İçeriğe atla

Edwin Drood'un Gizemi

Edwin Drood'un Gizemi
The Mystery of Edwin Drood
İlk seri baskısının kapağı, Ekim 1870
YazarCharles Dickens
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1870
YayımcıChapman & Hall (Londra)
Aylık: Nisan 1870 - Eylül 1870 (on iki sayının altısı tamamlandı) serisi

Edwin Drood'un Gizemi, Charles Dickens'ın son romanıdır.[1][2] Roman Dickens'ın ölümü nedeniyle tamamlanamamıştır ve nasıl sona erdiği bilinmemektedir. Roman adını Edwin Drood'dan alsa da, daha çok onun Rosa Bud adındaki öğrencisine aşık olan koro şefi amcası John Jasper'ın hikâyesini anlatır. Bud, Drood'un nişanlısıdır. Drood ayrıca Ceylon'dan ikizi Helena ile birlikte gelmiş olan canlı ve öfkeli Neville Landless'in de dikkatini çekmiştir. Neville Landless ile Drood daha tanıştıkları anda birbirlerinden hoşlanmamıştır.

Hikâye Rochester'ın biraz kurgulanmış hali sayılabilecek Cloisterham'da geçer ve şehri, atmosferinin yanında sokakları ve binalarıyla da andırır.

Kaynakça

  1. ^ Ray Dubberke, Dickens, Drood, and the Detectives, New York, Vantage Press, 1992.
  2. ^ Kate Dickens Perugini, "Edwin Drood and the Last Days of Charles Dickens," Pall Mall Magazine, Vol. 37 (1906).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Dickens</span> İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni (1812–1870)

Charles John Huffam Dickens, İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni. En unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir. Yaşadığı sürede eserleri benzeri görülmemiş bir üne sahip oldu ve yirminci yüzyılda edebi dehası eleştirmenler ve ilgili kişiler tarafından kabul gördü. Romanları ve kısa öyküleri dünya çapında tanınmaya devam ediyor.

<i>Antikacı Dükkanı</i>

Antikacı Dükkanı, İngiliz yazar Charles Dickens'ın bir romanı.

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Highgate Mezarlığı</span>

Highgate Mezarlığı, Londra'nın kuzeyinde bulunan ünlü bir mezarlıktır.

<i>Büyük Umutlar</i> İngiliz yazar Charles Dickensın romanı

Büyük Umutlar, Charles Dickens'ın romanıdır.

<i>Bir Noel Şarkısı</i>

Bir Noel Şarkısı, Charles Dickens'ın yazıp John Leech'in resimlediği ve ilk kez 19 Aralık 1843'te yayımlanan kitap. Dickens bu kitabını "küçük bir Noel Kitabı" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Oliver!</span>

Oliver! İngiliz tiyatro müzikali. Sözleri ve müziği Lionel Bart tarafından üretilmiştir. Müzikal, Charles Dickens'ın Oliver Twist romanına dayanarak yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Susanna Clarke</span> İngiliz roman yazarı

Susanna Mary Clarke, Britanyalı roman yazarı. Daha çok kendisine 2005 yılında En İyi Roman Hugo Ödülü’nü kazandıran ilk romanı Jonathan Strange ve Bay Norrell ile tanınan Clarke'ın bu romanın yanı sıra çeşitli dergilerde yayımlanmış hikâyeleri ve bu hikâyelerin derlediği bir kitabı bulunmaktadır.

<i>The Notting Hill Mystery</i>

The Notting Hill Mystery (1862–63), "Charles Felix" takma adını kullanan bir yazar tarafından yazılmış İngilizce dedektiflik romanı. Romanın ilk baskısının illüstrasyonları George du Maurier tarafından çizilmiştir. Yazarın gerçek kimliği yaşadığı dönemde hiçbir zaman ortaya çıkmamıştır. Ancak birçok eleştirmene göre romanın yazarı, takma isimle birkaç roman yazmış olan avukat Charles Warren Adams'tır (1833-1903). Romanın tekniği ve tarzı o dönem için çığır açıcıdır ve ilk dedektiflik romanı olarak değerlendirilir.

Bildungsroman, Alman edebiyatında bireyin oluşum dönemini ve sonunda ulaştığı ideal durumu ele alan roman türü. Safdil kahramanın serüven peşinde dünyayı dolaşmaya çıkması ve uğradığı yenilgilerle yavaş yavaş olgunlaşarak bilgelik kazanmasını konu alan halk masalları, Wolfram von Eschenbach’ın Orta Çağ destanı Parzival ve Hans Grimmelshausen’in pikaresk öyküsü Simplicissimus’da (1669) edebi niteliğe kavuştu. Bu temayı roman düzeyinde ilk kez Wilhelm Meisters Lehrjahre adlı yapıtıyla Goethe ele aldı. Yapıt günümüzde de bu türün klasik örneği sayılmaktadır. Türün öbür örnekleri arasında Adalbert Stifter’in Der Nachsommer ve Gottfried Keller’in Der grime Heinrich adlı romanları yer alır. Oluşum romanı nostalji ve teslimiyet gibi temalara yer verse de, kahramanın olgunlaşmasıyla mutlaka olumlu bir havada sona erer. Roman kahramanının gençliğindeki büyük düşler yok olmuştur, ama ona acı veren düş kırıklıkları ve hatalar da geride kalmıştır. Oluşum romanının sık rastlanan bir türü, bir sanatçının gençliğini ve gelişimini konu alan Künstlerroman dır. Öteki türlerinden Erziehungsroman kahramanın yetişme/eğitim sürecini, Entwicklungsroman ise karakter gelişimini konu alır. Bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılabilirse de, oluşum romanının gelişim romanından temel farkı, kahramanının içinde yaşadığı toplumla bütünleşmesini, olgunluğa ve uyuma erişmesini anlatmasıdır. Arap edebiyatında bildungsroman kültürünün köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Bu alanın öncülerinden birisi İbn Tufeyl'dir. Modern Arap edebiyatında ise, Tayyib Sâlih’in Mevsimu'l-Hicre ile'ş-Şemâl adlı eseri çok tanınan bir bildungsromandır.

<span class="mw-page-title-main">Ebenezer Scrooge</span>

Ebenezer Scrooge, Charles Dickens'ın 1843 yılı romanı Bir Noel Şarkısı'nın ana karakteridir. Romanın başında Scrooge, Noel'i küçümseyen soğuk kalpli, cimri biri olarak tarif edilir. Zaten soyadı İngilizce cimri anlamına gelmektedir. Ebenezer Scrooge'ın 3 Noel hayaleti tarafından kurtarılışını anlatan hikâye İngilizce konuşulan dünyada Noel tatilini tanımlayan bir masal haline gelmiştir. Scrooge'un sloganı, "Bah, humbug!", genellikle modern Noel geleneklerini eleştirmek ve iğrenme ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">John Bagnell Bury</span> İrlandalı tarihçi

John Bagnell Bury, J. B. Bury olarak bilinir, İrlandalı tarihçi, Orta çağ Roma tarihçisi ve Filolojist.

Edwin O'Connor Amerikalı gazeteci, romancı ve radyo yorumcusu. O The Edge of Sadnesskim adlı romanıyla 1962'de Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazandı. O İrlanda kökenli ve onun romanları İrlandalı-Amerikan kişilerin hayatlarına değinir. O sık sık politikacılar ve rahipleri konu alır.

Gizem kurgu, genellikle gizemli bir olay ya da çözülmesi gereken bir suç içeren bir kurgusal tarzdır. Çoğunlukla kapalı bir şüpheli çemberi ile, her şüpheliye genellikle güvenilir bir neden ve suçu işlemek için makul bir fırsat sunulur. Ana karakter çoğu zaman, okuyucuya sunulan gerçeklerden mantıksal çıkarım yoluyla gizemi çözen bir dedektiftir. Bazen gizemli kitaplar kurgusal değildir. Gizem kurgu, bulmacanın veya gerilim unsurunun ve onun mantıksal çözümünün (whodunit) üzerinde olduğu dedektif hikâyeleri olabilir. Gizem kurgu, eyleme ve cesur gerçekçiliğe odaklanan sert kaynatılmış dedektif hikâyeleriyle karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mona Caird</span>

Alice Mona Caird bir İngiliz romancı ve deneme yazarıdır. Feminist yazıları ve görüşleri 19. yüzyılın sonlarında tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda hayvan hakları ve sivil özgürlüklerin savunucusuydu ve Yeni Kadın'ın kamusal alandaki çıkarlarının geliştirilmesinde rol oynadı.

Leon Garfield, İngiliz kurgu yazarıdır. Çocuklar için yazdığı tarihi romanlarla tanınmaktadır ancak yetişkinler için de yazmıştır. Otuzdan fazla kitap yazmıştır ve televizyon için Shakespeare: The Animated Tales'in senaryosunu yazmıştır.

Gosick, Kazuki Sakubara tarafından yazılan bir light novel serisidir. Seri, Aralık 2003-Temmuz 2011 tarihleri arasında Fujimi Shobo'nun Fujimi Mystery Bunko baskısı altında yayınlandı. Seri, 1924 yılında kurgusal bir Avrupa ülkesinde geçmekte olup bir Japon değişim öğrencisi, kütüphaneden sadece uyumak için ayrılan gizemli, zeki bir kızla tanışır. Bir dedektif olan ağabeyi, zor gizemleri çözmek için olağanüstü zekasına güvenir.

<span class="mw-page-title-main">Viktorya edebiyatı</span>

Viktorya edebiyatı ya da Viktorya dönemi edebiyatı, Kraliçe Viktorya (1837-1901)'nın hükümdarlığı döneminde yazılan edebi metinlerin bütününü oluşturan İngiliz edebiyatıdır. Romantik dönem ile yirminci yüzyılın modernist edebiyatı arasında bir bağlantı, bir geçiş oluşturur. On dokuzuncu yüzyılda roman, İngilizce edebiyatın önemli bir türü haline geldi ve bu gelişim Viktorya devrinde gerçekleşti. Dönemin İngilizce eserleri bilimsel, ekonomik ve teknolojik ilerlemelerden sınıfsal yapılanmalardaki değişikliklere ve dinin toplum üzerindeki rollerine kadar birçok alanda İngiliz kültürünün büyük dönüşümlerini yansıtmaktadır. Dönemin ünlü romancıları arasında Charles Dickens, William Thackeray, Brontë kız kardeşler, George Eliot ve Thomas Hardy yer alır.

Jingoizm, bir ülkenin kendi ulusal çıkarları olarak tanımladığı şeyleri, barışçıl yöntemler yerine tehdit veya fiili güç kullanarak savunmak gibi saldırgan ve proaktif bir dış politika tercih eden milliyetçilik türüdür. Halk dilinde şovenizm, önyargılı birinin kendi ülkesini diğer ülkelerden üstün gören aşırı milliyetçiliktir.