İçeriğe atla

Efstathios

Eustathius
Konstantinopolis patriği
Doğum10. üncü yüzyıl
ÖlümAralık 1025
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi
Yortu31 mayıs
Eustathius
Konstantinopolis
GörevlendirilişTemmuz 1019
Dönem bitişiAralık 1025
Önce gelenII. Sergios
Sonra gelenAleksios Studitos
MezhepHristiyanlık

Efstathios, 1019'dan 1025'e kadar Konstantinopolis patriği.

Hayatı

Efstathios, İmparator II. Basileios tarafından patrikliğe atanan kadar, imparatorluk sarayında baş papaz olarak görev yapmaktaydı. 1024 yılında, Efstathius, 1054 yılında yaşanan ayrışma ile zirve yapan Batı ve Doğu Kiliseleri arasındaki ayrılığın aşılması ile ilgili olarak Latin Papalığı ile uzlaşmaya varmak için yapılan Bizans çabalarında yer almıştır. Efstathius zamanında, Konstantinopolis'in Rus, Bulgar ve Sırplar üzerindeki ruhsal rehberliği üstünlüğüne karşı; Papalık, Hristiyanlık dünyası üzerinde üstünlük iddia ediyordu. Eustathius, Papa XIX. Ioannes'e şöyle bir teklifte bulundu: Ortodoks Patrikliği Doğu'da kendi küresinde (in suo orbe) Ekümenik olacaktı; tıpkı Papalığın tüm dünyada (in universo) olduğu gibi.[1] Efstathius'un bu önerisi Güney İtalya Kiliselerinin kontrolünü elinde tutma çabası olarak kabul edilir.[2]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Charles William Previté-Orton, ed.. The Shorter Cambridge Medieval History, Vol. 1. Cambridge: University Press, 1979.
  • Steven Runciman. Byzantine Civilisation. London, University Paparback, 1961.
  • JM Hussey. The Orthodox Church in the Byzantine Empire. Oxford: Clarendon Press, 1986.

Kaynakça

  1. ^ Previte-Orton, p. 275.
  2. ^ Hussey, p. 122
Önce gelen:
II. Sergios
Konstantinopolis (İstanbul) Patriği
1019-1025
Sonra gelen:
Aleksios Studitos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu</span> Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olmuş devlet (395–1453)

Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke. 5. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılışı ve çöküşü sürecinden sonra ayakta kalan imparatorluk, 1453'te Osmanlı'ya yenik düşünceye kadar yaklaşık bin yıl boyunca var olmaya devam etmiştir. Var olduğu sürenin başı ve ortalarını kapsayan çoğunda, Avrupa'da ekonomik, kültürel ve askerî bakımdan en güçlü ülkeydi. "Bizans İmparatorluğu" ve "Doğu Roma İmparatorluğu" terimleri ülkenin yıkılışından sonraki tarihçiler tarafından yaratılmış olup imparatorluk vatandaşları kendi ülkelerine Roma İmparatorluğu, veya Romania ; kendilerineyse "Romalılar" demekteydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Justinianus</span> 527–565 yılları arasındaki Bizans imparatoru

I. Justinianus, ayrıca Büyük Jüstinyen olarak da bilinir, 527 ile 565 yılları arasında Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (674-678)</span>

Konstantinopolis'in Birinci Arap Kuşatması 674 ila 678 yılları arasındaki Bizans-Arap Savaşları'nın büyük bir çatışması olup, Konstantinopolis'in savunmasının sınandığı sayısız kuşatmalardan biriydi. Savaş, Bizans İmparatorluğu ile Emeviler arasında cereyan etti. Muaviye, Emevi hükümdarı olarak ortaya çıkmıştı ve Şam'ı başkent yaparak; stratejik hedef olarak Bizans İmparatorluğu'nun ortadan kaldırılmasını açıkça ilan etmişti. Bu nedenle 668'de Muaviye, oğlu Yezid komutasında bir Arap ordusunu Bizans İmparatorluğu'na sefere göndermişti. Yezid ve ordusu, bütün Anadolu'yu katederek Kalkedon'a (Kadıköy) kadar ilerlemişti. Anadolu'da önemli bir Bizans kalesi olan Amorium şehri, bu sefer sonunda Araplar'ın eline geçmişti. Fakat Kalkedon'da, Konstantinopolis'in karadan ele geçirmenin imkansız olduğu anlaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

Yorgos Amirucis, Pontuslu Rum Rönesans bilgin ve filozoftur.

Alanialı Maria Bizans imparatoriçesi. Gürcü kralı IV. Bagrat'ın kızı, Bizans İmparatorları VII. Mihail ile III. Nikiforos'in karısıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">I. İgnatius</span>

Aziz İgnatius ya da İgnatios, 4 Temmuz 858'den 23 Ekim 867'ye ve 23 Kasım 867'den öldüğü 23 Ekim 877'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Yortusu 23 Ekimdir.

Matematikçi ya da Felsefeci Leo, Bizans felsefe ve mantık âlimi. İkonoklazm sonu ve Bizans tarihinin en parlak dönemlerinden birisi olan MakedonRönesans'ı ile anılır. Onun günümüze ulaşmış yazmaları Plato ile diyaloglar yazmasıdır. Gerçek bir "Rönesans insanı" ve "9. yüzyılda Bizans'ın en akıllı adamı" olarak anılır. Selanik metropolitiydi, sonra Konstantinopolis'te bulunan Magnaura felsefe okulunun başına geçmiş ve Aristo mantığı Organon öğretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksios Studitos</span>

Aleksios Studitos,, Konstantinopolis patriği. Studios Manastırı'nın bir üyesidir. Patrik Efstathius'un ardılıdır. İmparator II. Basileios tarafından atanan son patriktir.

<span class="mw-page-title-main">XIX. Ioannes</span>

Papa XIX. İoannes, Mayıs 1024'ten ölümüne kadar Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Ioannes</span> 136. Katolik Kilisesi papası (ö. 984; pd. 983-984)

XIV. İoannes, , Aralık 983'ten ölümüne kadar Papalık yapmıştır.

Filotheos Kokkinos Eylül 1353'ten 1354'e ve daha sonra 8 Ekim 1364'ten 1376 tarihine kadar Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Patrik Philotheos Kokkinos aynı zamanda vaaz ve tarihi bilgiler içeren eserlerin yazarı ve Palamizm teolojisinin (İsihazm) önemli savunucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (1260)</span>

Konstantinopolis Kuşatması 1260'ta parçalanmış Bizans İmparatorluğu'nun en büyük kalıntısı olan İznik İmparatorluğu'nun Konstantinopolis'i Latin İmparatorluğu'ndan geri alma ve şehri yeniden canlanan bir Bizans İmparatorluğunun siyasi, kültürel ve manevi başkenti olarak yeniden kurma girişimiydi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Paleologos</span> Mora despotu

Thomas Paleologos ya da Palaeologus, Mora despotu.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail (Konstantinopolis patriği)</span> Konstantinopolis Ekümenik Patriği

I. Mihail Kirularios, Cærularius ya da Cerularius 1043'ten 1059'a kadar İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Papa IX. Leo ile karşılıklı birbirlerini aforoz etmeleri büyük ayrılmaya neden olmuştur.

IV. (V.) İoannis yaklaşık 1089 yılından Antakya Prensi I. Boemondo tarafından sürgüne gönderildiği 1100 yılına kadar Antakya Rum patriğidir. Bizans İmparatorluğu'na sığınmış ve patrikliğinin Bizans hükümdarlığı altında kalan kısımlarını yönetmeye devam etmiştir. Dini metinlerin önde gelen bir yazarı, dini ve hayır kurumlarının reformcusu oldu.

Konstantinopolis İmparatorluk Üniversitesi imparator II. Theodosius'un Pandidakterion kurduğu MS 425'e kadar uzanan bir Doğu Roma eğitim kurumuydu.

<span class="mw-page-title-main">V. Ioannes</span> Roma piskoposu

Papa V. Ioannes, 23 Temmuz 685'ten ölümüne kadar Roma piskoposudur. Bizans Papalığı'nın önceden imparatorluk izni olmadan kutsanan ilk papası ve Doğu kökenli on ardışık papa dizisinin ilkidir. Papalığına, Roma şehri ile İmparatorluk arasındaki uzlaşma damgasını vurmuştur.

I. Nifon veya Kizikoslu Nifon 1310'dan 1314'e kadar Konstantinopolis Ekümenik Patriğidir. Karaferye, Yunanistan kökenlidir. Nikiforos Grigoras, Nifon'un okuma yazma bilmediğini, lüksü sevdiğini ve pozisyon için uygun olmadığını iddia etmiştir. Uzlaşmaya istekli olması nedeniyle, patrik olduğu süre boyunca Bizans Kilisesi içinde Arsenit Bölünmesi iyileştirildi. Nifon dört yıl sonra tahttan çekildi.