Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir. Yıllık yağış miktarı metrekareye 950 – 1050 mm arasında değişmektedir. Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye'nin de en batı noktasını oluşturmaktadır. 2011 ve 2012 yıllarında haftada 2 kez Gökçeada-İstanbul uçak seferleri yapılmış olup, 2013 ve sonrasında ticari yolcu uçuşları yapılmamıştır.
Bademli, Çanakkale ilinin Gökçeada ilçesine bağlı bir köydür.
Kurabiye un, yağ, badem, fıstık, fındık, kakao gibi malzemelerle yapılan Orta Doğu ve Balkanlar'a özgü bir çeşit bisküvidir.
2. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Gelibolu'da bulunmaktadır. Tekirdağ, Edirne, Gelibolu Yarımadası ve Gökçeada'yı dış tehditlere karşı korur.
Gökçeada (İmroz), Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan, Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 10.721 kişidir (2023). Adanın batısındaki İnce (Avlaka) Burun Türkiye'nin en batı sınırıdır.
Balıklıova un kurabiyesi, adı balıklıova un kurabiyesi olsa da Urla Gülbahçedeki imalathanesinde yapılan, paketlenen ve dağıtılan bir çeşit un kurabiyesidir. Şekli genellikle dikdörtgendir.
Un kurabiyesi, hamurdan yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. Un kurabiyesi yapımında en yüksek kalitede tereyağı kullanılır. Tereyağı dışında un, yumurta ve şeker içerir. İsteğe bağlı vanilya, badem, limon, sakız, hurma veya çikolata eklenebilir.
Lor kurabiyesi lor peyniriden yapılan bir çeşit kurabiye veya bisküvidir.Lor peyniri dışında un, yumurta ve şeker içerir.
Kavala kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir kurabiye türüdür. Kavala kurabiyesi manda ve inek tereyağı kullanılarak yapılır. Bademler özel olarak seçilir. Osmanlı mutfağı orijinal tarifine uygun olarak Edirne'de üretilmektedir.
Damat kurabiyesi veya enişte lokumu, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Damat kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Rize geleneksel mutfağında yer alan kurabiye, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2021 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Trabzon kurabiyesi veya sarı kurabiye, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Trabzon kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Sarı rengini mısır unundan alır. Oldukça sert olan bu kurabiye Trabzon geleneksel mutfağında yer almaktadır.
Kömbe kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir kahke türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Antakya geleneksel mutfağında yer alır.
Leblebi kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Leblebi tozu, pudra şekeri ve tereyağı ile yapılır. Çorum mutfağında yer alır. Ağız tadı kurabiyesi leblebi tozu yerine un konularak yapılan çeşididir.
Ağız Tadı Kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Un,pudra şekeri ve tere yağı ile yapılır. Çorum mutfağında yer alır. Leblebi kurabiyesi un yerine leblebi tozu konularak yapılan çeşididir.
Bademli, Kütahya ilinin Simav ilçesine bağlı bir köydür.
Antep kurabiyesi, bir çeşit tatlı kurabiyedir. Malzemesi Urfa sadeyağı, Antep fıstığı, irmik, un, pancar şekeri kullanılır. Antep kurabiyesi 18.06.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Malatya kurabiyesi, bir çeşit tatlı kurabiyedir. Malzemeleri, gün kurusu kayısı çekirdeklerinden elde edilen un, buğday unu, tereyağı ve pudra şekeridir. Malatya kurabiyesi 07.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Çerkeş kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir un kurabiyesi çeşididir. Çerkeş'te yapılan bir kurabiyedir. Çankırı Ehlibilir olarak 05.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Çerkeş kurabiyesi yerine Çankırı Ehlibilir olarak tescillenmesi tepkilere neden olmuştur. Çerkeş Kurabiyesi 06.06.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bu liste, birincil bileşen olarak badem kullanan ve içinde badem bulunduran yiyeceklerin ve yemeklerin bir listesidir. Badem, Orta Doğu ve Güney Asya'ya özgü bir ağaç türüdür. “Badem" aynı zamanda bu ağacın yenilebilir ve yaygın olarak yetiştirilen tohumunun adıdır. Prunus cinsi içinde, tohumu çevreleyen oluklu kabuk ile diğer alt cinslerden ayrılan Amygdalus alt cinsindeki şeftali ile sınıflandırılır. Bademin meyvesi, bir dış kabuk ve içinde tohum bulunan sert bir kabuktan oluşan bir sert çekirdekli meyvedir.