İçeriğe atla

Eduard Pekarski

Eduard Karloviç Pekarskiy
Doğum13 Ekim 1858
Minsk, Rus İmparatorluğu
Ölüm29 Haziran 1934
Leningrad, SSCB
MilliyetRus
DinHristiyanlık
Kariyeri
DalıDilbilim, Etnografya, Folklor
Çalıştığı kurumlarKharkov Devlet Veteriner Akademisi

Eduard Karloviç Pekarskiy (Rusça: Эдуард Карлович Пекарский; 13 Ekim 1858 - 29 Haziran 1934), Rus dilbilimci, etnograf, folklorist; Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi onursal üyesi.

Rus Coğrafya Cemiyetinin genel sekterlik görevini yürütmüştür. Sahaca ve Evenkice üzerinde kelime derleme ve gramer çalışmaları yürütmüştür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Vasilevski</span>

Aleksandr Mihayloviç Vasilevski, Rus asker. Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Belen</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Fahrettin Belen, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Devrimci Parti</span>

Sosyalist Devrimci Parti veya SR'ler, 20. yüzyıl başlarında Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Romanos</span>

Romanos Lekapenos, 920-944 arasında tahtı damadı VII. Konstantinos'la paylaşan ve gerçek iktidarı elinde tutan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Rus Kurtuluş Ordusu</span>

Rus Kurtuluş Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS tarafından oluşturulan Sovyetler Birliği'ne karşı Sovyet savaş esirlerinden oluşan işbirlikçi askeri oluşum. Bu orduya Kızıl Ordu'dan firar eden askerlerde katılmıştır. Rus Kurtuluş Ordusu'nun komutanlığını 1942'de Nazilere esir düşen Sovyet Korgeneral Andrey Vlasov yapmıştır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında faaliyetler yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Nikolayeviç Romanov</span> Rus mühendis (1856-1929)

Grandük Nikola Nikolayeviç, I. Dünya Savaşı'nda bir Rus general. Savaşın ilk yılında ana cephede Rus ordularının başkomutanlığını yaptı, sonra Kafkasya'da başarılı bir başkomutanlık görevi yürüttü. 1915-1917 yılları arasında Rusya'nın Kafkasya Valisi olarak görev yaptı ve Tiflis'te yaşadı. I. Nikolay'ın torunudur.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Erden</span> Türk asker

Ali Fuat Erden Türk asker. 1931-1943 yılları arasında Harp Akademileri Komutanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Narışkin</span> Rus siyasetçi

Sergey Yevgenyeviç Narışkin Rus siyasetçi, Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı ve Rosneft'in yönetim kurulu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav Nikonov</span>

Vyaçeslav Alekseyevicç Nikonov, Rus siyaset bilimci ve politikacı. Jozef Stalin döneminde Sovyetler Birliği'nde dışişleri bakanlığı yapan Vyaçeslav Molotov'un torunu olan Nikonov, Rusya Devlet Duması'sında Birleşik Rusya partisinden milletvekilidir. Amerika Birleşik Devletleri tarihi ile ilgili çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Mişustin</span> Rusya Başbakanı

Mihail Vladimiroviç Mişustin, Rus ekonomist ve siyasetçi. 16 Ocak 2020'den beri Rusya Başbakanı olarak görev almaktadır. 2010 yılından itibaren Rusya Federal Vergi Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü 15 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Rusya Federasyonu Başbakanlığı görevine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alexandre Kojève</span> Rus filozof (1902-1968)

Alexandre Kojève, Rus asıllı Fransız filozof ve siyasetçidir. 20. yüzyıl Fransız felsefesini etkilemiş bir Hegel yorumcusudur. Hegelci kavramları kıta felsefesine aktarmayı başarmıştır. Fransız bir siyasetçi olarak da Avrupa Birliği'nin oluşmasında etkili olmuştur.