İçeriğe atla

Eduard Nalbandyan

Eduard Nalbandyan
Ermenistan Dışişleri Bakanı
Görev süresi
14 Nisan 2008 - 12 Mayıs 2018
BaşkanSerj Sarkisyan
Armen Sarkisyan
Başbakan Tigran Sarkisyan
Hovik Abrahamyan
Karen Karapetyan
Serj Sarkisyan
Nikol Paşinyan
Yerine geldiğiVartan Oskanyan
Yerine gelenZohrab Mnatsakanyan
Avrupa Birliği Bakanlar Komisyonu Başkanı
Görev süresi
16 Mayıs 2013 - 14 Kasım 2013
Yerine geldiğiGilbert Saboya Sunyé
Yerine gelenMichael Spindelegger
Ermenistan'ın Fransa Büyükelçisi
Görev süresi
1999 - Nisan 2008
Ermenistan'ın Mısır Büyükelçisi
Görev süresi
1994-1999
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Temmuz 1956
Hrazdan, Ermenistan SSC
Milliyeti Ermeni
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
Mesleği Diplomat

Eduard Nalbandyan (Ermenice: Եդվարդ Նալբանդյան; d. 16 Temmuz 1956) Ermeni dışişleri görevlisi. Nisan 2008-2018 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı'dır.[1]

1992'den 1998'e kadar Nalbandyan, önce bir işgüder sonra da büyükelçi olarak Mısır'daki temsilcilikte çalıştı. 1999'da ise Fransa'da büyükelçi olarak görev yaptı; bu postadayken aynı zamanda Vatikan, İsrail ve Andorra'nın büyükelçisi olarak çalıştı.[1]

Serj Sarkisyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı olduktan sonra 14 Nisan 2008 tarihinde Nalbandyan'ı Dışişleri Bakanı olarak seçti.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "New President Appoints Two Key Ministers" (İngilizce). ArmeniaNow.com. 15 Nisan 2008. 16 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2008. 
  2. ^ "Sarkisian Appoints Key Ministers in Emerging Cabinet" (İngilizce). Armenialiberty.org. 15 Nisan 2008. 23 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kars Antlaşması</span>

Kars Antlaşması (Fransızca: Traite de Kars), 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Güney Kafkasya ülkeleri Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki sınırların belirlendiği antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Feliks Kulov</span>

Feliks Şarşenbayeviç Kulov Kırgız siyasetçi. Kırgızistan'ın eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">İlter Türkmen</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İlter Türkmen, Türk diplomat ve siyasetçi. 1980-83 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Stubb</span> 13. Finlandiya cumhurbaşkanı

Cai-Göran Alexander Stubb, Fin politikacıdır. 4 Nisan 2008 tarihinde Finlandiya Dışişleri bakanı olmuş, 2011-2014 yıllarında Avrupa İşleri Bakanı, 2014-2015 yıllarında ise Finlandiya başbakanı olarak görev yapmış, 2015-2016 yılları arasında ise Maliye Bakanı olarak görev yapmıştır. 2004'ten 2008 yılına kadar Avrupa Parlamentosu milletvekilliği görevini Avrupa Halk Partisi'nde yapmıştır (EPP) ve Avrupa Koleji'nde profesördür. 1 Mart 2024 tarihinden geçerli olarak Finlandiya cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Kılıç (bürokrat)</span> Türk diplomat

Serdar Kılıç, Türk diplomat.

Naci Koru, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Erkki Tuomioja</span> Fin politikacı

Erkki Tuomioja Finlandiya eski Dışişleri Bakanı ve Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesidir.

Cihad Erginay Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">2016 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları</span>

2016 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları, Nisan Çatışmaları veya Dört günlük savaş, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri ile Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu arasında 1 Nisan'da başlayıp, dört gün boyunca süren çatışmalardır. Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın bittiği 1994 yılından beri en şiddetli çatışmaların gerçekleştiği bildirilmiştir. 5 Nisan tarihinde karşılıklı ateşkes kararı alınarak, çatışmalara son verilmiştir. Bu savaş ayrıca Azerbaycan'ın, Ermeni işgali altındaki bölgede ilk defa ilerleme kaydettiği savaştır.

İlhan Saygılı Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın başıdır. Dışişleri Bakanı, ülkenin dış politikasından sorumlu olup Bakanlar Kurulu'ndaki en önemli dört bakanlıktan biridir.

Yunus Demirer, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Zohrab Mnatsakanyan</span>

Zohrab Mnatsakanyan Ermeni diplomat ve siyasetçi. Mnatsakanyan 2018-2020 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce 2014-18 yılları arasında Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz 2020 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları</span>

2020 Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları, 12 Temmuz 2020'de başlayan, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri arasındaki askeri çatışmalardır. İlk çatışmalar, Ermenistan'ın Tavuş vilayetindeki Movses ve Azerbaycan'ın Tovuz Rayonu'nda bulunan Ağdam köyü arasında Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırında yaşandı. Tovuz Rayonu'nda azalan çatışmalar 27 Eylül 2020'de Temmuz çatışmalarının yaşandığı bölgelerin dışındaki Dağlık Karabağ'da yeniden başladı. Çatışmalar savaş durumuna yükseldi ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı başladı.

<span class="mw-page-title-main">Dmitro Kuleba</span> Ukraynalı diplomat

Dmitro Kuleba, Ukraynalı politikacı ve Ukrayna dışişleri bakanı. 29 Ağustos 2019-4 Mart 2020 tarihleri arasında Ukrayna'nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan sorumlu Ukrayna başbakan yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Ayrıca 2016-2019 yılları arasında Ukrayna'nın Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vilayat Guliyev</span>

Vilayat Mukhtar oglu Guliyev, 1999'dan 2004'e kadar Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Azerbaycanlı siyasetçidir. 1996 yılında Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in destekçisi olarak Azerbaycan parlamentosuna seçildi. Haydar Aliyev ve kısa bir dönem için oğlu İlham'ın başkanlığında Ekim 1999'dan Nisan 2004'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı ve yerini Elmar Mammadyarov'a devretti

<span class="mw-page-title-main">Zürih Protokolleri</span> 2009 yılında Türkiye ve Ermenistan tarafından imzalanan ve yürürlüğe girmeyen anlaşma

Zürih Protokolleri veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol ile Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol, Ermenistan ve Türkiye tarafından 10 Ekim 2009 tarihinde İsviçre'nin Zürih şehrinde imzalanan ve iki ülke ilişkilerini normalleştirme sürecini başlatmayı öngören ikili bir protokol. Protokoller, resmî diplomatik ilişkilerin kurulmasını, 1993 yılından beri kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını ve Ermeni Soykırımı konusunda ortak bir tarih komisyonunun kurulmasına ilişkin hükümler içermekteydi. Hiçbir zaman yürürlüğe girmeyen anlaşma, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Fransa ve Rusya arabuluculuğunda imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Ermenistan)</span>

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. MFA, Ermenistan Anayasası'na ve Ermenistan kanunlarına göre hareket etmektedir. 2021 itibarıyla Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ara Ayvazyan</span>

Ara Henrii Ayvazyan, Ermeni diplomat ve Ermenistan'ın eski Dışişleri Bakanı.

NATO Lizbon Zirve Bildirisi, 20 Kasım 2010 tarihinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) 2010 Lizbon zirvesine katılan devlet başkanları ve hükûmet başkanları tarafından yayımlandı. Çeşitli konulara değinerek, ortak endişeler konusunda pragmatik işbirliğine odaklanmış olarak tanımlandı.