İçeriğe atla

Efşan Kadimbeyova

Efşan Kadimbeyova
DoğumAzericeƏfşan Ələkbər qızı Qədimbəyova
1915
Erivan, İrevan Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm1980
Bakü
EğitimErivan Pedagoji Koleji
Azerbaycan Pedagoji Enistitüsü
Moskova Pedagoji Enistitüsü
MeslekBilim insanı

Efşan Kadimbeyova (d. 1915; Erivan, Rus İmparatorluğu - ö. 1980; Bakü, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti) — Azerbaycanlı eğitimçi, Azerbaycan Diller Üniversitesinin rektorü ve Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti başkanının yardımcısı ve üyesi.[1]

Hayatı

1915 yılında Erivan Guberniyasının Erivan şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Alekber Bey Kadimbeyov ünlü AZerbaycanlı ressamlardan olan Mirza Kadim İrevaninin soyundan gelmekteydi ve Kadimbeyovlar ailesinin üyesiydi.[2]

Eğitimi

Efşan Kadimbeyova 1929 yılında Erivan Pedagoji Kolejini bitirmiş ve 1931-1935 yıllarında Azerbaycan Pedagoji Enistitüsünde eğitim almıştır. Buradakı eğitimini tamamladıktan sonra. Moskova Pedagoji Enistitüsünde yüksek eğitim almış ve sonrasında Baküye dönmüştür.[2][3]

İş hayatı

1942 yılından Azerbaycan Gencler İttifakının üçüncü katibi olarak çalışmaya başlamış ve dört yıl bu görevini devam etdirmiştir.[2]

Bundan sonra Neriman Nerimanov adına Azerbaycan Tıp Üniversitesi Parti Komitesinin katibi, Azerbaycan Komünist Partisinin Merkez Komitesinde bölüm başkanının yardımcısı kimi görevlerde bulunduktan sonra 1949-1956 yıllarında Azerbaycan Diller Üniversitesinin rektorü olarak çalışmıştır. Buradakı görevinden ayrıldıktan sonra Azerbaycan SSC Yüksek Sovyetinin başkanının esas yardımcısı kimi çalışmaya başlamıştır. Bundan başka o, birçok kez Yüksek Sovyete millet vekili olarak seçilmiştir.[2][3]

1965 yılında "1920-1941 yıllarında Azerbaycanda anaokulunun gelişimi" konulu doktora tezini savunmuştur. 1968 yılından itibaren 1978 yılına kadar Azerbaycan Pedagoji Enistitüsü bölüm başkanı olarak görev yapmıştır.[2][4][3]

1980 yılında Bakü şehrinde ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ Sevinc Qarayeva (2011). ""Məktəbəqədər və ibtidai təhsil" jurnalının 40 yaşı qeyd olunub". 525.az. 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 
  2. ^ a b c d e "Əfşan Qədimbəyova". iravan.preslib.az. 2012. 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 
  3. ^ a b c d Əhmədov 2014, s. 373.
  4. ^ Fərrux Rüstəmov (2010). "ADPU-nun pedaqoji fakültəsinin yarıməsrlik salnaməsindən". www.muallim.edu.az. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 

Kaynak

  • H. Əhmədov (2014). Azərbaycan məktəb və pedaqoji fikir tarixi. Baku: Elm və təhsil. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artur Rasizade</span> Azerbaycan Cumhuriyeti 6. Başbakanı

Artur Tahir oğlu Rasizade Azerbaycanlı siyasetçi. 1996-2018 yılları arasında Azerbaycan başbakanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Nerimanov</span> Nariman Narimanov

Neriman Nerimanov, Azerbaycanlı Bolşevik devrimci, yazar, yayıncı, politikacı ve devlet adamıydı. Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgalinden sonra, Mayıs 1920'de kurulan Sovyet Azerbaycanı hükûmetinin başına geçti ve bu görevini yaklaşık bir yıl sürdürdü. Daha sonra Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti yürütme konseyi başkanlığına seçildi. Ayrıca 30 Aralık 1922'den öldüğü güne kadar Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Kurulunun parti başkanı olarak görev yapmıştır.

Ekrem Necef oğlu Naibov ya da bilinen adıyla Ekrem Eylisli, Azerbaycanlı yazar, şair, çevirmen; Lenin Nişanı sahibi (1968) ve eski parlamento üyesi. Yazıları Azericeden SSCB'de konuşulan dillere ve diğer dünya dillerine çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Guliyev</span>

Teymur Guliyev, Azeri devlet adamı. Azerbaycan SSC Halk Komiserleri Sovyeti Başkanı (1937-1946) ve Azerbaycan SSC Bakanlar Konseyi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mir Beşir Kasımov</span>

Mir Beşir Kasımov, Sovyet Azeri siyasetçi, devrimci. Neriman Nerimanov'un ürettiği siyasetin takipçilerinden biri olan Kasımov Azerbaycan'da ulusal komünizm politikasının uygulayıcısı olarak da bilinir. İki kez Lenin Nişanı ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Davud Hüseynov</span> Azerbaycanlı politikacı (1894-1938)

Mirzə Davud Hüseyinov — Azerbaycan Devrim Komitesi Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1921 Mayıs-Aralık tarihleri arasında Dış İşleri Bakanı, 1925 yılı içinde Maliye Bakanı. Ayrıca Yüksek İktisat Şûrası Başkanlığı, Transkafkasya SFSC XKS Başkan Yardımcılığı, Transkafkasya SFSC Halk Maliye Komiserliği, Tacikistan Komünist Partisi Merkez Komite Birinci Kâtipliği (1930-1933) görevlerinde de bulunmuştur.

Riad Ahmedov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Hasan Hasanov Azeri siyasetçi ve diplomat. Azerbaycan başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Azerbaycan'ın son komünist lideri.

<span class="mw-page-title-main">Firengiz Ahmedova</span> Azerbaycanlı opera şarkıcısı ve müzik öğretmeni

Firengiz Yusuf kızı Ahmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hicran Hüseynova</span> Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçi

Hicran Hüseynova, Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçidir. Aile, Kadın ve Çocuk Devlet Komitesi başkanlı (2006-2020) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisinin 6. dönem üyesidir.

Elmira Mikayil kızı Gafarova (Azerbaijani), Azerbaycanlı bir politikacı ve diplomattı.

Zadir Rza oğlu Rzayev veya Zaur Rzayev, Azerbaycanlı askeri subay, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tümgeneralidir. Birinci Karabağ Savaşı sırasında eski Sovyet Ordusu'nun 18110 No'lu Askeri Birliği temelinde oluşturulan ilk Azerbaycan askerî birliğinin komutanı, 2. Kolordu komutan yardımcısı, cephe komutanı ve birinci savunma bakan yardımcısı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Necefov</span>

Hüseyin Hümmet oğli Necefov — Azerbaycanlı devlet adamı, Azerbaycan Komünist Partisi'nin Nahçivan Bölge Komitesi'nin genel sekreteri (1940-1948), Azerbaycan SSC Orman ve Kağız Sanayasi Bakanı (1948-1950).

Hasan Ali oğlu Seyidov Azerbaycanlı bir siyasetçi ve bilim adamıydı. Seyidov, Bakü Bölgesel Yürütme Komitesi başkanı, Dmitri Mendeleyev'in adını taşıyan Kimyagerler Derneği'nin bölüm başkanı ve Azerbaycan SSC Tarım Bakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.

Zerife İsmail kızı Budagova Azerbaycanlı bilim insanıydı. Filoloji Bilimleri Doktorası (1963), Profesör (1968), Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi (1980), Azerbaycan kadınları arasında Filoloji Bilimleri Doktoru unvanını alan ilk kadın bilim adamı ve Dil Bilimleri Enstitüsü'nün ilk kadın müdürü (1988–1989) olmuştur.

Mir Yusuf Mirbabayev Azerbaycanlı bir dil bilimcisiydi. Azerbaycan SSR Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsü'nün olmuştur. 4 ciltlik Rusça-Azerbaycan sözlüğünün yazarlarından biri ve bilimsel editörüydü. 1948'de Sovyetler Birliği Devlet Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Bey İsmailov</span>

Reşid bey Esad bey oğlu İsmailov, Azerbaycanlı tarihçi, gazeteci ve eğitimci. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Hükûmeti'nin büro müdürü olmuştur (1919-1920).

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycanlıların Ermenistan'dan Tehciri (1948–1953)</span>

Azerbaycanlıların Ermenistan'dan Tehciri - SSCB Bakanlar Konseyi'nin 23 Aralık 1947 tarihli ve 4083 sayılı Kararnamesi uyarınca 1947-1950 yılları arasında Ermenistan SSC'deki Azerbaycanlıların yeniden yerleştirilmesidir. Süreç, Azerbaycanlıların Ermenistan SSC topraklarındaki tarihi-etnik topraklarından zorla göç ettirilmesi ve etnik temizliğe tabi tutulması olarak değerlendirilmektedir.