İçeriğe atla

Edward Kelley

Edward Kelley'nin 17. yüzyıl gravürü

Edward Kelley veya Kelly -ayrıca Edward Talbot olarak da bilinir- (1 Ağustos 1555 - 1 Kasım 1597), İngiliz Rönesans okültist. Ayrıca kendi kendini medyum ilan etmiştir. John Dee ile yaptığı büyü araştırmaları çalışmasıyla tanınmaktadır. Bir "shew-taş"ında (tahmin etmek ya da görmek için kullanılan taş) veya aynada melekleri ya da ruhları çağırma yeteneğine sahip olduğu iddiasının yanı sıra katışık metalleri altına çeviren sırra, simyanın ereğine ve sözde felsefe taşının kendisine sahip olduğu da iddia edilmektedir.

Efsaneler, ölümünden kısa bir süre sonra Kelley'inin etrafında dönmeye başladı. Göze batan biyografisi, Kraliçe I. Elizabeth'in kraliyet danışmanı John Dee ile İmparator II. Rudolf olan ilişkileri, iddia ettiği büyük simya yeteneği ile meleklerle iletişim kurma yeteneği, tarihçiler arasında onun göreli şöhretine neden oldu. Bu durum, onu (Alman Faustus ve Sir John Dee'nin kendisi ile birlikte) simyacı-medyum-şarlatan şeklinde bir kaynak haline getirmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimlerini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır. Kimya bilmi daha kapsamlı bir ifadeyle maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle, kimyasal dengenin prensipleriyle vb konularla ilgilenir. Kimyanın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

<i>Çelik Simyacı</i> Japon manga serisi

Metal Simyacı, Çelik Simyacı veya Fullmetal Alchemist, Hiromu Arakawa tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Ağustos 2001-Eylül 2010 arasında Square Enix'in Monthly Shōnen Gangan dergisinde 27 tankōbon cildi halinde yayımlandı. Çelik Simyacı dünyası, Sanayi Devrimi sonrasındaki Avrupa'ya benzemektedir. Bu kurgusal dünyadaki en gelişmiş bilimsel tekniklerden birisi simyadır. Öykü, simya yoluyla annelerini yaşama döndürmeye çalışırken başarısızlığa uğrayan ve kendi bedenleri parçalanan Edward ve Alphonse Elric adlı iki kardeşin, bedenlerini geri getirmek amacıyla felsefe taşını arayışlarını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Simya</span> Ölümsüzlük iksiri ve Felsefe Taşını bulmayı amaçlayan sahtebilim

Simya veya alşimi hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir. Simya; kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanatı bünyesinde barındırır.

Medyum, ruhlar alemi ile iletişime geçebildiğini ve ölülerle canlılar arasında iletişim kurabildiğini iddia eden kişi. Türkçeye Fransızcadan geçen sözcüğün kökeni Latince medium (aracı) sözcüğüne dayanır.

Psişik; telepati, geleceği görme gibi doğaüstü yeteneklere sahip kişi. Aynı zamanda "bunlarla ilgili" anlamında bir sıfattır. Yunanca "ruh" anlamına gelen "psişe" sözcüğünün sıfatıdır ve zamanla isim anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Metapsişik alanda "bedene bağlı ruha ilişkin" ya da "alışılmamış ruhsal fenomenlere ilişkin" anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Levitasyon (paranormal)</span>

Levitasyon ya da yükselinim, insan ya da hayvan vücudunun veya özgül ağırlık olarak havadan daha ağır nesnelerin görünür herhangi bir fiziksel etkenin yardımı olmadan havaya kaldırılması, havada asılı kalması veya havada gezinmesi fenomenlerine verilen addır. Fiziksel medyumluk deneylerinde, kimi mistiklerde, yogilerde, fakîrlerde ve Tibet’li rahiplerde gözlemlendiği ileri sürülür. Yoga’da siddhi adı verilen psişik yetenekler arasında ancak gerçek bir yoginin gerçekleştirebileceği yeteneklerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Norton</span>

Thomas Norton, İngiliz şair ve simyacıdır. 300 mısradan oluşan Simya'nın Ordinali (1477) isimli simya esinli şiir kitabı ile tanınır. Jonathan Hughes'un Arthuryen Mitler ve Simya isimli kitabına göre Norton, Colne-Wiltshire'da dünyaya gelmiş, 1450'lerde bir simyacı olmuştu ve IV. Edward İngiltere'sinde yaşayan bir saray mensubu idi.

<i>Constantine</i>

Constantine, DC Comics'in korku çizgi romanı olan Hellblazer'dan sinemaya uyarlama 2005, ABD yapımı film. İlk olarak 8 Şubat 2005'te Hong Kong'da, daha sonra 18 Şubat 2005'te de ABD ve Kanada'da gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Rudolf (Kutsal Roma imparatoru)</span>

II. Rudolf, Macar Kralı, Bohemya Kralı, Avusturya Arşidükü ve Kutsal Roma İmparatorudur. Habsburg Hanedanı'nın bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">John Dee</span> İngiliz filozof ve siymacı (1527-1608)

John Dee, İngiliz matematikçi, astronom, astrolog, okült, seyir, emperyalist, ve yazar. Dee, Kraliçe I. Elizabeth'in danışmanlığı yapmış, hayatını simya, kehanet ve Hermetik felsefeye adamıştır.

Bu liste okültizm, büyücülük, cadılık, astroloji, simya, mistisizm, Vudu, Fal-medyumluk, Teürji kavramlarıyla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili tarihi-mitolojik karakterleri veya gerçekte yaşamış/yaşayan kayda değer kişileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haeckel's Tale</span> Masters of Horror bölümü

"Haeckel's Tale", Masters of Horror dizisinin 1. sezonunun 12. bölümüdür. Bölümün yönetmenliğini John McNaughton yaptı, senaryosu ise Mick Garris tarafından yazıldı. Bölüm ilk olarak 27 Ocak 2006'da Kuzey Amerika'da yayımlandı. Bölümün senaryosu Clive Barker tarafından yazılan ve ilk olarak Dark Delicacies: Original Tales of Terror and the Macabre dergisinde yayımlanan bir kısa hikâyeye dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Chip Coffey</span> Amerikalı medyum

Chip Coffey, şu anda Atlanta, Georgia'da yaşayan, New York'lu Amerikalı bir medyumdur. Başta Paranormal State ve Psychic Kids olmak üzere çeşitli paranormal televizyon programlarında medyum olarak yer aldı. Psychic Kids'te psişik yeteneklere sahip olduğunu iddia eden, özellikle hayaletleri gören çocuklara danışmanlık yapmaktadır. Coffey'nin ölülerle iletişim kurabildiği iddiaları şüpheciler tarafından eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çoğaltma</span>

Çoğaltma, Batı simyasında felsefe taşının iksiri veya projeksiyon tozunun gücünü artırmak için kullanılan süreçtir. Sonraki projeksiyonun getirisini artırmak için magnum opus'un sonlarında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Simyacılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bir simyacı, simya sanatında usta bir kişidir. Batı simyası Yunan-Roma Mısır'ı, Orta Çağ boyunca İslam dünyası ve ardından 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupa'da gelişmiştir. Hint simyacıları ve Çin simyacıları sanatın Doğu çeşitlerine katkıda bulunmuşlardır. Simya, günümüzde hala az sayıda kişi tarafından ilgi duyulan bir alan olup simyacı karakterler son dönem kurgusal eserlerde ve video oyunlarında halen yer almaktadır.

Arthur Dee bir doktor ve simyacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Khunrath</span>

Heinrich Khunrath veya diğer adıyla Dr. Henricus Khunrath ; Alman doktor, hermetik filozof ve simyacı. Frances Yates onu John Dee felsefesi ile Gül-haçlılar arasında bir bağlantı olarak görüyordu. "Henricus Künraht" şeklinde yazılan adı, Baruch Spinoza'nın Tractatus Theologico-Politicus'un 1670 yayıncısı için bir takma ad olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fasciculus Chemicus</span>

Fasciculus Chemicus veya Chymical Koleksiyonları olarak bilinmektedir. En seçkin ve en ünlü yazarlardan Gizli Hermetik Biliminin Girişini, İlerlemesini ve Çıkışını ifade eden, Arthur Dee (1579-1651) tarafından 1629 yılında Moskova'da Çar I. Mihail'in başhekimi olarak ikamet ederken derlenen bir simya yazıları antolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Theatrum Chemicum Britannicum</span> Elias Ashmoleun derlediği İngilizce simya metinleri kitabı

İlk olarak 1652'de yayınlanan Theatrum Chemicum Britannicum, Elias Ashmole tarafından seçilen İngiliz simya literatürünün kapsamlı açıklamalı bir derlemesidir. Kitap, daha önce yalnızca özel el yazmalarında bulunan birçok eseri korudu ve kullanıma açtı. Thomas Norton, George Ripley, Geoffrey Chaucer, John Gower, John Lydgate, John Dastin, Abraham Andrews ve William Backhouse gibi kişilerin simya ayetlerini içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Enokyan</span>

Enokyan, yaratıcıları tarafından meleklerden alındığı söylenen, 16. yüzyılın sonlarında John Dee ve meslektaşı Edward Kelley'nin özel günlüklerinde kaydedilen gizli bir dildir. Dil, Enok büyüsünün ayrılmaz bir parçasıdır.