İçeriğe atla

Efemçukuru altın madeni

Efemçukuru altın madeni, İzmir ili, Menderes ilçesi, Efemçukuru köyündeki altın madeni.

2011 yılında TÜPRAG firması tarafından işletmeye açılan maden alanı, İzmir'e 20, Menderes'e 14 km uzaklıktadır. Cevherdeki ortalama tenör 10,6 gr/ton gümüş, 7,31 gr/ton altın'dır.[1]

Efemçukuru Altın Madeni, İR 51792 numaralı işletme ruhsatı alınarak sahada altın madeni ve ilgili tesisler açılmış; 2011 yılı itibarıyla işletmeye alınmıştır. Bu maden yatağında, proje kapsamında kullanılan maden üretim metodu, yeraltı maden işletmeciliği tipindedir.[2]

Efemçukuru Altın Madeni, epitermal bir altın yatağıdır.[3] Epitermal altın yatakları, karakteristik olarak volkanik aktivite ile ilişkili olarak oluşan altın yataklarıdır.[4] Efemçukuru Altın Madeni'ndeki altın, kırık ve çatlaklar boyunca oluşmuş damarlar halinde bulunur.

Madende üretim metodu olarak yer altı maden işlemeciliği yapılmakta; kazı dolgu sistemiyle çalışılmaktadır. Dünya ölçeğinde orta büyüklükte altın madeni kabul edilir.[5]

Madende 500 işçi çalışarak yılda 600 000 ton cevher işlenmekte[6] ve yılda 4 ton[7] altın elde edilmektedir. Türkiye altın üretimi 2013-2019 arasında 33,5 tondan 38 tona yükselmiştir.[8][9][10][11][12][13]

Efemçukuru Altın Madeni, 2009 yılında Tüprag Tarım şirketini kurarak, tarım ve madenciliği birlikte işletmeye başlamıştır. Bu kapsamda üretilenler: 50 ton şaraplık üzüm ve 25 ton yenilebilir üzüm, yaklaşık 3250 ağaçtan üretilen 12.000 litre zeytinyağı, 50 kovandan 350 kg'den fazla yüksek kaliteli organik bal ve 800 genç ceviz ağacı şeklindedir.[]

Projenin Tarihi

Yıllar Efemçukuru Altın Madeni Projesinin Tarihi Süreci
1992-1993 Keşif, Lisans Alma ve İlk Araştırma Çalışmaları
1993-1997 Araştırma Çalışmalarının Devamı/Mühendislik ve Çevresel Çalışmalar
1998-2005 ÇED Hazırlık Çalışmaları
2005 ÇED Olumlu Belgesinin Alınması
2006-2007 Fizibilite ve Araştırma Sondaş Çalışmaları
2007 Temel Mühendislik ve Fizibilite Çalışması/Kamulaştırma
2008 Tüm izinlerin Alınması/Detay Mühendislik/İnşaat Faaliyetlerinin Başlaması
2009 İnşaat Faaliyetlerinin Devamı, Kuzey Bölgesinde Araştırma Sondajları
2011 İnşaat Faaliyetlerinin Sona Ermesi, İşletmeye Geçiş
2015 Kapasite Artırımı ÇED Olumlu Belgesinin Alınması

Kaynakça

  1. ^ "EFEMÇUKURU ALTIN MADENİ - İZMİR". tuprag.com.tr. 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Efemçukuru Altın Madeni". TÜPRAG. 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  3. ^ "EFEMÇUKURU (MENDERES-İZMİR) EPİTERMAL ALTIN YATAĞI'NI OLUŞTURAN HİDROTERMAL SIVILARIN KÖKENİ VE EVRİMİ" (PDF). Türkiye Jeoloji Kurultayı. 23 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Altın Yatakları". Ankara Üniversitesi. 23 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Türkiye'de bugüne kadar keşfedilen altın yatakları". altinmadencileri.org.tr. 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  6. ^ "TÜPRAG". madensektor.com. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Hakkımızda". tuprag.com.tr. 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 
  9. ^ Efemçukuru Altın Madeni Çevre Politikası 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Efemçukuru Altın Madeni İSG Politikası 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Efemçukuru Altın Madeni İnsan Hakları Politikası 15 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  12. ^ Efemçukuru Altın Madeni Sosyal Performans Politikası 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ "Efemçukuru Altın Madeni". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Altın</span> Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element

Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların İlk çağlardan beri ilgisini çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gördes</span> Manisanın ilçesi

Gördes, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Havalimanı</span> Türkiyenin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanı

Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Devlet

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan SSCB'yi oluşturan 15 birlik cumhuriyetinden biri. Kuzeyde ve doğuda Rusya SFSC, güneyde Azak Denizi ve Karadeniz, güneybatıda Moldova SSC ve Romanya, batıda Macaristan, Çekoslovakya ve Polonya, kuzeybatıda da Belarus SSC ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği ekonomisi</span>

Sovyetler Birliği ekonomisi, Sovyetler Birliği'nin ekonomik yapısını tanımlar. Merkezi sosyalist planlamaya dayalı bir ekonomiye sahip olan SSCB'nin ekonomik temelini üretim araçlarının sosyalist mülkiyeti oluşturur. Tüm üretimin kamusal mülkiyette olduğu sistemde yatırımlar da merkezi planlama uyarınca devlet tarafından yapılırdı. İşsizlik ve enflasyon olmayan bu ekonomik sistemin özellikle son yirmi yıllık döneminde yolsuzluk ve durgunluk yaşandığına dair eleştiriler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kavacık, Karabağlar</span> Karabağlara bağlı mahalle

Kavacık, İzmir ilinin Karabağlar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Vermikülit</span>

Vermikülit, mikanın doğal aşınmasıyla oluşmuş magnezyum alümino slikat kil mineralidir. Uzun süre bir çeşit trioktahedral mika minerali olarak bilinen vermikülit, hızlı ısıtma ile yapraklara ayrılır ve küçük kurtçuklara benzeyen bir şekil alır. Vermikülit terimi, bu özelliği kullanılarak Latince vermıculareden türetilmiş ve 2:1 genleşebilen, tabaka yükü simektikinden büyük olan ve mikaya benzeyen mineraller için kullanılmıştır. Doğada; oluşumuna ve bulunduğu ortamlara göre, toprak, otojenik, metamorfik ve'makroskopik olmak üzere dört tipine rastlanmıştır.

Efemçukuru, İzmir ilinin Menderes ilçesine bağlı bir mahalledir. 2014'ten önce idari açıdan köy statüsüne sahipti.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

Çöpler altın madeni, Erzincan ili, İliç ilçesi, Çöpler Köyünde bulunan Türkiye'nin Kışladağ'dan sonra ikinci büyük altın madeni. Maden sahasının üzerinde yer alan köy daha uzak bir alana taşınmıştır.

Kışladağ altın madeni, Uşak ili, Eşme ve Ulubey ilçeleri sınırında, Gümüşkol, Kışla ve Söğütlü köyleri arasındaki altın madeni. Madende tenör oranı 0,66 gr/ton altın, 1,5 gr/ton gümüş olarak belirlenmiştir. Maden açık işletme şeklindedir.

Çayeli bakır madeni, Rize ili, Çayeli ilçesi, Madenli beldesi sınırlarında bulunur. 20 yıldan fazla çalışan madende bakır ve çinko elde edilmektedir.

Kaymaz altın madeni, Eskişehir ili, Sivrihisar ilçesi, Kaymaz mahallesindeki altın madeni.

Çukuralan altın madeni, İzmir ili, Ayvalık ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Çukuralan bölgesindeki altın madeni.

Lapseki altın madeni, Çanakkale İli Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

İvrindi altın madeni, Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı ve Küçükılıca mahalleleri sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

Öksüt Altın Madeni, Kayseri ili, Develi ilçesindeki Öksüt köyündeki altın madenidir.

Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılan Elazığ ili, Alacakaya (Guleman) ilçesindeki krom madeni.

Gürcistan'da madencilik yüzyıllardır yapılmaktadır. 2020 yılında, Gürcistan'ın maden endüstrisi manganez, bakır ve çeşitli tiplerde taş ocağı üretmektedir. Gürcistan ekonomisi son yıllarda ekonomik büyüme yaşamış olsa da, Gürcistan'ın madencilik ve metalurji sektöründeki büyümesi, genel ekonominin gerisinde kalmıştır.