İçeriğe atla

Einsatzkommando

Einsatzkommando
Einsatzkommando, Schutzstaffel (SS) idaresi altında faaliyet gösteriyordu.

Einsatzkommando, Polonya'nın Leszno kentinde Polonyalı sivilleri öldürüyor, 21 Ekim 1939
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1938
Sonraki kurum
TürüParamiliter
BağlılığıSchutzstaffel
Personel sayısı3.000
Yönetici(ler)

Einsatzkommando (gezici ölüm mangaları),İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Alman Einsatzgruppen bir alt grubuydu. Toplam 3.000'e kadar adam genellikle görevi Yahudileri, Polonyalı entelektüelleri, Romanları ve genellikle ilerleyen Alman cephesinin çok gerisinde ele geçirilen topraklardaki komünistleri yok etmek olan SS ve Gestapo'nun 500-1.000 görevlisinden oluşuyordu.[1][2] Einsatzkommandos, Sonderkommandos ile birlikte, Sovyetler Birliği'nin işgali olan Barbarossa Operasyonu sonrasında Yahudilerin sistematik öldürülmesinden sorumluydu. Savaştan sonra Einsatzgruppen davasında birçok komutan yargılandı, mahkûm edildi ve idam edildi.

Einsatzgruppen, ilk olarak 1938'de SD Şefi Reinhard Heydrich ve Sicherheitspolizei'nin yönetimi altında kurulan paramiliter gruplardı. Schutzstaffel (SS) tarafından organize edildiler. [3] İkinci Dünya Savaşı'nın ilk Einsatzgruppen'i 1939'da Polonya'nın işgali sırasında kuruldu. Daha sonra Hitler-Himmler'in direktifini takiben Einsatzgruppen, 1941'de Sovyetler Birliği'nin işgali beklentisiyle yeniden oluşturuldu. [4] Einsatzgruppen bir kez daha Reich Güvenlik Ana Ofisi (RSHA) Şefi Reinhard Heydrich'in kontrolü altına girdi ve suikastın ardından halefi Ernst Kaltenbrunner'ın kontrolüne verildi.[5] [3]

Hitler, SD'ye ve Güvenlik Polisine, Wehrmacht'ın savaş cephesinin arkasındaki yerli direniş tehdidini bastırma emrini verdi. Heydrich, operasyon ve ekipman tablosunda Güvenlik Polisi ve SD birimlerinin aktivasyonu, taahhüdü, komutası ve yargı yetkisini kabul eden Wilhelm Keitel'i temsil eden General Eduard Wagner ile görüştü. Arka operasyonel bölgelerde Einsatzgruppen, Heydrich tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için saha ordularına idari bağlı olarak görev yapacaktı. SS Generali Erich von dem Bach'a göre Nürnberg Duruşmalarındaki başlıca görevleri: "Yahudileri, Çingeneleri ve Sovyet siyasi komiserlerini yok etmekti". Bunlar, fethedilen topraklarda "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü"nün (Almanca: Die Endlösung der Judenfrage) uygulanmasında önemli bir bileşendi. Bu katliam birimleri Holokost'la birlikte değerlendirilmelidir.

Askeri komutanlar Einsatzgruppen'in görevini biliyorlardı. Einsatzgruppen, konaklama, yiyecek ve ulaşım konusunda sponsor ordu komutanlarına bağlıydı. Düzenli ordu ile SiPo ve SD arasındaki ilişkiler yakındı. Einsatzgruppen komutanları, Wehrmacht komutanlarının Einsatzgruppen görevlerini anlamalarının operasyonlarını önemli ölçüde kolaylaştırdığını bildirdi. Barbarossa Operasyonu için, başlangıçta her biri 500-990 kişiden oluşan ve toplam 3.000 kişilik bir kuvvetten oluşan dört Einsatzgruppen oluşturuldu.[5] Her birlik bir ordu grubuna bağlıydı: Einsatzgruppe A , Kuzey Ordu Grubuna, Einsatzgruppe B, Ordu Grup Merkezine, Einsatzgruppe C, Güney Ordu Grubuna ve Einsatzgruppe D, 11. Alman Ordusuna . SD, Gestapo ve Kriminal Polis (Kripo) memurları tarafından yönetilen Einsatzgruppen'de, yerel yardımcı polis gücünden üniformalı gönüllüler tarafından desteklenen normal polis (Orpo), SD ve Waffen-SS'den askerler vardı.[6] Durum gerektirdiğinde, Alman Ordusu komutanları Einsatzgruppen'in gücünü, Yahudilerin kendi istekleriyle toplanıp öldürülmesine yardımcı olan kendi düzenli ordu birlikleriyle güçlendirdiler.[7]

Kaynakça

  1. ^ Thomas Urban, reporter of the Süddeutsche Zeitung; Polish text in Rzeczpospolita, Sept 1–2, 2001
  2. ^ Rossino, Alexander B. (1 Kasım 2003). ""Polish 'Neighbours' and German Invaders: Anti-Jewish Violence in the Białystok District during the Opening Weeks of Operation Barbarossa."". Steinlauf, Michael C. (Ed.). Polin: Studies in Polish Jewry Volume 16: Focusing on Jewish Popular Culture and Its Afterlife. The Littman Library of Jewish Civilization. ss. 431-452. doi:10.2307/j.ctv1rmk6w.30. ISBN 978-1-909821-67-5. 
  3. ^ a b Longerich 2012.
  4. ^ Kershaw 2008.
  5. ^ a b Longerich 2010.
  6. ^ Browning 1998.
  7. ^ Langerbein 2003.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gestapo</span>

Gestapo, Nazi Almanyası ve Alman işgali altındaki Avrupa'da gizli polis teşkilatı. 1933'te Hermann Göring tarafından Prusya'nın çeşitli güvenlik polisi kuruluşlarının tek bir organizasyonda birleştirilmesi ile kuruldu. 20 Nisan 1934'te Schutzstaffel (SS) lideri Heinrich Himmler'in yönetimine geçti. Diğer taraftan Reinhard Heydrich ve Heinrich Müller'e yetki verildi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Nebe</span> Nazi Almanyası SS Generali, SA ve İnterpol başkanı

Arthur Nebe, Nazi Almanyası'nın SS Generaliydi. Arthur Nebe 1920'lerde Berlin Polis Komisyoneri, SA başkanı ve ayrıca 1942-1943 yılları arası İnterpol başkanıydı. 20 Temmuz 1944'te Adolf Hitler'e suikast düzenleyenler arasında kendisi de yer aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Askeri Mahkemede yargılandı ve Mart 1945'te idam edildi. Holokost'un önemli bir failiydi.

Polis kariyeri
<span class="mw-page-title-main">Reichssicherheitshauptamt</span>

RSHA veya Reichssicherheitshauptamt Nazi Almanyası'nın ülke içindeki ve dışındaki polis ve güvenlik işleri ile ilgili departmanıydı. Bünyesinde Gestapo, Kripo, Emnniyet Hizmeti ya da SD gibi büyük polis organizasyonlarını da bulundurur ve işlerini denetlerdi. Nazi toplama kamplarının plan, proje ve yönetim işleri bu departmanda yürütülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Müller</span> Nazi Almanyasında Gestapo yöneticisi ve Holokost idamları sorumlusu

Heinrich Müller, Nazi Almanyası'nda politik polis, Gestapo yöneticisi ve Holokost idamlarının sorumlusu.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzgruppen</span> Nazi Almanyasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri

Einsatzgruppen, SS'e bağlı, Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich'in yönetimi altındaki, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri. A B C ve D isminde 4 Einsatzgruppe timi vardı ve her birlik 600-1000 askerden oluşuyordu. Toplama kampları kurulmadan önce infazlarda etkin rol oynamışlardır. En önemli eylemleri Babi Yar Katliamı'dır. Gezici birliklerdir. Sürekli hareket halinde olup bir infazdan ötekine doğru eylemlerini gerçekleştirmişlerdir. Çukur kazıp öldürüp gömme işi oyalayıcı olduğundan ve öldürme sırasında çok fazla mermi harcandığından bunun yerine toplama kampları kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Jeckeln</span>

Friedrich August Jeckeln, Nazi Almanyasında görev yapmış olan Schutzstaffel komutanıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtıyla birlikte işgal edilen Sovyetler Birliği topraklarında üst düzey komutan ve idaresi olarak görev yapmıştır. Jeckeln'in emrindeki Einsatzgruppen ölüm mangaları III. Reich tarafından örgütlenen en geniş birliklerdendi. Jeckeln, 100 binin üzerinde Yahudi, Çingene ve Nazi ideolojisince istenmeyen olarak ilan edilen kişinin yargısız bir şekilde öldürülmesinden bizzat sorumluydu. Nazi Almanyasının yenilgisinin ardından yakalanmış, işlediği savaş suçlarından dolayı Riga'daki Sovyet Askeri Mahkemesinde yargılanmış, suçlu bulunmuş ve 1946 yılında idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Six</span>

Dr. Franz Alfred Six, Reinhard Heydrich tarafından Nazi Almanyası'nın işgal edilecek olan İngiltere'de resmi polis çalışmalarını yönetmek için kararlaştırılan bir Nazi Subayı.

<span class="mw-page-title-main">Christian Wirth</span>

Christian Wirth, üst düzey Alman polis ve SS subayı. Reinhard Operasyonu olarak bilinen operasyonda işgal edilen Polonya'daki Yahudilerin katledilmesinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Walter Stahlecker</span>

Franz Walter Stahlecker, Alman işgali altındaki Doğu Avrupa'da aktif görevde olan Einsatzgruppen A'nın komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Anthropoid Operasyonu</span> Alman SS Generali Reinhard Heydrichin öldürülmesinin kod adı

Anthropoid Operasyonu, Schutzstaffel (SS), Obergruppenführer ve Reichssicherheitshauptamt genel başkanı General der Polizei Reinhard Heydrich'e düzenlenen ve öldürülmesiyle sonuçlanan suikastin kod adıdır. Reinhard Heydrich Nazi Almanyası'nın birleşik güvenlik hizmetleri ve Bohemya ve Moravya Protektorası Reichsprotektor görevlerinde bulundu. Operasyon, Çekoslovak hükûmetinin onayı ile İngiliz Özel Operasyonlar İdaresi tarafından hazırlandıktan sonra 27 Mayıs 1942'de Prag'da gerçekleştirildi. Saldırıya uğrayan Heydrich, 4 Haziran 1942'de kaldırıldığı hastanede öldü. Ölümü, Alman SS birliklerince, köylerin tahrip edilmesi ve sivillerin öldürülmesi de dahil olmak üzere acımasız misilleme dalgasına yol açtı. Antropoid operasyonuyla II. Dünya Savaşı sırasında üst düzey bir Nazi lideri başarılı bir suikast sonucu öldürülmüştür.

<i>Kriminalpolizei</i>

Norveç]] Polisinin eşdeğer bölünmesi, Norveç'teki benzer bir kısaltmadan türetilen Kripos olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Nihai Çözüm</span> II. Dünya Savaşında Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planı

Nihai Çözüm veya Yahudi Problemine Nihai Çözüm, II. Dünya Savaşı'nda Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planıdır. 1942'nin ocak ayında Berlin'in yanında Wannsee Konferansı'nda Nazilerin liderliğinde sistematik ve kasten yapılacak soykırımın prosedürleri kesinleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Diels</span>

Rudolf Diels, bir Alman devlet memuru ve 1933–34'te Gestapo'nun başıydı. SS-Oberführer rütbesini aldı ve Hermann Göring'in koruyucusuydu.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnungspolizei taburları</span>

Ordnungspolizei taburları Nazi Almanyası'nda Ordnungspolizei'a bağlı askerî birliklerin genel adıdır. II. Dünya Savaşı sırasında SS yönetimine verilmiştir. Bu taburlar Barbarossa Harekâtıyla işgal edilen Sovyet topraklarında cephe gerisinde görev yapmış, bu bölgelerde sivil halka karşı işlenen savaş suçlarını işlemiş, Holokost sürecinde kitlesel katliamlar yapmıştır. Einsatzgruppen ve Waffen-SS birlikleriyle beraber en çok katliam gerçekleştirmiş kurumlardandır.