İçeriğe atla

Ehliman Emiraslanov

Ehliman Emiraslanov
Ehliman Emiraslanov
DoğumAzericeƏmiraslanov Əhliman Tapdıq oğlu
17 Kasım 1947 (76 yaşında)
Zod, Gökçe, Ermenistan SSC, SSCB
MilliyetAzeri
Vatandaşlık Azerbaycan
Mezun olduğu okul(lar)Azerbaycan Devlet Tıp Enstitüsü
Dinİslam
ÖdüllerSSCB Devlet Ödülü
"Şöhret" ordeni
Kariyeri
Dalıtıp, Onkoloji
Çalıştığı kurumlarAzerbaycan Tıp Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Nikolay Trapeznikov

Ehliman Emiraslanov, (d. 17 Kasım 1947, Zod, Ermenistan SSC, SSCB) — Azerbaycan Tıp Üniversitesi eski Rektörü,[1] Yeni Azerbaycan Partisi üyesi, Azerbaycan Milli Meclisinin 6. dönemMillet Vekili, MM'nin Sağlık Komitesi başkanı, Emektar bilim insanı, akademisyen

Hayatı

Ehliman Emiraslanov 1947 yılında Batı Azerbaycan'a bağlı Gökçe Mahalı Zod köyünde doğdu. Ortaokulu altın madalya ile bitiren Emiraslanov, 1971 yılında Azerbaycan Devlet Tıp Enstitüsü Tedavi Profilaksi Fakültesi'nden üstün başarı ile mezun oldu.[2]

1971-1974 yılları arasında Bakü Klinik Onkoloji Hastanesinde doktor, onkolog ve şube müdürü olarak çalışan Ehliman Emiraslanov, Moskova'da SSCB Tıp Bilimleri Akademisi Sovyetler Birliği Onkoloji Bilim Merkezi'nde yüksek lisans yaptı ve burada 1992 yılına kadar profesör ve şube müdürlüğü görevlerinde bulundu.[2]

1985 yılında E.T.Emiraslanov "Kemik sarkomileri" adlı orijinal monografisinden dolayı SSCB Tıp Bilimleri Akademisi N.N.Petrov adına ödüle layık görülmüştür. O, 1986 yılında "Onkoloji hastaların geri tedavisi yöntemlerinin geliştirilmesi ve onlarin klinik praktikde uygulanması" hakkındaki dizi çalışmalarına göre bilim ve teknik alanı üzere SSCB Devlet ödülünün sahibi olmuştur. Emektar bilim insanı, akademik E.T.Emiraslanov 1992 hizmeti değiştirme yoluyla N.Nerimanov adına Azerbaycan Tıp Üniversitesi Rektörü görevine atanmış, 1993 yılında yarışma yoluyla N.Nerimanov adına Azerbaycan Tıp Üniversitesi Onkoloji Bölümü Başkanı görevine seçilmiştir.[3]

Akademik E.T.Emiraslanov 450 bilimsel eserin, 19 monografinin, 29 ders kitabının ve eğitim-metodik programın, 16 icat ve faydalanması teklifin, 20 metodik tavsiyyenin, onlarca bilimsel makalelerin yazarıdır. Onun yönetimiyle 10 kişi tıp bilimleri doktoru ve 32 kişi tıp bilimleri adayı (PHD) hazırlanmıştır.

Akademisyen Dünya Ortopedi-travmatoloji ve Onkoloklar Birliği'nin, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan Onkoloklar Derneklerinin, Avrupa Restorasyon Cerrahlığı Birliği'nin Onursal, Amerika Klinik Onkoloji Derneği'nin, RF Doğa Bilimleri Akademisinin, Polonya Tıp Bilimleri Akademisi gerçek üyesidir.

Dağılan SSCB'deki rotasyon plastik ameliyatını ilk yapan hekim olan Emiraslanov, rektörlüğünü yaptığı Azerbaycan Tıp Üniversitesinde gerçekleştirdiği reformlarla kurumu daha çağdaş bir hale getirdi.[2]

Türk Cumhuriyetleri Parlamento Birliği Parlamenterler Arası Komisyon Başkanı, Gazi Üniversitesinin fahri doktora payesidir.[4]

Ödülleri

  • SSCB Tıp Bilimleri Akademisi N.N.Petrov adına ödül — 1985
  • SSCB Devlet Ödülü — 1986
  • Polonya Tıp Bilimleri Akademisi Albert Şvaytzer Ödülü ve Büyük Altın Madalyası — 1998[2]
  • "Şöhret" ordeni — 2000[5]

Bilimsel eserleri

1. A.T.Amiraslanov, N.N.Trapeznikov, L.A.Ereminoy. Complex treatment of osteosarcoma patients- In: 2nd International Workshop on the design and application of tumor prosthesis for bone and joint reconstruction. Vienna, 1983.
2. A.T.Amiraslanov, N.N.Trapeznikov, L.A.Ereminoy и др. Management of ostoegenic sarcoma patients/- "Seminar in Surgical Oncology", v.2, 1986, № 1, 17 p.
3. A.T.Amiraslanov, N.N.Trapeznikov, L.A.Ereminoy и др. Limb saving surgery combined with chemotherapy and radiotherapy in the treatment of osteogenic sarcoma.- In: "Limb salvage in smusculoskeletal oncology", New York, 1987, 5 p.
4. A.T.Amiraslanov. The experience of the salvage operations in patients with tumors of the shoulder girdle.- In: "Proceedings of th International Symposium of Leimb salvage", Saint-Malo, France, 1987.
5. A.T.Amiraslanov. Results of Combination Treatment of Osteogenic Sarcoma patients.- In: New Developments for limb salvage in musculoskeletal tumors. Ed.By T.Yamamuro, Springer-Verlag, Tokyo, 1989., 8 p.
6. A.T.Amiraslanov. Complications after knee joint endoprothetics and the ways of their prevention and treatment.- "6th International Symposium on lymb salvage", September 8–11, 2p. Montreal-Quebec, Canada, 1991.
7. A.T.Amiraslanov. II B Osteosarcoma Clinical Orthopedics and Related Research USA, Philadelphia, PA 19105, 1991, 2 p.
8. A.T.Amiraslanov.Bone Tumor Management.- London; Butterworths 1187.
9. A.T.Amiraslanov, M.D.Aliyev, S.D.Sherbakov, E.E.İbragimov. Perspective of rotation plastic operation in treatment of osteogen sarcoma in children.- 8 th Interational Symposium on limb salvage, Florence, may 10 th-12 th, 1 p., 1996.
10. A.T.Amiraslanov, N.F.Mistakopoulo, G.G.Knirov, F.N.Mistakopoulo. Cachexia in Patients with Esophagus and Stomach cancer (diaqnosis? Clinical picture and treatment), - Ankara, 1999, 297 p.
11. A.T.Amiraslanov, A.A.Amiraslanov, E.E.Ibragimov, N.V.Kasumov. Optimization of treatment of patients with osteogenous sarcomas. 18th Annual Meeting and 6th Simposium of EMSOS Nurse Group, May 25–27, 2005,
Stazione Hocrittima, Trieste, Italy,p.122.
12. Amiraslanov A.T., Amiraslanov A.A., Ibragimov E.E., Tagiyev Sh.D. Orqan-preserving treatment and outcome of primary bone tumors. The 23th Annual Meeting of the EMSOS, May 18–20, 2011, Ghent, Belgium

Kaynakça

  1. ^ "İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet Azerbaycan Tıp Üniversitesi'ni Ziyaret Etti". istanbul.edu.tr. 30 Ocak 2015. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 
  2. ^ a b c d "Yabancı hekime Azerbaycan'dan destek". CNN TÜRK. cnnturk.com. 2 Kasım 2011. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2015. 
  3. ^ "Hekimler: Ehliman Emiraslanov". azerbaijans.com. 2011. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 
  4. ^ "Azerbaycan Tıp Üniversitesi Rektörü Emiraslanov'a Fahri Doktora". haberler.com. 31 Ekim 2011. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 
  5. ^ Azərbaycan Tibb Universiteti müəllimlərinin təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 17 iyun 2000-ci il tarixli, 351 saylı Fərmanı 12 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Azerice)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sumgayıt Pogromu</span>

Sumgayıt Katliamı veya Sumgayıt Olayları, Şubat 1988'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sumgayıt kentinde Azeriler tarafından işlenen ve Ermeni sakinlerini hedef alan pogrom.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi</span> Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Akademilerinin bilim kolu

ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğa bilimleri, mühendislik ve tıp alanlarında, kamuoyuna kamu yararı gözeterek önerilerde bulunan bilim insanlarından oluşan bağımsız bir akademik topluluktur. Bilim, Mühendislik ve Tıp Ulusal Bilimler Akademileri'nin arasında bulunan bu akademi, Amerika Birleşik Devletleri Millî Mühendislik Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Akademisi ve Amerika Birleşik Devletleri Millî Araştırma Konseyi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Millî Akademileri olarak adlandırılan bilimsel teşkilâtın bir parçasıdır.

Azerbaycan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Aysel Teymurzade və Arash birlikte söyledikleri Always şarkısı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Françoise Barré-Sinoussi</span>

Françoise Barré-Sinoussi, Fransız bir virolog ve Retroviral Enfeksiyonların Düzenlenmesi Bölümü Direktörü ve Paris, Fransa'daki Institut Pasteur'da profesördür. Fransa, Paris'te doğan Barré-Sinoussi, insan bağışıklık eksikliği virüsünün AIDS'in nedeni olarak tanımlanmasında bazı temel çalışmaları gerçekleştirdi. 2008'de Barré-Sinoussi, HIV'i keşfettikleri için eski akıl hocası Luc Montagnier ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü. 31 Ağustos 2015'te zorunlu olarak aktif araştırmadan emekli oldu ve 2017'de bir süre tamamen emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Christian Anfinsen</span> Amerikalı biyokimyager (1916 – 1995)

Christian Anfinsen Jr, Amerikalı biyokimyacıdır. Anfinsen, özellikle bir amino asit sekansı ve biyolojik olarak aktif bir konformasyon arasındaki bağlantı ile alakalı ve ribonükleaz ile ilgili çalışmalarından dolayı William Howard Stein ve Stanford Mooreile ile beraber 1972'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Kradin</span> Rus antropolog ve arkeolog

Nikolay Nikolaevich Kradin, Rus antropolog ve arkeologdur. 1985 yılından beri Vladivostok'taki Rusya Bilimler Akademisi Uzak Doğu Bölümü, Tarih, Arkeoloji ve Etnoloji Enstitülerinde araştırma görevlisidir. 1999'dan 2011'e kadar Uzak Doğu Ulusal Teknik Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nde baş profesör, ayrıca 2011'den beri Uzak Doğu Federal Üniversitesi Dünya Tarihi Bölümü'nde baş profesördür. 2011'den beri Rusya Bilimler Akademisi'nin sorumlu üyesidir.

Kafkasya Üniversiteler Birliği veya KÜNİB, Kafkasya üniversitelerinin bir araya geldiği en büyük birliktir. Başkanı Ramazan Korkmaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">ADA Üniversitesi</span>

"ADA" Üniversitesi, Azerbaycan'da yüksek eğitim kurumu. Azerbaycan Diplomatik Akademisi adı altında 2006 yılının Mart ayında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan uluslararası ilişkiler üniversitesidir. Azerbaycan Cumhurbaşkanının 13 Ocak 2014 tarihli kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi temelinde "ADA" Üniversitesi kuruldu.

Bilim ve Teknoloji, Azerbaycan'ı bütün yönleriyle etkileyen devlet politikasının ana alanlarından biridir. Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS), devlet politikasını bu alanda uygulamak için bilim ve teknolojinin merkez ajansı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ewing sarkomu</span> Kemik veya yumuşak dokuda okuşan bir kanser türü

Ewing sarkomu kemik veya yumuşak dokuda oluşan bir kanser türüdür. Semptomlar tümör bölgesinde şişme, ağrı, ateş ve kemik kırığı içerebilir. Başladığı en yaygın alanlar bacaklar, pelvis ve göğüs duvarıdır. Vakaların yaklaşık% 25'inde kanser tanı anında vücudun diğer bölgelerine artık yayılmıştır. Komplikasyonlar plevral efüzyon veya parapleji içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkolca</span>

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

<span class="mw-page-title-main">Murtuz Alaskerov</span>

Murtuz Necef oğlu Alaskerov - Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü (1993-1996), Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı (1996-2005), Hukuk Doktoru, Profesör, Azerbaycan Cumhuriyeti emektar avukatı.

<span class="mw-page-title-main">Vahanca</span>

Vahanca ya da Vahi, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Esas olarak Afganistan, Çin, Pakistan ve Tacikistan sınırlarının bir araya geldiği Vahan Koridoru civarlarında yaşayan Vahanlılar tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Tasuku Honjo</span>

Tasuku Honjo Japon hekim-bilim insanı ve immünologdur. 2018 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nün kazananlarından birisidir. En çok programlanmış hücre ölüm proteini 1'i (PD-1) tanımlamasıyla tanınır. Aynı zamanda IL-4 ve IL-5 sitokinlerinin ve sınıf anahtarı rekombinasyonu ve somatik hipermutasyon için gerekli olan aktivasyonla indüklenen sitidin deaminazın (AID) moleküler keşfi ile de bilinir

<span class="mw-page-title-main">Jakub Karol Parnas</span> Polonyalı kimyager ve siyasetçi (1884-1949)

Jakub Karol Parnas, Yakov Oskarovich Parnas olarak da bilinir, Otto Fritz Meyerhof ve Gustav Georg Embden ile birlikte Embden-Meyerhof-Parnas yolunun keşfine katkıda bulunan önde gelen bir Yahudi - Polonyalı - Sovyet biyokimyacısıydı.