İçeriğe atla

Edubuntu

Edubuntu
Geliştirici(ler)Canonical Ltd. ve topluluğa katkıda bulunanlar
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix-like)
Üretime hazır olduğu tarih2005
Kaynak türüAçık kaynak
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Çekirdek türüMonolitik Linux çekirdeği
Platform desteğiX86-64
Kullanıcı arayüzüGNOME Masaüstü
Web sitesihttps://www.edubuntu.org/

Edubuntu veya Ubuntu Education Edition, Ubuntu işletim sisteminin resmi olarak desteklenen ve okul öncesi çocuklar, okullar, öğrenciler ile öğretmenler için tasarlanmış sürümüdür.

Edubuntu, birden çok ülkede, eğitimciler, teknoloji uzmanları iş birliğiyle geliştirilmiştir. Varsayılan masaüstü arayüzü Unity olup, Ubuntu LTS (uzun erimli destek) sürümleri üzerine inşa edilmiştir. LTSP Thin client mimarisi ve çeşitli özel eğitim uygulamalarını içermektedir. Edubuntu, daha çok 6-18 yaş arasındaki kullanıcılar için tasarlanmıştır.

14.04 sürümü itibarıyla durdurulan proje[1] 21 Nisan 2023 tarihinde 23.04 sürümüyle resmi olarak hayata dönmüştür.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Edubuntu 16.04 and beyond". 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2020. 
  2. ^ "Distribution Release: Edubuntu 23.04 (DistroWatch.com News)". distrowatch.com. 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kubuntu</span> Ubuntunun KDE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xubuntu</span> Ubuntunun XFCE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Xubuntu Ubuntu adlı Linux tabanlı işletim sisteminin Xfce masaüstü ortamı kullanılarak oluşturulmuş bir türevidir. Xfce masaüstü ortamını kullanmasından dolayı daha az sistem kaynağı kullanır ve eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar ve yüksek verimlilik beklenen iş istasyonları için iyi bir çözümdür.

<span class="mw-page-title-main">Lubuntu</span> Ubuntunun LXQt masaüstü ortamını kullanan sürümü

Lubuntu, LXQt masaüstü ortamını kullanan Ubuntu türevi Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Studio</span>

Ubuntu Studio, Ubuntu işletim sisteminin resmi olarak desteklenen bir sürümüdür ve pek çok çokluortam paketini içinde barındırır. İlk sürümü Ubuntu 7.04 tabanlı olarak 10 Mayıs 2007'de yayınlanmıştır. Ubuntu 20.10 tabanlı sürümünde öntanımlı masaüstü ortamı XFCE yerine Plasma 5 kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Unity (kullanıcı arayüzü)</span> Ubuntu için geliştirilen GNOME tabanlı masaüstü ortamı

Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu MATE</span> Ubuntu destekli MATE masaüstü ortamına sahip Linux dağıtımı

Ubuntu MATE özgür ve açık kaynak kodlu yazılım ve resmi Ubuntu dağıtım türevi. GNOME 2 masaüstü ortamının devamı olarak bilinen MATE masaüstü ortamını kullanan Ubuntu MATE; Martin Wimpress ve Alan Pope önderliğinde gönüllü geliştiriciler ve tasarımcılarca geliştirilmektedir. 20.04.1 LTS sürümü, mate masaüstü ortamının 1.24.0 no'lu son sürümünü kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu sürümleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Ubuntu dağıtımı sürümlerinin listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Kylin</span>

Ubuntu Kylin, Ubuntu işletim sisteminin Çin için geliştirilmiş sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Windows Embedded Industry</span>

Windows Embedded Industry Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde ve bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. Windows NT tabanlıdır. Windows Embedded Industry Yazar kasa, ATM (makine), Öz-çıkış ve Satış noktası gibi Endüstriyel cihazları içinde kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır. Windows Embedded 8.1 Industry sürümü Windows 10 IoT Enterprise ile Windows Embedded Industry ve Windows Embedded Standardın yerini almakla son sürüm oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Budgie</span>

Ubuntu Budgie Remix Ubuntu tabanlı işletim sistemi. Sıfırdan, Solus işletim sistemi için yazılan Budgie masaüstü ortamı kurulu gelen Ubuntu Budgie, GNOME ile entegre olarak kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LightDM</span>

LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.

<span class="mw-page-title-main">Bodhi Linux</span>

Bodhi Linux, Moksha adlı Enlightenment DR17 tabanlı bir çatal kullanan Ubuntu tabanlı hafif bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım felsefesi, kullanıcıların istedikleri yazılımı kurabilmeleri için minimum bir temel sistem sağlamaktır. Buna karşılık, dağıtım yalnızca bir dosya yöneticisi (PCManFM), bir terminal emülatörü (Terminoloji) ve bir web tarayıcısı gibi çoğu kullanıcı için gerekli olan yazılımları içerir. Ek yazılım yüklemek için Bodhi Linux geliştiricileri, programları yüklemek için apturl kullanan tarayıcı tabanlı bir uygulama mağazasına sahiptir.