İçeriğe atla

Eduard Georg von Wahl

Eduard von Wahl

Eduard Georg von Wahl (3 Mart 1833 Wattel - 29 Ocak 1890,Dorpat )bir Baltık Alman cerrahıydı .

Estonya Valiliğine bağlı Wattel'de doğdu(günümüzde Valta,Pärnu İlçe,Estonya içinde).1859'da doktora derecesini Friedrich Bidder (1810-1894) ve Hermann Guido von Samson-Himmelstjerna'nın(1809-1868) öğrencisi olduğu Dorpat Üniversitesi'nden aldı. Eğitimine Berlin ve Paris'te devam etti ve 1860'ta özel muayenehane açtığı ve hastanede cerrah olarak çalıştığı St. Petersburg'a taşındı. 1867'den itibaren Prinz Peter von Oldenburg Çocuk Hastanesi'nde baş cerrah olarak görev yaptı.1878'de Dorpat'ta cerrahi profesörü oldu ve burada 1881'den 1885'e kadar üniversite rektörü olarak görev yaptı.

Cerrahi görevlerinin yanı sıra halk ve tıp açısından cüzzam, akıl hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla mücadelede ön saftaydı.

Yazılı eserler

    • Ueber Fracturen der Schädelbasis (On fractures at the base of the skull), in Richard von Volkmann's "Sammlung Klinischer Vorträge, Nr. 228, (1883)
    • Krankheiten der Knochen und Gelenke (Diseases of bones and joints), in Carl Gerhardt's Handbuch der Kinderkrankheiten, VI. Bd. 2. Abth. S. 396. 2)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Paracelsus</span>

Paracelsus, Alman Rönesansında İsviçreli doktor, simyacı ve filozof. 16. yüzyılın önemli bilim insanlarından ve modern tıbbın kurucularından biri olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyoloji</span> mikroskobik organizmaların incelenmesi

Mikrobiyoloji, mikrorganizmaları inceleyen bilim dalıdır. Bakteriler, archaea, virüsler, protistler, mayalar ve küfler gibi mikroorganizmalar mikrobiyolojinin konu alanını oluştururlar. Mikrobiyoloji bilim dalının aktif olarak kullanıldığı uygulama alanları tıp, tarım ve endüstridir.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Oftalmoloji</span> görme yolları hastalıkları ve cerrahisiyle ilgilenen tıp dalı

Oftalmoloji, görme yolları hastalıkları ve cerrahisiyle ilgilenen bir tıp bilim dalıdır. Kelimenin kökeni Yunanca ophthalmos (göz) ve logos (kelime)'den gelmektedir. Ayrıca bir disiplin olarak hayvan gözlerini de içerir çünkü insan gözüyle aralarında son derece az fark vardır. Bu farklar ise sadece prevelans ve anatomiye bağlıdır, hastalıklara bağlı değildir. Oftalmolog ise sadece tıbbi yeterliliklerini almış uzmanlara verilen unvandır ve göz operasyonları yapabildikleri için cerrah olarak sınıflandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sınır Tanımayan Doktorlar</span>

Médecins Sans Frontières, savaş ve doğal afetler dolayısıyla zarar görmüş bölgelerde çalışan; gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten, tarafsızlık prensibini benimsemiş, insani yardım amaçlı ve Nobel Barış Ödülü almış bir sivil toplum kuruluşudur. Fransa'da kurulmuştur ancak günümüzde merkezi Cenevre, İsviçre' dedir. Dünyanın çoğu yerinde orijinal Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, Türkiye'de daha çok "Sınır Tanımayan Doktorlar" olarak anılır. 2015 yılında, bünyesindeki 30.000'den fazla doktor, hemşire, tıbbi elemanlar, ulaşım uzmanları, su ve sağlık alanında uzmanlaşmış mühendisleri, yöneticileri ve gönüllüleriyle birlikte, 70'ten fazla ülkeye tıbbi destek ve hizmet sağlamıştır. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %89'unu oluştururken; geri kalan kısım hükûmetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. Organizasyonun yıllık bütçesi yaklaşık olarak 1,066 milyon euro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Van der Bellen</span> 12. Avusturya cumhurbaşkanı

Alexander Van der Bellen, Avusturyalı bir siyasetçidir. 1997'den 3 Ekim 2008 tarihine kadar Yeşiller'in başkanı idi. 26 Ocak 2017 tarihinden beri Avusturya Cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır.

<i>Fil Adam</i> (film)

Fil Adam, yönetmen David Lynch'in 2. uzun metraj filmi. Yaşanmış bir hikâyeden esinlenen film, 1981 yılında BAFTA En İyi Film Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Livonya</span> Baltık Denizinin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge

Livonya, Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge. Adını günümüz Letonya kıyılarında yaşayan Livonyalılardan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Parrot</span>

Johann Jacob Friedrich Wilhelm Parrot, Hayatını Rus İmparatorluğu'nun Livonya bölgesinde geçiren Alman doğa bilimci ve gezgin. Parrot, 1829 yılında Haçatur Abovyan ile Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmanan ilk kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Bağımsızlık Savaşı</span>

1918-1920 yılları arasında iki yıla yakın sürmüş Letonya bağımsızlık savaşı.

<span class="mw-page-title-main">Livonya Guberniyası</span>

Livonya Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, üç Baltık guberniyasından biri olup günümüz Letonya'nın kuzeyini ve Estonya'nın güneyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Riga idi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Langenbuch</span> Alman cerrah (1846 - 1901)

Carl Johann August Langenbuch Alman bir cerrahtı.

Werner Maximilian Friedrich Zoege von Manteuffel, Baltık Alman'ı cerrah. Sterilize eldivenlerin ilk savunucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Ernst von Bergmann</span> Alman cerrah

Ernst von Bergmann, Baltık Alman cerrahtır. Cerrahi aletlerin ısı sterilizasyonunu uygulayan ilk doktordur ve aseptik cerrahinin öncüsü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

Philonides Suriye Laodikeia'lı, Antiochos Epiphanes ve Demetrius I. Soter'in hükümdarlığı sırasında Seleukos sarayında yaşayan Epikürcü bir filozof ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Vastseliina Kalesi</span>

Vastseliina Kalesi Dorpat Piskoposluğuna ait bir kaleydi. 1342'de Landmeister Burkhard von Dreileben tarafından Novgorod, Pskov ve Moskova'ya karşı savunma oluşturmak üzere Eski Livonia'nın sınır tahkimatlarının bir parçası olarak inşa edildi.

Hjalmar-Johannes Mäe Estonyalı bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Bunge</span>

Alexander Georg von Bunge ; Rus botanikçi. En çok Asya'ya ve özellikle Sibirya'ya yaptığı bilimsel keşif gezileriyle tanınır.