İçeriğe atla

Efkan Şeşen

Efkan Şeşen
Doğum1963
İstanbul
Evlilik(ler)iDidar Şeşen
ÇocuklarıEzgi - Sinan Şeşen
AlanıMüzisyen
Etkin yıllar1981, günümüz

Efkan Şeşen, (d. 1963, İstanbul) Türk besteci ve şarkıcıdır.

Hayatı

Efkan Şeşen, Laz ve Artvin'den İstanbul'a göç eden bir ailenin oğludur.[1] Eğitimini İstanbul'da tamamlamıştır. Babası Artvinli bir hava astsubayıdır. 1995 yılında, kendisi gibi müzisyen ve öğretmen olan Didar Şeşen ile evlenmiş, bu evlilik günümüze kadar sürmüştür. Didar Şeşen ile bazı albümlerde çeşitli düetler yapmıştır. Çiftin Ezgi adında bir kızı ve Sinan adında kendileri gibi müzisyen bir oğlu vardır. Şeşen, birçok şarkıcının ve sanatçının yaşam tarzı olan popüler kültürden daima uzak durmuş, mütevazı bir yaşamı seçmiştir. Sadece müziği ile anlaşılmak isteyen Şeşen, sıradan hayatına ailesi ile birlikte İstanbul ve memleketi Artvin'de devam etmiştir.

Kariyeri

1980'li yılların gençlik harekâtında yer alan Şeşen, hayatının bir kısmını, dönemin diğer benzer görüşlü gençleri gibi cezaevinde geçirmiştir. Burada, daha sonra hayatının en sevimli dostu olan ıslığı ile tanışmıştır. Yakın tarihte 2 tane ıslık albümü çıkararak Türkiye'de tek, dünyada ise bir elin parmağını geçmeyecek sayıda yapılan ıslık albümlerine bir yenisini eklemiştir.

Grup Yorum dönemi

1987 yılında Grup Yorum'un solistliğini yapmaya başlamıştır. Grubun kurucu üyeleri arasında bulunup, Hilmi Yarayıcı ile birlikte grubun hafızalardan silinmeyen iki solistinden biri olmuştur. Grupta sesiyle eşlik ettiği parçalar, 1987 yılında Sıyrılıp Gelen albümünden; Güleycan, Kuşatma, 1988 Haziran'da Ölmek Zor albümünden; Berivan, Özgürlük Türküsü, Diriliş, Soluk Soluğa, Doğacak Güneş Gibi, Asker Kaçakları, Bir Dağ Türküsü, Venseremos, Çav Bella, 1989 yılındaki Cemo albümünden; Bir Oğul Büyütmelisin, Gün Ola, Düşenlere, Gün Gelir, Çağrı, 1989 Türkülerle albümünden; İnce Memed'dir.

Grup Yorum sonrası dönem

1991 yılında gruptan ayrılıp kendi müziğini yapmaya başlamıştır. Gitar enstrümanı üzerinde yoğunlaşıp bu konuda uzmanlaşmıştır. İzleyen dönemde müzik okullarında gitar eğitimi vermiştir.

İlk albümünü 1995 yılında çıkaran Şeşen, albümlerini Şeşen Müzik Yapım adı altında yayımlamaktadır. Ve günümüze kadar toplamda 2 ıslık albümüyle birlikte, 13 albümü bulunmaktadır. İlk solo albümü Dokuz Altı Yollarında, albüme ismini veren parçadır ve diğerleriyle birlikte oldukça beğeni görmüştür. Aynı yılın sonlarına doğru çıkardığı Gün Ağarırken albümünde aynı başarıyı yakaladıktan sonra, ertesi yıl Göçer Oldum albümünü piyasaya sürmüştür. 1997 yılında Merhaba isimli albümü, 1999 Gözleri Hala Çocuk, 2001 Dar Kapılar albümlerine kadar genellikle slov ve türkü tarzında parçalar yapmıştır. 2004 yılında ise Pek de Tanınmayan Karadeniz albümünde sadece Karadeniz türküleri ve Lazca parçalar seslendirmiştir. 2006 yılında Gölgeler Şehri albümünde eski albümlerin tadını vermiş, bu albümde çıkış parçası olan Dokuz Altı Yollarında parçasını yeniden seslendirmiştir. 2007'de Yüreğine albümünü piyasaya sürmüştür.

2008'de Renkler ve Islıklar adı altındaki Islık albümünü çıkardıktan sonra Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek ilk ıslık albümünü oluşturmuştur. Bu albümde dünyanın çeşitli ezgilerini kendi yorumuyla ve ıslığı ile bestelemiş, içerisinde Türk, Kürt, Arap, Azeri, Ermeni, Gürcü, Bulgar, Alevi, Zaza, Kıbrıs ve diğer halk ezgilerinin yanı sıra, kendi bestesi olan Dünyanın Gözyaşları parçası bulunmaktadır.

2010 yılına gelindiğinde ise aynı isimli albümün ikincisini hazırlayarak, oldukça beğeni toplamıştır. Bu albümlerindeki parçalarında oğlu Sinan'ın gitarı eşliğinde birkaç parça seslendirmiştir. Aynı yılın sonunda Vazgeçtim isimli albümünü piyasaya sürmüştür.

Albümleri

  • 1995 "Dokuz Altı Yollarında"
  • 1995 "Gün Ağarırken"
  • 1996 "Göçer Oldum"
  • 1997 "Merhaba"
  • 1999 "Gözleri Hala Çocuk"
  • 2001 "Dar Kapılar"
  • 2004 "Pek de Tanınmayan Karadeniz"
  • 2006 "Gölgeler Şehri"
  • 2007 "Yüreğine"
  • 2008 "Renkler ve Islıklar"
  • 2010 "Renkler ve Islıklar 2"
  • 2010 "Vazgeçtim"
  • 2012 "Soluk Soluğa 25 Yıl"
  • 2015 "Eski Şarkılar Yeniden"
  • 2019 "Best Of"
  • 2021 "ID"

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grup Yorum</span> Türk müzik grubu

Grup Yorum, Türkiye çıkışlı protest, özgün müzik ve Anadolu rock gibi müziğin çeşitli dallarında eserler üreten politik, devrimci müzik grubudur 1985'ten günümüze siyasi görüşlerini müzikleriyle topluma duyurmaya çalışmıştır. Bu yönüyle gruba günümüze (2013) kadar 400'ün üzerinde dava açılmıştır. 15 üyesi tutuklanıp hapis yatmış ve çıkardığı 21 albüm ile 2 milyondan fazla albüm satışı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

Grup Munzur, İzmir'de kurulan protest müzik grubudur. Kurulduğundan bugüne, muhalif siyasi kimliklerini müzik yoluyla topluma duyurmaya çalışmış, bu sebeple grup üyeleri çeşitli davalardan yargılanmıştır. Grup, bu süreç içerisinde 8 albüm çıkarmış, sayısız konser vermiştir. Türkçe, Zazaca, Kürtçe ve Lazca gibi pek çok dilde parçaları seslendiren grup her sene Munzur Doğa ve Kültür Festivali'ne katılmaktadır.

<i>Sıyrılıp Gelen</i> Grup Yorumun 1986 tarihinde çıkardığı ilk albümü

Sıyrılıp Gelen, Grup Yorum'un 1986 tarihinde çıkardığı ilk albümüdür.

<i>Türkülerle</i> (albüm) Grup Yorumun 1989 tarihinde çıkardığı üçüncü albümü

Türkülerle, Grup Yorum'un 1989 yılında çıkardığı üçüncü albümüdür.

<i>Yürek Çağrısı</i> (albüm) Grup Yorumun 1991 tarihinde çıkardığı altıncı albümü

Yürek Çağrısı, Grup Yorum'un 1991 yılında çıkardığı altıncı albümü.

<i>İleri</i> (albüm) Grup Yorumun 1995 tarihinde çıkardığı dokuzuncu albümü

İleri, Grup Yorum'un 1995 yılında çıkardığı dokuzuncu albumüdür.

<i>Haziranda Ölmek Zor / Berivan</i> Grup Yorumun 1988 tarihinde çıkardığı ikinci albümü

Haziranda Ölmek Zor / Berivan, Grup Yorum'un 1988 yılında çıkardığı ikinci albümüdür.

Destan, Türk müzik grubu. 1997 yılında temelleri atıldı. Galip Kayıhan, Raks müzikten prodüktör Koral Sarıtaş' ın iş birliği ile albüm kayıtlarının yapılmasını sağladı. Volkan Şanda' nın aranjörlüğünde oluşan parçalar Türk Rock müziğine yeni bir soluk getirdi. Yurt içi, Almanya ve Rusya' da birçok TV-Radyo kanalında sıralamalarda iyi yerlere yükselen Cilveloy, Atabarı gibi şarkılar, ilk albüm için iyi bir merhaba oldu. Yasal olarak yaklaşık 280.000 adet albüm satışı gerçekleşti. Destan' ın müziği davet edildiği birçok TV programında hararetli tartışmalara sebep oldu. Bazı eleştirmenler türkülerimizin formatının bozulduğunu söylerken, albüm satışları devam etti. Michael Jackson'un da konser verdiği Gürcistan' da, stadyumda 70.000 izleyici Destanı izledi. İkinci albümde Burak Uçkun gruptan ayrılıp yerine Gür Akad gruba katılmıştır. İkinci albümlerinde de Tophane Rıhtımı, Annem ve İstanbul şarkılarıyla büyük çıkış yapan Grup Destan, 2001'in Mayıs ayında Arda Kayıhan ve Emre Önbayraktar'ın gruba dahil olduğu Destan 3 ve son olarak Cemil Özeren'in gruba dahil olduğu Aşklara Geldik albümlerini yapmıştır.

<i>Kara Gözlüm</i> (albüm)

Kara Gözlüm, Türk şarkıcı Kerim Tekin'in 25 Aralık 1995 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Raks Müzik etiketiyle yayınlandı. Nisan-Ekim 1995 tarihleri arasında altı aylık bir sürede kaydedilen albümde on parça yer aldı. Albümde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Zeynep Talu, İlhan Şeşen, Evren Erdamar ve Saro Seçikyan gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümün yapımcılığını 1994 yılında Kerim Tekin'i sahne aldığı barda keşfeden Halis Bütünley üstlendi. İstanbul'da yer alan Stüdyo MB'de kaydedilen albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albüm yayınlanmadan bir hafta önce ilk sırada yer alan "Cici Baba" adlı parça yayınlandı. Yönetmenliğini Sylvester Lolov'un üstlendiği video klibin yayınlanmasıyla birlikte Kerim Tekin ülke çapında tanınmaya başladı ve müzik listelerine girdi. Çoğunluğu slow parçalardan oluşan albümden yayınlanan ikinci parça yönetmenliğini Mukadder Kızılca'nın üstlendiği ve albüme adını veren "Kara Gözlüm" adlı parça oldu. Yayınladığı ikinci parça ile birlikte büyük bir çıkış yakaladı ve bu parça ile listelerde ilk sıralara kadar yükseldi.

<i>Cemo / Gün Gelir</i> Grup Yorumun 1989 tarihinde çıkardığı dördüncü albümü

Cemo / Gün Gelir, Grup Yorum'un 1989'da çıkardığı 4. albümüdür. Albümde 12 şarkı yer almaktadır. Bu şarkılardan biri Danimarkalı müzik grubu Savage Rose'a aittir. Saltuk Plak etiketiyle çıkan albümün yapımcılığını Hasan Saltık üstlenmiştir.

Bora Yalçınduran, Türk pop müzik sanatçısı ve müzisyen.

Ankara'dan Abim Geldi; orijinalinde Van yöresine ait bir halk dansı olan Van Papurisi'nin melodisi üzerine İlhan Şeşen tarafından söz yazılmasıyla oluşturulmuş Türkçe bir şarkıdır. İlk defa 27 Mart 1993 tarihinde, Grup Gündoğarken'in aynı isimli albümünde yayımlanan şarkı; Mart 1998'de grubun en iyiler albümü olan Mest of Gündoğarken'de yer almıştır. 2018'de ise şarkının söz yazarı olan İlhan Şeşen'in anısına düzenlenen albümde parçayı Aylin Aslım seslendirmiştir.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkülerle Gömün Beni</span>

"Türkülerle Gömün Beni", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on ikinci stüdyo albümü Güler Duman '94'ten (1994) bir şarkı. Derdiyoklar ikilisinden Ali Ekber Aydoğan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Derdiyoklar ikilisi daha önce Türkülerle... / Çobanın Mektubu (1992) albümlerinde parçayı kendileri seslendirdi. Parçanın klibinde geçmişten o güne kadar ki Türk halk müziği sanatçılarının görsellerine yer verildi. Albümün ilk klibidir. Güler Duman'ın ise kariyerinde yayınladığı ikinci video kliptir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı, Güler Duman '94 albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlendi ve listelerde bir numaraya kadar yükselerek halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Güle Yel Değdi</span>

"Türkülerle Gömün Beni", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on ikinci stüdyo albümü Güler Duman '94'ten (1994) bir şarkı. Söz ve müziği Hasret Gültekin'e aittir. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Hasret Gültekin parçayı ilk kez Rüzgarın Kanatlarında (1991) adlı kendi albümünde seslendirdi. Güler Duman'ın ise kariyerinde yayınladığı üçüncü video kliptir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı, Güler Duman '94 albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlendi ve listelerde bir numaraya kadar yükselerek halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Bu Devran (şarkı)</span>

"Bu Devran", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on üçüncü stüdyo albümü Bu Devran'da (1995) bir şarkı. Parçanın söz ve müziği Bilal Ercan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Bilal Ercan parçayı aynı yılın başında yayınladığı Ceren adlı albümünde seslendirdi. Parçanın klibine albümün kayıtlarında yer alan kişilerde dahil oldu. Güler Duman'ın kariyerinde yayınladığı dördüncü video kliptir. Bu video klibinden sonra uzun süre solo video klip yayınlamadı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Listelerde bir numaraya kadar yükselerek haftalarca listelerin ilk sırasında yer aldı ve halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi. 10 Mayıs 2024 tarihinde Mustafa İpekçioğlu ile birlikte tekli olarak yayınladı.

Özcan Türe Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, yapımcı ve sunucu. Dokuz yaşındayken bağlama ve zurna çalmaya başlamıştır. 1989 yılında babasının kendisine aldığı bağlama ile birlikte amatör olarak müzik yapmaya başlamıştır. 1990'lı yılların ortalarından itibaren profesyonel olarak müzikle ilgilenmeye başladı. Çeşitli mekanlarda sahne aldı ve albüm çalışmalarına katılmıştır. 1990'lı yılların sonunda çeşitli sanatçılar ile çalışmıştır. 2002 yılında İsmail Özden ve Erensoy Akkaya ile birlikte Gönül Ezgilerimiz 3 adlı albümü çıkardı. Albüm İber Müzik etiketiyle yayınlandı ve bu albüm ile birlikte Özcan Türe'nin profesyonel müzik kariyeri başladı. 2005 yılında çıkardığı ilk solo albümü Sürgün Sevdam ile birlikte asıl çıkışını yaptı. Kariyerinin en önemli albümlerinden birisi olan bu albümden "Sürgün Sevdam", "Senin İçin" ve "Neler Gördüm" adlı parçalar yayınlanmıştır. Albümden sonra sıkça sahne almaya ve radyo ile televizyon programlarına katılmaya başlamıştır. 2008 yılında Derde Bakın adlı ikinci albümünü yayınladı. "Bana mı Düştü", "Tükendim", "Çektiğim", "Derde Bakın" ve "Yüreğimin Başı" parçaları albümün ön plana çıkan parçaları olmuştur.

<i>Gönül Ezgilerimiz 3</i>

Gönül Ezgilerimiz 3, 24 Haziran 2002 tarihinde yayınlanan İsmail Özden, Özcan Türe ve Erensoy Akkaya birlikte çıkardığı Türk halk müziği tarzındaki düet albümüdür. Albüm DMC etiketiyle yayınlanmıştır. İsmail Özden'in önderliğin daha önce Gönül Ezgilerimiz (1998) ve Gönül Ezgilerimiz 2 (1999) adıyla iki albüm yayınlandı. Aralık 2001 tarihinde albümün kayıtlarına başlandı. Yaklaşık dört ay süren kayıtlar sonrasında albüm kayıtları Nisan 2002 tarihinde tamamlandı.