İçeriğe atla

Eduard Einstein

Eduard Einstein
Doğum28 Temmuz 1910
Zürih
Ölüm25 Ekim 1965 (55 yaşında)
Burghölzli Psikiyatri Kliniği, Zürih
Ölüm sebebiİnme
Defin yeriHönggerberg Mezarlığı, Zürih
İkametİsviçre (1910-1965)
Milliyetİsviçre
Diğer ad(lar)ı"Tete"
Ebeveyn(ler)Albert Einstein (1879-1955)
Mileva Marić (1875-1948)
AileHans Albert Einstein, Lieserl Einstein

Eduard Einstein (28 Temmuz 1910, Zürih - 25 Ekim 1965, Zürih), Albert Einstein'ın ilk eşi Mileva Marić'ten olan ikinci oğludur.

Çok duyarlı ve çoğu kez hasta bir çocuktu. 1914'te ailesiyle birlikte Berlin'e taşındı. Berlin'deki yaşam Mileva'nin hoşuna gitmediği için çocuklarıyla birlikte Zürih'e geri döndü. 1919'da Albert Einstein ve Mileva Marić boşandılar.

Zürih'te öğrenimine başlayan Eduard, yüksek zekası ve müziğe olan yeteneği ile ilgi çekti. Ayrılığa rağmen Albert Einstein oğullarını ve eski karısını sürekli ziyaret etti. 1929'da yüksek başarıyla liseyi bitiren Eduard, psikiyatr olmak amacıyla tıp eğitimine başladı.

1930'da 20 yaşındaki Eduard'a şizofreni teşhisi konuldu. Öğrenimini yarıda bırakıp Burghölzli Sanatoryumuna yatırıldı.

1933'te yeni karısı Elsa ile Amerika'ya göç eden Albert Einstein, bu hastalığın genetik olduğunu iddia etti. Einstein, Almanya'da gittikçe güçlenen Nazi devletine karşı 1933'te Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmek durumunda kaldı ve bir daha oğlunu göremedi. Ancak Almanya'daki oğluyla olan mektuplaşmaları bu göçten sonra da devam etti.[1]

Eduard'ın bakımını annesi, hayatını 1948'de kaybedinceye kadar üstlenmişti. Annesinin vefatından sonra Eduard, hayatının geri kalanının birçoğunu Burghölzli İsviçre'deki psikiyatrik klinikte geçirdi. 1965'teyse 55 yaşında geçirmiş olduğu bir felç sebebiyle öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ Smith, Dinitia (6 Kasım 1996). "Dark Side of Einstein Emerges in His Letters (Published 1996)" (İngilizce). The New York Times. ISSN 0362-4331. 5 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  2. ^ "An Inside Look at Albert Einstein's Personal Life" (İngilizce). Biography com. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Zuckmayer</span> Alman yazar (1896 – 1977)

Carl Zuckmayer, Alman oyun yazarı ve romancı.

Ernst Eduard Hirsch, Yahudi kökenli Alman-Türk hukuk profesörüdür. Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde yirmi yıl ders vermiştir. Hirsch, Türk hükûmetine çeşitli konularda danışmanlıklar yapmış ve bazı kanunların hazırlanmasında öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Max von Laue</span>

Max von Laue, X ışınlarının kristaller tarafından kırınımını bulduğu için 1914 yılında Nobel Fizik Ödülü alan Alman fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Semiha Berksoy</span> Türk opera sanatçısı

Semiha Berksoy, Türk opera sanatçısı, tiyatrocu ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Mann</span> Roman Yazarı

Paul Thomas Mann, Alman yazar ve 20'inci yüzyılın en önemli hikâye anlatıcılarından biriydi. 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Lenard</span> Alman fizikçi (1862 – 1947)

Philipp Eduard Anton von Lenard, 1905'te katot ışınları ve özellikleri araştırmasıyla Nobel Fizik Ödülü almış Alman fizikçidir. Kendisi milliyetçi ve Yahudi aleyhtarı; aktif bir Nazi ideoloji savunucusudur. 1920'lerde Adolf Hitler'i desteklemiş ve Nazi döneminde “Deutsche Physik” hareketinde önemli bir rol-model olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Clara Zetkin</span> Alman politikacı (1857–1933)

Clara Zetkin, devrimci sosyalist ve Marksist-Leninist Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu.

Sir Jacob Epstein. Jacob Epstein heykelleriyle sanat çevrelerinde büyük tartışmalara yol açan 20. yüzyıl sanatçılarındandır. Yapıtları bazı eleştirmenlerce göklere çıkartılırken, bazılarınca da amansızca eleştirildi.

Rudolf Belling, Alman heykeltıraş. Soyut heykel üreten ilk Alman sanatçılardandır. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’ye göçmüş ve 40 yıl boyunca Türkiye’de yaşayarak Türk heykeltıraşlarının yetişmesinde emek vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Willstätter</span> Kimyacı (1872-1942)

Richard Martin Willstätter Alman kimyager. Klorofil de dahil olmak üzere bitki pigmentlerinin yapısı hakkındaki çalışmaları nedeniyle 1915 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reşid Ali Geylani</span>

Raşid Ali el-Geylani, Irak Krallığı'nda 3 kez başbakanlık yapmış olan Iraklı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mileva Marić</span> Sırp matematikçi ve Albert Einsteinın eşi (1875 -1948)

Mileva Marić Sırp bir fizikçidir. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nde, Albert Einstein'ın sınıfındaki tek kadın öğrenciydi. Aralarında romantik bir ilişki başlamış ve evlenmeden önce, Lieserl adında, çok genç yaşta ölmüş veya evlat olarak verilmiş bir kızları doğmuştur. 1903 yılında evlendikten sonra ise, Hans Albert ve Eduard adında iki oğulları olmuştur.

Hans Albert Einstein, İsviçreli-Amerikalı mühendis ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">William Patrick Hitler</span>

William Patrick "Willy" Stuart-Houston Almanya'da çalışan ve daha sonra 1939'da Amerika'ya göç eden, Adolf Hitler'in İngiliz yeğeni idi. Adolf Hitler'in kardeşi Alois Hitler Jr'ın ve ilk karısı Bridget Dowling'in, İngiltere'nin Liverpool şehrinde doğan William Hitler, daha sonra Almanya'ya taşındı; daha sonra Birleşik Devletler'e göç etti ve orada II. Dünya Savaşı'nda Birleşik Devletler Donanması'nda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nissen</span>

Rudolf Nissen, Alman cerrah. Berlin’de dünyada ilk kez pnömonektomi ameliyatını yapan, fundoplikasyon işlemini dünyada ilk kez İstanbul'da gerçekleştiren cerrah.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Finlay-Freundlich</span>

Erwin Finlay-Freundlich, Felix Klein'in öğrencisi olan bir Alman astronom. Freundlich, Albert Einstein ile birlikte çalışan bir arkadaşıydı ve genel görelilik teorisinin kütleçekimsel kırmızıya kaymaya dayalı astronomik gözlemlerle test edilebileceği deneyleri tanıtan kişiydi.

Kurt Laqueur Alman diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Caesar Einstein</span> Amerikalı fizikçi (1930 – 2008)

Bernhard Caesar Einstein, İsveç-Amerikan mühendistir.