İçeriğe atla

Egtved Kızı

Danimarka Ulusal Müzesi'nde ağaç tabut içinde sergilenen Egtved Kızı

Egtved Kızı (Danca telaffuz: [ˈektveð]; yaklaşık MÖ 1390–1370), 1921 yılında Danimarka'daki Egtved köyünde kalıntıları bulunan İskandinav Bronz Çağı kızıdır. 16-18 yaşında ölen kız, ince yapılı ve 160 cm uzunluğundaydı ayrıca kısa, sarı saçlara ve iyi kesilmiş tırnaklara sahipti. Mezarı dendrokronoloji ile MÖ 1370 yılına tarihlendirilmiştir. Yaklaşık 30 m genişliğinde ve 4 m yüksekliğinde bir çukurda bir çocuğun yakılmış kalıntıları ile birlikte keşfedildi.[1] Bulunduğu köyün ardından Egtved Kızı olarak bilinen kız bir bataklık tümülüsüne gömülüydü. Bulunduğunda ise tüm kemikleri kayıp fakat kıyafetleri, saçı, tırnakları ve bazı dişleri çok iyi şekilde korunmuştu.[2]

Defin

Höyük, 1921'de kazılmış ve doğu-batı yönünde bir tabut bulunmuştur. Tabut mühürlüydü ve açılması için Kopenhag'daki Danimarka Ulusal Müzesi'ne taşındı ve orada açıldığında içinden Egtved Kızı çıktı. Kız, tabut içinde öküz derisine sarılıydı. Kolları dirseğe kadar uzanan bol bir korsaj giymişti. Bel kısmı açıktı ve kısa bir iplik etek giymişti. Bronz bileziklere sahip olan kız ayrıca spiraller ve sivri uçlarla süslenmiş geniş bir diske sahip yünlü bir kemere sahipti. Ayaklarının olduğu kısımda 5 ila 6 yaşlarındaki bir çocuğun yakılmış kalıntıları vardı. Başının olduğu kısımda bir biz, bronz pimler ve bir saç filesi içeren küçük bir huş ağacı kabuğu kutusu vardı. Tabut kapatılmadan önce kız, bir battaniye ve bir öküz derisi ile kaplanmıştır. Çiçekli civanperçemi (bir yaz mezarını gösterir) ve buğday, bal, bataklık-mersin ve yabanmersinden yapılmış bir kova bira üstüne yerleştirilmiştir. 1920'lerde ortaya çıkarıldığında sansasyon yaratan kendine özgü kıyafeti, Bronz Çağı'nda artık Kuzey Avrupa'da yaygın olduğu bilinen bir tarzın en iyi korunmuş örneğidir. Egtved Kızı'n iyi korunması, toprağın asidik bataklık koşullarından kaynaklanmaktadır.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Prehistoric period (until 1050 AD)". Oldtiden.natmus.dk. Nationalmuseet. 12 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2011. 
  2. ^ "Danimarka'daki 3400 Yıllık Egtved Kızı Almanya'dan Gelin Gelmiş Olabilir". Arkeofili. 26 Mayıs 2015. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  3. ^ "Remains of Bronze-Age Cultic Priestess Hold Surprise". LiveScience. 21 Mayıs 2015. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2015. The girl's final resting place was first unearthed in 1921, in a large burial mound made of peat bog. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Frigya</span> Anadolunun ortabatısında var olmuş antik bölge

Frigya veya Firigya, Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes'in yukarı çığırları arasında kalan bölgenin eski çağdaki adıdır. Bu ad, Balkanlar’dan gelip bu bölgeye yerleşen Friglerden geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Efes</span> Anadoluda bir antik kent

Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur. Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Medeniyetleri Müzesi</span> Ankaradaki bir tarih ve arkeoloji müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Arkeoloji Müzesi</span> Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000’den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği Bursa müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Bitinya ve Misya bölgelerinde bulunmuş MÖ 3000'den Bizans devri sonlarına kadar olan devirlere ait eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arikanda</span> Finike ilçesi yakınlarındaki antik kent

Arikanda, Antalya il sınırları Finike ilçesi yakınlarındaki Likya antik kent.Elmalı - Finike kara yolunun tam yarısında bulunan Arifköyünün Aykırıçay mahallesine yakın bir ören yeridir. Tarihi Bakır Çağı'na kadar geri gitmektedir ve şehrin adı yerli Anadolu dillerinden olan Luvice'de “yüksek kayaların yakınındaki yer” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tutankhamun</span> 18. Hanedanlığın on ikinci firavunu

Tutankhamun veya Tutankamon, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin sonuncu lideri olan ve MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır firavunudur. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaton'du. Annesi, DNA testi yoluyla KV35'te bulunan Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Alacahöyük</span> ören yeri

Alacahöyük, Çorum'un Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gordion Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Gordion Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinin Yassıhüyük köyündedir. Müzede Kral Midas'ın tümülüsü bulunmakla birlikte Kral Midas'ın kafatası sonradan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür. İskeletinin ise sonradan kaybolduğu iddia edilmektedir.

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaz kültürü</span>

Karaz Kültürü,Erken Tunç Çağı'na ait bir kültürdür. Sovyet arkeolog Boris Kuftin'in çalışmalarında ortaya konulan, Geç Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağı boyunca Doğu Anadolu Bölgesi, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran'ı içine alan bir yayılma gösteren kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Bronz Çağı Çöküşü</span> Güneybatı Asya’da ve Doğu Akdeniz’de, Bronz Çağı sonları, Demir Çağı başlarında yaşanan hızlı, yıkıcı ve kültürel dağılmalara, çözülmelere yol açan bir dizi toplumsal çöküş

Bronz Çağı Çöküşü Güneybatı Asya’da ve Doğu Akdeniz’de, Bronz Çağı sonları, Demir Çağı başlarında yaşanan hızlı, yıkıcı ve kültürel dağılmalara, çözülmelere yol açan bir dizi toplumsal çöküştür. Doğu Akdeniz’deki Bronz Çağının yüzyıllar içinde oluşan tüm kurumları yerle bir olmuştur, şehir hayatı çok büyük ölçüde gerilemiştir, geriye yalıtılmış köy toplumları kalmıştır. Miken Yunanistanı’nda saray ekonomileri çökmüştür. Yıkımların ardından Kıta Yunanistan’ı, Ege Adaları ve Anadolu 400 yıl sürecek bir karanlık çağa girecektir. Bu dönemden günümüze Mısır kaynakları hariç hiçbir yazılı belge kalmamıştır. Akdeniz’in tüm doğu yarısında, Antik Mısır hariç, neredeyse tüm büyük ve orta ölçekli kentler, çoğunlukla yağmalanıp ateşe verilmiş, diğerleri bu akıbete uğramamak için boşaltılmıştır. Bronz Çağı boyunca gelişip serpilen tüm krallıklar, yine Mısır hariç yıkılmış ve bir daha varlık gösterememiştir.

Bakla Tepe Höyüğü, İzmir il merkezinin 30 km. güneyinde, Menderes (Cumaovası) ilçesinde, Tahtalı Barajı nedeniyle terk edilen Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen yakınında yer alan bir Höyüktür. Yıllardır bakla yetiştirilen bir alan olduğundan Köy'de Bakla Tepe olarak bilinmekteydi. Tarihöncesi bir yerleşimin höyükten köy altına kadar uzandığı, sapılan sondalardan anlaşılmaktadır.

Salat Tepe Höyüğü, Diyarbakır il merkezine 35 km. ve Bismil ilçesine 14 km. mesafede yer alan bir höyüktür. Dicle'ye katılan Salat Deresi'nin doğuya kıvrım yaptığı kesimdedir. Salat Deresi vadisinden 30 metre yükseklikte olan höyük 115 x 100 metre boyutlarındadır. Tepenin üstünde 45 x 30 metrelik düz bir alan bulunmaktadır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi tarafından Yukarı Salat Höyük adıyla tescil edilmiştir.

Resuloğlu, Çorum il merkezinin batı-güneybatısında, Uğurludağ ilçesinin batısında yer alan bir Erken Tunç Çağı mezarlığı ve aynı adla bilinen bir höyüktür. Mezarlık alanının güneydoğusunda, kuzeyinde ve kuzeybatısında, yüzey araştırmalarıyla saptanan ve aynı döneme tarihlenen yerleşimler bulunmaktadır. Söz konusu mezarlık, kaçak kazılarla büyük ölçüde tahrip edilmiştir.

Dilkaya Höyüğü, Van il merkezinin 24 km. güneybatısında Edremit ilçesinin Dilkaya Köyü'nün hemen batısında yer alan bir höyüktür. Hoşap Suyu'nun kuzey tarafında, Van Gölü kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis kültürü</span>

Kolhis kültürü Cilalı Taş Devri - Erken Tunç Çağı ve Demir Çağı döneminde Batı Kafkasya'da görülmüş, günümüzde büyük ölçüde batı Gürcistan olarak bilinen bölgede hakim olmuş bir kültürdür. Kuzey ve Orta Kafkasyada yerini Kuban kültürü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samtavro Mezarlığı</span>

Samtavro Mezarlığı, Gürcistan'ın eski başkenti Mtsheta'ın kuzeyinde bir mezarlıktır. Mezarlıkta, MÖ 3. binyılın ortaları ve 10. yüzyıl arasındaki dönemden kalmış mezarlara rastlanmaktadır. İlk olarak 1870'lerde ve 1880'de F. Bayern tarafından kazılmıştır. Kazılar, 1938'de A. Kalandadze tarafından tekrar başlatılmış ve halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Arkeoloji Müzesi</span>

Sinop Arkeoloji Müzesi veya Sinop Müzesi, Sinop'ta bulunan ve şehir içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kivik Kral Mezarı</span> İsveçin güneyindeki Kivikte yer alan mezar

Kral Mezarı, arkeolojik sit alanıdır. İsveç'in Scania ilinin güneydoğu kesimindeki Kivik yakınlarında yer almaktadır. Alan, yaklaşık olarak MÖ 1400'e ait alışılmadık derecede büyük bir İskandinav Tunç Çağı çifte gömünün kalıntılarıdır.

Azerbaycan'da Tunç Çağı MÖ 4. Binyıl'ın ikinci yarısında başladı ve MÖ 2. Binyıl'ın ikinci yarısında sona erdi, Demir Çağı ise MÖ yaklaşık 7-6. yüzyıllarda başladı. Bugünkü Azerbaycan topraklarındaki Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı ve Geç Tunç Çağı olarak bölümlere ayrılmıştır. Tunç Çağı Nahçıvan, Gence, Daşkesen, Mingeçevir, Kobustan, Kazah ve Karabağ'da araştırmılıştır.