İçeriğe atla

Eduard Kokoity

Eduard Kokoity
Güney Osetya Cumhurbaşkanı
Görev süresi
18 Aralık 2001 - 10 Aralık 2011
Yerine geldiğiLudwig Chibirov
Kişisel bilgiler
Doğum 31 Ekim 1964 (59 yaşında)
Şinvali, Gürcistan

Eduard Dzhabeyevich Kokoity (Osetçe: Кокойты Джабейы фырт Эдуард, Rusça: Эдуа́рд Джабе́евич Коко́йты, soyadı Kokoyty ve Kokoiti veya Rusça da Kokoyev diye okunur). 1992 - 2011 yılları arası Gürcistan'a bağlı De facto Güney Osetya Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanıydı.

2001 ve 2006 seçimlerini iki kez kazanarak Güney Osetya cumhurbaşkanı olmuştur. Ayrıca eski bir güreşcidir.

Siyasi görevi
Önce gelen
Lyudvig Chibirov
Güney Osetya Cumhurbaşkanı
2001–2011
Sonra gelen
Vadim Brovtsev
Vekaleten

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Osetçe</span>

Osetçe, Kafkasya’da yaşayan Osetlerin konuştuğu Doğu İran dilleri grubundan bir dildir. Asıl olarak Rusya içindeki Kuzey Osetya-Alanya’da ve Gürcistan’da Güney Osetya’da konuşulur. Osetçe konuşan toplam kişi sayısı 700.000 kadardır. Bu nüfusun yaklaşık yüzde yirmisi, Gürcistan’ın değişik bölgelerinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">Osetya</span>

Osetya, Kafkasya'da bulunan bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Güney Osetya çatışması</span>

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya Özerk Oblastı</span>

Güney Osetya Özerk Oblastı veya Güney Osetya Özerk Bölgesi,, 20 Nisan 1922 tarihinden itibaren SSCB'nin Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin içinde yer alan otonom bölgedir. Otonom özelliği 10 Aralık 1990 Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği'nden ayrılması ile son bulmuştur. Güney Osetya şimdi Gürcistan'a hukuken bağlı bir bölgedir.

Kokoytı Fandarast veya Kokoity Fandarast, Türkçe olarak "Güney Osetya Halkı İçin Barış" olarak bilinir, Güney Osetya Selamet Birliği tarafından Güney Osetya'nın de facto Cumhurbaşkanı Eduard Kokoity'nin ülkeyi terk etmesi için yürütülen politik kampanya.

Güney Osetya Selamet Birliği, Güney Osetya'da bulunan muhalefet partisi ve siyasal hareket.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Güney Osetya Bayrağı, kısmen tanınan Güney Osetya Cumhuriyeti'ne ait devlet bayrağı.

Güney Osetya Tarihi Gürcistan'ın kuzey kesimindeki bölgede tarih boyunca gerçekleşen olayları inceler.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya pasaportu</span>

Güney Osetya pasaportu, Güney Osetya Cumhuriyeti vatandaşlarına yurt dışına seyahat ve ülke içinde kimlik bilgisi sağlaması amacıyla verilen pasaporttur. İlk olarak 15 Ağustos 2006 tarihinde verilmişlerdir. Güney Osetya vatandaşları bu pasaportla sadece kendilerini tanıyan sayılı ülkelere seyahat edebileceği için, çoğu vatandaş yurt dışına seyahat için daha kullanışlı olan Rus pasaportunu da taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ruble</span>

Ruble, Doğu Avrupa'daki birkaç ülke tarafından günümüzde veya geçmişte kullanılan para birimi. İlk olarak Rus İmparatorluğu'nun para birimi olan ruble, hâlen Belarus ve Rusya Federasyonu'nda ve Rusya'nın askerî varlığının bulunduğu Kırım, Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester'de kullanılmaktadır. Bir ruble 100 kopeyka etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Komitesi</span>

Belarus Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Komitesi, , Belarus Cumhuriyeti'nin ulusal istihbarat kuruluşudur. Transdinyester ve Güney Osetya kendi benzerleriyle birlikte, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusça adı "KGB" olarak devam eden Belarusça çeviri kaybı da olsa birkaç istihbarat ajansından biridir. Bununla birlikte "Özel Çevik Kuvvet'e" yine de OMON denir.) Sovyetler Birliği'nin KGB'nin halefi Belarus kuruluşudur. Çeka kurucusu Felix Edmundovich Dzerzhinsky şimdi Belarus'ta esas Bolşevik istihbarat emniyeti ulusal kahramanı olarak görülmüştür.

Güney Osetya ziyaretçilerine vize almaları gerekmemektedir. Ziyaretçilerin Rusya'ya geri dönmek için geçerli bir Rus vizesine sahip olmaları gerekmektedir Ancak Rusya vizesinden muaf Rus vatandaşları veya diğer ülkelerin vatandaşları, önceden ziyaretleri ile ilgili yetkililere bildirmek zorundadırlar.

Güney Osetya başbakanı, Kafkasya'da bulunan, tek taraflı bağımsızlığa rağmen uluslararası alanda dört ülke hariç Gürcistan'ın bir parçası olarak görülen Güney Osetya'da tek taraflı bağımsızlık ilanının gerçekleştirildiği 1991 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Ahalgori</span>

Ahalgori, de jure Gürcistan'ın Mtsheta-Mtianeti bölgesinde, de facto Güney Osetya'nın Leningor rayonunda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Kasaba, Ksani Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2002 yılı itibarı ile 2.500'dür.

<span class="mw-page-title-main">Cava, Gürcistan</span>

Cava, de jure Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde, de facto Güney Osetya'nın Dzau rayonunda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Kasaba, Büyük Liahvi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Kasabanın nüfusu 2002 yılı itibarı ile 1,500'dür.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg-Rusya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lüksemburg-Rusya ilişkileri Lüksemburg Büyük Dükalığı ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili dış ilişkilerdir. Lüksemburg'un Moskova'da bir büyükelçiliği ve Saint Petersburg'da bir fahri konsolosluğu vardır. Rusya'nın ise Lüksemburg şehrinde bir büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya arması</span>

Güney Osetya arması, sınırlı sayıda devlet tarafından bağımsızlığı tanınan Güney Osetya'nın resmî devlet armasıdır.