İçeriğe atla

Ekaterini Laskaridu

Aikaterini Laskaridou
Aikaterini Laskaridou
Doğum1842
Viyana
Ölüm1916 (73-74 yaşlarında)
MilliyetYunan

Aikaterini Laskaridou (d. 1842–ö. 1916), Yunanistan'da anaokulu sistemini yaratan ve kız okullarına fiziksel egzersizi getiren Yunan feminist ve eğitimciydi.

Yaşamı

Laskaridou, 1842'de Viyana'da Meleniki Konstantinos A. Christomanos ve Maria Kazassi'nin çocuğu olarak Aikaterini Christomanou adı verilerek dünyaya geldi. 1842'den 1855'e kadar öğretmen eğitimi için Viyana Akademisi'ne katıldı. 1858 yılında Bursalı zengin bir tüccar olan Laskaris Laskaridis ile evlendi ve çoğunlukla Atina'da yaşadılar. Burada 1864 yılında Rum Kız Okulu'nu kurdu. Atina Hill's School'da eğitim gördü ve öğretmen olarak çalıştı. Daha sonra 1865'ten 1867'ye kadar orada çalışan okulun müdürü oldu. Daha sonra 1867'de Kalliopi Kehajia ile birlikte Helen Kız Okulu'nu kurdu ve 1887'ye kadar burada kaldı.[1][2][3] Almanya'da Barones Bertha von Marenholtz-Bülowin'in (1878 ve 1879) yanında okudu. Orada, Yunanistan'a dönerken yanında getirdiği Froebelian yöntemini öğrendi ve okul öncesi eğitime ve okul öncesi öğretmenlerinin eğitimine tanıttı. 1887'de emekli olana kadar bu yöntemi destekledi. O andan itibaren "Ellinikon Parthenagogeion"u Froebel'in yönteminin merkezi haline getirmek için çalıştı. Eğitim modelini Aspasia Skordeli Kent Kız Okulu'nda sürdürdü.[2][4][5] Laskaridou, Yunan Kadınlar Birliği'nin Eğitim Dairesi başkanıydı. Okullarda cimnastiği yaygınlaştırmak için Jimnastik Derneği ile çalıştı. Bu görev kapsamında Anaokulu Öğretmenliği Öğretmenliği ve Kız Jimnastik Okulu'nun kurulmasında çalıştı.[3]

Yunan-Türk Savaşı'nın (1897) ortasında Laskaridou, Atina ve Pire'deki Belediye tiyatrolarında yoksullar için eğitim atölyeleri düzenledi. Daha sonra her iki yerde de yoksullar için hem Anaokulları hem de spor salonları açtı. Yeterli öğretmen yetiştirmek için gece okulları 1906'da başladı. Sonunda Laskaridou, 1912'de çocuklara öğretmen yetiştirmek için Ulusal Anaokulu'nu ve Atina Yüksek Kız Okulu'nu kurdu.[3][4][6]

Laskaridou'nun üç kızı vardı: Melpomene ilk kızıydı. İkinci kızı Sophia Laskaridou, 1876'da doğdu önemli bir sanatçı oldu.[7] Eirini Laskaridou ise 1882'de doğdu. Eirini, Kallithea'da Körler Evi'ni kurdu ve Yunanistan'da körler için Braille okuma yöntemini tanıttı.[3][4][5] Laskaridou, çalışmaları nedeniyle Gümüş Haç ödülüne layık görüldü.[4] 1916'da Atina'da bir araba kazasında öldü.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Internationalization in Education" (PDF). Society for the History of Children and Youth. International Standing Conference for the History of Education 34. 27–30 Haziran 2012. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  2. ^ a b "SILENCED VOICES: FEMALE IDENTITY IN HENRY JAMES AND GREGORIOS XENOPOULOS" (PDF). E Department of American Literature and Culture, School of English, Faculty of Philosophy. ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI. 
  3. ^ a b c d "Women Educators and their Contribution to Educational Theory and Practice". 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c d e "Αικατερίνη Λασκαρίδου (1842-1916)". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c "Laskaridou, Aikaterini (1842–1916)". 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Welcome to the Aikaterini Laskaridis Foundation". 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "From Artist to Myth: The reception of Sophia Laskaridou | CHRISTINA GRAMMATIKOPOULOU | Interartive | Contemporary Art + Thought". interartive.org. 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

Dârü'l-Muallimât; 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Okul</span> öğrencilere öğretmenler rehberliğinde eğitim veren kurum

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Darüşşafaka</span> İstanbulda okul

Darüşşafaka, İstanbul'da kuruluşu 1863 yılına dayanan parasız, yatılı, karma öğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Grivas</span> Kıbrıslı Rum EOKA lideri

Yeoryos Grivas, Kıbrıslı Yunan asker. EOKA örgütünün kurucusu ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Efendi</span> Osmanlı eğitimci

Şemsi Efendi, Osmanlı eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Satı Bey</span> Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi (1880 - 1969)

Mustafa Satı Bey, Mustafa Satı-el Husri, Sāti` al-Husrī, Arapça: ساطع الحصري, Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">William Smith (sözlükbilimci)</span>

William Smith İngiliz sözlükbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Rüşdiye</span>

Rüşdiye, Mekteb-i Rüşdî, 1839'da ilân edilen Tanzimat Fermanı sonrasında Osmanlı Devleti'nde açılan ortaöğretim kurumudur.

Konstandinos Logotetopoulos II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Yunanistan'ın işbirlikçi hükûmetini yöneten Yunanistan Başbakanıydı ve seçkin bir Yunan tıp doktoruydu.

Kolhis Akademisi, Fasis Akademisi veya Kolhis Retorik Okulu, MS 4 ve 3. yüzyıllarda Lazika'nın Fasis şehrinde faaliyet göstermiş eğitim akademisidir. Akademinin varlığıyla ilgili doğrudan bilgi veren tek kaynak akademide eğitim gördüğü bilinen Yunan filozof Themistius'un yazdıklarıdır. Fasis şehrinde doğmuş olan Themistius, akademinin o dönemde felsefe ve retorikle alakalı bilgilerin öğretildiği en gelişmiş eğitim merkezi olduğunu belirtmiştir. Felsefe öğretmeni olan babası Eugene'in de burada eğitim gördüğünü belirten Themistius, akademiyi "tanrıçaların tapınağı" olarak tanımlamıştır. Bununla beraber akademide kimlerin öğretmenlik yaptığı, eğitimin dilinin ne olduğu ve hangi derslerin öğretildiği ile ilgili kesin bilgi yoktur. Themistius akademinin kurucusunun adını söylemese de, onun bilge ve erdemli bir olduğunu belirtmektedir. Akademinin var olduğu yıllarda Atina'da eğitim almak da mümkün olsa da, retorik biliminin öğretildiği tek okul Kolhis'teydi. Kolhis Akademi'nde felsefe ve etkili konuşma sanatları ayrılmaz bir bütündü.

Atina Alman Okulu ayrıca bilinen adıyla Dörpfeld Gymnasium Yunanistan'ın Marusi, Atina şehrinde karma eğitim veren bağımsız bir anaokulu, ilkokul ve lisedir.

Maria Svolou bir Yunan feminist ve sosyalist liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma'da eğitim</span>

Antik Roma'da eğitim, Cumhuriyet'in başlarında gayriresmi, ailesel bir eğitimken; geç Cumhuriyet ve İmparatorluk dönemlerinde bir sisteme dayanan eğitime doğru ilerledi. Roma eğitim sistemi Yunan eğitim sistemine dayanıyordu ve Roma eğitim sistemindeki özel öğretmenlerin çoğu Yunan köleler ya da yine Yunan azat edilmiş kişilerdi. Roma'da kullanılan eğitim metodolojisi ve müfredatı, Roma'nın tüm eyaletlerinde kopyalandı ve daha sonraki Batı uygarlığı eğitim sistemleri için bir temel oluşturdu. MS 2.yüzyıla kadar organize eğitim nispeten nadir olarak uygulandı ve bu zamana kadar uygulanan Roma eğitim sürecine dair sadece birkaç birincil kaynak var. Aile babasının Romalı aileler üzerinde sahip olduğu geniş güç nedeniyle, Romalı çocuklara sağlanan eğitimin düzeyi ve kalitesi aileden aileye büyük farklılıklar gösteriyordu; yine de, Roma kültürü sonralarda babaların çocuklarını bir dereceye kadar eğitmelerini beklemeye başlayacak şekilde gelişim gösterdi, siyasete girmek isteyen herhangi bir Romalıdan tam ve üst düzey bir eğitim bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kalliroi Parren</span>

Kalliroi Parren 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Yunanistan'da feminist hareketi başlatan bir gazeteci ve yazardır.