İçeriğe atla

Eglantyne Jebb

Eglantyne Jebb
Doğum25 Ağustos 1876
Ellesmere, Shropshire, İngiltere
Ölüm17 Aralık 1928
Cenevre, İsviçre
Mezun olduğu okul(lar)Oxford Üniversitesi
MeslekFilantropizm
Tanınma nedeniSave the Children dernek kurucusu (1919), Çocuk Hakları Bildirgesi yazarı (1924)
Ebeveyn(ler)Arthur Jebb ve Eglantyne Louisa Jebb, Louisa Wilkins, Dorothy Frances Jebb

Eglantyne Jebb (d. 25 Ağustos 1876 – ö. 17 Aralık 1928, Cenevre), İngiliz sosyal reformcusu ve aktivist.

İlk yıllar

1876'da Ellesmere, Shropshire'da doğdu ve ailesinin yanında büyüdü. Jebbler, varlıklı bir aile olmalarının yanında, güçlü bir sosyal iradeye ve kamu hizmetine bağlılığa sahiptiler; annesi, Eglantyne Louisa Jebb, sanat ve zanaatı kırsal kesimdeki gençlerin arasında yaymak için "Home Arts and Industries Association" kuruluşunu kurmuş, kız kardeşi Louisa I. Dünya Savaşı'nda "Land Army"nin kurulmasına yardım etmişti ve yine kız kardeşi Dorothy Frances Jebb (İşçi Partisi başkanı Charles Roden Buxton ile evlidir), Alman halkının kötü ile özdeşleştirilmesine karşı kampanya yürütmüştür.

Eglantyne, Oxford'da, Lady Margaret Hall'da tarih öğrenirken ilkokul öğretmeni olmak için eğitim gördü fakat Marlborough'daki bir okulda bir yıllık deneyimden sonra öğretmenliğin kendine uygun olmadığına ikna oldu. Hasta annesine bakmak için Cambridge'e taşındı. Orada, hayırseverlik işine çağdaş bilimsel bir yön getirmeyi hedefleyen "Charity Organisation Society"ye katıldı. Bu şehir şartlarında geniş bir araştırma projesi gerçekleştirmesine olanak sağladı ve 1906'da bu araştırmasına dayanan Cambridge, a Study in Social Questions isimli kitabını yayımladı.

Bu kitabın fazla bir getirisi olmadı ve yıllarca sessizce yaşadı, ta ki "Makedonya Yardım Fonu" adına Makedonya'ya bir seyahat yapması istenene kadar. I. Dünya Savaşı patlak vermeden hemen önce döndü ve kısa süre sonra Dorothy tarafından düzenlenen bir projeye daldı, Dorothy Avrupa gazetelerini ithal ediyordu -bunların içinde hükûmetten özel izin gerektiren Almanya'dan ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'dan da gazeteler vardı ve düşman ülkelerdeki günlük hayatın hükûmet propagandasında anlatılandan çok daha kötü olduğunu açığa vuran İngilizce Cambridge Magazine dergisinde de ekler yayınlıyordu.

Savaş sona yaklaşır ve Alman ile Avusturya-Macaristan ekonomileri çökme seviyesine gelirken Dorothy ve Eglantyne için bu ülkelerin çocuklarının dehşete düşürecek kadar savaştan ve İtilaf Devletleri'nin bir ateşkes imzalandığında bile süren ablukasından etkilendiklerinden emindiler. Bir baskı grubu, "the Fight the Famine Council" (Açlıkla Savaş Konseyi) İngiliz hükûmetini ablukayı sonlandırması için ikna etmek üzere 1919'da kuruldu.

Save the Children

Eglantyne Jebb'in kurduğu the Save the Children'ın bugünkü logosu

Kısa süre sonra amaçları yardıma odaklandı. 15 Nisan 1919'da konsey Alman ve Avusturyalı çocuklar için para toplamak üzere bir fon kurdu - "the Save the Children Fund"(Çocukları Koruma Fonu). Londra'da 19 Mayıs 1919'da Royal Albert Hall'da kurulan bu organizasyon, sürpriz şekilde İngiliz halkından hızlıca büyük miktarda para topladı ve yetkililer yardım işini organize etmek için gönderildiler.

Fonun başarısı Eglantyne ve Dorothy'nin çocuklar için uluslararası bir hareket kurmaya teşebbüs etmelerini sağladı. The International Save the Children Union (Union International de Secours a l'Enfant, Uluslararası Çocukları Koruma Birliği) Cenevre'de 1920'de ana üyeler İngiliz Save the Children Fund ve İsveçli Rädda Barnen ile kuruldu.

Londra'da şimdi Eglantyne yönetimdeydi ve fonun "Charity Organisation Society"de öğrendiği profesyonel amacı benimsemesini sağladı. Bir yönetici, Lewis Golden, organizasyonu işletmevari bir kuruluşa çevirmesi için işe alındı. Golden yenilikçi - ve tartışmalı - bir yol olan gazetelere tam sayfa ilanlar vermeyi benimsemişti, bu yöntem oldukça verimliydi ve fon işi için önemli miktarda para topladı.

Merkez Avrupa'daki azaldığında, fonun dikkati yeni bir noktaya kaydı - Yunanistan'daki ve çevre bölgelerdeki bölgede süren çatışmanın sonucu olan bir mülteci krizi. Sonra 1921'de, bu durum kontrol altına alınırken yeni ve daha büyük bir acil durum ortaya çıktı. Kısmen savaşın yıkımının, devrimin, iç savaşın ve kısmen de Bolşevik hükûmetinin uyguladığı feci ekonomik politikalar sebebiyle Sovyet Rusya halkı, hasat yetersiz geldiğinden, kıtlıkla karşı karşıya kaldı. Yeni bir bağış çabası büyük miktarlar topladı ve bir Save the Children ekibi, kıtlığın ana merkezlerinden biri olan Saratov şehrine sevk edildi.

Çocuk hakları

Fonun yaptığı o kadar işin içinde, Eglantyne'in düşüncesindeki ana element planlı ve araştırma temelli bir hedefin önemiydi.1923'te, Rusya destek çabaları sona yaklaşırken ve Fon'un geliri keskin şekilde azalırken, Eglantyne başka bir konuya el attı - bu da çocuk haklarıydı.Cenevre'ye, çocuklarla ilgili bir sözleşme ile birlikte, Uluslararası Birlik'in bir toplantısına gitti.Sonuç kısa ve net - Eglantyne tarafından tasarlanmış - bir belgeydi; çocuk haklarını ve çocukara bu hakları vermekte ön safta uluslararası topluluğun görevini anlatıyordu.Çocuk Hakları Bildirgesi veya Cenevre Bildirgesi olarak bilinen belge bir yıl sonra Milletler Cemiyeti tarafından kabul edildi.

Avrupa'ya barış geri döndüğünde ve yardım çabaları gerilemeye girdiğinde, the Save the Children hareketi bildirgeyi tanıtmaya odaklandı.1925'te, birinci Uluslararası Çocuk Refahı kongresi Cenevre'de gerçekleştirildi. Bildirge geniş şekilde tartışıldı ve organizasyonlar ve hükûmetler tarafından desteklendi.1959'da genişletilmiş bir sürümü Birleşmiş Milletler tarafından öne sürülecek ve bu da 1989'daki Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin ana ilham kaynağı olacaktı.

Ölümü

Jebb'in Cimetière de Saint Georges'taki mezarı.
Jebb'in Cimetière des Rois'teki mezarı ve geçici bir mezar plakası.

Uzun yıllar boyunca Eglantyne kötü sağlığıyla boğuştu ve 1928'de üç guatr ameliyatını takiben Cenevre'de bir bakımevinde öldü ve burada St. George Mezarlığı'na gömüldü.

7 Şubat 2024'te Cenevre şehri, Jebb'in naaşını Cimetière des Rois'teki bir mezara yeniden gömdü ve onu çocuk haklarına olan bağlılığından dolayı onurlandırmak için ciddi bir törenle eşlik etti. Mezarlık, Cenevre'nin Panthéon'u olarak kabul ediliyor ve burada şehre ve topluma özellikle olağanüstü katkılarda bulunan şahsiyetlere ait cenaze törenleri yapılıyor.[1]

Bugün Eglantyne Jebb, 90 yıldır sadece pazarlama yöntemleriyle değil aynı zamanda uluslararası, açık fikirli ve profesyonel hedefleriyle de yenilikçi olan Save the Children organizasyonunun ilham veren kurucusu olarak anılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Çocuk hakları

Prenses Anne

Kaynakça

  • Brian Harrison, "Jebb, Eglantyne (1876–1928)", Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004 en son 6 Haziran 2007'de erişildi
  • Francesca Wilson - Rebel Daughter of a Country House (London 1967)
  1. ^ "Eglantyne Jebb: Save the Children founder reburied in Geneva" (İngilizce). 7 Şubat 2024. 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Maynard Keynes</span> İngiliz ekonomist (1883-1946)

John Maynard Keynes, radikal düşünceleriyle ekonomide yeni bir akım başlatan Britanyalı iktisatçı.

Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi, uluslararası alanda çocukların korunmasına yönelik yapılan ilk sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Bildirisi</span> Amerikanın Britanyadan ayrılığını açıklayan bildirge

Amerikan Bağımsızlık Bildirisi, Amerika Birleşik Devletleri'ni kuran belgedir. Belge, 4 Temmuz 1776'da Philadelphia'daki daha sonra "Independence Hall" adı verilen Pennsylvania Eyalet Evi'ndeki İkinci Kıta Kongresi'nde kabul edildi. Bildiri, dünyaya On Üç Koloni'nin neden artık Britanya sömürgesi değil de bağımsız egemen eyalet olarak görüldüğünü açıklamakta.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan hakları</span> İnsanlığın evrensel değerleri

İnsan hakları, tüm insanların sadece insan olmakla sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları; ırk, ulus, etnik köken, dış görünüş, din, dil,ense ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir. Diğer yandan insan hakları terimi bir ideali içerir. Bu terimi kullananlar, bu alanda olanı değil, olması gerekeni dile getirirler.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Çalışma Örgütü</span>

Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO, ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Evrensel Bildirisi</span> BM İnsan Hakları Komisyonunca 1948de kabul edilen bildiri

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun Haziran 1948'de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948'de, BM Genel Kurulunun Paris'te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Para Fonu</span> uluslararası finans kurumu

Uluslararası Para Fonu, küresel finansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan uluslararası bir organizasyondur.

Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi (EHRB), hayvanların duyarlı olduğunu kabul etmek, zulmü önlemek, acıyı azaltmak ve çiftlik hayvanlarının, evcil hayvanların, bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların, yük amaçlı kullanılan hayvanların, rekreasyondaki hayvanların ve yaban hayvanları vb. refahına ilişkin standartları teşvik etmek için önerilen bir hükûmetler arası taslak antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk hakları</span> Dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu hakları tanımlayan evrensel kavram

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Anne (kraliyet prensesi)</span> İngiliz kraliyet ailesinin bir üyesi ve Kraliyet Prensesi

Kraliyet Prensesi Prenses Anne (Anne Elizabeth Alice Louise Mountbatten-Windsor, Birleşik Krallık kraliyet ailesinin bir üyesi ve Kraliyet Prensesidir. Birleşik Krallık Kralı III. Charles'ın tek kız kardeşi ve Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in tek kızı, ikinci çocuğudur.

<span class="mw-page-title-main">77 Bildirgesi</span> Komünist Çekoslovakyada 1976 ve 1992 arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif

77 Bildirgesi yahut Bildirge 77. Adını, Ocak 1977'de bir grup Çekoslovak aydının yayınladığı bildiriden alan, komünist Çekoslovakya'da 1976 ve 1992 yılları arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif. Kurucuları Jiří Němec, Václav Benda, Ladislav Hejdánek, Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek, Martin Palouš ve Pavel Kohout'tur. Bu tip bir bildirinin yayınlanması, dönemin komünist rejimi tarafından suç olarak kabul edilmekteydi. 1989 yılındaki Kadife Devrim'den sonra, bu oluşumun birçok üyesi Çek ve Slovak siyasi yaşantısında çok önemli rol oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Save the Children</span>

Save the Children, çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetleri ile eğitime erişim olanaklarının güçlendirilmesi ile çocukların ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve doğal afetler, savaşlar nedeniyle çocukların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi amaçlarını gerçekleştirilmek üzere 1919 yılında Büyük Britanya’da kurulan insani yardım kuruluşudur. 100 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerini yürüten Save the Children bugün 116 ülkede aktif bir kurum haline gelmiştir.

Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Bildirgesi ya da DEDAW Birleşmiş Milletler'in kadın haklarına bakışını ana hatları ile çizen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 7 Kasım 1967'de kabul edilmiştir.

Viyana Beyannamesi ve Eylem Programı ya da VDPA, Avusturya'nın Viyana kentinde 25 Haziran 1993 tarihinde Dünya İnsan Hakları Konferansı'nda oybirliği ile kabul edilen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği pozisyonu bu beyanname ile tavsiye edilmiş ve ardından 48/121 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı ile oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Haklar Bildirgesi</span> bir toplumun vatandaşlarına temel hakların ilanı

Haklar Bildirgesi, temel haklar bildirgesi, haklar beyannamesi veya haklar şartnamesi, bir ülkenin vatandaşlarına ait en önemli hakları içeren bir listedir. Amacı, bu hakları kamu görevlileri ve özel vatandaşlar tarafından ihlallere karşı korumaktır.