İçeriğe atla

Edward Henry Potthast

Edward Henry Potthast
Edward Henry Potthast, oto portre, yakl. 1920-27
Genel bilgiler
Doğum10 Haziran 1857(1857-06-10)
Ölüm9 Mart 1927 (69 yaşında)
UyrukAmerikalı

Edward Henry Potthast (10 Haziran 1857 - 9 Mart 1927), Amerikalı empresyonist bir ressamdır. Central Park'ta, New York ve New England sahillerinde boş zamanlarında yaptığı resimleri ile tanınır.[1]

Hayatı ve işi

Edward Henry Potthast 10 Haziran 1857'de Cincinnati, Ohio'da Henry Ignatz Potthast ve Bernadine Scheiffers'ın oğlu olarak dünyaya geldi.[2] 1870'ten itibaren Cincinnati'deki McMicken Okulunda sanat eğitimi aldı ve 1873'te Strobridge Lithography Company'de çalışmaya başladı.[3] 10 Haziran 1879'dan 9 Mart 1881'e kadar Potthast, Paris'te Thomas Couture ile çalışmış emekli Konfederasyon Ordusu kaptanı Thomas Satterwhite Noble ile çalıştı.[4] Potthast daha sonra Amerikan doğumlu eğitmen Carl Marr ile Münih'teki Kraliyet Akademisi'nde okudu. 1885'te Cincinnati'ye döndükten sonra Noble ile çalışmalarına devam etti. 1886'da, Fernand Cormon ile birlikte çalıştığı Paris'e gitti. 1895'te New York'a taşındı ve 1927'deki ölümüne kadar orada kaldı.

Otuz dokuz yaşına kadar Potthast, litografi yazarı olarak hayatını kazandı. Resimlerinden birinin Cincinnati Sanat Müzesi tarafından satın alınması onu iyi bir sanatçı olarak kariyer yapmak için litografiyi bırakmaya teşvik etmiş olabilir.[1]

Resimleri kariyerinin sonlarında empresyonist paleti benimseyinceye kadar Münih okulunun bastırılmış renklerini ve güçlü kontrastlarını korudu.

New York'a gelişinden sonra Potthast dergi çizeri olarak çalıştı ve Ulusal Tasarım Akademisi, Amerikan Sanatçılar Topluluğu ve Salmagundi Kulübü'nde düzenli olarak sergilendi ve çok sayıda ödül kazandı. 1908'de Gainsborough Binası'ndaki bir stüdyoya yerleştirildi. Daha sonra Central Park'ın, New England manzaralarının ve en çok hatırladığı Long Island sahil sahnelerinin güneşe doygun resimlerini yaptı.[1]

Çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok büyük müzede yer almaktadır.[5]

Resim Galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b c "Orlando Museum". 3 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  2. ^ Jacobowitz, Arlene, Edward Henry Potthast: 1857-1927, NYC: The Chapellier Galleries, 1968, 4.
  3. ^ Great Masters of American Art. New York: Watson-Guptill Publications. 2004. ss. 379. ISBN 0823021157. 
  4. ^ Noble was best known for his portraits and genre paintings of the Old South. Pierce, Patricia Jobe, Marco Apollo, and Prescott S. Bush, Edward Henry Potthast: More Than One Man, Hingham: Pierce Galleries, Inc., 6.
  5. ^ "Edward Henry Potthast Museum Collections". 27 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Jacobowitz, Arlene, Edward Henry Potthast: 1857-1927, New York: The Chapellier Galerileri, 1968
  • Pierce, Patricia Jobe, Marco Apollo ve Prescott S. Bush. Edward Henry Potthast: Birden Fazla Adam, Hingham: Pierce Galleries, Inc., 2006, 158 sayfa
  • Stula, Nancy, Nancy Noble ile birlikte. Yurtdışındaki Amerikan Sanatçılar ve İlhamları, New London: Lyman Allyn Art Museum, 2004, 64 sayfa [1] 21 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Modern Sanat Müzesi (New York)</span>

Modern Sanat Müzesi, kısaca "MoMa", Orta Manhattan, New York'taki sanat müzesidir. Birçok kişi tarafından dünyadaki en önemli modern sanat müzesi olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

Edward Hopper, Amerikalı ressam ve grafiker. Genellikle yağlı boya tabloları ile popüler olsa da suluboya ve gravür konusunda da en az yağlı boya resimlerde olduğu kadar uzmandı.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cassatt</span> Amerikalı ressam (1844 – 1926)

Mary Stevenson Cassatt, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Mimarlar Enstitüsü</span>

Amerikan Mimarlar Enstitüsü ABD'de mimarlık yapanları için oluşturulmuş profesyonel bir meslek odasıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Alex Katz</span> Amerikalı ressam

Alex Katz Pop art akımı içinde yer alan Amerikalı figüratif ressam. uluslararası birçok sanat galerisinde yer alan, resim, heykel ve baskılarıyla ünlüdür.

<i>Kırmızı Üzüm Bağı</i>

Kırmızı Üzüm Bağı Hollandalı ressam Vincent Van Gogh tarafından Kasım 1888'in başlarında yapılmış bir yağlı boya tablosudur. Bu eserin, sanatçının hayattayken satabildiği tek resim olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georgia O'Keeffe</span> Amerikalı sanatçı (1887 – 1986)

Georgia Totto O'Keeffe Amerikalı ressam. Yakın plan ve büyük boyutlu çiçek tabloları, New York gökdelenleri tabloları ve New Mexico manzara resimleri ile bilinir. O'Keeffe, "Amerikan modernizminin anası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Childe Hassam</span> Amerikalı ressam (1859 – 1935)

Frederick Childe Hassam, şehir ve kıyı sahneleriyle tanınan Amerikalı Empresyonist bir ressamdı. Mary Cassatt ve John Henry Twachtman ile birlikte Hassam, İzlenimciliğin Amerikalı koleksiyonculara, bayilere ve müzelere duyurulmasında etkili oldu. Kariyeri boyunca 3,000'den fazla resim, yağ, sulu boya, gravür ve taşbaskı yaptı ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir Amerikalı sanatçıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole</span> Amerikalı ressam (1801 – 1848)

Thomas Cole manzara ve tarih resimleriyle tanınan bir Anglo-Amerikan ressamdı. 19. yüzyılın en büyük Amerikan ressamlarından biri ve 19. yüzyılın ortalarında gelişen bir Amerikan sanat hareketi olan Hudson Nehri Ekolü'nün kurucusu olarak kabul edilir. Cole'un eserleri, Amerikan vahşi doğasını romantik bir şekilde tasvir etmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Tonalizm</span>

Tonalizm, 1880'lerde Amerikalı ressamların peyzaj resimleri üzerine renkli bir atmosfer veya sis tonu çizmesiyle ortaya çıkmış bir sanat tarzıdır. 1880-1915 yılları arasında bu tarzla ilişkili ressamların eserlerinde gri, kahverengi ve mavi gibi koyu ve nötr tonlar hakimdi. 1980'lerin sonlarında Amrikalı sanat eleştirmenleri "tonal" tanımını bu eserleri ifade etmek için kullandılar. Bu tarzla ilişkili iki başlıca ressam olarak George Inness ve James McNeill Whistler gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İzlenimciliği</span>

Amerikan İzlenimciliği, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Amerikalı sanatçılar tarafından Avrupa izlenimciliği ile ilgili bir resim tarzıydı. Amerikan İzlenimciliği, gevşek fırça çalışmaları ve canlı renkler ile karakterize edilen bir resim tarzıdır. Tarz, genellikle üst sınıf ev yaşamının sahneleriyle karıştırılmış manzaraları tasvir etti.

<span class="mw-page-title-main">Hovsep Puşmam</span>

Hovsep Puşman, Ermeni kökenli Amerikalı ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Malvin Gray Johnson</span>

Malvin Gray Johnson, Kuzey Karolina, Greensboro'da doğup büyüyen Amerikalı bir ressamdı.