İçeriğe atla

Edward Calvin Kendall

Edward Calvin Kendall
Doğum8 Mart 1886
South Norwalk, Connecticut, ABD
Ölüm4 Mayıs 1972 (86 yaşında)
Princeton, New Jersey, ABD
MilliyetABD
Mezun olduğu okul(lar)Columbia University
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1950)
Kariyeri
DalıBiyokimya
Çalıştığı kurumlarParke-Davis
St. Luke's Hospital
Mayo Clinic
Princeton University

Edward Calvin Kendall (d. 8 Mart 1886 South Norwalk, Connecticut – ö. 4 Mayıs 1972, Princeton, New Jersey), Amerikalı kimyager. 1950 yılında Kendall, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü İsviçre'li kimyager Tadeus Reichstein ve Mayo Clinic hekimi Philip S. Hench ile birlikte adrenal bez hormonları ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar.[1] Kendall sadece adrenal bez ile ilgilenmedi ayrıca tiroid bezinde üretilen tiroksin hormonunu da izole etmeyi başarmıştır. Ayrıca glutatyon ve kimyasal yapısı ile ilgili çalışmalar da yapmıştır. Kendall 1915 yılında Rebecca Kennedy ile evlendi ve ondan 4 çocuğu oldu. Kendall 1972 yılında New Jersey'de öldü.

Kaynakça

  1. ^ "britannica.com" (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Haziran 2013. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1950 bir yıldır.

Endokrinoloji, Yunanca ἔνδον endon (iç) + κρίνειν krinein (salgı) + loji (bilimi) ve endokrin sistem, endokrin sisteme ait hastalıklar ve endokrin sistem tarafından salgılanan spesifik bileşikler olan hormonlar ile ilgilenenen bir tıp ve biyoloji dalıdır. Ayrıca hormonların neden olduğu gelişimsel olayların çoğalması, büyümesi ve farklılaşması ile metabolizmanın psikolojik veya davranışsal aktiviteleri, büyüme ve gelişme, doku fonksiyonu, uyku, sindirim, solunum, atılım, ruh hali, stres, emzirme, hareket, üreme ve duyusal algı ile ilgilidir. Uzmanlık davranışları davranışsal endokrinoloji ve karşılaştırmalı endokrinolojiyi de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hormon</span> İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin ve benzeri fizyolojik etkisi olan maddelerin genel adı

Hormon,, çok hücreli organizmalarda fizyoloji ve davranışı düzenlemek için karmaşık biyolojik süreçler yoluyla uzak organlara veya dokulara gönderilen sinyal molekül sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adrenalin</span> kimyasal bileşik

Adrenalin veya epinefrin, böbrek üstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur.

<span class="mw-page-title-main">Tiroksin</span>

Tiroksin veya T4 ; tiroid bezi tarafından salgılanan, tirozin aminoasitlerinden üretilen, iyot atomları içeren bir hormondur.

<span class="mw-page-title-main">New Jersey</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New Jersey, NJ ya da Türkçe adıyla Yeni Jersey, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Ülkenin doğu kıyısının orta kesimlerindeki eyalet New York, Pensilvanya ve Delaware ile komşudur. ABD'nin en küçük eyaletlerinden olan NJ, New York Manhattan adasına 2 tünel ve 1 asma köprüyle bağlanmıştır. Eyaletin bazı kesimleri coğrafi olarak New York ve Philadelphia metropolitan alanları içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endokrin sistem</span>

Hayatta kalmak, büyümek ve çoğalmak için, insan dahil çok hücreli bir organizmanın, fizyolojik talepleri ve çevresel zorlukları karşılamak için dokular, organlar ve organ sistemleri arasında etkili bir uyuma sahip olması gerekmektedir. Endokrin sistem, iç ve dış koşullara yanıt vermektedir. Ayrıca kanalsız organ ve dokulardaki salgı hücreleri tarafından üretilen hormonlar aracılığıyla iletişim kurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ed Harris</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Edward Allen "Ed" Harris, dört kez Oscar Ödülü adayı ve Altın Küre ödülü sahibi Amerikalı sinema oyuncusu, yazar ve film yönetmeni. Apollo 13 (1995), Truman Show (1998), Pollock (2000) ve Saatler (2002) filmlerindeki performansları ona eleştirmenlerin beğenisini ve Akademi Ödülü adaylıklarını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eric Maskin</span> araştırmacı

Eric Stark Maskin Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Roger Myerson ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">John E. Walker</span>

John Ernest Walker 1997 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış İngiliz kimyager. Günümüzde Cambridge'de, eski adı Dunn İnsan Nütrisyon Ünitesi olan, Mitokondrial Biyoloji Birimi'nde direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Showalter Hench</span> Amerikalı hekim (1896 – 1965)

Philip Showalter Hench, Amerikalı hekim. Hench, Mayo Clinic'deki iş arkadaşı Edward Calvin Kendall ve İsviçreli kimyager Tadeus Reichstein ile birlikte 1950 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, kortizon hormonunu keşifleri ve romatoid artrit tedavisinde kullanımı nedeniyle kazandılar. Nobel Ödül Komitesi gerekçeyi "Adrenal korteks ile ilişkili hormonun ve onun yapısı ve biyolojik etkileri ile ilgili keşifleri nedeniyle verilmiştir." şeklinde açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Lederberg</span>

Joshua Lederberg, Amerikalı moleküler biyolog. Mikrobiyal genetik, yapay zeka ve ABD uzay programı ile ilgili çalışmalarıyla bilinmektedir. 1958 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü bakterilerin çiftleşme ve gen aktarımı ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandığında sadece 33 yaşındaydı. Aynı yıl ödülü, genetikle ilgili yaptıkları çalışmaları nedeniyle Edward L. Tatum ve George Beadle ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Adrenal korteks</span>

Adrenal korteks, böbrek üstü bezi dış çevresi boyunca yer alan aldosteron ve kortizol gibi stres yanıtında etkili mineralokortikoid ve glukokortikoid hormonları üreten yapıdır. Ayrıca androjen hormon sentezinde etkili ikinci endokrin yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İç salgı bezi</span>

İç salgı bezleri endokrin sistemi oluştururlar. Önemli iç salgı bezleri bezlerine örnek olarak:

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet steroidi</span> Steroid yapılı hormon

Gonadokortikoidler ve gonadal steroidler olarak da bilinen cinsiyet steroidleri, omurgalı steroid hormon reseptörleri ile etkileşime giren steroid hormonlardır. Cinsiyet steroidleri arasında androjenler, östrojenler ve progestojenler bulunur. Etkilerine, nükleer reseptörler aracılığıyla yavaş genomik mekanizmaların yanı sıra, zarla ilişkili reseptörler ve sinyal kaskadları yoluyla hızlı genomik olmayan mekanizmalar aracılık eder. Cinsiyet hormonu terimi neredeyse her zaman cinsiyet steroidi ile eş anlamlıdır. Polipeptit hormonları, luteinleştirici hormon, folikül uyarıcı hormon ve gonadotropin salgılayan hormon, cinsiyetle ilgili önemli roller oynamasına rağmen, genellikle cinsiyet hormonları olarak görülmez.

Adrenal yetmezlik, adrenal bezlerin, başta kortizol olmak üzere yeterli miktarda steroid hormonu üretmediği bir durumdur; ancak aldosteron üretiminin bozulmasını da içerebilir. İdrarla sodyum kaybı nedeniyle tuz veya tuzlu yiyeceklere aşerme yaygındır.