İçeriğe atla

Edward Leamington Nichols

Edward Leamington Nichols
Doğum14 Eylül 1854
Leamington, İngiltere
Ölüm10 Kasım 1937 (83 yaşında)
West Palm Beach, Florida, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimCornell Üniversitesi
ÖdüllerElliott Cresson Madalyası
Frederic Ives Madalyası
Kariyeri
DalıFizik
Astronomi
Çalıştığı kurumlarJohns Hopkins Üniversitesi
Doğu Kentucky Üniversitesi
Kansas Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Johann Benedict Listing

Edward Leamington Nichols (14 Eylül 1854 - 10 Kasım 1937), Amerikalı fizikçi ve astronom.[1]

Hayatı

Erken yaşam ve eğitim

Amerikalı bir ailenin çocuğu olarak İngiltere'nin Leamington kentinde doğdu, Cornell Üniversitesi'nde eğitim gördü ve 1875 yılında mezun oldu.

Kariyer

Leipzig, Berlin ve Göttingen'de eğitim gördükten sonra Johns Hopkins Üniversitesi'ne fizik uzmanı olarak atandı. Thomas Edison'un Menlo Park, New Jersey'deki laboratuvarında bir süre çalıştıktan sonra sırayla; 1881'de Doğu Kentucky Üniversitesi'nde fizik ve kimya profesörü, 1883'te Kansas Üniversitesi'nde fizik ve astronomi profesörü ve 1887'de Cornell Üniversitesi'nde fizik profesörü oldu.[2][3]

1904 yılında Amerikan Felsefe Topluluğu'ne üye olarak seçildi. 1907 yılında Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği ve Amerikan Fizik Topluluğu başkanlığı yaptı. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün ziyaretçi komitesinde yer aldı. Pennsylvania Üniversitesi ve Dartmouth College tarafından legum doctor. ve bilim doktoru derecelerini aldı ve fizik üzerine birçok üniversite ders kitabı yazdı.[4]

Ödüller

Yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Edward Leamington Nichols". SCIENTIFIC AMERICAN. 28 Aralık 1907. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  2. ^ Merritt, Ernest G. (1938). "Edward Leamington Nichols (1854-1937)". Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences. 72 (10): 374-376. ISSN 0199-9818. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  3. ^ Merritt, Ernest (26 Kasım 1937). "Edward Leamington Nichols". Science (İngilizce). 86 (2239): 483-485. doi:10.1126/science.86.2239.483. ISSN 0036-8075. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  4. ^ University, Cornell; Faculty, Office of the Dean of the University (1937). "Nichols, Edward Leamington" (İngilizce). 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert F. Engle</span> Amerikalı ekonomist

Robert Fry Engle III. Amerikalı ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Sheldon Glashow</span> Amerikalı teorik fizikçi

Sheldon Lee Glashow "temel parçacıklar arasındaki zayıf ve elektromanyetik etkileşimlerin birleşik kuramına katkıları ve bu çalışmaları kapsamında zayıf nötr akımı öngörmeleri" nedeniyle Steven Weinberg ve Abdus Salam ile birlikte 1979 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Dickson White</span> Amerikalı siyasetçi (1832 – 1918)

Andrew Dickson White, Amerikalı diplomat, yazar ve eğitimciydi. Cornell Üniversitesi'nin ortak kurucusu olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

Genel denge teorisi teorik ekonominin bir dalı. Birkaç veya birçok piyasalar ile ekonomideki arz, talep ve fiyat davranışlarını bir bütün içinde açıklamaya çalışır.

John Julius Cooper veya John Julius Norwich, İngiliz popüler tarihçisi, gezi yazarı ve televizyoncudur.

<span class="mw-page-title-main">David Lee (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi

David Lee Morris "helyum-3 süperakışkanlık buluşları için" Robert C. Richardson ve Douglas Osheroff ile Fizik 1996 Nobel Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Prohorov</span>

Aleksandr Mihayloviç Prohorov, Sovyet fizikçi. Lazerler ve maserlerle ilgili öncü araştırmaları ile tanınır. Bu konulardaki çalışmalarıyla 1964 yılında Charles Hard Townes ve Nikolay Basov ile birlikte Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

Melvin Lax (8 Mart 1922 – 8 Aralık 2002) City College of New York imtiyazlı fizik profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Elliott H. Lieb</span>

Elliott Hershel Lieb Amerikalı fizikçi ve Princeton Üniversitesi'nde matematik ve fizik profesörüdür. Matematiksel fiziğe özellikle istatistiksel mekanik ve çoklu parçacık kuramına katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Mali sosyoloji</span> Kamu maliyesi sosyolojisi

Mali sosyoloji kamu maliyesinin, özellikle vergi politikasının sosyolojisidir. Bir alan olarak, vergilendirmeye uyumu belirleyen kültürel ve tarihi faktörler de dahil olmak üzere vergilendirmenin vatandaşlar ve devlet arasında oluşturduğu ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Joseph Schumpeter'in 1918 tarihli çalışması "Vergi Devletinin Krizi" mali sosyolojinin kurucu metnidir, ancak Schumpeter bu terimi Avusturyalı sosyolog Rudolf Goldscheid'in 1917 Almanca: Staatssozialismus oder Staatskapitalismus("Devlet Sosyalizmi veya Devlet Kapitalizmi") eserinden ödünç almıştır. 1990'lardan bu yana, "yeni mali sosyoloji", modernitenin ortaya çıkışının sadece bir sonucu değil, bir nedeni olarak vergilendirmenin temel rolünü analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Gordon Webster</span> Amerikalı fizikçi (1863 – 1923)

Arthur Gordon Webster, Amerikalı fizikçi ve Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Henry Crew</span> Amerikalı fizikçi ve astronom

Henry Crew, Amerikalı fizikçi ve astronom.

<span class="mw-page-title-main">William Francis Magie</span> Amerikalı fizikçi

William Francis Magie, Amerikalı fizikçi, Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucularından ve 1910'dan 1912'ye kadar başkanlığını yapan Magie, Princeton Üniversitesi'nde neredeyse yarım yüzyıl boyunca fizik dersleri vermiş ve 20 yıl boyunca bölüm başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Merritt</span> Amerikalı fizikçi

Ernest George Merritt, Amerikalı fizikçi.

Floyd Karker Richtmyer, Amerikalı fizikçi.

Annie Louise MacKinnon Fitch, Felix Klein ile çalışan ve Wells College'da matematik profesörü olan Kanada doğumlu Amerikalı bir matematikçiydi. Bir Amerikan üniversitesinde matematik doktorası yapan üçüncü kadındır.