İçeriğe atla

Efesbank

Efesbank
TürÖzel mahallî banka
Kuruluş1932
SahibiŞefik Kamil Efes

Efesbank, Zonguldak merkezli eski bir bankadır.

Zonguldak'ın ilk yerli ve özel bankasıdır.[1] 1933 yılında Şefik Kamil Bey tarafından Zonguldak Yardım Bankası adıyla kuruldu.[2] 1937'de adı değiştirildi ve Efesbank oldu. Banka, 1 Ekim 1972'den itibaren tasfiye sürecine girmiştir.[3]

Arka plan

Türkiye'de, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra finansman arayışındaki çiftçiler, mahalli tüccarlar ve eşraf bir araya gelerek ticari faaliyetlerinin gerektirdiği finansman gereksinimlerini karşılamak üzere 1923-1938 yılları arasında Anadolu'nun çeşitli kentlerinde çok sayıda yerel banka kurmuşlardı.[4] Kurulan yerel bankaların çoğu küçük sermayeli, kuruldukları bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren ve genelde tek şubeli idi. Zonguldak'ta 1933 yılında "Zonguldak Yardım Bankası" adıyla kurulan, 1937'de adı Efesbank adını alan banka, bu yerel bankalardan birisidir.[4]

Tarihçe

Girdiği taahhüt işlerinde istenilen banka teminat mektuplarını almakta güçlükle karşılaşan Zonguldaklı iş insanı Şefik Kamil Bey, Osmanlı Bankası'ndan transfer ettiği bir Fransız'ın danışmanlığında 1933 yılında Zonguldak Yardım Bankası'nı kurdu.[3] Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Efes soyadını alan Şefik Kamil Bey, 1937'de bankanın adını Efesbank olarak değiştirdi. Antik dünyanın ilk sistemli bankası olan Artemis tapınağının bulunduğu Efes antik kentinin bu bankacılık geçmişini dikkate alarak bankaya Efes adının verilmesini tercih ettiği düşünülür.[3]

1960'lı yıllardan sonra bir memurla idare edilen banka, 1972'de tasfiye sürecine girdi. 1980'li yıllarda Banker Kastelli ve Işıklar Holding (Turgut Işık) tek şubeli bu bankayı satın almak istedi ancak satış gerçekleşmedi.[3][5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Zonguldak'ın İlk Özel Bankası: Efesbank". Pusula Gazetesi. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  2. ^ Kumcu, Ercan; Pamuk, Şevket (2001). Artık herkes milyoner: Hürriyet sayfalarından ekonominin 50 yılı. Doğan Kitap. 
  3. ^ a b c d "Zonguldak'ın İlk Özel Bankacısı ŞEFİK KÂMİL EFES". www.halkinsesi.com.tr. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 
  4. ^ a b Öztürk, Gülin (2019). "Cumhuriyetin İlk Dönemlerinde Mahalli Bir Banka: Akseki Ticaret Bankası" (PDF). CTAD. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 
  5. ^ "Kötü Yöneticiler Işıklar'ı Zora Soktu - Capital". Capital Online. 1 Mart 2013. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 

Bibliyografya

  • Zonguldak 1973 il yıllığı, Sulhi Garan Matbaası, 1973.
  • İşlevi-gelişimi-özellikleri ve sorunlarıyla Türkiye'de bankacılık, Tuncay Artun, Tekin Yayınevi, 1980.
  • Artık herkes milyoner: Hürriyet Sayfalarından Ekonominin 50 Yılı, Ercan Kumcu ve Şevket Pamuk, Doğan Kitap, 2001

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Pamuk</span> Türk iktisat tarihçisi

Osman Şevket Pamuk Türk iktisat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

DenizBank A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren Dubai menşeli, özel sermayeli bir mevduat bankasıdır. Mayıs 2018'de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD'ye satarak devretti. Eylül 2012'den Mayıs 2018'e kadar %99,85 oranında hisse ile Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'a aitti. Bankanın daha önceki sahipleri Avrupa'nın en büyük kamu bankalarından biri olan Belçika - Fransız menşeli Dexia grubuydu.

<i>Abdülhamid Düşerken</i>

Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış, 2002 yapımı Ziya Öztan filmidir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.

Aktif Bank, 1999 yılında Çalık Holding bünyesinde kurulan, 2007'de yeniden yapılandırılan ve 2008 yılında Aktif Bank adını alan, Türkiye'nin özel sermayeli yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ticaret Bankası</span> Türkiyede kurulan ilk özel banka

Türk Ticaret Bankası A.Ş.,, Türkiye'de özel sektör tarafından kurulan ilk bankadır.

<span class="mw-page-title-main">İslami bankacılık</span>

İslami bankacılık olarak adlandırılan sistem, aktivitelerini şeriatı esas alarak belirlemektedir. Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı yasaklamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Kırıkoğlu</span> Türk siyasetçi

Kâmil Kırıkoğlu, 1971-1973 yılları arasında CHP genel sekreterliği yapmış olan Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İktisatbank</span>

Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., 1990 yılında bireysel ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli yerel bankalar arasında lider konumundadır. Kıbrıs Türkü müteşebbisler tarafından kurulan Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ithalatçı firmalar başta olmak üzere inşaat/taahhüt firmaları, imalatçı firmalar ve küçük/orta boyutlu işletmeler (kobiler) ile ticari ve kurumsal müşterilerle çalışmaktadır. Banka bireysel bankacılık konularında da çalışmayı ve derinleşmeyi kuruluşundan bu yana ön planda tutmuş ve 2000'li yılların başından itibaren teknolojik altyapı için çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Özmerter'dir.

Tarişbank ya da kurulduğu zamanki adıyla Milli Aydın Bankası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Aydın'da kurulmuş bir bankadır. Aydın ve çevresindeki incir üreticilerini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Osmanlı'nın Osmanlı Bankası ve Ziraat Bankası'ndan sonra kurulan üçüncü bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamil Tolon</span> Türk girişimci ve sanayici

Kamil Tolon, Türk girişimci, sanayici ve iş insanıdır. 1950'li yıllarda Bursa'da dokuma tezgahı, çamaşır makinesi ve elektrik motoru üretmiş olan Tolon Fabrikasının kurucusudur. 1963-1965 yılları arasında BTSO yönetim kurulu başkanlığı görevinde de bulunmuş olan Tolon, Bursa Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşunda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şefik Kamil Efes</span> Türk bankacı ve iş insanı

Şefik Kamil Efes, Türk bankacı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Banka yığılması</span>

Banka yığılması, bir bankadan aynı anda birçok kişi para çekmeye çalışırsa oluşur. Diğer bir deyişle,kısmi rezerv bankacılık sisteminde, çok sayıda müşteri aynı anda bir finansal kuruluşla mevduat hesaplarından nakit çektiği için finans kurumu temerrüt eder veya olabilir; nakit tutar veya devlet tahvili, kıymetli maden veya değerli taş gibi diğer varlıklara aktarırlar. Başka bir kuruma para transfer ettiklerinde, bu bir sermaye uçuşu olarak nitelendirilebilir. Bir banka yığılması, kendiliğinden ivme kazanır: daha fazla insan nakit çektikçe, temerrüt olasılığı artar ve daha fazla para çekilmesini tetikler. Bu, bankayı nakit tükenene kadar istikrarsızlaştırabilir ve böylece ani iflasla karşı karşıya kalabilir. Bir banka koşusuyla mücadele etmek için, bir banka diğer önlemlerin yanı sıra her müşterinin ne kadar para çekebileceğini, para çekme işlemlerini tamamen askıya alabileceğini veya derhal diğer bankalardan veya merkez bankasından daha fazla nakit kazanabileceğini sınırlayabilir.

Ahmet Sermet Çifter, Türk mühendis ve bankacı. İstanbul Halk Sandığı yani günümüz Halk Bankası'nın İstanbul müdürlüğünü yapmıştır ve Yapı ve Kredi Bankası'nın kurucu genel müdürüdür.