İçeriğe atla

Effie Kapsalis

Effie Kapsalis
Kapsalis looking toward the camera with a slight smile holding an outstanding service award.
Kapsalis (2013)
Doğum21 Nisan 1971(1971-04-21)
Chicago, Illinois, U.S.
Ölüm11 Aralık 2022 (51 yaşında)
Maryland, U.S.
MilliyetAmerikalı

Effie Kapsalis (21 Nisan 1971 - 11 Aralık 2022), Smithsonian Enstitüsü'nde dijital programlar ve girişimlerle ilgili çalışmalarıyla tanınan Amerikalı açık erişim savunucusudur.

İlk Yıllar

Kapsalis, 21 Nisan 1971'de Chicago, Illinois'de doğdu.[1] Indiana University Bloomington'dan Fransız dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. University of the Arts (Philadelphia)'dan endüstriyel tasarım ve yaygın teknoloji alanında yüksek lisans derecesini aldı.[1]

Kariyer

Smithsonian'da kıdemli dijital program görevlisi olarak Kapsalis, 2020'de enstitünün koleksiyonlarından 2,8 milyon yüksek çözünürlüklü iki ve üç boyutlu görüntünün çevrimiçi olarak herkese açık olarak sunulmasından sorumlu ekibe başkanlık etti.[2][3][4] Smithsonian'ın arşiv koleksiyonlarını çevrimiçi olarak daha erişilebilir hale getirmek için çalıştı ve Wonderful Women Wednesday (Harika Kadınlar Çarşamba) adlı bir blog dizisi yazdı.[5] Kapsalis'in çalışması, 2021'de Creative Commons'tan Open Minds'da yer aldı.[6]

2013'te Kapsalis ve Sara Snyder, Smithsonian Enstitüsü bünyesinde insanları Wikipedia'yı düzenlemeyi öğrenmeye teşvik eden çalışmaları nedeniyle Columbia'nın Wikimedia Bölgesi tarafından düzenlenen ilk Üstün Hizmet Ödülü'nün sahibi oldular.[7]

2016'da Kapsalis, South by Southwest (SXSW) panelinin bir parçası oldu. 'Give It Away to Get Rich: Open Cultural Heritage' ("Zengin Olmak İçin Verin: Açık Kültürel Miras") [8] ve The Impact of Open Access on Galleries, Libraries, Museums, & Archives' ("Açık Erişimin Galeriler, Kütüphaneler, Müzeler ve Arşivler Üzerindeki Etkisi") adlı 2016 yılı raporunu sundu.[9] 'The Impact of Open Access' (Açık Erişimin Etkisi), o zamandan beri 40'tan fazla hakemli yayın tarafından alıntılanmıştır.

Depresyonla uzun süredir mücadele eden Kapsalis,[1] Aralık 2022'de 51 yaşında Maryland'deki evinde intihar ederek hayatına son vermiştir.

Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Read Effie Frances Kapsalis's Obituary & Leave Condolences". everloved.com (İngilizce). 14 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  2. ^ "Smithsonian releases 2.8 millionimages into public domain". yale-smithsonian.yale.edu. 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  3. ^ Wu (25 Şubat 2020). "Smithsonian Releases 2.8 Million Images Into Public Domain". Smithsonian Magazine (İngilizce). 14 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  4. ^ Micu (26 Şubat 2020). "The Smithsonian announced an awesome Open Access library of their collections". ZME Science. 14 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  5. ^ "Effie Kapsalis". Smithsonian Institution Archives (İngilizce). 18 Mart 2011. 24 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  6. ^ "Open Minds: Celebrating Smithsonian Open Access With Effie Kapsalis". Creative Commons. 24 Şubat 2021. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  7. ^ "Awards - Wikimedia District of Columbia". wikimediadc.org (İngilizce). 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  8. ^ "Give It Away to Get Rich: Open Cultural Heritage". 2016 Schedule. SXSW. 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  9. ^ Effie Kapsalis (27 Nisan 2016). The Impact of Open Access on Galleries, Libraries, Museums, & Archives (PDF). Smithsonian Institution Archives. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Henry</span>

Joseph Henry, Smithsonian Enstitüsü'nün ilk yazmanı olarak görev yapan Amerikalı bilim insanı. Smithsonian Enstitüsü'nün öncüsü olan Ulusal Bilimi Geliştirme Enstitüsü'nün yazmanıydı. Yaşamı boyunca çok saygı gördü. Elektromıknatıslar yaparken, Henry kendi kendine indüktansın elektromanyetik olayını keşfetti. Ayrıca Michael Faraday'dan bağımsız olarak karşılıklı indüktansı keşfetti, ancak keşfi yapan ve sonuçlarını yayınlayan ilk kişi Faraday oldu. Henry, elektromıknatısı kullanışlı bir aygıta dönüştürdü. Elektrikli kapı zili ve elektrik rölesi (1835) için bir öncü icat etti. Elektromanyetik röle üzerindeki çalışması, Samuel FB Morse ve Sir Charles Wheatstone tarafından ayrı ayrı geliştirilen kullanışlı elektrikli telgrafın temelini oluşturdu. Onun onuruna SI indüktans birimine henri adı verilir.

Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google Akademik</span>

Google Akademik, 20 Kasım 2004 tarihinde Google tarafından hizmete alınan ve sadece akademik makaleler ve konularda arama yapan bir arama motorudur. Google Akademik genellikle makale sonuçlarını pdf dosya biçiminde verir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Washington)</span>

National Museum of Natural History, Smithsonian Institution tarafından idare edilen ve Washington, ABD'deki National Mall'da bulunan doğa tarihi müzesidir. Girişin ücretsiz olması ve yılın 364 günü açık olmasıyla, dünyanın en çok ziyaret edilen doğa tarihi müzesidir. 1910'da National Mall'da açılan müze, özellikle ulusal koleksiyonları ve araştırma tesislerini barındırmak için inşa edilen ilk Smithsonian binalarından biriydi. Ana bina 139.354,56 m² toplam alana ve 30.193,488 m² sergi ve halk alanına sahiptir. Toplamda müze 18 futbol sahası genişliğindedir ve 1000'den fazla çalışanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Harold E. Varmus</span>

Harold Elliot Varmus Amerikan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün 14. ve güncel direktörüdür. Başkan Barack Obama tarafından atanmıştır. 1989 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü J. Michael Bishop ile birlikte retroviral onkogenlerin hücresel orjinini keşiflerinden dolayı kazanmıştır.

Bu makalede, dünya üzerinde en çok ziyaret edilen sanat müzeleri listelenmektedir. Bu listede yer alan 79 müze, Nisan 2018 tarihinde Sanat Gazetesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda derlenen verilere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting</span>

Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) Açık Arşivler Girişimi tarafından geliştirilen bir protokoldür. Bu protokol bir arşivdeki metadata tanımlarını harmanlamak için kullanılır. Böylece birçok arşivden metadata kullanılarak servisler oluşturulabilir. OAI-PMH'nin bir uygulamasının, Dublin Core'da onu temsil eden metadatayı desteklemesi gerekir, ama ayrıca ek temsilleri de destekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Access2Research</span>

Access2Research, açık erişim savunucuları Michael W. Carroll, Heather Joseph, Mike Rossner ve John Wilbanks tarafından akademik dergi yayımlama reformu için yürütülen bir kampanyadır.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Blanchard</span> Fransız balon pilotu (1778-1819)

Sophie Blanchard, Fransız kadın havacı ve balon pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Mary Alice</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1941 – 2022)

Mary Alice Smith (d. 3 Aralık 1936 - ö. 27 Temmuz 2022), daha çok bilinen adıyla Mary Alice, Amerikan film,dizi ve sahne oyuncusudur. Alice daha çok Leticia "Lettie" Bostic rolü ile NBC dizisi A Different World (1987-1989) ve Effie Williams rölü ile müzikal dizi Sparkle'dan bilinir. Alice, 27 Mart 2022'de Manhattan, New York'taki aile evinde doğal nedenlerden 85 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Academic Search</span> akademik arama motoru

Microsoft Academic, Microsoft Research tarafından 2016 yılında akademik araştırmaları taramak amacıyla geliştirilmiş ücretsiz bir arama motorudur. Araç, anlambilim (semantik) temellerine dayalı tamamen yeni bir veri yapısı ve arama motoruna sahiptir. Şu anda 234 milyondan fazla içerik indekslenmiştir. ''Akademik Bilgi Arayüzü'' (Academic knowladge API) ile ileri seviye veri tarama hizmeti sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">WorldCat</span> 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen toplu katalog

WorldCat, OCLC küresel kooperatifine katılım sağlayan 123 ülke ve bölgeden 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen bir toplu katalogdur. OCLC, Inc. tarafından işletilmektedir. Dünyanın en büyük bibliyografik veritabanıdır ve üye olan kütüphaneler toplu olarak bu veritabanının bakımını üstlenmektedir.

Dr Alison Morrison-Low, İskoçya Ulusal Müzesi'nden emekli bir bilim baş küratörüdür.

Açık lisanslar, kısıtlayıcı bir telif hakkı koruması içeren "her hakkı saklı" kısıtlaması yerine "bazı hakları saklı" yaklaşımını benimseyen lisanslardır. Telif hakları üretilen içeriğin yeniden paylaşılmasına ve kullanılmasına izin vermez. Üretilen içeriğe erişim kısıtlanınca da toplumsal yarar ortadan kalkmış olur. Açık lisansların kullanılması, telif haklarından tamamen kurtulmak anlamına gelmez. Bir konuyla ilgili tarama yaparken kullanım koşullarına bakmak, hak sahibine sormak ve hatta içerik üreticisiyle iletişime geçerek izin almak gerekir. Ancak Creative Commons ve diğer benzeri açık lisansların standart kullanım koşullarına uyarak insanların vakit kaybı yaşamadan ve kolaylıkla kullanımına izin verilir. Açık lisansların tarihi 1980 yılında ortaya çıkan GNU Genel Kamu Lisansıdır.

Leonard S. (Luke) Hobbs (1896–1977), 1920'de Dayton, Ohio'daki McCook Field'da Ordu Hava Servisi ile başlayan ve daha sonra Stromberg Motor Devices Corporation için çalışan Amerikalı bir havacılık mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.

<i>Worthenella</i>

Worthenella, Burgess Şeyl'den bir kök grup eklembacaklı cinsidir. Charles Doolittle Walcott, türü 1911'de adlandırdı. 2013 yılında David Legg, onu Kootenichela'nın kardeş taksonu olarak Kootenichelidae ailesine yerleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Zuphiini</span> böcek oymağı

Zuphiini Harpalinae altfamilyasına bağlı bir böcek oymağıdır.