İçeriğe atla

Efkerit Mağarası

Harita

Efkerit Vadisi ve Luvi Tapınağı, Anadolu'da yaşayan ilk kavim olan Luviler'in Tokat/Niksar ilçesinde vadide yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan mezar kalıntıları, tümülüsler, kalıntılar sebebiyle Luviler'e ait olduğu düşünülen bir tapınak yer almaktadır. Luviler'in bu tapınağı inşa etmelerinin sebebi Nuh Tufanından kaçmaları olarak iddia edilir. Bir diğer varsayım ise Danişment Hükümdarının zamanında tapınağı askeri üs olarak kullanmasıdır. Aynı zamanda rivayete göre Hristiyan din adamlarının bu tapınakta inzivaya çekildikleridir.

Efkerit vadisi boyunca, vadide oluşan mağaralar sebebi ile güzel bir görünüme sahip olup, gelen ziyaretçileri jeolojik bilgi açısından zenginletmektedir. Vadi doğa turizminin yanı sıra, jeoturizm açısından da önemli bir nitelik taşır.

Tokat ili, Niksar ilçesi, 37 No.lu Efkerit Vadisi Doğal Sit Alanı Bakanlık Makamı’nın 02.04.2021 tarihli ve 703784 sayılı OLUR’u ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir.[1]

Efkerit 1 Mağarası

Tokat'ın Niksar ilçesinde yer alan Direkli Köyünde yer almaktadır. Mağaraya ulaşım Direkli Köyü yolundan eğimli bir yüzeyde tırmanış ile sağlanmaktadır. Mağara girişinde inşa edilen taş duvarlar ve ahşap hatıllar bulunmaktadır. Bunların da saklanmak veya korunmak için inşa edildiği öne sürülmektedir. Mağaranın duvarla örülü ağzı bulunan bir girişi vardır. Mağara girişinden itibaren +4,5 metrede sonlanmaktadır. Mağara doğal olarak oluşmuştur. Gerek arkeolojik olarak gerekse yapılan çalışmalar neticesinde araştırılmaya değer bir oluşumdur.

Efkerit 2 Mağarası

Efkerit 2 Mağarası, Efkerit 1 Mağarasının doğu yamacında yer almaktadır. Vadiden belli bir yürüme mesafesi ile mağaraya ulaşım sağlanmaktadır. Mağara girişinden itibaren 52. metrede sonlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ tvk.csb.gov.tr. "Tokat Niksar Efkerit Vadisi Tescil İlanı". tvk.csb.gov.tr. 15 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dim Mağarası</span> Alanya ilçesinde bulunan mağara

Dim Mağarası, Antalya ili, Alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Karain Mağarası</span> Döşemealtıda bir mağara

Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur kara yoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur. Antalya-Burdur kara yolunun 13. km'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mesa Verde Ulusal Parkı</span>

Mesa Verde Ulusal Parkı, ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Yarımburgaz Mağarası</span>

Yarımburgaz Mağarası, 400.000 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı statüsüne alınan bir mağaradır. Mağara Afrika'dan dünyaya yayılan Homo erectus'un Avrupa'ya geçiş rotasındaki yerleşimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi</span>

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, Samsun'un Tekkeköy ilçesinde yer alan ve yerleşim geçmişi Eski Taş Çağına dek uzanan arkeolojik sit alanı.

<span class="mw-page-title-main">Cehennemağzı Mağarası</span>

Cehennemağzı Mağarası, Zonguldak ili, Ereğli ilçesi merkezinde yer alan mağara. Antik dönemdeki adı Achelon Vadisi, Ayazma olan alandadır. Yan yana üç mağaradan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mencilis Mağarası</span>

Mencilis Mağarası, Karabük ili, Bulak köyü sınırlarında bulunan Türkiye'nin en uzun 5. mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meteora</span> Yunanistanın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge

Meteora, Yunanistan'ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge. Bölgede çok sayıda Ortodoks kilisesi ve Athos Dağı'ndan sonra Yunanistan'daki en önemli manastırlar bulunmaktadır. Orijinalinde 24 tane olan manastırlardan 6 tanesi ayakta kalmış olup manastırlar, bölgeye hakim olan devasa doğal sütunların üzerine inşa edilmiştir. Meteora, Thessalia ovasının kuzeybatı ucunda, Pinios Nehri'nin ve Pindus Dağları'nın yakınında yer almaktadır.

Portakal Çiçeği Parkı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir parktır. Adını, kurulu olduğu Portakal Çiçeği Vadisi ve bu vadinin içindeki Portakal Çiçeği Tower'dan almaktadır. 44.700 metrekarelik toplam alana sahip olan parkın 40.000 metrekaresi peyzaj alanı, 100 metrekaresi havuz ve 100 metrekaresi ise spor sahasından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hassuni Mağaraları</span> Diyarbakırda bir yapı

Hassuni Mağaraları, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin Bahçe köyünde yer alan mağaralardır. Hassuni vadisi ve mağaraları, Güneydoğu Torosların güney kanadında ve Silvan ilçe merkezinin 5 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kelkit Vadisi</span>

Kelkit Vadisi, içinden Kelkit Çayı'nın aktığı 246 km uzunluğundaki vadidır. Vadi, Tokat, Sivas, Giresun, Erzincan ve Gümüşhane illeri topraklarından geçer. Kuzey Anadolu Fayının doğu bölümünü oluşturan bölgede şiddetli deprem, heyelan, taşkın afetleri görülme ihtimali kuvvetlidir.

Niksar Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında H. 540 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cathole Mağarası</span>

Cathole Mağarası, Cat Hole Mağarası veya Cathole Kaya Mağarası, Galler'deki Gower Yarımadası'ndaki Parc le Breos'ta Parc Cwm long cairn yakınında yer alan bir mağaradır. Parc le Breos Cwm Vadisi yakınlarındaki cromlechin yaklaşık 200 metre kuzeyinde ve vadinin tepesine yakın, vadinin tabanından yaklaşık 50 metre uzaklıkta dik bir kireç taşı mostrasıdır. Mağara, yamaçtan yukarı doğru daralan üçgen şeklinde derin bir yarıktır. İki girişten daha büyük olanın dışında doğal bir platform vardır.

Liphofung Sit Alanı, Lesotho tarihinde önemli bir yer tutan bir mağara alanıdır. Lesotho Highlands Development Authority (LHDA) koruma alanlarının en küçüğüdür, yaklaşık 4,5 hektardır, ancak yoğun bir şekilde geliştirilmiştir. Mağara, Lesotho ovalarının tipik bir özelliği olan Clarens kumtaşı üzerinde yer alan büyük bir çıkıntıdır. Başlangıçta San halkı ve diğer Neolitik insanlar tarafından kullanılan kayalık alanlar, önemli kaya sanatı içerir ve zeminin altında Taş Devri araçlarının zengin bir arkeolojik birikintisi bulunur. Daha sonra, Kral Büyük Moshoeshoe, krallığın o bölümünü ziyaret ederken mağarayı bir dinlenme yeri olarak kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Szelim mağarası</span>

Szelim mağarası kuzeybatı Macaristan'da, Gerecse Dağları'nın batı kenarında, Tatabánya şehri yakınlarındaki Által-ér Vadisi'nin 289 metre (948 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Mağaranın içi 45 metre (148 ft) uzunluğunda ve 14 metre (46 ft) yüksekliğindedir. Bölge, kolay erişilebilir konumundan dolayı yüzyıllar boyunca yerel köylüler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmiş ve sığınak olarak kullanılmıştır. Mağaranın devasa dikdörtgen girişinde Tuğrul'un bir anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hadži-Prodan Mağarası</span>

Hadži -Prodan Mağarası, orta batı Sırbistan'daki İvaniçe'den 7 kilometre (4,3 mi) uzaklıktaki Raščići köyünde bulunan, Paleolitik döneme tarihlenen arkeolojik sit alanı ve ulusal bir tabiat anıtıdır. Deniz seviyesinden 630 m yüksekliğe sahip oldukça dar ve yüksek ağzı, Rašćanska nehri vadi yatağının yaklaşık 40 m üzerinde yer alır ve güneye doğru bakmaktadır. 345 metre (1.132 ft) uzunluğundaki mağara Geç Kretase'de "kalın tabakalı masif" Senoniyen kalkerinde oluşmuştur. Tarih öncesi çanak çömlek parçaları ve Pleistosen fauna fosilleri İvaniçe'den Zoran Vučićević tarafından ortaya çıkarıldı. Mağara girişinde ve ana mağarada, özellikle Mağara ayısı ve Demir Çağı eser keşiflerinin yapıldığı bildirildi. Mağaranın adı, 19. yüzyıldan kalma bir Sırp devrimci olan Hadži-Prodan'ın onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Roma Arsenali</span>

Tokat'ın Niksar kent merkezinde yer alan mimari dokusundan dolayı milattan önce II. yüzyılda ve Roma döneminde askeri depo olarak kullanılan, tabanı kireç harçlı horasan malzeme ile kapatılan Roma Arsenali, tavanda yaklaşık 4 metre yüksekliğinde havalandırma bacası bulunmaktadır. Giriş tuğla tonozludur. Duvar kalınlığı 1.20 m'dir. Mimari dokusu bakımından, M.Ö. 2-3. YY. dönemine ait olduğunu belirtilir.

Niksar Evleri, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan turistik bir yerdir. Tarihi bir kent olan Niksar, eski Roma döneminde "Neocaesarea" olarak adlandırılmıştır. Niksar Evleri, Osmanlı döneminde yapılmış, geleneksel Türk mimarisi özelliklerine sahiptir. Niksar evleri, kalın duvarları, geniş odaları ve detaylı işlemeleri ile öne çıkmaktadır. Bu evler, turistlerin Niksar'ın tarihini ve kültürünü keşfetmelerine olanak tanımaktadır. Aynı zamanda, Niksar Evleri, doğal güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Bölgede, tarihi kalıntılar da bulunmaktadır. Bu nedenle, Niksar Evleri, turistler için keyifli bir tatil imkanı sunmaktadır.