İçeriğe atla

Edward Feser

Edward Charles Feser (/ˈfzər/ d. 16 Nisan 1968) Amerikalı bir Katolik ve Klasik teist filozoftur. Pasadena, Kaliforniya'daki Pasadena Şehir Koleji'nde Felsefe Doçentidir.

Eğitim

Feser doktora derecesine sahiptir. Felsefe alanında Santa Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden, Claremont Enstitüsü'nden din alanında yüksek lisans derecesine ve Fullerton'daki California Eyalet Üniversitesi'nden felsefe ve dini çalışmalar alanında lisans derecesine sahiptir. Tezinin başlığı Russell, Hayek ve Zihin-Beden Sorunu'dur.[1] Feser, Kaliforniya'daki Crespi Lisesi'nden mezun olmuştur.

Kariyer

Feser, Pasadena Şehir Koleji'nde felsefe doçentidir, Loyola Marymount Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi ve Bowling Green State Üniversitesi'nin Sosyal Felsefe ve Politika Merkezi'nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.[2]

Kişisel hayat

Feser, eşi ve altı çocuğuyla birlikte Los Angeles, Kaliforniya'da yaşamaktadır.[2]

Eserler

  • Tanrı'nın Varlığının Beş Kanıtı (Ignatius Press, 2017) ISBN: 978-1621641339
  • Aristoteles'in İntikamı: Fiziksel ve Biyolojik Bilimin Metafizik Temelleri (Editiones Scholasticae, 2019) ISBN: 978-3868382006
  • Nozick Üzerine (Thomson-Wadsworth, 2003) ISBN: 978-0534252335
  • Hayek'in Cambridge Arkadaşı (Cambridge University Press, 2006) ISBN: 978-0521849777
  • Zihin Felsefesi (Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz) (Oneworld Yayınları, 2007) ISBN: 978-1851684786
  • Locke (Oneworld Yayınları, 2007) ISBN: 978-1851684892
  • Son Batıl İnanç: Yeni Ateizmin Reddi (St. Augustine's Press, 2008) ISBN: 978-1587314520
  • Aquinas (Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz) (Oneworld Yayınları, 2009) ISBN: 978-1851686902
  • Aristoteles on Method and Metaphysics (editör ve katkıda bulunan olarak) (Palgrave Macmillan, 2013) ISBN: 978-0230360914
  • Skolastik Metafizik: Çağdaş Bir Giriş (Editiones Scholasticae, 2014) ISBN: 978-3868385441
  • Neo-Scholastic Denemeler (St. Augustine's Press, 2015) ISBN: 978-1587315589
  • Yazan: Adam Kanı Dökülecek: Ölüm Cezasının Katolik Savunması (Joseph M. Bessette ile birlikte) (Ignatius Press, 2017) ISBN: 978-1621641261
  • Hepsi Mesih'te Bir: Irkçılığın Katolik Eleştirisi ve Eleştirel Irk Teorisi (Ignatius Press, 2022) ISBN: 978-1621645801

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Russell, Hayek, and the Mind-Body Problem. OCLC 248515504. 
  2. ^ a b "Edward Feser". 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn Sina</span> Fars tıp bilgini ve filozof (980–1037)

İbn Sînâ veya Ebu Ali Sînâ ya da Batılıların söyleyişiyle Avicenna, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilen Fars polimat ve "polimerik erken tıbbın babası" olarak bilinen tabiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles</span> Antik Yunan filozofu (MÖ 384–322)

Aristoteles veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof, polimat ve bilgedir.

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Kant</span> Alman filozof

Immanuel Kant, Prusya kökenli Alman filozof. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş, Aydınlanma Çağı ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirgin olarak etkilemiştir. Bugün Rusya topraklarında bulunan Königsberg'de doğan Kant'ın epistemoloji, metafizik, etik ve estetik alanlarındaki kapsamlı ve sistematik çalışmaları, onu modern Batı felsefesinin en etkili isimlerinden biri hâline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">René Descartes</span> Fransız filozof (1596-1650)

René Descartes, bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim insanıydı. Daha önce birbirinden ayrı olan geometri ve cebir alanlarını birleştirerek analitik geometriyi icat etti. İlk olarak Nassaulu Maurice'in Hollanda Devlet Ordusu'nda ve bir Stadhouder olarak Birleşik Hollanda Cumhuriyeti'nde hizmet veren Descartes, çalışma hayatının büyük bir bölümünü Hollanda Cumhuriyeti'nde geçirdi. Hollanda Altın Çağı'nın en dikkate değer entelektüel şahsiyetlerinden biri olan Descartes ayrıca modern felsefenin kurucularından biri olarak kabul edilir.

Dogmatizm, A priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma veya nas denir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Richard Rorty</span> Amerikalı filozof (1931 – 2007)

Richard McKay Rorty, Amerikalı düşünür. Postyapısalcılık 'ı Amerika'da geçerli kılmış, Pragmatizm olarak bilinen felsefe ögretisini yeniden yorumlayarak kullanan ve bir tür Relativizm yaklaşımıyla postyapısalcılığı değerlendiren bir düşünürdür.

<span class="mw-page-title-main">John Duns Scotus</span> İskoç Fransisken din adamı ve filozof (1265/66-1308)

Johannes Duns Scotus, 1266-1308 yılları arasında yaşamış olan İskoç asıllı Fransisken Skolastik Felsefeci ve Tanrıbilimci. 1993'te Papa II. Yuhanna Pavlus tarafından kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jules Ayer</span>

Sir Alfred Jules "Freddie" Ayer , genellikle AJ Ayer olarak anılan, özellikle Language, Truth ve Logic (1936) ve The Problem of Knowledge (1956) kitaplarında mantıksal pozitivizmi desteklemesiyle tanınan İngiliz filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Analitik felsefe</span> felsefenin ana işlevinin analiz olması gerektiğini öne süren felsefe geleneği

Analitik felsefe, felsefenin ana işlevinin analiz olması gerektiğini öne süren felsefe geleneğidir. Ezici çoğunlukla Anglosfer ve İskandinav dünyasında yaygındır. Kıta felsefesi ile birlikte, çağdaş felsefede ön planda olan iki gelenekten biridir. Nadir bir kullanım olsa da, çözümleyici felsefe ismiyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Zihin felsefesi</span> Zihnin doğasıyla ilgilenen felsefe dalı

Zihin felsefesi, zihin, zihinsel olaylar, zihinsel işlevler, zihinsel özellikler, bilinç ve bunların fiziksel bedenle, özellikle beyinle ilişkilerini inceleyen felsefenin bir alt araştırma koludur. Bedenin zihinle ilişkisi bakımından zihin-beden sorunu, zihnin doğası ve onun fiziksel bedenle ilişkili olup olmadığı gibi diğer sorunlara rağmen, zihin felsefesinin merkezinde yer alan bir sorun olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğa felsefesi</span> doğa ve fiziksel evrenin modern bilimin gelişmesinden önce baskın olan eski felsefi çalışması

Doğa felsefesi fiziğin, yani doğanın ve fiziksel evrenin felsefi çalışmasıdır. Modern bilimin gelişmesinden önce baskın bir alandı.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Otfried Höffe</span> Alman felsefeci

Otfried Höffe, Alman filozof ve profesör.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tina Fernandes Botts</span> Amerikalı filozof ve akademisyen

Tina Fernandes Botts, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fresno'da yardımcı doçenttir. Hukuksal yorumlama, kesişimsellik, feminist felsefe ve ırk felsefesi hakkındaki çalışmalarıyla bilinir. Amerikan Felsefe Topluluğu'nun Siyah Felsefeciler Statüsüne ilişkin Komite'nin eski başkanıdır (2013-2016).

Felsefede, fizikalizm ya da fizikselcilik, var olan her şeyin maddesel olduğunu, fiziksel olanın üzerinde bir şey olmadığını ya da her şeyin fiziksel olanlardan meydana geldiğini savunan metafizik tezidir. Fizikselcilik, bir çeşit ontolojik monizmdir; yani düalizmin ve plüralizmin aksine gerçekliğin tek bir tözü olduğunu savunur. Fizikselin tanımı ve fizikselciliğin anlamı konusunda farklı görüşler vardır.

Doğanın felsefede birbiriyle ilişkili iki anlamı bulunmaktadır. Bir yandan, doğal olan veya doğal kanunların normal işleyişine tabi olan her şeyin toplamı anlamına gelirken, öte yandan, bireysel şeylerin temel özelliklerini ve nedenlerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Papalık Gregoryen Üniversitesi</span> Romada üniversite

Papalık Gregoryen Üniversitesi, Katolik Kilise'ye ait bir Yüksek Öğretim okuludur Roma, İtalya'da bulunur.

Ernan McMullin, en son Notre Dame Üniversitesi'nde O'Hara Fahri Felsefe Profesörü olarak görev yapan İrlandalı bir filozoftur. Kozmoloji ve İlahiyat arasındaki ilişkiden bilimi anlamada değerlerin rolüne ve Darwinizm'in Batı dini düşüncesi üzerindeki etkisine kadar uzanan çeşitli konularda kapsamlı yazılar yazan ve konferanslar veren uluslararası saygın bir bilim felsefecisiydi. ABD'deki dört büyük felsefe derneğinin başkanlığını yürüten tek kişidir Galileo'nun hayatı konusunda uzmandır.