İçeriğe atla

Effacer le tableau

Effacer le tableau (Kelimenin tam anlamıyla "tahtayı sil" veya "tahtayı temizle") , Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DRC) Bambuti pigmeleri olarak bilinen Mbutilere isyancı güçler tarafından uygulanan soykırıma verilen operasyonel isimdir. [1]

Arka plan

2002 yılında Mambasa yaklaşık "20.000 ila 25.000 nüfuslu bir kasabaydı.[2] Uganda ve Güney Sudan sınırlarına yakın Kongo kasabası, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2003 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin "en kanlı köşesi" olarak tanımladığı Ituri'nin doğu kesiminde yer almaktadır.[3]

Katliam, yerel halk tarafından les effaceurs (" siliciler ") olarak bilinen Kongo'nun Kurtuluşu Hareketi (MLC) askerleri ve Kongo Demokrasisi için Birlik (RCD-N) birlikleri tarafından gerçekleştirilmiştir. [4]

Katliam

Effacer le tableau'nun birincil amacı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kuzey Kivu eyaletinin toprak olarak ele geçirilmesi ve 2002 yılı itibarıyla nüfusları 90,000'e ulaşan Pigmelerin Kongo'nun doğu bölgesinden etnik olarak temizliğiydi. [1] Bambutiler, isyancılar tarafından " alt-insan " olarak görülmüş ve Bambuti etinin " sihirli güçlere " sahip olduğuna inanıldığı için özellikle hedef alınmışlardır. Yamyamlığın yaygın olduğuna dair raporlar da mevcuttur. [5] Operasyon sırasında 60.000 ila 70.000 Pigme'nin katledildiği,[6] ve 100.000'den fazlasının sürgün edildiği tahmin edilmektedir.[7]

Sonuç

Mart 2016'da Uluslararası Ceza Mahkemesi Jean-Pierre Bemba'yı Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki insan hakları ihlallerinden suçlu bulmuştur. Bemba, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkan yardımcısı ve yıllarca süren katliam kampanyası sırasında MLC'nin lideriydi,[8] ancak Haziran 2018'de ICC'nin temyiz mahkemesi tarafından tamamen beraat ettirildi.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Penketh 2004.
  2. ^ Annan, Kofi A. (25 Haziran 2003). Letter dated 25 June 2003 from the Secretary-General addressed to the President of the Security Council. United Nations Digital Library. 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2024. 
  3. ^ "Covered in Blood" - Ethnically Targeted Violence in Northern DRC. 15. Human Rights Watch. 7 Temmuz 2003. 3 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Deibert 2013.
  5. ^ Gilbert 2016.
  6. ^ Seshadri, Raja (7 Kasım 2005). "Pygmies in the Congo Basin and Conflict". Case Study 163. The Inventory of Conflict & Environment, American University. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. Between October 2002 and January 2003, two the rebel groups, the MLC and RCD-N in the East of the Congo launched a premeditated, systematic genocide against the local tribes and Pygmies nicknamed operation "Effacer le Tableau" ("erase the board"). During their offensive against the civilian population of the Ituri region, the rebel groups left more than 60,000 dead and over 100,000 displaced. The rebels even engaged in slavery and cannibalism. Human Rights Reports state that this was due to the fact that rebel groups, often far away from their bases of supply and desperate for food, enslaved the Pygmies on captured farms to grow provisions for their militias or when times get really tough simply slaughter them like animals and devour their flesh which some believe gives them magical powers. 11. Fatality Level of Dispute (military and civilian fatalities): 70,000 estimated. 
  7. ^ "Consolidated Inter-Agency Appeal for the Democratic Republic of the Congo 2003: Mid-Year Review". ReliefWeb. OCHA. 3 Haziran 2003. 22 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Lattimer 2016.
  9. ^ "ICC Appeals Chamber acquits former Congolese Vice President Bemba from war crimes charges". UN News. United Nations. 8 Haziran 2018. 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2022. 

 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zaire</span> 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo DC sınırları içerisinde kurulan devlet

Zaire veya resmî adıyla Zaire Cumhuriyeti, 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Kinşasa</span> Demokratik Kongo Cumhuriyetinin başkenti

Kinşasa veya eski ismi ile Léopoldville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük kentidir. 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 15 milyonluk nüfusuyla Afrika kıtasının da en büyük şehridir. Kinşasa aynı zamanda ülkenin on bir bölgesinden biri konumunda olup, Başkent Bölgesi statüsüne sahiptir. Şehir Kongo Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Kongo Nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Laurent-Désiré Kabila</span> 3. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Laurent-Désiré Kabila Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır. 1997 Mayısı'nda Mobutu Sese Seko'yu devirerek başa geçen Kabila, 16 Ocak 2001 tarihinde bir suikast sonucu öldürüldü. Yerine oğlu Joseph Kabila geçti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de konuşulan diller</span>

Türkiye'de konuşulan diller, Türkiye Cumhuriyeti'nde devletin anayasanın üçüncü maddesi uyarınca tek resmî eğitim ve konuşma dili Türkçedir. Ülkede azınlık (bölgesel) ve ülkeye göçler sonrası göçmenler tarafından konuşulan diller de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri</span> Marksist-Leninist gerilla örgütü

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu, FARC veya FARC-EP kısaltmasıyla bilinen, Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütüdür.

Türkiye'deki azınlıklar, etnik ve dinî azınlıklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Türkiye birçok etnik grubu barındıran bir ülkedir. Nüfus sayımlarında 1965'ten bu yana etnik köken sorulmadığı için bir etnik kümenin nüfusunun ne kadar olduğunun tam olarak tespiti yapılamamaktadır. Bazı kişi ve gruplar tahminler yapsalar da genelde objektif kalmayı başaramamaktadırlar. Osmanlı İmparatorluğu gibi geniş topraklara yayılan ve yüzlerce yıl hüküm süren bir imparatorluğun 20. yüzyıl başında çöküşü sonrasında, imparatorluğun çeşitlilik gösteren demografik mirası içinden bazı etnik gruplar Türkiye'de yaşamaya devam etmişlerdir.

Türkiye Rumları ya da Türkiye Yunanları, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıktır. Çoğunlukla İstanbul'da ve Çanakkale Boğazı'nın batı girişindeki Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan, Rumca konuşan Doğu Ortodoks Hristiyanlardan oluşan küçük bir nüfusu kapsamaktadır. Rumlar; Yahudiler, Ermeniler ve Bulgarlarla birlikte 1923 Lozan Antlaşması ile Türkiye'de resmen tanınan dört etnik azınlıktan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Bemba</span>

Jean-Pierre Bemba Gombo Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden bir politikacı. 17 Temmuz 2003-Aralık 2006 tarihleri arası Kongo Demokratik Cumhuriyeti geçiş hükûmetinin dört başkan yardımcılarından biriydi. Bemba, 2006 başkanlık seçimlerinde yapılan oyların sayımında en yüksek ikinci oldu. 2007 yılının Ocak ayında da Senatoya seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Sosyal Gelişme Birliği (Kongo Demokratik Cumhuriyeti)</span>

Demokrasi ve Sosyal Gelişme Birliği, MLC ile birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin en büyük çağdaş siyasi partilerinden biridir. Parti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki en uzun süreli çalışma rekoruna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Félix Tshisekedi</span> 5. Kongo Demokratik Cumhuriyeti devlet başkanı

Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo (Fransızca telaffuz: [feligz ɑ̃twan tʃizək di tʃilɔ̃bo]; 13 Haziran 1963, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin en eski ve en büyük muhalefet partisi olan Demokrasi ve Sosyal Gelişme Birliği'nin lideridir. 10 Ocak 2019 itibarıyla, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkanıdır. Üç defa Zaire başbakanlığı görevinde bulunmuş ve muhalefet liderliği yapmış olan Étienne Tshisekedi'nin oğludur ve bu nedenle bir başbakan ile ilişkili olan ilk Kongolu devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika sömürgeciliği altında Kongo katliamları</span> II. Léopold hükümdarlığındaki Belçikanın geçmişteki sömürgelerinden olan Kongo Demokratik Cumhuriyetinde meydana gelen ve 10 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanan katliamlardır

II. Léopold hükümdarlığındaki Belçika'nın geçmişteki sömürgelerinden olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde meydana gelen ve 10 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanan katliamlardır. Ölümlerin büyük kısmının salgın hastalıklardan meydana geldiğini, bir ırkı yok etmeye yönelik olmadığını savunan bazı tarihçilere göre olayın soykırım olarak tanımlanamayacağı savunulmaktadır. Ne devlet ne de hanedan tarafından herhangi bir özrün dilenmediği katliamlar, Hristiyan misyonerler tarafından gizlice çekilen, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu elleri kesilmiş köle fotoğraflarıyla sembolleşti.

Matupi Mağarası, kuzeydoğu Zaire ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ituri Yağmur Ormanı'nın Hoyo Dağı masifi arasında yer alan ve arkeologların yaptığı araştırmalar sonucunda Geç Taş Çağı insanlarının 40.000 yıldan uzun süredir yerleşim gördüğüne dair kanıtların bulunduğu bir tarihöncesi mağaradır. Mağara, mikrolitik araç teknolojileri örneklerinin en eski kanıtlardan bazılarını içermektedir.

Congo Airways SA, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (DRC) devlete ait bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Ödenmiş sermayesi 90 milyon ABD doları ile Alitalia'dan devralınan iki Airbus A320 uçağı kullanılarak 20 Ekim 2015'te faaliyete geçti.

Kongo Cumhuriyeti'nde COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Kongo Cumhuriyeti'nde ilk vaka 14 Mart 2020'de, Fransa'dan ülkeye dönen 50 yaşında bir erkekte tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">2016 Angola ve KDC sarıhumma salgını</span>

20 Ocak 2016'da Angola sağlık bakanı, başkent Luanda'nın bir banliyösü olan Viana belediyesine bağlı Angola'da yaşayan Eritre ve Kongo vatandaşları arasında 23 sarıhumma vakası ve 7 ölüm bildirdi. İlk vakalar 5 Aralık 2015'ten itibaren Eritreli ziyaretçilerde rapor edilmiş ve Ocak ayında Senegal Dakar'daki Pasteur WHO referans laboratuvarı tarafından doğrulanmıştır. Salgın, hızla yayılabilen kentsel sarıhumma bulaşma döngüsü olarak sınıflandırıldı. Sarıhumma virüsünün türünün Angola'daki 1971 salgınında tanımlanan bir türle yakından ilişkili olduğuna dair bir ön bulgu, Ağustos 2016'da doğrulandı. ProMED-mail'den moderatörler, daha fazla yayılmayı önlemek için hemen bir aşı kampanyası başlatmanın önemini vurguladılar. CDC, 7 Nisan 2016'da salgını İzleme Seviyesi 2 olarak sınıflandırdı. DSÖ, orta düzeyde halk sağlığı sonuçları olan acil durum müdahale çerçevesinde bunu 2. derece bir olay olarak ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">2019-2020 Kongo Demokratik Cumhuriyeti kızamık salgını</span>

2019 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) kızamık salgını çıktı. 2019 yılının başlarında DKC'nin güneydoğu bölümünde başlayan salgın daha sonra tüm illere yayıldı. Haziran 2019'a kadar salgının, eşzamanlı Ebola salgınının ölüm oranını aştığı bildirildi. Nisan 2020'ye kadar, 341.000'den fazla kişiye bulaştı ve yaklaşık 6.400 ölüm meydana geldi. Bu durum öncelikle beş yaşın altındaki çocukları etkilemiştir, enfeksiyonların %74'ünü ve ölümlerin yaklaşık %90'ını bu yaş aralığı oluşturmaktadır.

Kivu Ebola salgını, 2018'den 2020'ye kadar Orta Afrika'daki Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) ortaya çıkan bir Ebola virüsü salgınıdır 1 Ağustos 2018 ile 25 Haziran 2020 arasında 3.470 bildirilen vaka ile sonuçlandı. Kivu salgını, ilk vakası 13 Ağustos 2018'de doğrulanan Ituri Eyaletini de etkiledi. Kasım 2018'de salgın, DRC tarihindeki en büyük, ve 2013–2016 Batı Afrika salgını'ndan sonra dünya çapında kaydedilen tarihteki ikinci en büyük Ebola salgını oldu, Haziran 2019'da virüs, ailesiyle birlikte Uganda'ya giren 5 yaşındaki Kongolu bir çocuğa bulaşarak Uganda'ya ulaştı, ancak kontrol altına alındı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Kongo Savaşı</span>

İkinci Kongo Savaşı , Afrika Savaşı veya Büyük Afrika Savaşı olarak da bilinen ve bazen Afrika Dünya Savaşı olarak da anılan, Ağustos 1998'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başlayan savaştır. Birinci Kongo Savaşı'ndan bir yıl sonra başlamış ve aynı sorunlardan kaynaklanmıştır. Savaş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Geçiş Hükûmeti'nin iktidara geldiği Temmuz 2003'te resmen sona erdi. 2002'de barış anlaşması imzalanmış olmasına rağmen başta doğu olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde şiddet devam etmiştir. Devam eden Lord'un Direniş Ordusu isyanı ve Kivu ve Ituri çatışmalarından bu yana düşmanlıklar devam etmiştir. Dokuz Afrika ülkesi ve yaklaşık yirmi beş silahlı grup savaşa katıldı.

Birinci Kongo Savaşı sırasında Ruandalı, Kongolu ve Burundili Hutu erkekleri, kadınları ve çocukların yakalanıp Doğu Zaire'de yapılan toplu katliamlardır.