İçeriğe atla

Ejido

Cuauhtémoc içinde Ejido

Ejido (İspanyolca: [eˈxiðo], Latince exitum'dan), Meksika'da Meksika devletine ait olan, topluluk üyelerinin arazi üzerinde mülkiyet haklarından ziyade intifa haklarına sahip olduğu, tarım için kullanılan bir ortak arazi alanıdır. Modern çağda ejidos kazanan insanlar, onları tek tek parseller halinde eker ve toplu olarak hükûmet gözetiminde ortak mülkleri sürerler. Ejidos sistemi, fetih öncesi Aztek calpulli ve Orta Çağ İspanyol ejido anlayışına dayanmasına rağmen yirminci yüzyılda hükûmet kontrolündedir.[1][2][3]

Meksika Devrimi'nden sonra, Meksika devleti tarafından, toplumsal huzursuzluğu önlemenin bir yolu olarak köylü topluluklarına toprak vermek için ejidolar yaratıldı. Meksika 1991'de Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na girmeye hazırlanırken, Başkan Carlos Salinas de Gortari ejido verilmesinin sona erdiğini ilan ederek mevcut ejidoların kiralanmasına veya satılmasına izin vererek Meksika'daki toprak reformunu sona erdirmiştir.[4]

Değişim

Ejidal ve diğer küçük ölçekli tarım biçimlerine ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) müzakerelerine zaten desteğini zayıflatan daha büyük bir neoliberal ekonomik yeniden yapılanma programının parçası olarak, Başkan Carlos Salinas de Gortari 1992'de yasayı Kongre aracılığıyla zoraki de olsa çıkarmıştır. Ejidal arazinin özelleştirilmesine ve satışına izin vermek için Meksika Anayasası'nın 27. maddesini değiştirmiştir.[5] Bu, Chiapas çatışmasına neden olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Appendini, Kirsten. “Ejido” in The Encyclopedia of Mexico’’. p. 450. Chicago: Fitzroy and Dearborn 1997.
  2. ^ Van Young, Eric. "Ejidos" in Encyclopedia of Latin American History and Culture, vol.2. New York: Charles Scribner's Sons 1996, p. 471.
  3. ^ Gallup et al. (2003) Is Geography Destiny? Lessons from Latin America, Stanford University Press 978-0821354513
  4. ^ Markiewicz, Dana. The Mexican Revolution and the Limits of Agrarian Reform, 1915-1946. Boulder: Lynne Rienner Publishers 1993
  5. ^ "Ejidos, Land Sales, and Free Trade in Northwest Mexico: Will Globalization Affect the Commons?". American Studies. University of Kansas Libraries. 41 (2/3): 211-234. 2000. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2011.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Diego Rivera</span>

Diego Rivera, özellikle duvar resimleriyle ünlü Meksikalı ressam. Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun kocası.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması</span>

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika tarafından imzalanan serbest ticaret anlaşması. 1 Ocak 1994'te yürürlüğe giren NAFTA kapsamında, söz konusu üç ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar liberalize edilmiş, ilk kez yabancı şirketlere, anlaşma ülkelerini uluslararası tahkim kurullarında tek taraflı olarak dava etme hakkı tanınmıştır. Kuruluş amacı üye devletler arasında serbest ticaret bölgesi oluşturmaktır.

Latin Amerika Serbest Ticaret Birliği Latin Amerika serbest ticaret bölgesi antlaşması ile kurulan uluslararası entegrasyon örgütüdür. 18 Şubat 1960'ta Montevideo Antlaşması ile kurulmuştur. Kurucu üyeler Arjantin, Brezilya, Uruguay, Paraguay, Meksika, Şili ve Peru'dur. LAFTA'ya sonradan Kolombiya ve Ekvador (1961), Venezuela (1966) ve Bolivya katılmıştır. Küba'nın LAFTA'ya katılma başvurusu ise reddedilmiştir. Montevideo Anlaşması'nda bölgede Avrupa Ekonomik Topluluğuna benzer bir ortak pazar oluşturulması hedeflenmesine karşın, ekonomik ve siyasi açıdan birbirine benzemeyen ülkelerden oluşan LAFTA bu hedefine ulaşamamıştır. LAFTA bünyesinde 1973 yılında kurulması gereken serbest ticaret bölgesi için gerekli adımlar atılamayınca STB'nin nihaileştirme süresi 1980'e uzatılmış, ancak yine sonuç alınamadığı için başarısız olan LAFTA girişimi yerini İkinci Montevideo Anlaşması ile Latin Amerika Entegrasyon Birliği: ALADI'ye bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal Devrimci Parti</span>

Kurumsal Devrimci Parti 1929'daki kuruluşundan 2000 yılına kadar Meksika'nın siyasi yaşamına egemen olmuş ve iktidarı elinde tutmuş parti. Başlangıçta Ulusal Devrimci Parti olarak kurulan parti, 1938 yılında Meksika Devrimci Partisi adını aldıktan sonra 1946 yılında günümüzdeki adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Meksika Bağımsızlık Savaşı</span>

Meksika Bağımsızlık Savaşı, Meksikalı milliyetçiler ile İspanya'ya bağlı koloni güçleri arasında 1810-1821 yılları arasında yaşanan savaş.

Francisco Morazán 1830-1839 yılları arasında Orta Amerika Federal Cumhuriyeti başkanlığı da yapan siyasetçi. Orta Amerika başkanı olmadan önce Honduras devlet başkanı idi. 11 Kasım 1827 tarihinde yapılan La Trinidad Savaşı ile popülaritesi arttı. Savaştan sonra 1842 yılında idamına kadar, Morazán Orta Amerika'nın siyasi ve askeri alanında önemli bir yere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Alemán Valdés</span> 53. Meksika devlet başkanı

Miguel Alemán Valdés, 1946-1952 yılları arasında arasında Meksika'nın 53. devlet başkanı olarak görev yapmış Meksikalı siyasetçidir. 1911 Meksika Devrimi'nin ardından göreve gelen ilk sivil devlet başkanı olup başkanlığı, Meksika Devrimi'ne doğrudan katılmamış yeni nesil Meksikalı liderlerden biriydi. Döneminde, Meksika mucizesi olarak adlandırılan hızlı sanayileşme atılımı gerçekleşmiş olup aynı zamanda kendisi ve yakınlarını için yüksek düzeyde zenginleştirmesi ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tlatelolco Katliamı</span>

Tlatelolco Katliamı, 2 Ekim 1968 tarihinde Meksika'nın başkenti Meksiko'nun Plaza de las Tres Culturas meydanında hükûmet karşıtı gösteriler sırasında öğrenci ve sivillerin ordu ve polis tarafından öldürülmesi olayıdır. Olaylar, hükûmetin siyasi muhalefeti bastırmak için güçlerini kullandığı Meksika Kirli Savaşı'nın bir parçası olarak kabul edilmektedir. Katliam, 1968 Yaz Olimpiyatları'nın başlamasından 10 gün önce gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Uruguay ilişkileri</span>

Meksika-Uruguay ilişkileri, Meksika ve Uruguay arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Latin Amerika Entegrasyon Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü ve Rio Grubu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika ekonomisi</span>

Meksika ekonomisi, Uluslararası Para Fonu'na göre, nominal olarak dünyanın en büyük 15. ve satın alma gücü paritesine göre 11. büyük ekonomisidir. 1994 krizinden bu yana, idareler ülkenin makroekonomik temellerini iyileştirmiştir. Meksika, 2002 Güney Amerika krizinden önemli ölçüde etkilenmemiş ve 2001'de kısa bir süre durgunluktan sonra, büyüme hızının düşük olmasına rağmen pozitifliğini korumuştur. Bununla birlikte, Meksika, 2008 durgunluğundan en çok etkilenen Latin Amerika ülkelerinden biriydi ve gayri safi yurt içi hasıla o yıl %6'dan fazla azalış göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hispanik ve Latino Amerikalılar</span> etnik grup

Amerika Birleşik Devletleri'nde Hispanik ve Latino Amerikalılar, İspanya ve Hispanik Amerika'dan veya bazen Portekiz ve Brezilya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmüş veya sığınmış insanların torunu olan Amerikalılardır.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Salinas de Gortari</span> 60. Meksika devlet başkanı

Carlos Salinas de Gortari Meksikalı iktisatçı ve 1988-1994 yılları arasında Meksika devlet başkanı olarak görev yapan Kurumsal Devrim Partisi'nden (PRI) bir politikacıdır. 1990'lardan beri Meksika'daki en etkili ve tartışmalı politikacı olarak kabul edilmektedir. Kariyerinin başlarında Bütçe Sekreterliği'nde çalıştı ve sonunda Sekreter oldu. 1988'de PRI başkan adayı oldu; seçim sahtekarlığı suçlamalarına rağmen 6 Temmuz 1988'de seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Luis Echeverría</span> 57. Meksika devlet başkanı

Luis Echevarría Álvarez, Meksikalı avukat, akademisyen ve 1970 ile 1976 arasında 50. Meksika devlet başkanı olmuş Kurumsal Devrimci Partili (PRI) siyasetçi. Devlet başkanlığından önce İçişleri Bakanı (1963-1969) olarak çalışmıştı. 100 yaşında olan Álvarez yaşayan en yaşlı Meksika başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manuel González Flores</span> 35. Meksika devlet başkanı

Manuel del Refugio González Flores, 1880'den 1884'e kadar Meksika'nın 35. devlet başkanı olarak görev yapmış Meksikalı askerî general ve liberal politikacı. Devlet başkanlığı kariyerine başlamadan önce González, Meksika-Amerikan Savaşı'nda bir teğmen olarak ve daha sonra muhafazakar tarafta genel olarak Reform Savaşı'nda önemli roller oynadı. Meksika'nın Fransa'daki müdahalesinde González, General Porfirio Díaz komutası altında Meksika Cumhuriyeti için savaştı. Díaz'ın 1876 yılında başarılı olan Meksika başkanlığını kazanma girişimlerini destekledi. 1878'den 1879'a kadar Díaz yönetiminde Meksika Savaş Sekreteri olarak görev yaptı. Díaz, Sebastián Lerdo de Tejada'ya yaptığı darbeden dolayı yeniden seçilmeme ilkesi olduğundan 1880'de yeniden başkanlığa seçilemedi. Bu nedenle Díaz, zayıf rakibi olması gereken siyasi müşterisi González'in seçilmesi için çalıştı. 1880 yılından 1884 yılına kadar olan devlet başkanlığında diplomatik ve tarihçi Friedrich Katz'ın Meksika'nın "derin dönüşümden" daha az olduğunu düşündüğü yerel başarılar elde etti. González başkanlığının yolsuz olduğu düşünülse de, bu değerlendirme 1884'teki zor finansal şartlar ve Díaz'ın halefini itibarsızlaştırma kampanyasıyla renklendirildi ve 1884'te kendi seçimlerinin önünü açtı.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo López Mateos</span> 55. Meksika devlet başkanı

Adolfo López Mateos 1929'da muhalif olmasına rağmen sonradan Kurumsal Devrimci Parti (PRI) üyesi olmuş Meksikalı siyasetçi. Meksika devlet başkanı seçildi ve 1958 ile 1964 yılları arasında hizmet verdi.Başkanlığı sırasında elektrik şirketlerini millileştirdi, Bedava Ders Kitapları Ulusal Komisyonu'nu kurdu (1959), ABD sınırındaki Chamizal tartışmasını çözdü ve Doğa Tarihi Müzesi ve Meksiko'daki Ulusal Antropoloji Müzesi gibi önemli müzeleri açtı. Siyasi felsefesinin "Anayasa'nın solu" olduğu söyleyen López Mateos, Lázaro Cárdenas'tan beri solcu olduğunu ilan eden ilk başkan oldu. López Mateos Meksikalılar arasındaki popülerliği ile tanınır; Cárdenas ve Adolfo Ruiz Cortines ile birlikte López Mateos, Meksika'nın 20. yüzyıldaki en popüler başkanları olarak anılır. Ancak başkanlığı sırasında sendika başkanları Demetrio Vallejo ve Valentín Campa'nın tutuklanması, köylü lideri Rubén Jaramillo ve ailesinin Meksika ordusu tarafından öldürülmesi gibi baskıcı uygulamaları olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Antonio López de Santa Anna</span> 8. Meksika devlet başkanı

Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón, genellikle Santa Anna veya López de Santa Anna olarak bilinen, Meksikalı politikacı ve generaldi. On dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında bağımsızlık sonrası Meksika siyaseti ve hükûmeti üzerindeki etkisi ile Meksika tarihçilerinin, sık sık bu dönemi "Santa Anna Çağı" olarak adlandırmalarına neden olmuştur "Kaderin Adamı" olarak anılmaktadır. Başlangıçta bağımsızlık sonrası dönemde kendisini bir federalist olarak tanımlamasına ve 1833'te muhafazakârları deviren bir darbeye katılmasına rağmen zamanla giderek daha muhafazakâr hâle gelmiştir. 1833'te başkan seçilen López de Santa Anna, 1855'te görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Huasca de Ocampo</span>

Huasca de Ocampo, Orta Meksika'da Hidalgo eyaletine bağlı bir kasaba ve belediyedir. Pachuca'ya 34 km ve Pachuca Dağları'ndaki Real del Monte'ye 16 km mesafede yer almaktadır. Kasaba sıra dağların hemen içinde olsa da bölge arazisinin çoğu şehrin doğusuna açılan bir vadide yer almaktadır. Meksika'da kurulan ilk çiftliklerden biri burada bulunurken ekonomik gelişme 18. yüzyılda Pedro Romero de Terreros tarafından yaptırılan madencilik çiftlikleriyle başlamıştır. 20. yüzyılın ortalarında ortak çiftlik arazileri (ejido) bölünmüş ve bazıları tamamen veya kısmen baraj göllerinin altında kalmıştır. Tarım ekonomik açıdan önemini korusa da kanyonlar, geleneksel evler, eski çiftlik tesisleri ve şelaleler gibi cazibe merkezleriyle bölge özellikle Meksiko'dan gelen hafta sonu ziyaretçileri için bir turizm alanı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri</span> Amerika Birleşik Devletlerinin coğrafi bölgesi

Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin genellikle Arizona, New Mexico ve Kaliforniya, Colorado, Nevada, Oklahoma, Teksas ve Utah'ın bazı kısımlarını içeren coğrafi ve kültürel bir bölgedir. En büyük şehirleri; Phoenix, Las Vegas, El Paso, Albuquerque ve Tucson'dur. 1848'den önce, tarihi Santa Fe de Nuevo México bölgesinde ve Alta California ve Coahuila y Tejas'ın bazı kısımlarında, Nuevo México'nun Pueblos ve İspanyol veya Meksika belediyelerinin dışında yerleşim neredeyse yoktu. Bölgenin çoğu, Amerika Birleşik Devletleri 1848'de Guadalupe Hidalgo Antlaşması ve 1854'te Gadsden'in satın alımı ile bölgeyi alana kadar Yeni İspanya ve Meksika'nın bir parçasıydı.

Brezilya-Meksika ilişkileri, Brezilya ile Meksika arasındaki diplomatik ve ikili ilişkileri ifade eder. Brezilya ve Meksika birlikte Latin Amerika'daki en kalabalık nüfusa sahiptir ve her iki ülke de küresel ölçekte yükselen ekonomilere sahip ve Latin Amerika'da bölgesel güç olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu, G-20 büyük ekonomileri, Latin Amerika Entegrasyon Derneği, Amerika Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü ve Birleşmiş Milletler üyesidir.