İçeriğe atla

Efremov Atamanlarının Sarayı

Koordinatlar: 47°14′12″K 40°02′23″D / 47.23667°K 40.03972°D / 47.23667; 40.03972
Efremov Atamanlarının Sarayı
RusçaДворец атаманов Ефремовых)
Açılış1761
KonumStarocherkasskaya, Rostov Oblastı, Rusya
Koordinatlar47°14′12″K 40°02′23″D / 47.23667°K 40.03972°D / 47.23667; 40.03972
Türmalikane

Efremov Atamanlarının Sarayı (RusçaДворец атаманов Ефремовых)), Starocherkasskaya, Rostov Oblastı, Rusya'da yer alan bir malikanedir. 1761 yılında inşa edilmiştir. Efremov ailesine aitti.

Mimarisi

Starocherkassk'taki Ataman Sarayı'nın cephesi, Moskova ve St.Petersburg soylularının konakları tarzında Klasikist üslupta tasarlandı. Merkezi rizalitin üçgen alınlığı, dört tek ve iki çift çift düz yarım sütunla desteklenir. Kolonat, birinci ve ikinci katlar arasındaki kabartma kuşağa dayanır. Birinci ve ikinci katın pencerelerini düz kumlu tuğlalar süsler. Sarayın pencereleri farklı boyutlardadır: alt kattaki pencere küçük, düzleştirilmiş ve kilit taşından yapılmış kör levhalar tüccar ve kazak Zhuchenkov'ların evinin pencerelerini andırırken; ikinci katın pencereleri daha büyük, daha hafif, açık bir çerçeveye sahip ve genel olarak bir saray görünümü ortaya koymaktadır. Efremov Sarayı, yakınındaki ev kilisesi ile aynı zamanda inşa edilmiştir.[1]

Özellikle 1848 yangınından sonra yapılan sayısız rekonstrüksiyon, binayı büyük ölçüde değiştirdi. Orijinal görünüm, İmparator Aleksandr'ın Kafkasya ve Kırım'a "bölgedeki ılık sularda çeşitli ihtiyaçların düzenlenmesi ve tanımlanması için" göndermiş olduğu mimar Nikolay Lvov tarafından 1803 yılında yapılan Çerkassk panoramasının bir taslağında görülmektedir. Lvov tarafından yapılan plana bakılırsa, bina yatay olarak inşa edilmişti ve kompozisyonun simetrisini ve duvarın pilaster bölümlenmesi muhafaza edilmişti. İki katı birleştiren klasik revak kayboldu ve muhtemelen 19. yüzyılda güney tarafındaki ana girişin yeri değişti. Daha sonra 1836'da buraya yeni bir taş duvarla çevrilmiş bir manastırın yapılmasıyla binanın ön cephesi avluya taşınmıştır. Aynı zamanda, orta kısım, üçgen bir alınlıkla tamamlanan, ikinci katın sütun dizisine sahip bir risalit ile düzenlendi.[1]

Tarihi

Efremov ailesi, Don'un en seçkin ve en zengin hanedanlarından biriydi. Kurucusu, Moskova tüccarı Efrem Petrov'un oğlu, 1670'te (şimdi Starocherkasskaya ) Cherkassk'a taşındı ve burada başarılı bir şekilde ticaretle uğraştı ve ustabaşı rütbesine yükseldi. 1756-1761'de Efremov, avlusunda Tanrı'nın Annesi'nin Don İkonu adına kutsanan bir ev kilisesi inşa etti. Efsaneye göre, prototipi Kiev Pechersk Lavra'nın Orta Mağaralarında bulunan kiliseydi. İki yapı arasında bazı benzerlikler görülmektedir: iki yapının inşasında Ukraynalı ustaların uyguladığı bir teknik görülmektedir: dikey dikdörtgen ve yönlü formların bir kombinasyonu, doğrusal ve eğrisel anahatların bir uyumu, barok ve klasik dekor unsurlarının bir birleşimi.[1]

27 Aralık 1831'de Efrem Petrov'un dul eşi Yevdokiya Ioakimovna, Ulyana Alekseevna ve oğlu kaptan Nikolai Stepanovich, Don Başpiskoposu Athanasius'a dilekçe vererek Starocherkassk'ta bir manastır inşa etmesini istedi. Dilekçede, Efremov ailesinin üyelerini böyle bir adım atmaya iten ana ve tek sebep, Cherkassk topraklarında gömülü olan akrabalarının anısını yaşatmak için inançları ve arzularıydı. İmparator I. Nikolay'ın "Novoçerkassk Patrikliği'nin Starocherkasskaya stanitsa'sında Efremov Manastırı'nın kurulması üzerine" Kararnamesi 25 Ocak 1837'de yayınlandı.[2]

Müze

Efremov Sarayı, Starocherkassk Müzesi-Koruma Alanı'nın ana yapısıdır. Konağın geniş daireleri, Çerkası ve Don Kazaklarının tarihi hakkında çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor. Sergiler arasında Konstantinopolis'ten Kazakların getirdiği 16. yüzyıl mermer güneş saatleri, 17. yüzyıl Azak ödülleri ve Don Kazaklarının çeşitli silahları yer almaktadır. 2014 yılında yeniden yapılanmanın ardından, sarayın ikinci katı ziyaretçilere açıldı: burada Efremov ailesine ve Kazak kültürüne adanmış bir sergi var.[3] 2015 yılında, Rostov Oblast Emlak ve Arazi İlişkileri Bakanlığı, Ataman Sarayı binasını Rus Ortodoks Kilisesi'ne devretmeyi amaçladı, ancak bölge mahkemesi nakil başvurusunu kabul etmedi, bu nedenle müze kompleksi laik bir kurum olarak kaldı.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Подворье атаманов Ефремовых" (Rusça). Rostov-Region. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  2. ^ "Возникновение и учреждение монастыря" (Rusça). Свято-Донской Старочеркасский мужской монастырь. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  3. ^ "Дворец атаманов Ефремовых в Старочеркасской открыт после реставрации" (Rusça). РБК. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  4. ^ "РПЦ стремится заполучить Дворец атаманов Ефремовых Старочеркасского музея-заповедника" (Rusça). Don News. 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  5. ^ "Атаманский дворец Старочеркасска не достанется РПЦ" (Rusça). Дон-ТР. 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tekfur Sarayı</span>

Tekfur Sarayı veya Porfiroğenitus Sarayı, bütün Dünya'da geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örneklerinden biridir. İstanbul'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde, Edirnekapı semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Ermitaj Müzesi</span> Rusya, Sankt-Peterburgda bir müze

Ermitaj Müzesi, Rusya’nın Sankt-Peterburg şehrinde yer alan bir sanat ve kültür müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Parlamento Sarayı, Bükreş</span>

Parlamento Sarayı, başkent Bükreş'te bulunan, Romanya Parlamentosu'nun iki Meclisi'nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Saray, politik ve yönetim yerleşkesi olarak Ceauşescu Rejimi döneminde planlanmış ve bitirilmiştir. Ceauşescu, sarayın ismini Cumhuriyet Evi koymuş, ancak Rumenler halen Halkın Evi olarak adlandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

Şeki Han Sarayı

Şeki Han Sarayı, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan eski bir han sarayıdır. Şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında bulunan saray, dünya çapında öneme sahip tarihi ve mimari bir anıttır. 18. yüzyılda inşa edilen saray binası, şehrin kuzeydoğu kesiminde, kale duvarlarıyla çevrili alanda yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu</span> Rusyanın Rostov Oblastında Don Nehrinin sağ sahlinde bulunan bir kenti

Rostov-na-Donu, bir liman kenti ve Rostov Oblastı ve Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Doğu Avrupa Platosu'nun güneydoğu kesiminde, Don Nehri üzerinde, Kuzey Kafkasya'nın kuzeyindeki Azak Denizi'nden 32 kilometre (20 mi) uzakta yer alır. Şehrin güneybatı banliyöleri Don Nehri deltasına bitişiktir. Nüfusu bir milyonun üzerindedir (1.125.000). Rostov, 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Sarayı</span>

Sovyetler Sarayı, tasarımı Sovyet mimar Boris İofan tarafından hazırlanan ve resmen kabul edilen yapı. 1937 yılında başlanan proje, Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırması sebebiyle sonlandırılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Palas (Nazilli)</span> eskiden otel olarak kullanılan, daha sonra müzeye dönüştürülen bir yapı

Ankara Palas Oteli, Aydın'ın Nazilli ilçesinde İstasyon Bulvarı üzerinde bulunan, 1923-1930 otel olarak inşa edilmiş tarihi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taş Eserler Müzesi</span> Müze

Taş Eserler Müzesi, Lefkoşa'nın kuzeyinde yer alan tarih müzesidir. Haydarpaşa Mahallesi'nde bulunur. Müzede, tarihî taş eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Novoçerkassk Katedrali</span> Rusya da bir katedral.

Novoçerkassk Katedrali ya da Rusçadaki asıl ismiyle Voznyesyenskiy Katedrali, Rusya'nın Rostov Oblastı'na bağlı Novoçerkassk şehrinde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Rus İmparatorluğu'nun en büyük kiliselerinden biriydi ve Don Host Oblastı'nın ana kilisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Kars)</span> Bu cami zaman içinde oldukça hasar görmüştür. 1956’da onarılarak tekrar ibadete açılan cami son olarak 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilmiştir. İlk halinde minaresi bulunmayan camiye 1883 yılında İncezade Hac

Fethiye Camii, Kars merkezdeki Yeni Mahalle'de yer alan, kiliseden camiye çevrilmiş bir yapıdır. Kilise iken Aleksandr Nevski Kilisesi veya Kazak Kilisesi denirdi. 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş eski Hristiyan kilisesi, bölgenin en eski yapımlarından olup 1915 Ermeni Kırımı'ndan sonra boş kalmıştır. 1921 Türk-Ermeni Savaşı'ndan sonra bazı kamu kurumları tarafından bir süre kullanılıp bilâhare camiye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane</span> İstanbulda Bizans kilisesi

Arslanhane, Bizans Doğu Ortodoks kilisesi. Yakınında bulunan Halki Kapısı'nın ana girişinin üzerinde bulunan Hristos Pantokrator ikonasına atfen kiliseye Hristos Halkitis ismi verilmiştir. Adı muhtemelen bronzdan yapılmış kapı veya çinilerden gelen bu bina, Büyük Saray'ın anıtsal girişiydi. Zaten yangından ağır hasar gören kutsal kilise 1804'te yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Belediye Binası</span>

Rostov Belediye Binası, Rusya Rostov-na-Donu şehrinin Leninskiy Semti'nde bulunan bir binadır. 47 Bolşaya Sadovaya Caddesi adresinde, Bolşaya Sadovaya Caddesi ile Semaşko Yolu'nun kesiştiği yerde yer almaktadır. Bina Beaux-Arts tarzında tasarlanmıştır. Tarihî önemi olan Rus kültür mirası olarak tanınır ve Rostov-na-Donu belediye hükûmetini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Potocki Sarayı</span>

Ukrayna'nın batısında bulunan Lviv'deki saray. 1888 yılında Avusturyalı siyasetçi Alfred Jozef Potocki tarafından inşa ettirilmiştir. Ancak Jozef Potocki, sarayın tamamlandığını görecek kadar yaşayamamış, oğlu Roman Potocki sarayın yapımını 1890 yılında tamamlamıştır.

Karnavasi Sarayı, Karnavasi Himşiaşvili Sarayı olarak da bilinir, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı eski adı Karnavasi olan Ormanağzı köyünde Gürcü Himşiaşvili ailesinin sarayı idi. Bu yapı günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Aziz Dimitri Kalesi</span>

Rostov Aziz Dimitri Kalesi Rus İmparatorluğu'nun sur yapısıydı. 18. yüzyılın ortalarında büyük askeri ve stratejik öneme sahipti. Aynı zamanda Rusya'nın güney kaleleri arasında en güçlüsüydü. Rostov-na-Donu şehri adını kaleden almıştır.