İçeriğe atla

Eid Mubarak

Eid mübarek ifadesinin hat yazısı.

Eid Mubarak (Arapçaعِيد مُبَارَك‎ ʿīd mubārak) Direkt çevirisi "Mübarek bayram" olan ve "İyi bayramlar", "Bayramınız mübarek olsun" anlamına gelen Arapça bir deyimdir.[1] Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar tarafından Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nı kutlamak için bir tebrik biçimi olarak kullanılır.[2][3] Bu tebrik ifadesi kültürel bir gelenek olup herhangi bir dini yükümlülüğün parçası değildir.

Bölgesel farklılıklar

Müslüman dünyasında Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı için çok sayıda başka tebrik ifadesi vardır. Muhammed'in ashabı Ramazan Bayramı'nda bir araya toplandıklarında birbirlerine "Allah bizden ve sizden [oruçlarımızı ve amellerimizi] kabul buyursun" anlamına gelen Takabbelallâhu minnâ ve minkum temennisinde bulunurlardı. Günümüzde Müslüman dünyası genelinde bayram tebriklerinde farklılıklar mevcuttur.

Arap dünyası

Arap Müslümanlar bayramlarda genel olarak "Eid Mubarak" terimini kullanırlar. Bazı Araplar ayrıca temennilerine "her geçen yıl iyi olasın" anlamına gelen "kul 'am wantum bikhair" (كل عام و أنتم بخير) ifadesini de ekler. Körfez ülkelerinde yaygın olan bir başka terim ise "Minal Aidin wal Faizin" (من العايدين والفايزين) olup, "Bir kez daha mukaddes olalım ve [orucumuzda] muvaffak olalım" anlamına gelmektedir. Bu ifadeye cevap olarak "[Salih amellerimiz] [Allah tarafından] kabul edilsin ve [cenneti] kazanalım" anlamına gelen "Minal Maqbulin wal Ghanmin" (من المقبولين والغانمين) ifadesi kullanılır.

Türkiye

Türkiye, KKTC ve Azerbaycan'da bayram tebrikleri için genellikle "[Ramazan/Kurban] Bayramınız kutlu olsun", "[Ramazan/Kurban] Bayramınız mübarek olsun" ve "İyi bayramlar" ifadeleri kullanılır. Dünyada kabul görmüş bayram tebrik ifadesi olan "Eid Mubarek" bu ülkelerde kullanılmamaktadır.

Osmanlı döneminde Ramazan Bayramı için Îd-i fıtr, Kurban Bayramı için ise Îd-i adhâ kullanılırdı.[4] Bu bayramları kutlamak için ise "İydin said olsun" ifadesi kullanılırdı. 1909 yılından sonra ve 1935 yılına kadar millî bayramlar ve bayram kutlamaları "İyd" olarak isimlendirilmişti.[4] İkinci Meşrutiyet'in ilan tarihi olan 23 Temmuz günü kutlanılan İyd-i Millî Cumhuriyet döneminde de resmî bayram olarak kutlanıldı.[4] Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış tarihi olan 23 Nisan'ın bayram olmasına yönelik Saruhan milletvekili Refik Şevket İnce'nin 23 Nisan 1921'de verdiği kanun teklifi görüşüldüğü sırada "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk yevm-i küşâdı olan 23 Nisan âyad-ı millîyedendir" maddesindeki âyad-ı millî ifadesi Bolu milletvekili Tunalı Hilmi tarafından "Türkçe olsun" denilerek millî bayram olarak düzeltildi.[4][5] Bu kararı takip eden yıllarda zamanla iyd kelimesinin yerine bayram kelimesi kullanılmaya başlandı.[4]

Bosna Hersek, Sırbistan

Bosna Hersek ve Sırbistan'daki Müslümanlar yaygın olarak bayram tebriği için büyük oranda Türkçe dilbilgisinden esinlenilen "Bajram Šerif mubarek olsun" ifadesini kullanırken cevap olarak da "Allah razi olsun" derler. Bosnalı Müslümanların bir diğer yaygın bayram tebriği de "mübarek" ile aynı kökten gelen "Bajram barećula"dır.

İran, Afganistan, Tacikistan

İran, Afganistan ve Tacikistan'da İranî dilleri konuşanlar bayram tebriği için kısaca "eid-e shoma mobarak" (عید شما مبارک) veya "eid mobarak" (عید مبارک) ifadesini kullanırlar.

Kaynakça

  1. ^ Hughes, David (28 Haziran 2023). "How to say 'Happy Eid' in Arabic as Muslims celebrate Eid al-Adha 2023". inews.co.uk (İngilizce). 14 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2024. 
  2. ^ "What is celebrated on Eid al-Fitr?". Le Monde.fr (İngilizce). 9 Nisan 2024. 11 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2024. 
  3. ^ Chughtai, Alia. "When is Eid al-Fitr 2024 and how is it celebrated?". Al Jazeera (İngilizce). 10 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2024. 
  4. ^ a b c d e Taş, Necati Fahri. "Iyd-i Millî". ataturkansiklopedisi.gov.tr. 14 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  5. ^ "Yirmi dördüncü İçtima 23 Nisan 1337 Cumartesi" (PDF). tbmm.gov.tr. 23 Nisan 1920. 14 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Allah (Arapça: الله, romanize:

<span class="mw-page-title-main">Hıdırellez</span> Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan 6 Mayıs günü

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır olarak adlandırılan Hıdırellez Günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Namaz</span> İslamda farz olan günlük ibadet

Namaz, İslâm'ın şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadettir. Kur'an'da günün belli vakitlerinde abdestle birlikte duaya kalkılması ifadesi bulunur. Kur'an'a göre namaz Allah'ı anarak teslimiyetin gösterildiği bir arınma biçimi ve İbrâhim peygambere öğretilen bir ibadet şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Eliaçık</span> Türk yazar ve gazeteci

Recep İhsan Eliaçık, İslam ilahiyatındaki çalışmalarıyla tanınan Türk yazar. Yazılarıyla Antikapitalist Müslümanlar adıyla tanınan İslamî-politik oluşumun teorik altyapısını geliştirdi ve bu harekete sahip çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Hac (İslam)</span>

Hac, Müslümanlar için kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan kurbanı</span>

Hayvan kurbanı, dini anlamda bir tanrıyı yatıştırmak veya iyiliğini sürdürmek için bir veya daha fazla hayvanın ritüel olarak öldürülmesi ve sunulmasıdır. Geç Antik Çağ'da Hristiyanlığın yayılmasına kadar Avrupa ve Eski Yakın Doğu'da hayvan kurban etme yaygındı ve bugün bazı kültürlerde veya dinlerde devam ediyor. Kurban ritüeli bazı kültürlerde insanların kurban edilmesini kapsıyordu ve muhtemelen tarih içerisinde hayvan kurbanı ile yer değiştirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

Tevhit ya da tevhid, teizm tarifinin İslâm terminolojisindeki karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nevruz</span> Baharın ve yeni yılın gelişinin kutlandığı bir gelenek

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

<span class="mw-page-title-main">Hanuka</span> Yahudi bayramı

Hanuka veya Işıklar Bayramı, Seleukos İmparatorluğu'nun elindeki Kudüs'ün (Yeruşalim) MÖ 200'lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine 2200 yıldır kutlanan bir Yahudi bayramıdır. İbrani takvimine göre Kislev'in 25. gününden başlayarak sekiz gün sekiz gece boyunca sürer. Gregoryen takvimine göre en erken Kasım sonunda, en geç ise Aralık ortalarında meydana gelir.

Burhancılık, 1904-1930 yılları arasında Altay bölgesinde ortaya çıkmış olan ve Rus emperyalizmine karşı devrim özellikleri taşıyan dinsel ayaklanma.

<span class="mw-page-title-main">2011 Mısır Devrimi</span> ayaklanma

2011 Mısır Devrimi, 2010-2011 Yasemin Devrimi'nin öncülüğünde, 25 Ocak 2011'den beri Mısır'da devam eden, halkı mevcut yönetime karşı seferber olmaya çağıran sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizliklerin bütünüdür. Gösteriler ve isyanların polis şiddeti, olağanüstü hâl, işsizlik, asgari ücretleri azaltma isteği, barınma eksikliği, yiyecek sıkıntısı, yolsuzluklar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve kötü hayat koşulları üzerine başladığı rapor edildi. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösteriler nedeniyle istifa etti.

Korban veya Yahudilikte kurban, Tanah'ta anlatıldığı üzere Antik İsrail'de gerek hayvan gerekse diğer nesnelerin sunumuyla ilgili ibadetlere denir. Sunular, zevah denen hayvan sunuları, barış sunuları ve olah denen yakımlık sunular olmak üzere kategorilere ayrılır. İbranicede korban ismi, Tanah'ta tanımlanan ve emredilen çeşitli kurban usullerine verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Maher Zain</span> Lübnan kökenli İsveçli Müslüman şarkıcı

Maher Zain, Lübnan doğumlu İsveçli Müslüman bir R&B şarkıcısı, söz yazarı ve müzik yapımcısıdır. İlk albümü olan Thank You Allah (Teşekkür Ederim Allah) 2009 yılında piyasaya sürülmüş ve uluslararası çapta bir başarı elde etmiştir. İkinci albümü Forgive Me (Beni Bağışla) 2 Nisan 2012 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Dünya çapında daha çok İslamî tarzda yapmış olduğu eserleriyle tanınan sanatçı, Türkiye'de de farklı şehirlerde konserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">SQL enjeksiyonu</span>

SQL enjeksiyonu, veri tabanına dayalı uygulamalara saldırmak için kullanılan bir atak tekniğidir; burada saldırgan SQL dili özelliklerinden faydalanarak standart uygulama ekranındaki ilgili alana yeni SQL ifadelerini ekler.. SQL enjeksiyonu, uygulamaların yazılımları içindeki bir güvenlik açığından faydalanır, örneğin, uygulamanın kullanıcı giriş bilgileri beklediği kısma SQL ifadeleri gömülür, eğer gelen verinin içeriği uygulama içerisinde filtrelenmiyorsa veya hatalı şekilde filtreleniyorsa, uygulamanın, içine gömülmüş olan kodla beraber hiçbir hata vermeden çalıştığı görülür. SQL enjeksiyonu, çoğunlukla web siteleri için kullanılan bir saldırı türü olarak bilinse de SQL veri tabanına dayalı tüm uygulamalarda gerçeklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gedil, Akşehir</span> Akşehirin köyü

Gedil, Konya ilinin Akşehir ilçesine bağlı bir mahalledır. Köy halkının genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Gedil Köyü bağlı olduğu Akşehir ilçe merkezine 8 kilometre mesafe uzaklıktadır. Gedil Köyü Konya şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 101 kilometredir.