İçeriğe atla

Eggnog

Eggnog tarihsel olarak da (alkollü içecekler eklendiğinde) sütlü punch veya yumurta sütlü punch olarak bilinir, zengin, soğutulmuş, şekerli, süt bazlı bir içecektir. Geleneksel olarak süt, krema, şeker, çırpılmış yumurta akı ve yumurta sarısı ile yapılır (bu köpüklü bir doku verir ve adıdır).[1] Bazı durumlarda, içeceğe brendi, rom, viski veya burbon gibi damıtılmış içkiler eklenir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde eggnog, geleneksel olarak Noel sezonunda, Kasım ayının sonundan tatil sezonunun sonuna kadar tüketilir. Eggnog, Avustralya'da da popülerlik kazanmıştır. 1900'lerden bu yana Venezuela ve Trinidad'da Noel sezonunun bir parçası olarak Ponche Crema adı verilen bir çeşitte üretildi ve tüketildi.[2] Bu süre zarfında, ticari olarak hazırlanmış yumurta likörü bu ülkelerdeki marketlerde satılmaktadır. Eggnog ayrıca süt, yumurta, şeker ve tatları kullanarak ev yapımıdır ve tarçın veya muskat cevizi ile servis edilir. Eggnog genellikle soğutulmuş halde servis edilirken, bazı durumlarda, özellikle soğuk günlerde (sıcak şarap servisine benzer şekilde) ılıtılır. Yumurta likörü veya yumurta likörü aroması, kahve (örneğin bir "yumurta likörü" espresso içeceği) ve çay gibi diğer içeceklerde veya yumurta kremalı pudingler gibi tatlı yiyeceklerde de kullanılabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "12 Classic and Modern Eggnog Recipes". 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  2. ^ "The best eggnog in the world". 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 
  3. ^ "A Brief History of Eggnog". 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çikolata</span> Kakao çekirdeklerinin işlenip içine çeşitli malzemeler katılması yoluyla hazırlanan enerji değeri yüksek besin

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir. Çikolatanın eş anlamlısı itimil sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Café con leche</span>

Café con leche İspanyol beyaz kahvesidir. Fransız café au laitden ziyade İtalyan caffelatte'ye daha çok benzemektedir. Latte olmasına rağmen espresso ile hazırlanmaktadır. Café con leche eşit miktarda sert ya da koyu kahvenin eşit miktarda kaynatılmış süt ile karıştırılması ile elde edilir. Tercihen şeker ya da tatlandırıcı eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Likörlü kahve</span>

Likörlü kahve, kahve ile karıştırılmış bir ölçü likörden oluşan kafeinli ve alkollü bir içkidir. Geleneksel olarak likör kadehinde, genellikle krema ve şeker eklenerek sunulur. Likörlü kahveler, sıcak kahve ve viski karışımın üzerine çırpılmış krema dökülerek hazırlanan İrlanda kahvesinin çeşitli versiyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Melktert</span>

Melktert, süt, un, şeker ve yumurta ile yapılan Güney Afrika'ya özgü krem dolgulu bir tatlıdır. Adı İngilizcedeki milk ve tart kelimelerinin birleşiminden gelir. Genellikle, yüzeyine tarçın serpiştirilerek servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak mutfağı</span>

Kazak mutfağı, Kazakistan'ın mutfağıdır ve geleneksel olarak koyun eti ve at eti ile çeşitli süt ürünleri üzerine yoğunlaşmıştır. Yüzlerce yıldır Kazaklar, koyun, deve ve at yetiştiren çobanlardı ve bu hayvanları ulaşım, kıyafet ve yemek amaçlı kullanmaktaydılar. Pişirme teknikleri ve başlıca içerik ülkenin göçebe yaşam biçiminden büyük ölçüde etkilenmiştir. Örneğin, çoğu pişirme tekniği, yiyeceklerin uzun süreli korunmasını amaçlar.Etin uzun süre dayanması için tuzlama ve kurutma teknikleri yaygındır. Göçebe yaşam tarzında saklayabilmesi daha kolay olduğu için ekşi süt tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak şarap</span>

Sıcak şarap, kırmızı şaraba dayanan sıcak alkollü içecektir. Şeker ve baharatlarla 70-80 dereceye ısıtılır. Geleneksel olarak, Avusturya, Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti'nde Noel pazarlarında ve açık havada düzenlenen festivallerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kadayıflı muhallebi</span> dessert

Kadayıflı muhallebi Türk mutfağından muhallebi ile yapılan bir tür sütlü tatlıdır. Muhallebi yerine kakaolu ve ya meyveli puding de kullanılabilir.

Kiduş,, Şabat ve Yahudi bayramlarını bereketlendirmek için şarap veya üzüm suyu üzerinde okunan bir duadır. Ayrıca, ayinden sonra ve yemekten önce Şabat veya bayram sabahları yapılan küçük bir tövbe olarak atfedilir.

<span class="mw-page-title-main">Sujeonggwa</span>

Sujeonggwa Kore geleneksel tarçın punch'ından yapılan koyu kırmızı-kahverengi tonlu içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Senegal mutfağı</span>

Senegal mutfağı, Kuzey Afrika, Fransız ve Portekiz mutfağından etkilenen ve ülkenin en büyüğü Wolof olan birçok etnik gruptan türeyen bir Batı Afrika mutfağıdır. Bölgeye ilk kez 11. yüzyılda nüfuz eden İslam, mutfakta da rol oynuyor. Senegal, 1960'a kadar Fransa'nın bir kolonisiydi. Kolonizasyonundan bu yana, göçmenler Senegal mutfağını diğer birçok bölgeye getirdiler.

Porchclimb olarak da bilinen Porchcrawler, esas olarak bira, likör ve tatlandırıcı maddeden yapılan karışık bir içecektir. İçki için en yaygın likörler votka, cin, rom veya viskidir. Nihai ürün genellikle meyvemsi bir tada ve açık pembe veya sarı bir renge sahip yüksek alkollü, karbonatlı bir punchtır. Genellikle büyük bir buzluktan servis edilir ve özellikle Kuzey Amerika üniversite öğrencileri arasında popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Paradise (kokteyl)</span>

Paradise, bir UBB resmi kokteylidir ve "akşam yemeği öncesi" bir içecek, bir aperatif olarak sınıflandırılır.