İçeriğe atla

Ekim Olayı

Albay Kingoro Hashimoto

Ekim Olayı (Japonca: 十月事件 / Jūgatsu Jiken / Ekim Olayı ya da 錦旗革命事件 / Kinki Kakumei Jiken / İmparatorluk Bayrağı Devrim Olayı), Ekim 1931'de Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri subaylarından Kingorō Hashimoto, Isamu Chō gibi Sakura-kai (桜会 / Kiraz Ağacı Cemiyeti) üyeleri ve Shūmei Ōkawa, Ikki Kita gibi sağcılar tarafından planlanan darbe girişimi.

Mukden Olayı

18 Eylül 1931'de Güney Mançurya Demiryolu'nun Mukden'in kuzeyinde Liutiaohu (Çince: 柳条湖 / 柳條湖; liǔtiáohú / Japonca okunuşu: Ryūjōko) mevkiinde bomba patlamasının meydana geldiğinde (savaştan sonra bu patlama olayın Kantō Ordusu Yüksek Kurmayı Albay Daisaku Kōmoto ve Harekât Kurmayı Yarbay Kanji Ishihara tarafından düzenlenen bir kopmlo olduğu ortaya çıkmış ve Mukden Olayı'nın başlangıcı olmuştur), dönemin Japon dışişleri bakanı Kijūrō Shidehara önderliğinde 24 Eylül'de olayı büyütmeyeceğine dair Kakugi Kettei (閣議決定 / Bakanlar Kurulu Kararı)nı çıkarmıştır. Buna karşı çıkan Kara Kuvvetleri'ndeki Sakura-kai üyeleri ve radikal sağcılar, tekrar darbe girişiminde bulunmuştur.

Planlar

Tutuklamalar

Ancak 16 Ekim'de darbe planı sızdırılmış ve 17 Ekim sabahı Hashimoto ve Chō başta olmak üzere subaylar Kenpeitai (憲兵隊 / Askerî İnzibat) tarafından tutuklanmıştır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

22 Şubat Olayı; 1962'de, Kara Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının, ordu içindeki 27 Mayısçılar'ın tasfiyesi için 20 Şubat günü başlatılan atama ve gözaltına almalara karşı direnişi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span>

Uzak Doğu Uluslararası Askerî Mahkemesi veya Tokyo Savaş Suçları Mahkemesi, II. Dünya Savaşı sonrasında İmparator Hirohito ve Prens Asaka dışındaki tüm Japon yetkililerinin yargılandığı, Başbakan Hideki Tojo ve üst düzey komutanların idam cezasına çarptırıldıkları uluslararası mahkemedir. Yargılamalar 3 Mayıs 1946'da başlamış ve 12 Kasım 1948'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus-Japon Savaşı</span> 1904-1905 yılları arasında Rusya ve Japonya arasında geçen savaş

Rus-Japon Savaşı, Japonya'nın Rusya'yı Uzak Doğu'daki yayılmacı politikadan vazgeçmek zorunda bıraktığı askeri çatışma (1904-1905). Kore ve Mançurya üzerindeki nüfuz çekişmesinden kaynaklanan savaşın önemli sonuçlarından biri de bir Asya devletinin modern çağda ilk kez bir Avrupa devletini yenilgiye uğratmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Inukai Tsuyoshi</span> Japon politikacı ve Japonya başbakanı

Inukai Tsuyoshi , Japon politikacı ve başbakan. Suikast sonucu öldürülmesiyle II. Dünya Savaşı öncesi dönemde Japonya'da parlamentoya dayalı hükûmetler uygulaması son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kingorō Hashimoto</span>

Kingorō Hashimoto , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin topçu albayı, emekli olduktan sonra Büyük Japonya Gençlik Partisi Başkanı ve milletvekili.

Mart Olayı, Mart 1931'de Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri subaylarından Kingorō Hashimoto, Isamu Chō gibi Sakura-kai üyelerinin planladıkları askerî darbe girişimi.

<span class="mw-page-title-main">Kanji Ishiwara</span>

Kanji Ishiwara , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin korgenerali.

<span class="mw-page-title-main">Yoshijirō Umezu</span> Japon general (1882 – 1949)

Yoshijirō Umezu , Japon asker.

<span class="mw-page-title-main">Teiichi Suzuki</span> Japon general (1888 – 1989)

Teiichi Suzuki , Japon kurmay subayı ve Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin Korgeneralidir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Sa-ik</span> Japon general

Hong Saik, Kore asıllı Japon asker. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin korgeneral'i.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolayevsk Olayı</span>

Nikolayevsk Olayı, Rus İç Savaşına İtilaf Devletlerinin müdahalesi sırasında 1920 yılının Şubat ve Mart ayları içerisinde olan ve Rusya’nın Uzakdoğu bölgesindeki Amur Nehri üzerindeki Nikolayevsk kasabasında yüzlerce Japon vatandaşının öldürülmesiyle sonuçlanan olay.

Hasan Gölü Muharebesi veya Changkufen Olayı Sovyetler Birliği ile Japon İmparatorluğu arasında 29 Temmuz - 11 Ağustos 1938 tarihinde meydana gelen sınır çatışmaları.

<span class="mw-page-title-main">26 Şubat Olayı</span> Japonyada darbe girişimi (1936)

26 Şubat Olayı, 26 Şubat 1936 tarihinde Japonya'da İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin genç subayları tarafından örgütlenen bir darbe girişimi idi. Darbenin amacı hükûmet ve askeriyedeki hizbi rakipleri ve ideolojik muhalifleri tasfiye etmekti.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Mançurya'yı istilası</span> Çin - Japon Savaşı

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.

<span class="mw-page-title-main">Mukden Olayı</span> 1931de Mukden (Shenyang) yakınlarındaki demiryolu hattında dinamit patlaması

Mukden Olayı veya Mançurya Olayı, Japon askerî personeli tarafından 1931 yılında Japonya'nın Mançurya'yı işgaline bahane olarak sahnelenen sahte bir bayrak olayıydı.

<span class="mw-page-title-main">15 Mayıs Olayı</span>

15 Mayıs Olayı, 15 Mayıs 1932 tarihinde Japonya'da, Japon İmparatorluk Donanması'nın radikal unsurları tarafından başlatılan, Japon İmparatorluk Ordusu'ndaki öğrenciler ve aşırı milliyetçi Kan Birliği'nin (Ketsumei-dan) sivil kalıntıları tarafından desteklenen bir darbe girişimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jiangqiao Harekâtı</span>

Jiangqiao Harekâtı, İkinci Çin-Japon Savaşı öncesinde Japon İmparatorluk Ordusu'nun Mançurya'yı işgali sırasında Mukden Olayı'ndan sonra gerçekleşen bir dizi muharebe ve çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Suiyuan Harekâtı</span>

Suiyuan Harekâtı, İmparatorluk Japonya'sı tarafından kurulan ve desteklenen iki güç olan İç Moğol Ordusu ve Büyük Han Dürüst Ordusu'nun Suiyuan eyaletinin kontrolünü Çin Cumhuriyeti'nden alma girişimiydi. İşgal girişimi, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndan kısa bir süre önce 1936'da gerçekleşti. Japon hükûmeti operasyona katıldığını reddetti, ancak İç Moğollar ve diğer işbirlikçi Çin birlikleri Japon uçaklarından hava desteği aldı ve İmparatorluk Japon Ordusu tarafından desteklendi. Tüm operasyon Japon kurmay subayları tarafından denetlendi. Sefer, çoğunlukla Moğollar ve diğer işbirlikçiler arasında eğitim eksikliği ve düşük moral nedeniyle başarısız oldu. Çin Ulusal Devrimci Ordu su'nun Japon destekli kuvvetlere karşı ilk büyük başarılarından biri olan Suiyuan savunması, Çinlilerin moralini büyük ölçüde iyileştirdi.