İçeriğe atla

Ekolojik terörizm

Ekolojik terörizm, çevrecilik hedeflerini desteklemek için insanlara veya mülke karşı işlenen bir şiddet eylemidir.[1][2]

Ekolojik terörizm, derin ekoloji ve ekofeminizm gibi radikal çevreciliğin bir türüdür.[3]

Taktikler

  • Ağaç dikeni, 1984'te sıklıkla kullanılmış bir taktikti. Ağaç dikeni, bir ağacın gövdesine hızara veya baltaya zarar vermek amacıyla ucu dışarıya bakacak şekilde bir çivi çakılmasıdır ve odunculara zarar verme riski vardır. Ancak bugüne kadar ağaç dikeni taktiğinin yol açtığı sadece bir ciddi yaralanma rapor edilmiştir.[3]
  • Kundaklama, en çok SUV mağazaları ve elektrikli testere satan dükkanlar gibi endüstrilere yönelik saldırılarda kullanıldı.[3]
  • Bombalı saldırı, nadiren kullanılan bir yöntemdir. 1980'lerin başlarında nükleer santral inşaatlarına yapılan RPG-7 tanksavar roketli saldırılar bu türe örnek gösterilebilir.[4]
  • Monkeywrenching, çevreye zarar veren ekipmanlara ve ürünlere karşı gerçekleştirilen sabotajlar için kullanılan terimdir.[5]

Eko-terörizm, sivil itaatsizlik ve sabotaj

Eko-terörizm genellikle daha fazla çevre politikası değişikliği için gerçekleştirilen şiddet kullanımı olarak tanımlanır. Eko-teröristler, çevresel hedeflerini ilerleteceğine inanırlarsa, kurbanlarına duygusal ve fiziksel sıkıntı vermeye isteklidirler. Çevresel eylemin bu daha radikal versiyonu, yasadışı olmayan ve bir sivil itaatsizlik biçimi olarak sınıflandırılacak olan ve çevresel değişimi etkilemek için protestoları, oturma eylemlerini ve diğer sivil eylemleri kullanan eko-aktivizmin daha ılımlı öncüsüne kıyasla yasa dışıdır. Eko-terörizm çevre adına sabotaj da içerebilir.Bu, insanlara zarar verebilecek mala karşı işlenen suçları içerdiğinden yasa dışıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, FBI'ın terörizm tanımının mülkiyete karşı şiddet eylemlerini içerdiğini ve çoğu sabotaj eyleminin iç terör alanına düşmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.[6] Sabotaj, mülkü yok etmeyi veya yok etmekle tehdit etmeyi içerir ve bu durumda, Monkeywrenching veya ecotage olarak da bilinir. Birçok sabotaj eylemi, kundaklama kullanılarak ekipman ve insansız tesislere zarar verilmesini içerir.

Felsefe

Eko-terörizmin ardındaki düşünce, 1960'larda yaygınlık kazanan radikal çevrecilik hareketinden kaynaklanmaktadır.Radikal çevrecilikten doğan fikirler, "doğanın yağmalanmasından kapitalizmin, ataerkil toplumun ve sanayi devriminin ve onu takip eden yeniliklerin sorumlu olduğu inancına dayanır". Radikal çevrecilik, aynı zamanda, çevrenin tükenmesinden insan toplumunun sorumlu olduğu ve mevcut toplum kontrolsüz bırakılırsa, çevrenin nihai olarak tamamen bozulmasına yol açacağı inancıyla da karakterize edilir.[7]Derin ekolojistler gibi, bazı eko-teröristler, " insanların biyolojik topluluğun sıradan bir üyesi olduğu inancı " olarak tanımlanan ve tüm canlıların haklarına sahip olması ve korunmayı hak etmesi gerektiği inancı olarak tanımlanan biyomerkezcilik fikrine katılırlar.Diğer eko-teröristler, çevreyi "doğal", yani sanayi öncesi durumuna döndürme hedefi gibi derin ekolojinin farklı yönleri tarafından motive edilir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "ecoterrorism - definition of ecoterrorism by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia". Thefreedictionary.org. 27 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2010. 
  2. ^ "Ecoterrorism". Merriam-webster.com. 13 Ağustos 2010. 11 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2010. 
  3. ^ a b c Long, Douglas. Ecoterrorism (Library in a Book). New York: Facts on File, 2004. Print. Page 19-22, 5, 5, 6, 6, 7, 154, 154, 48, 49-55.
  4. ^ Times, Frank J. Prial and Specia L To the New York (20 Ocak 1982). "ANTITANK ROCKETS ARE FIRED AT FRENCH NUCLEAR REACTOR". The New York Times. 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2018. 
  5. ^ author., Abbey, Edward (16 Eylül 2014). The monkey wrench gang. ISBN 9780062357267. OCLC 905960246. 
  6. ^ "The Threat of Eco-Terrorism". FBI (İngilizce). 14 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  7. ^ Dunlap, Riley E.; Mertig, Angela G. (1992). American environmentalism : the U.S. environmental movement, 1970-1990. Internet Archive. Philadelphia : Taylor & Francis. ISBN 978-0-8448-1730-9. 
  8. ^ LEADER, STEFAN H.; PROBST, PETER (1 Ekim 2003). "The Earth Liberation Front and Environmental Terrorism". Terrorism and Political Violence. 15 (4): 37-58. doi:10.1080/09546550390449872. ISSN 0954-6553. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Terörizm, terör ya da yıldırıcılık, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terim. Hükûmetlere veya kuruluşlara göre değişmekle birlikte, terör uygulayan organize çeşitli gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist ya da yıldırıcı denilmektedir. Bununla birlikte bu ifade oldukça tartışmalı bir kavram olup üzerinde akademik ya da uluslararası fikir birliği yoktur. Gücünü ve yetkilerini bu yönde kullanan devletler de devlet terörizmi kapsamında, savaş suçları ya da insan hakları ihlalleri nedeniyle bu kavramla yargılanabilmektedir. Buna benzer olarak; devlet organlarını direkt olarak kullanmayıp, iktidarlardaki grubun veya partinin desteklediği örgütlere verilen desteği tanımlayan devlet destekli terörizm sonucu da benzer yargılamalar olabilmektedir. Birçok akademisyen çeşitli hükûmetlerin eylemlerinin de "terörizm" olarak damgalanabileceğini belirtmiştir. Bir ülkede veya bölgede gücü elinden bulunduran iktidarlar veya hükûmetler gerçekleşen bir direniş hareketini "terörizm" ile etiketleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çevrecilik</span> çevreyi korumakla ilgili ideoloji ve sosyal hareket

Çevrecilik, çevre hareketini destekleme veya katılmaktır. Doğal kaynakları ve ekosistemleri korumak için lobi faaliyeti yapma, çevre eğitimi, çevreci eylemler ve örnekler geliştirmekle merkezi ve yerel yönetimlerdeki karar alma süreçlerini etkileme arayışında olan sosyal bir harekettir. Çevre ile ilişkili konulardan bazıları; kirlilik, türlerin yok olması, katı atıkların azaltılması, geri dönüşüm, küresel ısınma tehdidi ve genetiği değiştirilmiş ürünler.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan Kurtuluş Cephesi</span> aktivist grup

Hayvan Kurtuluş Cephesi, 1976'da radikal hayvan hakları eylemcisi Ronnie Lee'nin kurduğu aktivist gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Eko etiket</span>

Eko etiketler, ürünlerin üretim ve kullanım aşamalarında diğer ürünlere kıyasla çevreye daha az zarar verdiği düşünüldüğü takdirde ürünlere eklenen etiketlerdir. Eko etiketleme ile tüketicilerin çevreye zarar vermeyen ürünleri tercih etmesi sağlanırken, üreticilerin de çevreye duyarlı üretim gerçekleştirmesi amaçlanmıştır. Eko etiketler 3 ana başlık altında incelenebilir:

<span class="mw-page-title-main">PKK'yi terör örgütü kabul eden ülke ve kuruluşlar</span> PKKyı terör eylemlerinde bulunan bir silahlı örgüt olarak tanımlayan ülke ve kuruluşlar

Kürdistan İşçi Partisi veya Kürtçe ismi olan Partiya Karkerên Kurdistanê'nin kısaltmasıyla PKK; Avrupa Birliği, NATO gibi uluslararası kuruluşlar ve bazı devletler tarafından terör örgütü olarak kabul edilmiştir.

Hristiyan terörizmi, Hristiyan motivasyonlarını veya hedeflerini savunan gruplar veya kişiler tarafından terör eylemlerinin içerilmesini ifade eder.

Devrimci terör veya terör iktidarı, 1793'ten 1795'e kadar olan Fransız Devrimi sırasında ortaya çıkan Terör Dönemi'nde karşı-devrimcilere karşı kullanılan kuvvetin kurumsallaştırılmış uygulamasını ifade eden terim. Komünist terörizm terimi ise Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Kızıl Terörü ya da Kızıl Kmerler iktidarının karşı devrimci kesimlere uyguladığı uygulamaları tanımlamak için kullanılmıştır. Tersine, Beyaz Terör gibi "gerici terör" ise devrimleri bastırmak için de kullanılır.

Devlet destekli terörizm, devletler veya devletlerle ilişkili ulusaltı gruplar tarafından stratejik, politik, dinî veya ekonomik hedeflere ulaşabilmek için hedef toplum üzerinde korku ortamı yaratmaya yönelik şiddet ve yıldırma eylemleridir.

Backfire Operasyonu, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yürütülen, FBI tarafından eko-terörizm olarak tanımlanan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hayvan hakları ve çevresel nedenler adına yıkıcı eylemlere yönelik, çok kurumlu bir suç soruşturmasıdır. Operasyon, çoğu Hayvan Kurtuluş Cephesi ve Dünya Kurtuluş Cephesi üyesi olan bir dizi kişinin mahkûmiyetine ve hapse atılmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

Ecocity Builders tarafından tanımlanan bir eko-kent veya eko kentin, "doğal ekosistemlerin kendi kendini idame ettiren esnek yapısı ve işlevi üzerine modellenen bir insan yerleşimidir". Basitçe ifade etmek gerekirse, bir eko-kent ekolojik anlamda sağlıklı bir kenttir. Dünya Bankası, ekolojik şehirleri "ekolojik sistemlerin faydalarından yararlanan ve bu varlıkları gelecek nesiller için koruyan ve besleyen entegre kentsel planlama ve yönetim yoluyla vatandaşların ve toplumların refahını artıran kentler" olarak tanımlamaktadır. Mevcut tanımlar arasında evrensel olarak kabul edilmiş bir 'eko-kent' tanımı olmamasına rağmen, bir eko-kentin temel özellikleri üzerinde bazı fikir birlikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre hareketi</span>

Koruma ve yeşil politikayı da içeren çevre hareketi (ekoloji hareketi olarak da anılır ), çevresel sorunları ele alan için çeşitli felsefi, sosyal ve politik hareketlerdir. Çevreciler, kamu politikası ve bireysel davranışlardaki değişiklikler yoluyla kaynakların ve çevrenin adil ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini savunurlar. Ekosistemlerin düşmanı değil bir katılımcısı olarak insanlığın tanıyan çevre hareketi ekoloji, sağlık ve insan haklarına odaklanır.

Ateşin Çocukları İnisiyatifi, Türkiye'de meydana gelmiş çeşitli orman yangını ve kundaklama olaylarını üstlenmiş bir örgüttür. Örgüt genellikle PKK ile ilişkilendirilmektedir, ancak iki örgüt de bu iddiaları reddetmektedir. Orman yangınlarını üstlenmelerinden ötürü örgütün bu eylemleri çevre terörizmi olarak ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi ekoloji</span>

Siyasi ekoloji, siyasal, ekonomik ve sosyal faktörler ile çevresel sorunlar ve değişimler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Siyasi ekoloji, çevre konularını ve fenomenlerini politikleştirerek incelediğinden, apolitik ekolojik çalışmalardan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Terör sosyolojisi</span>

Terör sosyolojisi, terörizmi sosyal bir fenomen olarak anlamaya çalışan sosyolojinin bir alandır. Alan, terörizmi tanımlar, niçin gerçekleştiğini araştırır ve toplum üzerindeki etkisini değerlendirir. Terörizm sosyolojisi, siyaset bilimi, tarih, ekonomi ve psikoloji alanlarından meydana gelmektedir. Terörizm sosyolojisi, terörizmi meydana getiren sosyal koşullara vurgu yapması ile önemli terörizm araştırmalarından farklılık göstermektedir. Terörizm sosyolojisi ayrıca devletlerin böyle olaylara nasıl tepki gösterdiğini araştırır.

Yahudi terörizmi, Yahudilik içindeki aşırılık yanlıları tarafından işlenen dini terörizmdir.

Radikalleşme, bir bireyin veya bir grubun, siyasi, sosyal veya dini bir statükonun karşısında giderek radikal görüşleri benimsemesi sürecidir. Toplumun genel fikirleri, radikalleşmenin sonuçlarını şekillendirir; örneğin, radikal hareketler toplumdaki ilerlemeci değişikliklere karşı geniş bir sosyal uzlaşının veya toplumda değişim isteğinin bir sonucu olabilir. Radikalleşme, hem şiddet içeren hem de şiddet içermeyen eylemlere yol açabilir - akademik literatür radikalleşmenin şiddet içeren aşırıcılığa veya terör eylemlerine yol açan radikalleşme üzerinde odaklanmaktadır.

Radikal çevrecilik, çevre hareketi içinde ana akım çevreciliğe yönelik eleştirilerden doğan; konuya daha geniş ve farklı bir bakış açısı getiren bir taban hareketidir.

Yeşil emperyalizm, Batı'nın çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerin iç işlerini çevrecilik hakkında duyar kasarak etkilemeye yönelik bir stratejisine verilen aşağılayıcı lakaptır.

Terörizmin tanımı konusunda akademik ya da hukuki bir uzlaşı bulunmamaktadır.