. Bunun için de alkol, oksijenli su, merkürokrom gibi dezenfekte edici özelliği bulunan maddelerden yararlanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru temizleme</span> Su kullanılmadan yapılan bir tekstil yıkama yöntemi

Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen apolar bir çözücü kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır. Yapısı polar olan su kullanan ıslak temizlemeden farklıdır, yine de sıvı içerir, ancak giysiler bunun yerine su içermeyen bir sıvıyla yıkanır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 900</span> Telefon Modeli

Nokia Lumia 900, Windows Phone işletim sisteminin Windows phone 7 sürümüne sahip Nokia tarafından 9 Ocak 2012 tarihinde Consumer Electronics Show'ta tanıtılan bir akıllı telefondur. 4G LTE desteğine sahip olan bu cihaz Nisan 2012 tarihinde satışa sunulmuştur. AT&T ile satışına başlanan bu cihazın çıkış fiyatı 99.99$ iken günümüzde yine AT$T tarafından yalnızca 49.99$'a satılmaktadır. Bu fiyat cihaz üretim maliyetinin oldukça altındadır. MeeGo sistemli Nokia N9 modelini takip etti. Aygıtın ardılı Nokia Lumia 920-dir.

<span class="mw-page-title-main">Su temizleme</span>

Su arıtma istenmeyen kimyasalları, biyolojik kirleticileri, askıda katı maddeleri(AKM) ve gazları sudan uzaklaştırma işlemidir. Amaç, belirli amaçlara uygun su üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Moto 360 (2.nesil)</span>

Moto 360 (2.nesil), Motorola Mobility şirketinin Motorola Moto ailesine ait Android Wear tabanlı Akıllı saattir. IFA'da 14 Eylül 2015 tarihinde ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Moto 360 (1.nesil)</span> Android tabanlı akıllı saat

Moto 360 (1.nesil), Motorola Mobility şirketinin Motorola Moto ailesine ait Android Wear tabanlı Akıllı saattir. 18 Mart 2014 tarihinde ilan edildi ve Moto X (2.nesil) ve Moto G (2.nesil) yeni modeller ile birlikte ABD'de 5 Eylül 2014 tarihinde yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 501</span>

Nokia Asha 501, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Nokia Asha platform sistemi'ne mensup bir akıllı telefondur. 9 Mayıs 2013 tarihinde Hindistan'da Nokia tarafından ilan edildi ve 24 Haziran 2013'te piyasaya çıktı. Cihaz, Nokia tarafından "Tam Dokunuş" akıllı telefon olarak sınıflandırıldı. Telefon tek veya çift SIM yapılandırmasında bulunur. Nokia 500 cihazının devamı olan modelin ardılı Nokia X ailesi ve Nokia X platform sistemli Nokia X modelidir. "Pocket Power / Yaşam hızında hareket / Sevdiğiniz her şeye erişmek için bir hızlıca kaydır" sloganı ile yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Su pınarı</span>

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları. POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

<span class="mw-page-title-main">Su filtresi</span>

Bir su filtresi, kirleri gideren bir filtre veya cihazdır. En yaygın su temizleme yöntemidir. İnce bir fiziksel bariyer, kimyasal işlem veya biyolojik bir işlem kullanarak suyun kirlenmesini azaltır. Filtreler, tarımsal sulama sağlama, erişilebilir içme suyu, genel ve özel akvaryumlar, havuzların ve yüzme havuzlarının güvenli kullanımı gibi farklı alanlardaki suyu temizler.

<span class="mw-page-title-main">Su yumuşatma</span> Sert sudan pozitif katyonların çıkarılması

Su yumuşatma, su arıtma zamanı kalsiyum, magnezyum ve diğer bazı metal katyonların sert su içerisinde uzaklaştırılmasıdır. Elde edilen yumuşak su, sabun kalsiyum iyonlarını paspaslamakla israf edilmediğinden, aynı temizlik çabası için daha az sabun gerektirir. Yumuşak su ayrıca borularda ve bağlantı parçalarında kireç birikmesini azaltarak veya ortadan kaldırarak sıhhi tesisatın ömrünü uzatır. Su yumuşatma, genellikle kireç yumuşatma veya iyon değiştirme reçineleri kullanılarak gerçekleştirilir, ancak su filtreleri sistemlerinde nanofiltrasyon veya ters osmoz membranları kullanılarak giderek daha fazla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı kum filtre</span>

Hızlı kum filtresi veya hızlı yerçekimi filtresi, su filtreleme sisteminde kullanılan bir su filtresi ve kum filtresi türüdür ve belediye içme suyu tesislerinde çok aşamalı bir su arıtma sisteminin bir parçası olarak yaygın şekilde kullanılır. İlk modern hızlı kum filtreleme tesisi, New Jersey'deki Little Falls'da George W. Fuller tarafından tasarlandı ve inşa edildi. Fuller'ın filtrasyon tesisi 1920'de faaliyete geçti ve ABD'de bu teknoloji başarılı oldu. Hızlı kum filtreleri, 1920'lerde büyük belediye su sistemlerinde yaygın olarak kullanılıyordu, çünkü yavaş kum filtresine kıyasla daha küçük alanlara ihtiyaç duyuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Yavaş kum filtresi</span>

Yavaş kum filtreleri su filtreleme sisteminde kullanılan bir su filtresi ve kum filtresi türüdür. İçilebilir bir üründe yavaş kum filtreleri kullanılmaktadır. Tipik olarak 1 ila 2 metre derinliktedirler, dikdörtgen veya silindirik olabilirler. Sayaçlar saatte metrekare başına 200 ila 400 litredir. ABD'deki pek çok belediye sistemi başlangıçta yavaş kum filtreleri kullandı, ancak şehirler büyüdükçe daha sonra içme suyu talebindeki artış nedeniyle hızlı kum filtreleri kurdular.

<span class="mw-page-title-main">Karbon filtreleme</span>

Karbon filtreleme, kimyasal adsorpsiyon kullanarak kirleticileri ve safsızlıkları gidermek için bir aktif karbon yatağı kullanan bir filtreleme yöntemidir. Her bir karbon parçacığı veya granülü, kirletici maddelere filtre ortamı içindeki aktif alanlara maksimum maruz kalmayı sağlayan geniş bir yüzey alanı veya gözenek yapısı sağlar. Bir gram aktif karbon, 3.000 m²'den fazla bir yüzey alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kum filtresi</span>

Kum filtreleri, en yaygın su filtreleri türünden biridir ve su arıtma işleminde bir basamak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ortam filtreleri</span>

Bir medya filtresi, bir filtre türüdür. Kum, turba, rendelenmiş lastik, köpük, kırılmış cam, jeo-tekstil kumaş, antrasit, kırılmış granit yatak veya içme, yüzme havuzları, kültür balıkçılığı, sulama, yağmursuyu sulama yönetimi, petrol ve gaz operasyonları ve diğer uygulamalar için suyu filtreleyen diğer malzemeler kullanır. Belediye içme suyu sistemleri, arıtma için genellikle hızlı kum filtresi veya yavaş kum filtresi kullanır.

Mikrofiltrasyon, kontamine bir sıvının, mikroorganizmaları ve süspanse edilmiş partikülleri proses sıvısından ayırmak için özel bir gözenek büyüklüğündeki membrandan geçirildiği bir tür fiziksel filtrasyon prosesidir. İstenmeyen kirletici maddeler içermeyen bir ürün akışı sağlamak için, membran teknolojisi kullanılarak ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon ve ters osmoz gibi çeşitli ayırma işlemleriyle birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Taşınabilir su arıtma</span>

Taşınabilir su arıtma cihazları, içme amaçlı arıtılmamış kaynaklardan suyu arıtmak için kullanılan, kendi kendine yeten, kolayca taşınan su filtreleme sistemidir. Başlıca işlevleri patojenleri ve çoğu zaman askıda kalan katı maddeleri ve bazı hoş olmayan veya toksik bileşikleri ortadan kaldırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lavabo</span>

Lavabo; el yıkama, bulaşık yıkama ve diğer amaçlarla kullanılan kase şeklinde bir sıhhi tesisat armatürüdür. Lavabolar, sıcak ve soğuk su sağlayan musluklara sahiptir ve daha hızlı durulama için kullanılacak bir sprey özelliği içerebilir. Mutfak ve banyolarda bulunur. Lavabolar kullanılmış suyu gidermek için bir lavabo süzgeci içerir. Birçokunda ayrıca entegre bir sabunluk bulunabilir. Lavabolar taş, tahta, seramik, somut, bakır, vitre emayı, dökme demir, granit, mermer, nikel, plastik, polyester, porselen, paslanmaz çelik gibi farklı malzemelerden yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S6 Active</span>

Samsung Galaxy S6 Active; Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, ABD'de sadece AT&T operatöründe mevcuttu. S6 Active; Samsung Galaxy S6'nın bir modeli olarak S6 ile benzer özelliklere sahiptir, ayrıca cihazda; daha sağlam tasarımla beraber suya dayanıklılık, şoka dayanıklılık ve toza dayanıklılık özelliklerini ifade eden IP68 özellikleri bulunur. Cihaz, 12 Haziran 2015'te satışa çıkarılmıştır.

Çapraz Akışlı Filtrasyon Teknolojisi. Bir sıvının içerdiği farklı molekül ya da partikül boyutlarında çözülmüş ya da dağılmış bileşenler farklı boyutlarda gözenekleri olan membranlar kullanarak ayrı sıvı akımlarına ayrılır. Membran filtrasyon yarı geçirgen bir membran kullanılarak bir sıvının iki akışa ayrılması teknolojisidir.