İçeriğe atla

Einsatzgruppen davası

Otto Ohlendorf ve Heinz Jost mahkemede

Einsatzgruppen davası, (resmi olarak Amerika Birleşik Devletleri, Otto Ohlendorf ve diğerlerine karşı), ABD yetkililerinin II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Almanya'nın Nürnberg kentindeki işgal bölgesinde yürüttüğü savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için açılan on iki davadan dokuzuncusuydu. Bu on iki davanın tamamı Uluslararası Askeri Mahkeme'de değil, ABD askeri mahkemelerinde görüldü. Adalet Sarayı'nın aynı odalarında gerçekleştiler. ABD'deki on iki dava toplu olarak Sonraki Nürnberg duruşmaları veya daha resmi olarak "Nürnberg Askeri Mahkemeleri'nde Savaş Suçlularının Yargılanması" olarak bilinir.

Suçlananlar, Güvenlik Polisi Einsatzgruppen ve SD komutanları olarak, Einsatzgruppen tarafından işgal altındaki Sovyetler Birliği'nde işlenen suçlardan sorumlu olan 24 eski SS yöneticisiydi. İddianame, Einsatzgruppen'in bir milyondan fazla mağdura ilişkin raporlarına dayanıyordu.[1] Bu dava, "soykırım" kavramının hukuki bağlamda ilk kez kullanıldığı dava oldu. Terim hem savcılık hem de hakimler tarafından kararda kullanıldı.[2]

Einsatzgruppen Nazi işgali altındaki Doğu Avrupa'da cephe gerisinde faaliyet gösteren SS mobil ölüm mangalarıydı. 1941'den 1945'e kadar yaklaşık 2 milyon insanı katlettiler. Bunların, 1,3 milyon Yahudi, 250.000'e kadar Roman ve yaklaşık 500.000 partizan, engelli insan, siyasi komiser, Slav, eşcinsel ve diğerleridir.[3] [4] Bu davadaki 24 sanığın hepsi bu Einsatzgruppen komutanlarıydı ve savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar suçlamasıyla karşı karşıya kaldılar ve yargılamalar 29 Eylül 1947'den 10 Nisan 1948'e kadar sürdü. Mahkeme kararında şöyle denildi:

... bu davada sanıklar sadece kanallar aracılığıyla toplu katliamları planlamak ya da yönetmekle suçlanmıyor. Katliamdan yüzlerce ve binlerce mil uzakta bir ofiste oturmakla da suçlanmıyorlar. Bu adamların sahada aktif olarak katliamları denetledikleri, kontrol ettikleri, yönlendirdikleri ve bu kanlı hasatta aktif rol aldıkları kesin bir şekilde iddia edilmektedir.[5]

Babi Yar katliamından sorumlu SS Komutanı Paul Blobel

İddianame

  1. Siyasi, ırksal ve dinsel gerekçelerle zulüm, cinayet, imha, hapis ve Alman vatandaşları ve diğer ülkelerin vatandaşları da dahil olmak üzere sivil nüfusa karşı işlenen diğer insanlık dışı eylemler yoluyla insanlığa karşı işlenen suçlar, organize bir soykırım planının parçası olmak.
  2. Aynı sebeplerden dolayı ve askeri zorunlulukla haklı gösterilemeyen kasten yıkım ve tahribat nedeniyle savaş suçları işlemek.
  3. Daha önce Uluslararası Nürnberg Askeri Mahkemeleri tarafından suç örgütü olarak ilan edilen suç örgütleri olan SS, Sicherheitsdienst (SD) veya Gestapo'ya üyelik.

Tüm sanıklara tüm suçlamalar yöneltildi. Tüm sanıklar "suçsuzum" dedi. Mahkeme, Rühl ve Graf hariç, tüm sanıkları tüm suçlamalardan suçlu buldu. Onlar sadece 3. suçlamadan suçlu bulundu. 14 sanık idama mahkûm edildi. Ancak bunlardan sadece dördü idam edildi. Mahkûm edilenlerden dokuzunun cezasında indirim yapıldı. Bir diğeri, Eduard Strauch, hüküm giydikten sonra Belçika gözetimine nakledildiği için idam edilemedi. 1958 yılında bütün mahkûmlar serbest bırakıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Benjamin Ferencz: Opening Statement of the Prosecution, vorgetragen am 29. September 1947. In: Trials of War Criminals Before the Nuernberg Military Tribunals Under Control Council Law No. 10. Vol. 4. District of Columbia 1950, S. 30.
  2. ^ "Ben Ferencz recalls his work on the Einsatzgruppen Trial". judicature.duke.edu (İngilizce). 28 Aralık 2021. 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2023. 
  3. ^ Rhodes 2002.
  4. ^ "Extermination camp". Encyclopaedia Britannica. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2021. 
  5. ^ Nuremberg Askeri Mahkemesi, United States of America vs. Otto Ohlendorf, et al. (Einsatzgruppen davası), Karar (İnternet Arşivi üzerinden).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

Uluslararası ceza hukuku, uluslararası hukuk kapsamında bireylerin cezaî sorumluluğunu doğrudan düzenleyen normların bütününü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Uluslararası hukuk suçları soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve saldırı suçudur. Bu suçlar söz konusu olduğunda, etkilerinin tek bir devletin ötesine geçtiği ve dolayısıyla uluslararası toplumun bir bütün olarak sorumluların yargılanmasında çıkarı olduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Karadžić</span> Sırp cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve savaş suçlusu Bosnalı sırp siyasetçi

Radovan Karadžić, Bosnalı Sırp siyasetçi, psikiyatrist ve şairdir. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından mahkûm edildi. Bosna Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hasan el-Mecid</span>

Ali Hasan el Mecid Iraklı asker ve devlet adamı.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Osmanlı savaş suçlularını yargılama çabası, Paris Barış Konferansı (1919) tarafından ele alındı ve nihayetinde Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan Sevr Antlaşması'na (1920) dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzgruppen</span> Nazi Almanyasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri

Einsatzgruppen, SS'e bağlı, Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich'in yönetimi altındaki, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri. A B C ve D isminde 4 Einsatzgruppe timi vardı ve her birlik 600-1000 askerden oluşuyordu. Toplama kampları kurulmadan önce infazlarda etkin rol oynamışlardır. En önemli eylemleri Babi Yar Katliamı'dır. Gezici birliklerdir. Sürekli hareket halinde olup bir infazdan ötekine doğru eylemlerini gerçekleştirmişlerdir. Çukur kazıp öldürüp gömme işi oyalayıcı olduğundan ve öldürme sırasında çok fazla mermi harcandığından bunun yerine toplama kampları kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Otto Ohlendorf</span>

Otto Ohlendorf, Nazi Almanyası'nda SS-Gruppenführer ve SD iç tümeninin başı. II. Dünya Savaşı'nda ölüm birliklerinden olan Einsatzgruppen D grubuna komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Salmuth</span>

Hans Eberhard Kurt von Salmuth, II. Dünya Savaşı'nda Alman generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Naumann</span>

Erich Naumann, SD'nin üyesi bir SS-Brigadeführer, Einsatzgruppe B'nin komutanı, seri katil ve savaş suçlusu.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı</span> Sırpların Müslüman Bosnalılara uyguladığı soykırım veya Hırvat Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı, 1991–1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği harekât esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun Bosna–Hersek'in Srebrenitsa kasabası ve çevresinde, Ratko Mladić komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından sistematik olarak öldürülmesidir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Kırıma, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlığa karşı suçlar</span> savaş yasalarının ciddi bir ihlalini oluşturan devlet destekli eylem

İnsanlığa karşı suçlar, fiili bir otorite, genellikle bir devlet tarafından veya onun adına işlenen ve insan haklarını ağır biçimde ihlal eden, yaygın veya sistemik suç eylemleridir. Savaş suçlarından farkı, savaş dışında da işlenebilen, bireysel olmayan eylemler olmasıdır. Suçun resmi bir politikanın parçası olması gerekmiyor ve yalnızca yetkililer tarafından hoş görülmesi yeterlidir.

<span class="mw-page-title-main">Doktorlar davası</span> İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman doktorların savaş suçlarından yargılanması

Doktorlar davası II. Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra Almanya'da Birleşik Devletler otoritelerinin, Nürnberg'de işgal bölgesinde tuttuğu savaş suçları için ikinci bölümündeki 12 davadan biri. Bu davalarda 23 sanıktan 20 tanesi doktordu ve insanlar üzerinde deney yapmaktan suçlandılar. Bu duruşmalar, uluslararası askeri mahkemeden önce değil, ABD askeriye mahkemelerinden önce başladı. 23 davalının 20 si, tıbbi doktorlardı ve bütünüyle Nazi insan deneylerine karışmış olmakla suçlandılar. Önde gelen Nazi doktorlardan biri olan Josef Mengele, esir alınmadan önce Almanya'dan kaçmayı başarmıştı. Bu sebeple asla yargılanamadı.

<span class="mw-page-title-main">Halk Mahkemesi (Almanya)</span>

Halk Mahkemesi, Nazi Almanyası'nda kurulan bir özel mahkemeydi.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Ferencz</span> Amerikalı avukat

Benjamin Berell Ferencz, Macar asıllı bir Amerikalı avukat. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Nazi savaş suçlarının araştırmacısı ve Birleşik Devletler'in Nürnberg kentinde bulunan yetkililer tarafından düzenlenen on iki askeri dava olan Einsatzgruppen Davasında ABD Ordusu Başsavcısı olarak görev yapıyordu. Daha sonra uluslararası bir hukuk devleti ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasını savundu. 1985-1996 yılları arasında Pace Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü oldu.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Manila Katliamı</span>

Manila Katliamı veya Manila Tecavüzleri, II. Dünya Savaşı sırasında Filipinler'in başkenti Manila'da sivillere karşı işlenen savaş suçları. Katliam sırasında öldürülen toplam sivil sayısının 100.000 ile 500.000 arasında olduğu tahmin edilir.

<span class="mw-page-title-main">Troçkist Anti-Sovyet Askeri Örgütü Davası</span>

Troçkist Anti-Sovyet Askeri Örgütü Davası ya da Tuhaçevski davası (Rusça: Де́ло Тухаче́вского) 1937 yılında başlayan, Büyük Temizlik kapsamı içerisinde bir kısım Kızıl Ordu komutanlarının, askeri bir komplo ile siyasi iktidarı ele geçirmeye çalışmaktan yargılandıkları bir davadır. Bu dava 1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri'nin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Destalinizasyon dönemiyle beraber Batılı tarihçiler arasında davanın uydurma olduğu yönünde analizler yapılsa da başta Grover Furr olmak üzere çeşitli tarihçiler ise güncel analizlerin ardından bu türlü bir karşı-devrimci yapının gerçek olduğuna dair güçlü kanıtlar ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">1919-1920 İstanbul yargılamaları</span>

1919-1920 İstanbul yargılamaları, I. Dünya Savaşı sonrasında, Mondros Mütarekesi'nden kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî mahkemelerinde görülen davalardır. İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) lider kadrosu ve seçilmiş bazı eski yetkililer, anayasayı ihlal etme, savaş zamanında vurgunculuk ile hem Ermenilerin hem de Rumların katledilmesi gibi çeşitli suçlamalarla itham edildi. Mahkeme, katliamların organizatörleri olarak görülen Enver Paşa, Talât Paşa ve Cemal Paşa ile diğerlerini ölüm cezasına mahkûm eden bir karara vardı.

<span class="mw-page-title-main">IG Farben Davası</span>

IG Farben Davası II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra ABD makamlarının Almanya'daki (Nürnberg) işgal bölgelerinde yaptıkları on iki savaş suçu davasının altıncısıydı. IG Farben, Holokost'ta milyonlarca Avrupalı Yahudi'ye karşı soykırım yapmak için kullanılan Zyklon B gazını üreten Nazilerle müttefik özel Alman kimya şirketiydi.