İçeriğe atla

Ekmek ve sirk siyaseti

Ekmek ve sirk siyaseti (veya sadece "ekmek ve sirk"), Roma İmparatorluğu'nda ve sonrasında Doğu Roma İmparatorluğu'nda Roma ve Konstantinopolis gibi şehirlere cazibe kazandırmak ve böylelikle şehirlerin nüfusunu artırmak amacıyla halka temel gıda maddelerini iaşe olarak bedava vermek ve halkın güvenliğini garanti etmek gibi ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra halkı eğlendirmeye yönelik etkinliklerin düzenlenmesinin de devletin görevlerinden biri kabul edilmesi siyasetine verilen isimdir.

Konstantinopolis'te ekmek ve sirk

Bu siyasetin temel amacı herhangi bir kuşatma anında şehrin kendini savunabilecek kadar kalabalık olmasını sağlamaktır. Öyle ki 378 yılındaki Konstantinopolis kuşatmasında Gotlar, şehrin içinde kendilerine karşı koyabilecek büyük bir halk kalabalığı olduğunu gördüklerinde kente saldırmaktan vazgeçmişlerdi, çünkü surları geçip kente ulaşsalar dahi direnişin kendilerini durduracağını hatta yok edeceğini biliyorlardı. Bu politika ile oldukça kalabalıklaşan Konstantinopolis'in 542 yılındaki Justinianus Veba Salgını'ndan önce surların içinde ve hemen dışındaki nüfusunun neredeyse yarım milyona ulaştığı tahmin edilmektedir. Yüzyıllar içerisinde sistemleşen ve nüfus artışına göre kendini geliştirebilen bu politika ile 12. yüzyılda 400 bin olduğu tahmin edilen olan Konstantinopolis nüfusuna hala yeterli ekmek tedarik edilebiliniyordu.

Bugün At Meydanı olarak bilinen Hipodrom ve çevresi, halka açık eğlencelerin düzenlendiği alandı. At ve at arabası yarışları, fanatikleri de bulunan yeşiller ve maviler olarak adlandırılan takımlar arasında yapılıyordu. Bu takımların taraftarları toplumsal gruplar oluşturuyordu. Hatta bu takımların taraftarları zaman zaman isyan hareketlerine katılabiliyordu. 532 tarihli Nika Ayaklanması da tam olarak yeşiller ve maviler olarak adlandırılan iki takımın öfkeli fanatikleri tarafından başlatılmıştır. At yarışlarına ek olarak çeşitli jimnastik ve atletizm oyunları, dövüş oyunları, vahşi hayvanlarla yapılan gösteriler, dans ve müzik gösterileri gibi etkinliler de yeşil ve mavilerin sorumluluğu altında düzenleniyordu. Yani yeşil ve mavi takımları bir spor kulübü olarak imparatorluk adına ve imparatorun desteğiyle hareket ediyordu.

11 Mayıs olarak gelenekselleşmiş "Konstantinopolis'in Kuruluşu"nun yıl dönümleri hipodromda kutlanıyordu. Yine savaşlarda ele geçirilmiş düşman askerlerinin ve idam mahkumların infazı, hanedan üyesinin doğumu adına yapılan kutlamalar ve yeni imparatorun taç giyme töreni gibi etkinlikler için hipodrom kutlama alanı ve toplanma yeri olarak niteliklerini sürdürdü. Bu etkinlikler ve törenler sırasında imparator, halkıyla buluşabiliyordu. Zaman zaman halka hitaben konuşmalar yapılıyor, halk bizzat imparatorun ağzından gelişmeleri takip edebiliyordu. 12. yüzyılda hanedan mensupları evlilik törenlerini Blaherna Sarayı'nda gerçekleştirmeye ve kutlamaya karar verdiği zaman halkın tepkisiyle karşılaşmıştı. Bir eğlence, etkinlik ve kutlama alanı olarak hipodrom; Konstantinopolis'in sosyal hayatında oldukça önemli bir yerdeydi ki devlet, halk eğlencesi için azımsanamayacak miktarlarda bütçe ayırıyordu. Hipodromda tüm senato, ordu ve halkın huzurunda gerçekleştirilen imparatorun taç giyme töreni, 457 yılında Konstantinopolis patriki tarafından Ayasofya’da taç giydirme törenine dönüştürüldü.

Roma'da ekmek ve sirk

İlk defa Roma'da ortaya çıkan ve Roma şehri içinde gelenekselleşen ekmek ve sirk siyaseti, hem artan maliyetler hem de pagan içerikleri yüzünden Katolik kilisesinin güç kazanmasıyla geri plana itilmeye başlandı. Daha sonra ise yine kilise aracılığıyla "çorba ve mağfiret (kurtuluş)" törenlerine dönüştürüldü. Eğlence etkinlikleri için yapılmış ve Antik Yunan tiyatrolarının sergilendiği ve müzik dinletilerinin yapıldığı mekanlar (odeion) yıkılarak parçalarıyla taş ocakları ve fırınlar yapıldı. Diğer yandan at ve at arabası yarışlarının yapıldığı hipodrom eğlenceleri hiçbir zaman kaldırılamadı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis</span> İstanbulda Sarayburnu ve çevresine (Fatih) tekabül eden tarihî şehir, Doğu Roma ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun başkenti

Konstantinopolis veya Kostantiniyye, Roma İmparatorluğu (330–395), Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu (1204–1261) ve Osmanlı İmparatorluğu'na (1453–1922) başkentlik yapmış tarihî bir şehir. Günümüzde şehir, Atatürk'ün inkılaplarından biri olarak 1928'de Latin harflerine geçilmesi sonrası, kentin Türkçe adının Latin harfleriyle yazılmış hali olan İstanbul olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Meydanı</span> İstanbulda tarihi bir meydan

Sultanahmet Meydanı, İstanbul'un Fatih ilçesinin Binbirdirek mahallesinde bulunan tarihî bir meydan. Bizans İmparatorluğu döneminde Konstantinopolis'teki adı Hipodrom, Osmanlı İmparatorluğu zamanında ise Atmeydanı olarak adlandırıldı. Şehrin en önemli meydanlarından birisi olan alanın içerisinde Roma sirki, bugün Sultanahmet Camiinin olduğu noktada ise Büyük Saray bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Latin İmparatorluğu</span> Katolik Latinlerin 1204te Konstantinopolisi işgal ettikten sonra kurdukları devlet (1204–1261)

Latin İmparatorluğu ya da Konstantinopolis Latin İmparatorluğu, Latinlerin 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi'nin neticesinde Konstantinopolis'i işgal ederek kurduğu bir devlettir. Haçlıların Romanya adını verdiği bu devlet 57 yıl ayakta kalmış, 25 Temmuz 1261 tarihinde İznik İmparatoru VIII. Mihail'in Konstantinopolis'i Haçlılardan geri almasıyla ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Circus Maximus</span>

Circus Maximus, Roma'da antik bir hipodrom ve kitlesel eğlenceler için toplanma yeri.

<span class="mw-page-title-main">Phocas</span>

Phocas (547-610) Bizans imparatoru (602-610). Lejyon gedikli subaylarındandı. İmparator Mauricius'a karşı bir askeri ayaklanmaya elebaşılık yapıp isyan başarılı olunca imparatorluk görevini gaspedip meşru İmparator Mauricius'un boynunu vurdurdu. Hükümdarlığı zamanında Pers-Sasani istilaları ve içeride ardı arkası gelmeyen suikastler oldu. 610'da Herakleios tarafından tahttan indirildi ve öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">II. Theodosius</span>

II. Theodosius veya Teodosyüs 408 – 450 yılları arasında Doğu Roma'nın imparatoruydu. Daha ziyade hükümdarlığı sırasında Konstantinopolis'te yaptırdığı 6 kilometre uzunluğundaki Theodosius surları ile yine kendi adını taşıyan Theodosius kanunları ile tanınır. Döneminin bir diğer önemli olayı da 431 yılında topladığı İkinci Efes Konsili idi. Ayrıca Konstantinopolis'te bir üniversite kurmuştur. İmparatorluğu döneminde en önemli eserlerden biri de 2. Ayasofya yapımı sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Otto (Kutsal Roma imparatoru)</span>

I. Otto , I. Heinrich ve Matilda (Ringelheim)'nın oğlu, Saksonya Dükü, Almanya Kralı, İtalya kralı ve Arnulf (Milano)'ya göre "İtalya İmparatoru olarak isimlendirilen ilk Alman"dı. Şarlman 800 yılında krallık tacı giydirildiğinde onun imparatorluğu torunları arasında bölünmüştü. I. Berengario'nun 924 yılındaki suikastını takiben imparatorluk unvanı yaklaşık kırk yıl boş durdu. Otto 2 Şubat 962 tarihinde taç giydirildiğinde Kutsal Roma İmparatoru oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nika Ayaklanması</span>

Nika Ayaklanması, MS 532'de bir hafta boyunca Konstantinopolis'te Bizans İmparatoru I. Justinianus'a karşı gerçekleşmiştir. Konstantinopolis'in neredeyse yarısının yakılması veya yıkılması ve on binlerce insanın öldürülmesiyle genellikle şehir tarihindeki en şiddetli ayaklanma olarak kabul edilir.

Artabasdos veya Artabasdus, Haziran 741 ile Kasım 743 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Justinus</span>

I. Justinus veya Jüstin, 518'den ölümüne kadar Bizans imparatoru idi. Jüstinyen Hanedanı'nın kurucusudur. I. Justinus bir Bizans eyaleti olan İlirya'da doğmuş bir köylü çocuğu olup genç yaşta Konstantinopolis'e gelip Bizans ordusuna girmiştir. Yeteneği dolayısıyla orduda rütbe rütbe ilerlemiş ve 65 yaşından sonra I. Anastasius'un çocuksuz ölümü sonunda Bizans İmparatoru olmuştur. I. Justinus'un okuryazarlığı bulunmayıp imparator olduktan sonra bile imzasını delikli bir kalıp üstünden geçerek atardı. Karısı ve sonunda imparatoriçe olan Euphemia'dır. Saltanatının en önemli başarıları arasında eski Bizans soylularının etkilerini azaltmak için bir kanun çıkartılması ve hem varisi hem de 1000 yıllık Bizans tarihinin en büyük imparatoru olduğu kabul edilen yeğeni I. Justinianus'un Bizans idaresine katkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leontios</span>

Leontios veya Leontius, ,, 695 ile 698 döneminde Bizans imparatorluğu imparatoru olmuştur. Bir gaspçı hanedansız imparator olarak II. Justinianos'a karşı bir isyanla ile imparator olmuş ve bir donanma komutanı olan III. Tiberios tarafından isyanla tahttan indirilmiştir. Leontias'in asıl adı ve tahtta iken kullandığı adı Leo olup zamanındaki ve sonraki Bizanslı tarihçiler onu Leontias diye anmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">III. Tiberios</span>

III. Tiberios, , 698 ile 705 döneminde Bizans imparatoru. Hanedansız imparator olarak Leontios'a karşı bir isyanla ile imparator olmuştur. On yıl önce bir isyanla tahttan indirilmiş Herakleios Hanedanı mensubu II. Justinianos, Justinianos'un Kırım'da sürgününden sonra ona destek veren bir Bulgar ordusunun yardımı ile Konstantinopolis'e gelip şehri ele geçirmesi ile tahttan indirilmiş ve idam edilerek öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Basileios</span>

I. Basileios, Makedonyalı (Yunanca: Βασίλειος ὁ Μακεδῶν, Basileios ho Makedhon; Trakya'da doğup zorlu şartlarda Konstantinopolis'e gelerek imparatorlukta çeşitli görevler almış ve 867 ile 886 döneminde Bizans imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dafni Sarayı</span>

Dafne Sarayı, Bizans İmparatorluğu başkenti Konstantinopolis şehrinin Büyük Saray'ının ana kanatlarından biridir. George Kodinos'a göre Roma'dan getirtilen bir Nemf olan Dafni heykelinden sonra bu isimle anılmaya başlanmıştır. Sultan Ahmet Camii altında kalması nedeniyle kesin planı ve sarayın görünümü belirsizdir, bilinen tüm kanıtlar yazılı kaynaklardan gelmektedir

<span class="mw-page-title-main">Roma imparatoru</span> Roma İmparatorluğu hükümdarlarının kullandığı bir unvan

Roma imparatoru, ilk olarak MÖ 27 yılında teşkil edilen Roma İmparatorluğu'nun hükümdarlarınca kullanılmaya başlanan unvan. İlk Roma imparatorları kendilerini princeps olarak tanımlarken ileriki dönemlerde augustus ve caesar unvanları da imparator ile eşanlamlı hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saturnalia</span>

Satürnalia Bayramı, Satürnalia Festivali veya Satürnalia, Roma paganizminde Satürn onuruna kutlanan bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Lorenzo Priuli</span>

Lorenzo Priuli. 11 Haziran 1554 – 17 Ağustos 1559 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 82'nci dükadır. Doçe Francesco Venier'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 14 Haziran 1556 'da tahta çıktı. 3 yıl 2 ay 2 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 2 Haziran 1559'da 69 yaşında Venedik'te öldü.

Eudokia ya da Eudocia, asıl ismi Fabia idi. Herakleios'un 610 ile öldüğü 612 yılına kadar ilk eşiydi. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre Afrika Eksarhlığı'nda toprak sahibi Rogas'ın kızıdır.

Hodınka Trajedisi 30 Mayıs 1896'da meydana gelen bir insan izdihamıydı, Rusya'nın son İmparatoru II. Nikolay'ın taç töreninden sonra festivaller sırasında Moskova, Hodınka Sahası'nda 1.389 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.