İçeriğe atla

Ege Üniversitesi Gözlemevi

Koordinatlar: 38°23′54″N 27°16′06″E / 38.3983°K 27.2683°D / 38.3983; 27.2683
Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Alternatif isimlerEUO Bunu Vikiveri'de düzenleyin
OrganizasyonEge Üniversitesi
Bulunduğu yerBuca, İzmir
Koordinatlar38°23′54″N 27°16′06″E / 38.3983°K 27.2683°D / 38.3983; 27.2683
YükseklikAna binalar 632 m - Teleskop binaları 800 m
Kuruluş tarihi22 Haziran 1965
Teleskoplar
15 cm çaplı teleskopUnitron Marka ve Paralel 3 dürbünü vardır.
64 mm çaplı teleskopZeiss marka mercekli dürbün
6 cm çaplı teleskopRus yapımı mercekli dürbün
30 cm çaplı teleskopMeade marka aynalı
35 cm çaplı teleskopMeade marka aynalı
40 cm çaplı teleskopMeade marka aynalı
48 cm çaplı aynalı teleskop(F/13) aynalı Cassegrain türü teleskop
Türkiye üzerinde Ege Üniversitesi Gözlemevi
Ege Üniversitesi Gözlemevi
Ege Üniversitesi Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Ege Üniversitesi Gözlemevi, Ege Üniversitesi'ne bağlı olarak İzmir yakınlarında Kemalpaşa Dağlarının Kurudağ Tepesinde astronomik gözlemler yapmak amacıyla kurulmuş olan bir gözlemevidir. Değişik boyutlarda teleskopları ve teleskoplara bağlı algılayıcıları vardır.

Kurulumu için 1963 yılında işlemler başlatılmış ve 22 Haziran 1965'te Doç Dr. Abdullah Kızılırmak, Dr. Rümeysa Kızılırmak, Sezai Hazer, Ünal Akyol ve Şükrü Bozkurt'un yaptığı ilk değişen yıldız gözlemiyle hizmete girmiştir.

12 Ağustos 2009 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliği ile "Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi" olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

2009 Dünya Astronomi Yılı nedeniyle birçok etkinlik yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Hans Kienle

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Janet Akyüz Mattei</span> Türk-Amerikan gökbilimci

Janet Akyüz Mattei, Türk kökenli Amerikalı gökbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hubble Uzay Teleskobu</span> Uzay teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskobudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulupınar Gözlemevi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi 2001 yılında kurulmuş, gözlemevi 19 Mayıs 2002 tarihinde resmen açılmıştır. Merkez ve Gözlemevi Çanakkale merkezine 10 km uzaklıkta "Radar Tepesi" nin güney yamacında Ulupınar Köyü'ne yakın bir bölgede, 410 m yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Gözlemevi</span> Astronomi ve uzay bilimleri araştırma ve uygulama merkezi

Ankara Üniversitesi Gözlemevi, 1959 yılında Ahlatlıbel, Ankara'da, astrofizikçi Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şumnu Üniversitesi Astronomi Merkezi</span> Gözlem Evi

Şumnu Üniversitesi "Piskopos Konstantin Preslavski" Gözlemevi, Bulgaristan'da eğitim amaçlı kullanılan iki gözlemevinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Gözlemevi</span>

İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi, 1933 yılında Fen Fakültesi bünyesinde kurulan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün araştırma ve gözlemlerinde kullanılması amacıyla açılmıştır. Gözlemsel astronomi konusunda çalışmalara ev sahipliği yapan merkez;

<span class="mw-page-title-main">Edward Emerson Barnard</span> Amerikalı gökbilimci (1857 – 1923)

Edward Emerson Barnard, Amerikalı astronomdur. Yaygın olarak E. E. Barnard ismiyle, yetenekli bir astronomi gözlemcisi olarak tanındı. Özellikle 1916 yılında keşfettiği Barnard Yıldızı ile tanınır ve adı verilerek onurlandırılmıştır.

Abdullah Kızılırmak, , Türk gökbilimci ve akademisyen.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Paris Gözlemevi</span>

Paris Gözlemevi, Fransa'nın en önde gelen astronomik gözlemevidir ve dünyanın en büyük astronomi merkezlerinden biridir. Tarihi binası, Paris'in merkezindeki Sen Nehri'nin kenarındadır, ancak personelin çoğu Paris'in güneybatısında bir banliyö olan Meudon'daki bir uydu kampüste çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm Gözlemevi</span>

Stockholm Gözlemevi, 18. yüzyılda Stockholm, İsveç'te kurulan ve bugün Stockholm Üniversitesi'nin bir parçası olan astronomik gözlemevi ve kurumudur. 1931'de yeni Stockholm Gözlemevi, Stokholm yakınlarındaki Saltsjöbaden'de Karlsbaderberget'te açıldı ve 2001 yılına kadar inşasına devam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Egbert Adriaan Kreiken</span>

Egbert Adriaan Kreiken, Hollandalı astronom, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Kevola Gözlemevi</span>

Kevola Gözlemevi güneybatı Finlandiya'da, Paimio'da Turku şehrinin 35 km doğusundadır. Gözlemevi artık Turku bölgesinde yerel gökbilim kuruluşu olan Turun Ursa ry sahiplidir. Gözlemevindeki binalar gözlem kubbesi, zenit tüpü ve bir de gözlemleri kaydetmek için bir evdir.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">UZAYMER Gözlemevi</span> Adana, Çukurova Üniversitesindeki gözlemevi

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çukurova Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından işletilen bir gözlemevidir. Adana ilinin Sarıçam ilçesindeki üniversite yerleşkesi içerisinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi</span> Malatya, İnönü Üniversitesindeki bir gözlemevi

İnönü Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, İnönü Üniversitesi rektörlüğü tarafından işletilen bir gözlemevidir. Malatya ilinin Battalgazi ilçesindeki üniversite yerleşkesi içerisinde yer alır.