Düzce, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan ildir. Düzce ili nüfusu: 405.131 (2022) Bu nüfusun %68,8i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 2.492 km2'dir.
Karataş Gölü Burdur, Tefenni ovasında yer alan küçük ve sığ bir tatlı su gölüdür.
Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir. Aşağı kesimlerinde Düzce-Sakarya sınırını oluşturur. İsmini bulunduğu köyden alır.
Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.
Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.
Sultan sazlığı, İç Anadolu Bölgesinde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunmaktadır.
Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.
Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.
Büyük Melen Projesi, Melen Çayı'ndan İstanbul iline boru hatlarıyla su getirme çalışmasıdır. Proje Türkiye'nin en büyük su temini çalışmasıdır.
Efteni Gölü, Düzce ili sınırlarında, Merkez ve Gölyaka ilçe sınırlarında yer alan, tektonik oluşumlu, tatlı su gölü. Düzce merkezin 10 km güneybatısı, Gölyaka merkezin 2 km doğusunda yer alır. Göl çevresinde 76 hektarlık alanda, 2005 yılında Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası kurulmuştur.
Tuzla Gölü , Adana, Karataş ilçesi sınırlarında, Çukurova Deltası'nda bulunan lagün gölü.
Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Düzce ili, Gölyaka ilçesi, Güzeldere köyü sınırlarında, 22,76 ha alanda, 2011 yılında ilan edilen tabiat parkıdır.
Akyatan Gölü 1998 yılında Sulak Alanları Koruma Sözleşmesi (Ramsar) dahil edilmiş, 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiştir. 15034 hektarlık alana sahip olup 22 km'lik kumsala sahiptir ve Akdeniz'in en önemli yumurtlama bölgelerinden biridir. Türkiye'nin en büyük kuş cennetidir. Nesli tükenme riski altındaki bitkileri, memeli hayvanları ve kuşları barındırmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden bazıları saz kedisi, turna, chelonia mydas, caretta caretta ve bitki türlerinden kum zambakları gibi birçok canlı türü bu alanda bulunmaktadır.
Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.
Burdur - Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Karataş Gölü yaban koruma alanı, Burdur ilinin Karamanlı ilçesinde yer almaktadır.
Çardak Beylerli Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de bulunan Çardak Beylerli Gölü, yaban hayatı geliştirme sahası. Yaban koruma alanı, Denizli ilinin Çardak ilçesinde bulunmaktadır.
Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 1170 hektarlık bir koruma alanına sahiptir. Bu alanın içerisinde göl alanı 73 hektar kuru, 201 hektar sulu olmak üzere toplamda 274 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Göl sahasının rakımı yaklaşık olarak 535 metredir. Sahaya yakın mesafelerde ise Tokat il merkezi 39 kilometre, Turhal İlçesi 19 kilometre, Pazar İlçesi 11 kilometre ve Zile İlçesi 23 kilometre uzaklıktadır. Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, doğal yaşamın korunması ve göçmen kuşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu alan, doğaseverler için gözlem ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler için ideal bir yerdir. Aynı zamanda bölgenin ekonomisine de katkı sağlayan doğa turizmi potansiyeline sahiptir. Kaz Gölü, zengin biyolojik çeşitliliği ve göçmen kuşların büyüleyici geçişlerine tanıklık etme fırsatıyla doğa severler için unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.
KuzeyDoğa, Türkiye merkezli bir doğa koruma derneğidir. 2003 yılında kurulmuş olup Türkiye'nin doğusunda Karadeniz kıyılarından Ağrı Dağı'na kadar uzanan bölgede kuş izleme ve koruma, peyzaj koruması, yaban hayatı koridorlarının belirlenmesi ve ekolojik restorasyon faaliyetleri yürütmektedir. Merkezi Kars'ta yer almaktadır.