İçeriğe atla

Edvin Kanka Ćudić

Edvin Kanka Ćudić
Edvin Kanka Ćudić, 2017, Saraybosna
UDİK koordinatörü
Görevde
Makama geliş
30 Ekim 2013
Kişisel bilgiler
Doğum Edvin Ćudić
31 Aralık 1988 (35 yaşında)
Brčko, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya
Bitirdiği okul Saraybosna Üniversitesi
Ankara Üniversitesi
Mesleği İnsan hakları savunucusu, Dövüş sanatçısı, Siyaset bilimcisi, Gazeteci
Edvin Kanka Ćudić, Saraybosna, 2014
Kişisel bilgileri
Doğumu31 Aralık 1988 (35 yaşında)
Boy1,91 m (6 ft 3 in)
Spor
ÜlkeBosna-Hersek Bosna-Hersek
SporAikido, Jujutsu, Judo,

Edvin Kanka Ćudić (d. 31 Aralık 1988, Brčko), Bosna insan hakları aktivist, dövüş sanatçısı, siyaset bilimcisi ve gazetecidir. Ekim 2013'tan itibaren UDİK koordinatörüdür.[1][2][3]

Yayımlanmış eserleri

  • 2012 Taj maj '92. (İhlas, Brčko)
  • 2019 Ne u naše ime: s one strane srbijanskog režima (UDİK, Saraybosna)

Kaynakça

  1. ^ "Edvin Kanka Ćudić o prijetnjama: Da su me htjeli ubiti, ne bi mi prijetili". "Otisak". 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2012. 
  2. ^ "U Sarajevu napadnuti koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić i još dvoje aktivista". "Slobodna Bosna". 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2017. 
  3. ^ "Attacks against outspoken activists in Bosnia and Herzegovina". "Monitor". 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Edvin Kanka Ćudić ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Önce gelen:
Önce gelen yoktur
UDİK koordinatörü
2013–günümüz
Sonra gelen:
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte şehir

Tuzla veya Kızılca Tuzla, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'ndaki Tuzla Kantonu'nun merkezi olan şehir. 1991 verilerine göre 131,000 nüfusu vardır. Saraybosna ve Banyaluka'dan sonra Bosna-Hersek'in üçüncü büyük şehridir. İsmi Türkçe olan Balkan şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Gorajde</span> Bosna-Hersekte şehir

Gorajde, Bosna-Hersek'in doğusunda Drina Irmağı çevresine kurulmuş kenttir. İki federe alandan birisi olan Bosna-Hersek Federasyonu'nun içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa</span> Bosna-Hersekte kent

Srebrenitsa, Bosna-Hersek'in doğusunda, Sırp Cumhuriyeti'nin içinde bulunan, Bosna-Hersek ile Sırbistan'ın sınırındaki kenttir. Ayrıca burada, Bosna Savaşı sırasında birçok Boşnak, Sırplarca kıyımdan geçirildiğinden, Srebrenitsa Katliamı adını bu yerleşim biriminden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Üniversitesi</span>

Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülkenin en büyük ve en eski üniversitesidir ve ilk kökenleri 1537'de bir İslam medresesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gračanica</span>

Graçanitsa, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'nda Tuzla Kantonu'na bağlı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Brčko İlçesi</span>

Brčko İlçesi, Bosna-Hersek'in kuzeydoğusunda yer alan ve kendi kendini yöneten özel bir idari birimdir. İlçenin merkezi Brčko'dur. Dayton Antlaşması ile iki entitenin sınırları dışına bırakılarak özerk bir yönetim kurulan bölgedir. Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırp Cumhuriyeti'nden farklı olarak, özel bölge Brčko'nun bayrağı ve amblemi yoktur. Dayton Anayasasının modeli üç etnik grubu iki ayrı devletçiğe ve özel bölge Brčko'ya ayırmıştır. Özel bölge Brčko de jure olarak devletçik olmasa da, de facto olarak yeni bir devletçik olarak ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brčko</span> Bosna-Hersekte şehir

Berçka veya Breçka, Bosna-Hersek'in kuzeyinde, Brčko İlçesinde bir şehridir. Hırvatistan sınırında, Sava nehri üzerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">UDİK</span> Sivil toplum örgütü

UDİK veya Toplumsal Araştırma ve İletişim Derneği, 2013 yılında Saraybosna'da kurulmuş Bosnalı bir sivil toplum kuruluşudur. 2013'te Edvin Kanka Ćudić tarafından, soykırım, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile ilgili gerçekleri, belgeleri ve verileri toplamaya yönelik olarak Bosna-Hersek'te kuruldu.

Edvin erkek bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi</span> Bosna-Hersekin çift meclisli yasama organı

'Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi, Bosna-Hersek'in çift meclisli yasama organıdır. İki meclisten oluşur. 1995 yılında imzalanan Dayton Anlaşması ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Abdülaziz Han Camii (Brčko)</span>

Sultan Abdülaziz Han Camii veya Aziziye Camii, Brčko merkezinin yaklaşık 14 km doğusunda, Brčko - Bijeljina yolu üzerinde, Brezovo Polje yerleşiminde yer almaktadır. 2016 senesinde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<span class="mw-page-title-main">Atik Sava Camii</span> Cami

Atik Sava Camii, Bosna Hersek'teki Brčko şehrinde cami. Atik Sava camisi, 1992'de Sırp Cumhuriyeti Ordusu makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2006'da açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Brankica Mihajlović</span> Sırp voleybolcu

Brankica Mihajlović, Sultanlar Ligi profesyonel takımlarından Zeren'de smaçör olarak oynayan Sırp profesyonel voleybolcu. Daha öncesinde; ŽOK Jedinstvo Brčko, Volero Zürih, Suwon Hyundai E&C Hillstate, RC Cannes, Unilever Vôlei, Hisamitsu Pharmaceutical Springs, Fenerbahçe, Tianjin Bridgestone, JT Marvelous, Saugella Monza, Leningradka Saint Petersburg, Liaoning Tengda ve Volero Le Cannet'da oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki korumalı bölgeler</span> Vikimedya liste maddesi

Bosna Hersek'in toplam koruma alanı büyüklüğü 57,83694 hektar 'dır. Bu alanlar tüm topraklarının %1,13'ünü oluşturmaktadır. Bosna Hersek hükûmetinin koruma seviyelerine göre, yani milli park ve tabiat parkı kategorilere göre korunan alanları listelenmiştir.