İçeriğe atla

Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Düzce ilinde yer alır. 29 Kasım 2005 tarihinde su kuşlarını korumak amacıyla doğal koruma alanı ilan edilmiş olan sahadır. 764 hektar büyüklüğünde olan bölge Düzce'ye 10 km uzaklıktadır.

Efteni Gölü Elmacık Dağında inen Aksu, Uğur, Asar, Küçük Melen derelerinin birleşmesiyle oluşur. Gölün fazla suları Melen Çayı ile Karadeniz'e ulaştırılır. Kuş gözlemcilerine yönelik seyir terası yapılmıştır. Koruma alanındaki sazlıklar, bataklık alanlar, çamur ve sulak alanlar farklı türdeki canlıların hayat kaynağıdır.[1]

Alan Düzce ili Merkez ve Gölyaka ilçesi sınırlarındadır. Merkeze bağlı olan; Gölormanı, Paşakonağı, Ballıca ve Kuşaçması köyleriyle, Gölyaka'ya bağlı; Hamamüstü ve Hacıyakup köyleri alan sınırlarındadır. Aynı zamanda sulak alan karakteristiğine sahip olan bölgeye 2006 yılında 1000 adet sülün salınmış, üreme ve yaşamları denetlenmektedir. Göl alanında 12 Kasım 1999 depreminde 195 cm yatay, 60 cm düşey atımlık yer değiştirme gerçekleşmiştir. 14.02.1992'de Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası ilan edilmiştir.[2]

Lythrum anatolicum (Leblebici Et Seçmen), Verbascum bithynicum ve Campanula lyrata alanda tespit edilen endemik türlerdir. 175 kuş türünden 123 adeti kırmızı listede yer alan tehlike altındaki türlerdir. 11 balık, 2 çift yaşamlı, 6 sürüngen, 9 memeli, 14 omurgasız türü belirlenmiştir.[3]

Geçmişte 814 hektar olan göl, 1976 yılında kurutularak 25 hektara düşürülmüştür. 1992 yılında sedde yapılarak büyütülmüş, günümüzdeki halini almıştır. Gölün güney kıyısında Hacıyakup köyünde 43 °C sıcaklığında kaplıca suyu çıkmaktadır.[4] Kuzey Anadolu Fayının yanal ve düşey hareketiyle Efteni gölü hem genişlediği, hem de derinleştiği düşünülmektedir. Havzanın akım yönü güneye göle doğrudur. Buda göl alanında 260 m tespit edilen alüvyal birikmenin artmasına neden olmaktadır.[5]

Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Gölyaka, Düzce

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Efteni Gölü Kuş Cenneti" (PDF). Su Yolu. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  2. ^ KETEN, Yard.Doç. Dr.Akif. "Deprem" (PDF). EFTENİ GÖLÜ’NDE ÇEVRE PROBLEMLERİ. 10 Mart 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  3. ^ "Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Sulak Alanı". duzce.ormansu.gov.tr. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  4. ^ "EFTENİ GÖLÜ KUŞ CENNETİ VE KAPLICASI". duzcenufus.gov.tr. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  5. ^ "BÜYÜK MELEN BARAJI, HES VE MALZEME OCAKLARI ÇED RAPORU". 2009. 7 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düzce (il)</span> Türkiyenin Doğu Marmara Bölgesinde bir il

Düzce, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan ildir. Düzce ili nüfusu: 405.131 (2022) Bu nüfusun %68,8i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 2.492 km2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karataş Gölü</span>

Karataş Gölü Burdur, Tefenni ovasında yer alan küçük ve sığ bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Melen Çayı</span> Düzcede bir akarsu

Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir. Aşağı kesimlerinde Düzce-Sakarya sınırını oluşturur. İsmini bulunduğu köyden alır.

Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Acarlar Longozu</span> Sakaryada subasar ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sultansazlığı Millî Parkı</span> Türkiyede bir ulusal park

Sultan sazlığı, İç Anadolu Bölgesinde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Simenit Gölü</span> Samsun Termede bir kıyı set gölü

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

Büyük Melen Projesi, Melen Çayı'ndan İstanbul iline boru hatlarıyla su getirme çalışmasıdır. Proje Türkiye'nin en büyük su temini çalışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Efteni Gölü</span>

Efteni Gölü, Düzce ili sınırlarında, Merkez ve Gölyaka ilçe sınırlarında yer alan, tektonik oluşumlu, tatlı su gölü. Düzce merkezin 10 km güneybatısı, Gölyaka merkezin 2 km doğusunda yer alır. Göl çevresinde 76 hektarlık alanda, 2005 yılında Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla Gölü (Karataş)</span> Adanada göl

Tuzla Gölü , Adana, Karataş ilçesi sınırlarında, Çukurova Deltası'nda bulunan lagün gölü.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0104)

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.

Akyatan Gölü 1998 yılında Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi (Ramsar) dahil edilmiş, 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiştir. 15034 hektarlık alana sahip olup 22 km'lik kumsala sahiptir ve Akdeniz'in en önemli yumurtlama bölgelerinden biridir. Türkiye'nin en büyük kuş cennetidir. Nesli tükenme riski altındaki bitkileri, memeli hayvanları ve kuşları barındırmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden bazıları saz kedisi, turna, chelonia mydas, caretta caretta ve bitki türlerinden kum zambakları gibi birçok canlı türü bu alanda bulunmaktadır.

Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.

Burdur - Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Karataş Gölü yaban koruma alanı, Burdur ilinin Karamanlı ilçesinde yer almaktadır.

Çardak Beylerli Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de bulunan Çardak Beylerli Gölü, yaban hayatı geliştirme sahası. Yaban koruma alanı, Denizli ilinin Çardak ilçesinde bulunmaktadır.

Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 1170 hektarlık bir koruma alanına sahiptir. Bu alanın içerisinde göl alanı 73 hektar kuru, 201 hektar sulu olmak üzere toplamda 274 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Göl sahasının rakımı yaklaşık olarak 535 metredir. Sahaya yakın mesafelerde ise Tokat il merkezi 39 kilometre, Turhal İlçesi 19 kilometre, Pazar İlçesi 11 kilometre ve Zile İlçesi 23 kilometre uzaklıktadır. Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, doğal yaşamın korunması ve göçmen kuşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu alan, doğaseverler için gözlem ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler için ideal bir yerdir. Aynı zamanda bölgenin ekonomisine de katkı sağlayan doğa turizmi potansiyeline sahiptir. Kaz Gölü, zengin biyolojik çeşitliliği ve göçmen kuşların büyüleyici geçişlerine tanıklık etme fırsatıyla doğa severler için unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

KuzeyDoğa, Türkiye merkezli bir doğa koruma derneğidir. 2003 yılında kurulmuş olup Türkiye'nin doğusunda Karadeniz kıyılarından Ağrı Dağı'na kadar uzanan bölgede kuş izleme ve koruma, peyzaj koruması, yaban hayatı koridorlarının belirlenmesi ve ekolojik restorasyon faaliyetleri yürütmektedir. Merkezi Kars'ta yer almaktadır.