İçeriğe atla

Eflornitin

Eflornitin
Klinik verisi
Uygulama
yolu
Intravenöz(eskiden), dermal
Farmakokinetik veri
BiyoyararlanımIntravenöz %100 ama dermal %13
Protein bağlanmayok
MetabolizmaHepatik
Eliminasyon yarı ömrü8 saat
BoşaltımRenal
Tanımlayıcılar
  • (RS)-2,5-diamino-2-(difluorometil)pentanoik asit
CAS Numarası
PubChem CID
DrugBank
CompTox Bilgi Paneli (EPA)
Kimyasal ve fiziksel veriler
FormülC6H12O2N2F2
Mol kütlesi182.2 g/mol

Eflornitin (α-difluorometilornitin ya da DFMO) Sanofi-Aventis tarafından üretilen birçok kullanımı olan bir ilaçtır. İlk olarak kanser tedavisine kullanımı düşünülmüşse de sonradan Afrika tripanozomiazisinde(Uyku hastalığı) oldukça etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır.Özellikle Batı Afrika formunda (Tripanosoma brucei gambiense) etkilidir.[1] ABD'de Ornidyl müstahzar adıyla bilinmektedir.[2] 2008'de yapılan güncel bir çalışma [3]) sulindak ile kombine kullanıldığında rekürren Kolorektal polip tedavisinde de etkili olduğunu göstermiştir.

Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

Uyku hastalığı tedavisi

İşlevi

Eflornitin ornitin dekarboksilaz (EC 4.1.1.17) enziminin intihar inhibitörü olarak etki gösterip trypanosoma'ya zarar vermektedir çünkü bu enzim poliamin biyosentezinde ilk adımı katalizleyerek hücre bölünmesi üzerine düzenleyici etkiler yapmaktadır. İnsanlarda çok hızlı parçalandığı için insana belirgin bir zararı yoktur ama parazit için aynı durum söz konusu değildir yani etken maddenin selektif toksisitesi vardır.

Eflornitinin Trypanosoma brucei gambiense üzerine etkileri tesadüfen bulunmuştur ve hastaları komadan çıkardığı için "Diriltici İlaç" olarak da bilinmektedir. Eflornitinin melarsoprol adlı daha toksik olan bir ilacın yerini alması umulmaktadır.

Üretimi

2001'de, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün(Médecins Sans Frontières), ("Doctors Without Borders") Dünya Sağlık Örgütünde yaptığı lobi faaliyeti sonrasında, eflornitin,melarsoprol ve pentamidinin en azından gereksinimi karşılayacak kadar üretilmesine karar verilmiştir. Bu 5 yıllık sürecçte ilacın dağıtımını da MSF yapmıştır. Aventis her yıl 5 milyon $ değerinde ilacı bağışlamıştır. Ayrıca vaniqa'nın üreticisi olan Bristol-Myers Squibb de maddi katkıda bulunmuştur.5 yıllık anlaşma 2006'da son bulmuştur.[4] Uyku hastalığı için üretilen eflornitinin müstahzar adı Ornidyldir.

Beş yıllık süreç bittiğinde, Sanofi-Aventis ilacı üretmek isteyen diğer farmasötik firmalarına teknoloji aktarımı ve teknik destekte bulunacağını açıklamıştır.[5]

Eylül 2005'te yapılan WHO açıklamasına göre India Institute of Chemical Technology ve Texas firması olan ILEX Onkoloji eflornitin üretiminin daha ucuz yollarını araştırmaktadırlar. ILEX ilacın kanser tedavisinde kullanılması için de çaba harcamaktadır.

Dozaj

Uyku hastalığı için kullanılırken 14 gün boyunca her 6 saatte bir 50 mg/kg olarak intravenöz olarak verilir.[6]

DFMO'nun ornitin dekarboksilaz enzimini geridönüşümsüz olarak inhibe etmesinin mekanizması. Piridoksal 5'-fosfat (Py) ve enzim (E) gösterilmemiştir. Alındığı kaynak:[7]

Saç ve kıl büyümesini baskılayıcı krem

Eflornitin kıl büyümesini durdurucu etken madde olarak da etkilidir. Topikal uygulandığında, birçok hastada etkili olduğu gösterilmiştir. Efficacy data submitted to Food and Drug Administration (FDA) observed about 58% of women using it on facial hair had improvement.[8] Postmenopozal kadınlarda da etkili olabileceği düşünülmektedir. Nadir görülen yan etkiler akne,folikül irritasyonu,kaşınma ve kuruluktur. .[9] Olguların %2'sinde kullanımı bıraktıracak yan etkiler oluşabilmektedir. Preparat kıllı bölgeye günde iki kez uygulanır. Etkisi genellikle 4-8 haftada ortaya çıkar.[10] Etkisi, tedavi kesiminden sonraki sekiz haftaya kadar devam edebilir. Etki reversibldir ve bir süre sonra başlangıç şekline döner.[11]

Kaynakça

  1. ^ Pepin J, Milord F, Guern C, Schechter PJ (1987). "Difluoromethylornithine for arseno-resistant Trypanosoma brucei gambiense sleeping sickness". Lancet. 2 (8573). ss. 1431-3. PMID 2891995. 
  2. ^ "Ornidyl advanced consumer information | Drugs.com". 13 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  3. ^ "An effective colon cancer prevention treatment". 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  4. ^ "IFPMA Health Initiatives: Sleeping Sickness". 29 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  5. ^ (İspanyolca) http://www.dndi.org.br/Espanhol/doenca_sono.aspx 8 Nisan 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Van Nieuwenhove S, Schechter PJ, Declercq J, Boné G, Burke J, Sjoerdsma A (1985). "Treatment of gambiense sleeping sickness in the Sudan with oral DFMO (DL-alpha-difluoromethylornithine), an inhibitor of ornithine decarboxylase; first field trial". Trans. R. Soc. Trop. Med. Hyg. 79 (5). ss. 692-8. doi:10.1016/0035-9203(85)90195-6. PMID 3938090. 
  7. ^ Poulin R, Lu L, Ackermann B, Bey P, Pegg AE (1992). "Mechanism of the irreversible inactivation of mouse ornithine decarboxylase by alpha-difluoromethylornithine. Characterization of sequences at the inhibitor and coenzyme binding sites". J. Biol. Chem. 267 (1). ss. 150-8. PMID 1730582. 24 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  8. ^ "Vaniqa package insert" (PDF). 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Ağustos 2008. 
  9. ^ Hickman JG, Huber F, Palmisano M (2001). "HCl 13.9% krem (Vaniqa) ile yapılan insan dermal güvenlik çalışması, aşırı yüz kıllanmasının yeni bir tedavisi". Curr Med Res Opin. 16 (4). ss. 235-44. PMID 11268707. []
  10. ^ [shenenberger CW, Etech LM. Removal of unwanted facial hair. Am Fam Physician 2002,66:1907-11, 1913-4]
  11. ^ BalfourJA., McClellan K. Topicaleflornithine. Am J Clin. Dermatol 2001;2:197-201

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nezle</span> Soğuk almaktan ileri gelen, burun akması, aksırma ile beliren hastalık, ingin, tumağı, dumağı, çaputlama

Nezle ya da soğuk algınlığı, üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan ve en çok burnu etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Nazofarenjit, rinofarenjit veya akut koriza olarak da bilinen nezlenin semptomları arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı (rinore) ve ateş yer alır. Semptomlar genellikle yedi ila on gün içinde ortadan kaybolur. Bununla birlikte, bazı semptomlar üç haftaya kadar sürebilir. İki yüzden fazla virüs nezleye sebep olabilmektedir. Nezlenin en yaygın nedeni rinovirüslerdir.

<span class="mw-page-title-main">Seçici serotonin geri alım inhibitörü</span> Antidepresan ilaç sınıfı

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri majör depresif bozukluk, anksiyete bozuklukları ve diğer psikolojik bozuklukların tedavisinde antidepresan olarak kullanılan bir ilaç grubudur. Yan etkilerinin az olması, etkinlikleri ve tolere edilebilirlikleri nedeniyle sıklıkla depresyon ve diğer birçok psikiyatrik bozukluk için birinci basamak ilaçlar olarak kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Migren</span> Tekrarlayan orta-şiddetli baş ağrılarına neden olan bozukluk

Migren, nörolojik, sindirim sistemi ve otonom sinir sistemindeki değişikler ile beraber meydana gelen, aralıklı bir baş ağrısı bozukluğudur. Çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Kelimenin kendisi Yunanca ἡμικρανία (hemikrania), "başın bir tarafındaki ağrı" (ἡμι-, "yarım" ve κρανίον, "kafatası" ifadesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Öksürük ilacı</span> antitussifler

Öksürük ilacı öksürük ve öksürükle ilgili durumların tedavisinde kullanılan ilaçlara verilen isimdir. Öksürük ilaçları ikiye ayırılabilir: kuru öksürüklerin tedavisinde kullanılan öksürük dindirici antitussifler ve balgam üreten öksürüklerin tedavisinde kullanılan ekspektoranlar.

<span class="mw-page-title-main">Bağışıklık sistemi</span> canlılarda hastalıklara karşı koruma sağlayan biyolojik savunma sistemi bütünü

Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden ayırabilir, örneğin; bir amino asidi farklı olan proteinleri bile birbirinden ayırabilecek özelliğe sahiptir. Bu ayrım, patojenlerin konak canlıdaki savunma sistemine rağmen enfeksiyon yapmaları için yeni yollar bulmalarına, bazı uyumlar sağlamalarına neden olacak kadar karmaşıktır. Bu mücadelede hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir. Doğadaki tüm canlılar kendilerinden olmayan doku, hücre ve moleküllere karşı savunma sistemlerine sahiptirler. Hatta bakteriler gibi basit tek hücreli canlılarda da onları viral enfeksiyonlara karşı koruyan enzim sistemleri bulunur. Yüksek canlılardaysa çok daha karmaşık bir bağışıklık sistemi vardır. Omurgalılarda bağışıklık sistemi özel işlevlere sahip çok sayıda farklı hücre ve molekül içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Enzim</span> biyomoleküller

Enzimler, kataliz yapan biyomoleküllerdir. Neredeyse tüm enzimler protein yapılıdır. Enzim tepkimelerinde, bu sürece giren moleküllere substrat denir ve enzim bunları farklı moleküllere, ürünlere dönüştürür. Bir canlı hücredeki tepkimelerin neredeyse tamamı yeterince hızlı olabilmek için enzimlere gerek duyar. Enzimler substratları için son derece seçici oldukları için ve pek çok olası tepkimeden sadece birkaçını hızlandırdıklarından dolayı, bir hücredeki enzimlerin kümesi o hücrede hangi metabolik yolakların bulunduğunu belirler.

<span class="mw-page-title-main">Statinler</span> İlaç Grubu

Lipit düşürücü bir ilaçlar grubu olan statinler yüksek kan kolesterol düzeylerinden dolayı kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişilerde kolesterolu düşürmek için kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Psikotrop madde</span> beyin fonksiyonunu veya algısını etkileyen kimyasal madde

Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu ilaçlar eğlence amaçlı olarak bilerek bilinç düzeyini değiştirmek, entojen olarak ritüel ve spiritüel amaçlı, zihni incelemek amaçlı ya da tedavi amaçlı ilaç olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Adalimumab</span> farmakolojik İlaç

Adalimumab, infliksimab ve etanercept'ten sonra FDA onayını almış olan üçüncü TNF inhibitörüdür. Tıpkı onlar gibi, adalimumab da TNFα'ya bağlanarak, onun kendi almaçlarına bağlanmasını önelemektedir; adalimumab tamamen insan monoklonal antikoru kullanılarak üretilmiştir, oysa infliksimab bir fare-insan chimeric antikorudur ve etanercept ise TNF almaç-IgG füzyon proteinidir. TNFα'ya bağlanarak sitokini inhibe eder ve böylece makrojların ve bazı T lenfosit hücrelerinin down-regülasyonunu sağlar, böylece immün yanıt düzenlenmiş olur. 2008 itibarıyla adalimumab FDA tarafından Romatoid Artrit, Psoriatik Artrit, Ankilozan spondilit, Crohn hastalığı,orta ve ileri derecede ciddi Sedef hastalığı ve Juvenil İdyopatik Artrit tedavisi için onaylanmıştır. Humira 0,8ml şırınga ya da Otoenjektör olarak satılmaktadır, her ikisi de subkutan olarak enjekte edilirler, genellikle hasta evinde kendisi bu işlemi yapar. Oral yolla kullanımı uygun değildir, çünkü sindirim sisteminde parçalanmaktadır. Yarı ömürü 10-20 gündür.

<span class="mw-page-title-main">Minoksidil</span> minoxil

Minoksidil bir vazodilatör ilaçtır .Saç büyümesi sağlaması ve kelliği önlemesiyle bilinen bir etken maddedir. Androjenik alopesi başta olmak üzere birçok kellik türünün tedavisinde kullanılmaktadır.Ama tedavinin bırakılmasıyla birkaç ay içinde etkiler kaybolmaktadır.

Erkek tipi kellik 50 yaşındaki erkeklerin yarısından fazlasını etkileyen bir sorundur ve ABD'de her yıl kellik tedavilerine harcanan paranın 1 milyar $ olduğu tahmin edilmektedir. 1980'lerden bu yana, kadın ve erkeklerde kellik tedavisinde ilaç tedavisi olanağı vardır. Dihidrotestosteronun (DHT) erkek ve kadın tipi kellikte rolünün ayrıntılı bir biçimde anlaşılması hedefe yönelik keşifleri beraberinde getirmiş ve saçlı deride bu hormonun almaçlarının bloke edilmesine odaklanmıştır. Tesadüfi keşiflerle ve kök hücre araşatırmalarıyla da güçlenen bu araştırma alanına her yıl artan bir biçimde büyük yatırımlar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hepatit C</span> Karaciğeri etkileyen enfeksiyon

Hepatit C özellikle karaciğeri etkileyen bir enfeksiyondur. Hastalığa, hepatit C virüsü (HCV) sebep olur. Hepatit C, genellikle herhangi bir belirtiye sahip değildir ancak kronik enfeksiyon, karaciğerde yara oluşumu ve uzun yıllar sonra siroza sebep olabilir. Aynı zamanda, bazı durumlarda, sirozlu hastalarda, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri ya da ölümcül kanamaya sebebiyet verebilecek, yemek borusu ve midedeki damarlarda aşırı şişmeye yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bedakuilin</span> anti-tüberküloz ilacı

Bedaquiline bir diarylquinoline türevi anti-tüberküloz ilaçtır. Koen Andries ve ekibi tarafından Janssen Pharmaceutica'da keşfedildi. Tüberküloz tedavisinde, 40 yıldan fazla bir aradan sonra üretilen ilk ilaçtır. Özellikle çok ilaca dirençli tüberküloz tedavisi için onay almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paromomisin</span> kimyasal bileşik

Paramomisin; amebiasis, giardiasis, leishmaniasis ve tenya gibi bir dizi parazit enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılan bir antimikrobiyaldir. Hamilelik sırasında, amebiasis ve giardiasis enfeksiyonlarında ilk basamak tedavi seçeneğidir. Onun haricinde genelde ikinci basamak tedavi seçeneğidir. Ağız yoluyla, cilde uygulanarak veya kas içi enjeksiyon yoluyla kullanılır. Ağız yoluyla kullanımda iştah kaybı, kusma, karın ağrısı ve ishal sık görülen yan etkilerindendir. Cilde uygulandığında kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklar yan etkilerindendir. Enjeksiyon ile alındığında ateş, karaciğer problemleri veya işitme kaybı olabilir. Emziren anneler için güvenli görülür.

<span class="mw-page-title-main">Benzodiazepin</span> benzen ve diazepin halkalarının çekirdek kimyasal yapısına sahip psikoaktif ilaç sınıfı

Benzodiazepin, temel kimyasal yapısı bir benzen halkası ve bir diazepin halkasının füzyonu olan psikoaktif ilaçlardır. Depresan etkiye sahip olan benzodiazepinler, insomnia, nöbet ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılır. İlk benzodiazepin olan klordiazepoksidin (Librium®), Leo Sternbach tarafından 1955 yılında tesadüfen keşfedilmiş, 1960 yılında da Hoffmann–La Roche ilaç firması tarafından satışa sunulmuştur. 1977'de benzodiazepinler dünya çapında en çok reçete edilen ilaç oldu.

Meningoensefalit Meninkslerin iltihabı veya enfeksiyonu olan menenjit ile beyin iltihabı veya enfeksiyonu olan ensefalitin aynı anda görüldüğü hastalığa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Buruli ülseri</span> Mycobacterium ulceransın neden olduğu bulaşıcı hastalık

Buruli ülseri Mycobacterium ulcerans'ın neden olduğu bulaşıcı hastalıktır. Hastalığın erken evresinde enfeksiyon, ağrısız bir nodül veya bölgesel şişlik ile karakterizedir. Bu nodül ülser'e dönüşebilir. Ülser içeride deri yüzeyindekinden daha büyük ve şişlik ile çevrili olabilir. Hastalık kötüleştikçe, kemiğe de bulaşabilir. Buruli ülserleri çoğunlukla kol veya bacakları etkiler; ateş yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika tripanosomiyazisi</span> Hastalık

Afrika tripanosomiyazisi veya uyku hastalığı insan ve hayvanlarda gӧrülen parazitsel bir hastalıktır. Trypanosoma brucei adındaki bir canlı türünden kaynaklanır. İnsanlara bulașabilen iki türü vardır, Trypanosoma brucei gambiense (T.b.g) ve Trypanosoma brucei rhodesiense (T.b.r.). Bildirilen vakaların %98'ine neden olan tür T.b.g.'dir. Her iki türü de hastalıklı çeçe sineği ısırığı ile bulașır ve en ҫok kırsal alanda gӧrülür.

Pentamidin, Afrika tripanosomiasisi, leishmaniasis, Balamuthia enfeksiyonları, babesiosis tedavisinde ve zayıf bağışıklık fonksiyonu olan kişilerde pneumocystis pnömonisini (PCP) önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir antimikrobiyal ilaçtır. Pentamidin, bir damar veya kas içine enjeksiyon veya inhalasyon yoluyla verilebilir.

Rimonabant 2006 yılında Avrupa'da onaylanan ancak ciddi psikiyatrik yan etkiler nedeniyle 2008 yılında dünya çapında geri çekilen bir anorektik antiobezite ilacıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde hiçbir zaman onaylanmamıştır. Rimonabant, kanabinoid reseptörü CB1 için ters bir agonisttir ve klinik geliştirme açısından sınıfında ilktir.