İçeriğe atla

EgyptAir

EgyptAir
مصر للطيران
IATAICAOÇağrı Kodu
MS MSR EGYPTAIR
Kuruluş7 Haziran 1932 (92 yıl önce) (1932-06-07) (Misr Havayolları olarak)
Faaliyete başlamaTemmuz 1933
Faaliyet üsleriEgyptAir İdari Kompleksi
Kahire, Mısır
HublarıKahire Uluslararası Havalimanı
Odak şehirler
  • Borg El Arab Airport
  • Hurghada International Airport
  • Luxor International Airport
  • Sharm el-Sheikh International Airport
Sık uçuş programıEgyptAir Plus[1]
Havayolu ittifakıStar Alliance
Uçuş noktaları73[2]
Şirket sloganıGökyüzünün tadını çıkar (Arapçaتمتع بالسماء)
Ana şirketEgyptAir Holding Şirketi
Ortak şirketler[3]
  • Air Cairo
  • Air Sinai
  • EgyptAir Kargo
  • EgyptAir Express
  • Smart Aviation Company
Önemli kişiler
  • Safwat Musallam (Chairman & CEO of EgyptAir Holding Company)[4]
  • Hisham El-Nahas (Chairman and CEO of EgyptAir)[5]
Çalışanların sayısı9,000 (Aralık 2014)[6]
Websitesiegyptair.com
Vikiveri öğesi

EgyptAir (Arapça: مصر للطيران, Miṣr liṭ-Ṭayarān) Mısır'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir.[7] Havayolu, Orta Doğu, Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika'daki 75'ten fazla varış noktasına tarifeli yolcu ve yük servisi hizmeti veren, ana hubı Kahire Uluslararası Havalimanında olan havayolu şirketidir. Mısır'ın başkenti olan Kahire üzerine yoğunlaşmış kapsamlı bir yerel hizmetler ağıyla havayolu, 2011 Mısır devrimini takiben karlı operasyonlar kazanmaya çalışıyor. Egyptair, 11 Temmuz 2008'den beri Star Alliance üyesi ve ayrıca Arabesk Airline Alliance ve Air Airrier Organizasyonuna üyedir.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 25 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  2. ^ "EgyptAir". ch-aviation. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Egypt Air". Institute of Developing Economies. Japan External Trade Organization. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2016. 
  4. ^ Dron, Alan (13 July 2016). "Egyptair is customer for nine Boeing 737-800s". Air Transport World. 22 July 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Hofmann, Kurt (12 April 2016). "Egyptair to boost Saudi Arabian network to 200 weekly flights". Air Transport World. 15 April 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Egyptair chairman and CEO Hisham El-Nahas said the routes with added frequencies are Jeddah, Riydah, [sic] Madina and Damam. 
  6. ^ "EGYPTAIR – Star Alliance". staralliance.com. 7 June 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 April 2017. 
  7. ^ "Egyptair plans further restructuring as losses mount. But outlook may brighten as Egypt stabilises". Centre for Aviation. 15 Haziran 2014. 24 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Star Alliance Almanya'nın Frankfurt şehri merkezli küresel havayolu ittifakı. 14 Mayıs 1997'de kurulan Star Alliance'ın logosu, kurucu üyeleri temsil etmektedir. 27 üyesi bulunan Star Alliance'a bağlı havayolu şirketleri, Mart 2014 itibarı ile toplamda 193 ülkede 1,321 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak taşıyıcı</span> bir ülkede yerel olarak tescilli, uluslararası işletmeler için devlet tarafından verilen tercihli haklar veya imtiyazlar kullanabilen ulaşım şirketi

Bayrak taşıyıcı, havayolu veya gemicilik şirketi gibi, bir ülkede yerel olarak tescilli, uluslararası işletmeler için devlet tarafından verilen tercihli haklar veya imtiyazlar kullanabilen bir ulaşım şirketidir. Özelleştirilmelerinden uzun bir süre sonra bile, ıstılah herhangi bir devletin sahip olduğu taşıyıcıya da atfedilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

Air India, 1932'de Tata Airlines adıyla kurulan ve bugün bir Hint kamu kuruluşu olan uluslararası havayolu şirketi. Merkezi Yeni Delhi'de bulunan şirket, Temmuz 2014'ten bu yana Star Alliance üyesidir.

Asiana Airlines, Güney Kore başkenti Seul merkezli havayolu şirketi. 1988 yılında kurulup operasyonlara başlayan Asiana Airlines, Mart 2003'ten beri Star Alliance üyesidir. Aralık 2014 itibarı ile 24 ülkede 75 farklı noktaya uçuş gerçekleştiren Asiana Airlines, uçuşlarını Gimpo ile Incheon havalimanları üzerinden gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ethiopian Airlines</span> Etiyopyanın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Ethiopian Airlines ya da kısaca Ethiopian, Etiyopya'nın ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. 21 Aralık 1945'te Ethiopian Air Lines (EAL) adıyla kurulan şirket, 1965'te günümüzde de kullandığı Ethiopian Airlines ismini almıştır. IATA ile Afrika Havayolları Birliği (AFRAA) üyelikleri bulunan Ethiopian, Aralık 2011'den beri Star Alliance üyesidir. Uçuşlarını Addis Ababa Uluslararası Havalimanı merkezli gerçekleştiren Ethiopian, 2014 yılında yaklaşık 6 milyon yolcu trafiğine ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havayolu bağlantı merkezi</span>

Havalimanı bağlantı merkezi, bir veya daha fazla hava yolu tarafından belirli bir havaalanındaki yolcu trafiğini ve uçuş operasyonlarını yoğunlaştırmak için kullanılır. Yolcuları nihai varış noktalarına götürmek için aktarma merkezleri olarak hizmet ederler. Bir havayolu, bazı bağlantı merkezi dışındaki şehirlerden merkez havalimanına uçuş gerçekleştirir ve gidilmek istenen şehre varmak için yolcuların bu havalimanı üzerinden bağlanması gerekir

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Özbekistan Hava Yolları, merkezi Taşkent'te bulunan Özbekistan'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirket Taşkent Uluslararası Havalimanı'ndaki havayolu bağlantı merkezinden, ülke içinde ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine sefer düzenlemektedir.

Silk Way Airlines; Bakü, Azerbaycan merkezli özel bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu bağlantı merkezi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır. Avrupa ve Asya ile Amerika Birleşik Devletleri ve Afrika'yı birbirine bağlayan kargo hizmetlerinin yanı sıra hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik hizmetler de sürdürmektedir.

Bir havayolu ittifakı, önemli düzeyde işbirliği yapmayı kabul eden iki veya daha fazla havayolu arasında bir yapılan havacılık endüstrisi anlaşmasıdır. Birlikler, yolcular için havayolları arasında kod paylaşımlı uçuşlar düzenlemek pazarlama markası sağlayabilir. Bu markalaşma, üye uçakların ortak uçak boyamalarını içerebilir.

Ariana Afghan Airlines Co. Ltd., aynı zamanda Ariana olarak da bilinir, Afganistan'ın en büyük havayolu şirketi ve ülkenin bayrak taşıyıcı havayoludur. 1955 yılında kurulan Ariana, Afganistan'ın en eski havayolu şirketidir. Şirketin ana üssü Kabil Uluslararası Havaalanı'dır; bu havaalanından ülke uçuşlar ve aynı zamanda Afganistan'ın Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bağlantısını sağlayan uluslararası uçuşları düzenler. Hava yolunun merkezi Shāre Naw, Kabil olup tamamen Afgan hükûmetine aittir. Ariana Afghan Hava Yolları Ekim 2006 Avrupa Birliği'nde uçması yasaklanan hava taşıyıcıları listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Air Burkina</span>

Air Burkina SA, Ouagadougou Havalimanı'ndaki ana üssünden tarifeli hizmetler işleten Burkina Faso'nun Bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Togo, Benin, Mali, Nijer, Fildişi Sahili, Senegal ve Gana'ya olan bölgesel hizmetlerin yanı sıra Bobo-Dioulasso'ya bir tek varış noktası vardır. 2001'den 2017'ye kadar havayolu bir AKFED/IPS konsorsiyumuna aitti, ancak şimdi yeni bir yatırımcının arandığına dair raporlarla hükûmet mülkiyetine geri döndü.

Air Côte d'Ivoire, Fildişi Sahili'nin Abidjan merkezli bayrak taşıyıcısıdır. Şirket ülkenin 2011 yılında iflas eden eski bayrak taşıyıcısı Air Ivore'un halefidir. Air Côte d'Ivoire 12 Kasım 2012'de faaliyete geçmiştir.

Nordica veya yasal adıyla Nordic Aviation Group AS, merkezi Tallinn'de bulunan ve ana uçuş üssü Tallinn Havalimanı olan, Estonya devletine ait bayrak taşıyıcısı hava yoludur. Tarifeli uçuşlar ve diğer hava yolu şirketleri adına wetlease sözleşmeleri ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Camair-Co, ülkenin iflas eden eski bayrak taşıyıcısı Kamerun Havayolları'nın yerine gelen, Kamerun'un şu anki bayrak taşıyıcısı olan havayolu şirketidir. Camair-Co'nun merkezi Douala'daki Immeuble La Rotonde'de bulunmaktadır ve şirket Douala Uluslararası Havaalanındaki merkezinden hizmet vermektedir. Havayolu hiçbir zaman kâr elde etmemiştir ve şu an borçlarının ağırlığında ezilir durumdadır; şirketin uçaklarının çoğu şu anda ekonomik sebepler nedeniyle karaya oturmuş durumda.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">AirBaltic</span>

airBaltic veya yasal ismiyle AS Air Baltic Corporation, Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayoludur. Merkez ofisi Riga Uluslararası Havalimanı'ndadır.