İçeriğe atla

Ejnar Mikkelsen

Ejnar Mikkelsen
Doğum23 Aralık 1880
Ölüm3 Mayıs 1971
MilliyetDanimarkalı
VatandaşlıkDanimarka
MeslekKâşif

Ejnar Mikkelsen (d. 23 Aralık 1880 - ö. 3 Mayıs 1971), Danimarkalı kutup kâşifi.

On dört yaşındayken denizci olarak çalışmaya başladı.Bütün amacı Kuzey Kutbu'nda keşifler yapmaktı.S.A. Andrée'nin bölgeye balonla yapacağı geziye katılmak için Stockholm'den Göteborg'a kadar yürüdüyse de Andrée'yi razı edemedi ama G.C. Amdrup yönetiminde Grönland'ın doğu kesimine (1900) ve Baldwin-Ziegler yönetiminde Franz Josef Toprakları'na (1901-1902) yapılan gezilere katılmayı başardı.1903-1904 yıllarında Kuzey Atlantik'te araştırma yapan uluslararası hidrografik keşif gezisini, 1906-1908 arasında bir İngiliz-Amerikan kutup seferini yönetti.Beaufort Denizinin buzları üstünde kızakla yüzlerce kilometre yol alarak önceden sanıldığının tersine Alaska'nın kuzeyinde kara parçası bulunmadığını kanıtladı.Bu geziyi Kuzey Kutup Buzlarının Fethi (1909) adlı kitabında anlattı.

1909-1912 arasında Grönland'ın kuzeydoğusuna yaptığı keşif gezisi en ilgi çekici serüveni oldu. Gezinin amacı, kâşif Ludwig Mylius-Erichsen'in 1907'de burada bıraktığı harita ve günlükleri bulmaktı. Mikkelsen amacına ulaştı ama yol arkadaşı I.P. Iversen'le birlikte kıyıdaki üslerine dönünce gemilerinin buzlar arasında sıkışarak terk edilmiş olduğunu gördü. Mikkelsen ve Iversen dışındakiler fok avına çıkmış bir gemiyle ülkelerine dönmüştü. Grönland'da büyük zorluklarla iki kış geçiren kâşifler, artık yaşamlarından umut kesilmişken bir Norveç balıkçı gemisi tarafından kurtarıldılar. Mikkelsen Kuzey Kutbu'nda Kayboluş (1913) adlı kitabında bu serüveni anlattı.

Sonraki yıllarını denizlerde geçiren ve gazetecilik yapan Mikkelsen, 1924'te Grönland'ın doğusundaki Scoresby Körfezinde bir Eskimo yerleşmesi kurmak amacıyla düzenlenen keşif gezisini yönetti.1932'de ise Grönland'ın güneydoğusunda bilimsel bir keşif gezisi yaptı. 1934-1950 arasında Grönland'ın doğu kesimi sorumlusu olarak çalıştı. Eskimoların bu bölgeye yerleştirilmesinde etkin rol oynadı. Öteki kitapları arasında Donmuş Adalet (1922) ve Buza Karşı İki Kişi (1957) vardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arktika</span>

Arktika, Kuzey Kutup Dairesi’nin üstünde kalan bölge olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Knud Rasmussen</span> Danimarkalı kâşif ve etnolog

Knud Johan Victor Rasmussen, Kuzey Kutbu'na ilk ulaşan Danimarkalı kâşif ve etnolog.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Buz Denizi</span> Kuzey Kutbu bölgesinde bir okyanus

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Lothar Wegener</span>

Alfred Lothar Wegener, Alman meteorolog ve yerbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Ross Buz Sahanlığı</span>

Ross Buz Şelfi, Antarktika'daki Ross Denizi'nin yarısını örten, birkaç yüz metre kalınlıkta sürekli bir buz tabakası. Buz şelfi, 525.000 km²'lik alanıyla Fransa'dan biraz küçük olup böylelikle Antarktika'nın en büyük buz şelfi bölgesidir. Alman kutup araştırma istasyonu Neumayer'in verilerine göre 5.000 km² alanı olan Ekström Buz Şelfi ile karşılaştırıldığında, Ekström Buz Şelfi ufacık kalır.

<span class="mw-page-title-main">Richard E. Byrd</span> Amerikalı amiral ve kutup kâşifi

Richard Evelyn Byrd Amerikalı amiral ve kutup kâşifidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Edwin Peary</span> Amerikalı kâşif

Robert Edwin Peary, Kuzey Kutbu'na ilk kez ayak basan olarak kabul edilen Amerikalı kâşif.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Franklin</span> Britanyalı gezgin ve kâşif

John Franklin, Britanyalı gezgin, kâşif.

Martin Frobisher İngiliz denizci, Kuzey Amerika kâşifi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph René Bellot</span> Fransız Kutup Kaşifi

Joseph René Bellot, Fransız Kuzey Kutbu kâşifi. Bir nalbantın oğlu olarak Paris'te doğan Bellot'un ailesi, 1831'de Rochefort'a taşındı. Yerel ilçe yönetimi tarafından gönderildiği denizcilik eğitiminde yüksek başarı kazanan Bellot, Madagaskar'a giden bir Aglo-Frank seferinde başarılı yönetimi sayesinde onur madalyası aldı. 1851'de Kaptan William Kennedy kumandasında Sir John Franklin'i aramak için düzenlenen Kuzey Kutbu seferine katıldı. Gördüğü ilk Eskimolardan engelli olan birine yapay bacak yapması, Eskimoların sevgisini kazanmasına yol açmıştır. Ağustos 1853'te Sir Edward Belcher ile haberleşmek için 2 yoldaşıyla beraber çıktığı riskli yolculukta buz kütleleri arasında kayboldu

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Grönland İnuitleri</span>

Kuzey Grönland İnuitleri ya da Kutup Eskimoları, Danimarka'ya bağlı özerk Grönland'ın kuzeyinde Avannaa bölgesindeki Qaanaaq (Thule) yöresinde yaşayan İnuit kolundan Grönland İnuitlerine bağlı Eskimo halkı. Dünyanın en kuzey ucunda yaşayan halktır. 2010 yılı itibarıyla nüfusları 800 kişidir ve Grönland nüfusunun % 1 ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Vilhjalmur Stefansson</span> Kuzey Kutup Bölgesinin Kanada sınırları içinde kalan kesiminde beş yıl boyunca araştırmalar yapan kâşif ve etnolog.

Vilhjalmur Stefansson, Kuzey Kutup Bölgesi'nin Kanada sınırları içinde kalan kesiminde beş yıl boyunca araştırmalar yapan kâşif ve etnolog.

<span class="mw-page-title-main">Amundsen'in Güney Kutbu Keşfi</span>

Güney Kutbu'na yapılan ilk sefer Norveçli kâşif Roald Amundsen tarafından yönetildi. Amundsen ve diğer dört kişi 14 Aralık 1911'de Güney Kutbuna vardı. Aslında Amundsen'in ilk planı, Kuzey Kutbuna gitmekti. Kapsamlı bir bağış sonucu Fridtjof Nansen'in kutup keşif gemisi olan Fram'ı elde etti. Fakat bu keşif için hazırlıklar, 1909'da rakip Amerikalı kâşifler Frederick Cook ve Robert E. Peary'nin Kuzey Kutbuna ulaştıklarını iddia ettiklerinde bozuldu. Amundsen daha sonra planını değiştirdi ve Güney Kutbu için hazırlıklara başladı; halkın ve destekçilerinin onu ne ölçüde destekleyeceklerinden emin olmadığından, gözden çıkardığı Kuzey Kutbu planını bir sır olarak sakladı. Haziran 1910'da yola çıktıklarında, mürettebatını bile bir Arktik akıntıyla sürüklendiklerine inandırmaya çalıştı. Öyle ki gerçek hedefleri son durakları olan Madeira'dan ayrılırken ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Tom Longstaff</span> İngiliz doktor, kâşif ve dağcı

Tom George Longstaff, 1907'de Himalaya Dağları'ndaki 7.000 metreden yüksek Trisul Zirvesi'ne tırmanan ilk kişi olmasıyla tanınan İngiliz doktor, kâşif ve dağcıydı. Ayrıca Tibet, Nepal, Karakurum, Spitsbergen, Grönland ve Baffin Adası'na önemli tırmanış gezileri gerçekleştirdi. 1947'den 1949'a kadar (İngiliz) Dağcılık Kulübü'nün başkanlığını yaptı. 1908'de kurulan Dağcılık Kayak Kulübü'nün kurucu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">George Francis Lyon</span>

George Francis Lyon, bir İngiliz deniz subayı ve Afrika ve Kuzey Kutbu kaşifiydi. Pek seçkin bir kariyeri olmasa da, tuttuğu eğlenceli günlükler ve Kuzey Kutbu'nda yaptığı eskizlerle hatırlanır; bu bilgi daha sonraki seferler için yararlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ryder</span>

Carl Hartvig Ryder Danimarkalı bir deniz subayı ve Arktik kaşifiydi.

<span class="mw-page-title-main">Johan Peter Koch</span>

Johan Peter Koch Danimarkalı bir kaptan ve Danimarka'nın Kuzey Kutup bölgelerinin kaşifiydi. Jeolog Lauge Koch'un amcasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Arktik Keşif Gezisi</span>

1875-1876 Britanya Arktik Keşif Gezisi, İngiliz Deniz Kuvvetleri tarafından Grönland'ın batı kıyısındaki Smith Sound üzerinden Kuzey Kutbu'na ulaşma girişiminde bulunmak üzere Sir George Nares öncülüğünde gönderilen keşif gezisi.

<span class="mw-page-title-main">Kutup keşfi</span>

Kutup keşfi, Dünya'nın kutup bölgelerinin –Arktika ve Antarktika– özellikle Kuzey Kutbu'na ve Güney Kutbu'na ulaşma hedefiyle keşfedilmesi sürecidir. Bu, tarihsel olarak kaşiflerin bu bölgelerde genellikle yaya veya kızakla yaptıkları kutup keşif gezileri diye bilinen zorlu yolculuklarla gerçekleştirilmiştir. Son zamanlarda keşifler, teknoloji yardımıyla özellikle uydu görüntülerinden yararlanılarak gerçekleştirilmektedir.