İçeriğe atla

Ekmek bıçağı

Modern ekmek bıçağı
19. yüzyıla ait ekmek bıçağı ve kesme tahtası

Ekmek bıçakları mutfakta kullanılan birçok bıçaktan biridir. Tırtıklı bıçakları ile ekmeği ezmeden kesebildiği için tercih edilir.

Tarih

Burns patentli ekmek bıçağı, 1921

Bu tarz bir bıçak 1893 yılında düzenlenen Kolomb Dünya Fuarı'nda Friedr. DICK (Esslingen, Almanya bazlı) şirketi tarafından sergilenmiştir.[1] Tasarımlardan biri Amerika Birleşik Devletleri'nde Syracuse, New York'tan Joseph E. Burns tarafından patentlenmiştir.[2] Patentlediği bıçak tasarımında bıçağın eksenine göre çapraz şekilde eğimli tırtıklar vardır. Bu sayede testere gibi tırtıkları dik olan bıçaklara ve tırtıksız bıçaklara kıyasla daha az kuvvet uygulayarak ekmeği kesebilir. Ek olarak tırtıklara ters yönde düz boşluklar sayesinde ekmeği her yönden parçalamadan kesebilmesi sağlanmıştır.

Ölçüleri

Ekmek bıçakları genellikle 15 ila 25 santimetre uzunluğundadır. Parmakların kesilen yemeğe veya yüzeye değmesini engellemek için keskin yüzeyde veya sapta fazlalık bırakılır.

Kaynakça

  1. ^ "" 1889 yılında bıçak üretimine başladığımızdan beri tırtıklı bıçaklar, dolayısıyla ekmek bıçakları üretiyoruz."". 27 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  2. ^ US patent 1388547, J. E. Burns, "Cutting Tool (filed Sept. 25, 1919)", çıkış tarihi: 1921-08-23 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bıçak Sırtı</i> Ridley Scottın yönettiği 1982 ABD yapımı bilim kurgu filmi.

Bıçak Sırtı, Ridley Scott tarafından yönetilen 1982 tarihli ABD yapımı bilimkurgu filmidir. Başrollerde Harrison Ford, Rutger Hauer ve Sean Young yer almıştır. Philip K. Dick'in Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? adlı romanını temel alan senaryoyu Hampton Fancher ve David Peoples yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Etli ekmek</span> Konya yöresine ait bir pide türü

Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörede yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu, Mardin ve Sivas gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nikel</span> atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir element

Nikel, atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Cağ kebabı</span> Erzurumda meşhur olan Türklere ait bir şişli et yemeği

Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir. Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ, bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Reçine</span> katı veya yüksek viskoziteli, bitkisel veya sentetik kökenli madde, bir katı halinde polimerize edilebilir

Reçine, katı ya da yarı akışkan, billurlaştırılması güç, suda çözünmeyen, organik çözücülerde çözünen, ısıtılınca yumuşayan ve eriyen madde.

<span class="mw-page-title-main">Robert Burns</span>

Robert Burns İskoç şair.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ'da Avrupa mutfağı</span> 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinleri, yeme alışkanlıkları ve yemek pişirme yöntemleri

Orta Çağ Avrupa mutfağı, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Avrupa kültürlerinin besinlerine, yeme alışkanlıklarına ve yemek pişirme yöntemlerine verilen genel addır. Bu dönem boyunca beslenme düzeni ve pişirme yöntemleri Avrupa genelinde değişimlere uğramış ve tüm bu değişiklikler Avrupa'nın modern mutfak kültürünün temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 767</span>

Boeing 767, Amerikan yapımı, orta menzilli, geniş-vücutlu, iki motorlu yolcu ve kargo taşımacılığında kullanılan uçaktır: 767-200 // 767-200ER // 767-300 // 767-300ER // // 767-400ER // 767-300F Kargo olmak üzere 6 modeli vardır. Yolcu kapasitesi 181 ile 375 arası değişir, normal seyir hızı her altı modelde de 0.8 mach (851 km/h) dır. Maksimum Yüklü Menzili 5,200 = 6,590 deniz mili (9,400=12,200 km)dir. İlk hizmete 1982’de girmiştir. Ve aynı zamanda aletli uçuş kullanan ilk yolcu uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Halk Ekmek</span> İstanbulda sosyal amaçlı ekmek üretim şirketi

İstanbul Halk Ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin unlu mamüller üreten şirketidir. Ekmeğin haricinde un, kurabiye ve ekmek cipsi gibi ürünlerin de üretimini yapmaktadır. Fabrikaları Sultangazi Cebeci, Eyüpsultan, Edirnekapı ve Kartal Cevizli'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük tarakdiş</span> ördekgiller (Anatidae) familyasından iri bir ördek türü

Büyük tarakdiş, ördekgiller (Anatidae) familyasından iri bir ördek türü.

Sinemalar.com; Kasım 2006 tarihinde yayın hayatına başlayan internet sitesi, tasarımını ilk kez 23 Şubat 2007 tarihinde yenilemiştir. Platformda ağırlıklı olarak yeni çıkan film ve dizilerin fragmanları yayınlanmaktadır. Bununla birlikte bu yapımların konularına da özetler hâlinde yer verilmektedir. Sitedeki kullanıcılar herhangi bir film ve diziye puan verip yorumda bulunabilirler. Şehirlere göre sinema salonlarının bilgileri yayınlanmaktadır. Bu sayede sinema salonlarında vizyona girecek filmlerin tarihi öğrenilebilmektedir. Sitede Sinepedi adında bir yazılım mevcuttur. Bu yazılım sayesinde seçilen tür ve kategoriye göre film ve diziler listelenebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Nohut ekmeği</span>

Nohut Ekmeği ya da Nohutlu Ekmek çok eski dönemlerden beri Orta Asya'da yapılan ve Türk göçleri ile Anadolu ve Rumeliye yayılmış bir ekmek.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Woodward</span> Amerikalı kimyager (1917 – 1979)

Robert Burns Woodward Amerikalı organik kimyager. Birçok kişi tarafından yirminci yüzyılın önde gelen organik kimyageri olarak kabul edilir. Özellikle karmaşık doğal ürünlerin sentezi ve moleküler yapılarının belirlenmesinde çok önemli katkılarda bulunmuştur. Sentezlediği organik bileşiklerin arasında kolesterol ve kortizon (1951), striknin (1954) ve B12 vitamini'de (1971) bulunur. Aynı zamanda kimyasal reaksiyonların teorik çalışmaları üzerine Roald Hoffmann ile yakın çalışmıştır. Woodward 1965 yılında "organik sentez ile ilgili başarıları için" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Congresium Ankara</span> Ankarada bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksi

Congresium Ankara veya eski adıyla ATO Congresium; Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksidir. Yıl içinde birçok sanat etkinliğine, fuara, ulusal ve uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan mekan 2010 yılından beri hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika ekmekleri</span>

Meksika ekmekleri ve diğer unlu mamuller, yüzyıllarca süren deneylerin ve çeşitli Avrupa fırıncılık geleneklerinin etkisinin harmanlanmasının sonucudur. Buğday ve buğday kullanılaraka pişirilen ekmek, Meksika'ya İspanyolların fethi zamanında geldi. Meksika ekmekleri üstünde en çok etkisi olan kültür ise Fransız kültürüdür. Fransız bagettinden türetişmiş bolillodan, bir Fransız brioche'undan türetilmiş concha'ya kadar, Meksika'da ekmek ile ilgili terminoloji bile Fransızcadan gelir. Bir muhallebi türü olan budín veya ekmek pudingi için su banyosu anlamına gelen baño maría, Fransızca bain-marie kelimesinden gelir. Ülkede buğday tüketimi hiçbir zaman mısır tüketimini geçememiş olsa da, buğday hala temel bir gıdadır ve günlük yaşamla özel ritüellerin önemli bir parçasıdır. Meksika, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden çeşitli ekmek türlerini benimserken, ülkede yapılan yüzlerce ekmek çeşidinin çoğu yerli geliştirildi. Ancak, Meksika evlerinde ya çok az hamur işi pişirilir yapılır ya da hiç yapılmaz. Bunun yerine Meksikalılar, kolonyal dönemden beri unlu mamullerini fırınlardan satın alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Paraves</span> kuşlarla oviraptorosaurlardan daha yakın akraba olan tüm dinozorlar

Paraves, Geç Jura Devri'nde ortaya çıkan yaygın bir teropod dinozor grubudur. Soyu tükenmiş dromaeosauridler, troodontidler, anchiornithidler ve scansoriopterygidlere ek olarak grup, aralarında on binden fazla canlı kuş türü olan avialanları da içerir. Paraves'in ilkel üyeleri, bazı türlerde yürürken yerden tutulan ayağın ikinci basamağında büyütülmüş bir pençe bulundurmaları ile iyi bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek dolması</span>

Ekmek dolması, Fodula veya nân-ı harcî, Osmanlı mutfağında olan bir çeşit dolmadır. Ege yöresi lezzetlerinden olan ekmek dolmasının ekmeği, diğer ekmek türlerinden farklı olarak, daha yumuşak bir hamurdan hazırlanır. Hamurun yumuşak olması için ise, içine şerbet eklenir.

Söke tatlı maya ekmeği bir çeşit tatlı maya ekmektir. Ekmek mayası üretiminde ;Canıtez 87, Işık 05, Yaşa 05, Azkan ve Akça gibi nohut çeşitleri kullanılır. Üretilen bu maya ekmek yapımında kullanılmaktadır. Kara fırında pişirilir. 1937 yılından beri Söke'de yapılmaktadır. Söke Tatlı Maya Ekmeği 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.