İçeriğe atla

Eduard Bagirov

Eduard Bagirov
Bagirov, 2007'de
DoğumEduard İsmail oğlu Bagirov
25 Ekim 1975
Marı, Türkmenistan
Ölüm12 Nisan 2023 (47 yaşında)
Moskova, Rusya
MilliyetAzeri asıllı Rus
MeslekYazar, edebiyat eleştirmeni, radyo yayıncısı ve siyasetçi
Etkin yıllar2002-2023
Resmî sitehttp://eduardbagirov.ru/

Eduard İsmail oğlu Bagirov (Rusça:Багиров Эдуард Исмаил оглу; 25 Ekim 1975 – 12 Nisan 2023), Azeri asıllı Rus yazar, edebiyat eleştirmeni, radyo yayıncısı ve siyasetçi.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Bagirov, 25 Ekim 1975'te Marı, Türkmenistan'da doğdu.[2] 2001'de girdiği Moskova Devlet Su Taşımacılığı Akademisi'ndeki hukuk eğitimini yarıda bıraktı. 2002'de başladığı yazarlık kariyerini 2023 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü. Azerbaycan Yazarlar Birliği'ne üye oldu.[3] Aile köklerinden dolayı Türkmenistan'da sorunlar yaşaması nedeniyle Moskova, Rusya'ya iltica ederek burada bir süre nakliye komisyoncusu, tüccar ve özel bir inşaat firmasının yöneticisi olarak çalıştı. Özellikle 2007'de kendi yaşamından kesitlere ve gurbette çalışan insanların sorunlarına değindiği Gastarbaiter adlı kitabıyla öne çıktı. 2012 Rusya devlet başkanlığı seçimleri'nden itibaren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın destekçilerinden oldu. 2016'da Rusya'nın Vatanseverleri Partisi'nden Devlet Duması'na delege olarak adaylığını koysada seçimde kaybetti.[4]

Ölümü

Bagirov, 12 Nisan 2023'te Moskova, Rusya'da çoklu organ yetmezliği nedeniyle 47 yaşında öldü.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Eduard Bagirov ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Devletler Topluluğu</span> bölgesel hükümetler arası organizasyon

Bağımsız Devletler Topluluğu, 8 Aralık 1991 tarihinde Rusya, Ukrayna ve Belarus arasında imzalanan anlaşma ile kurulmuş devletler topluluğudur. Anlaşma ile Sovyetler Birliği resmen yıkılmış oldu. 21 Aralık 1991 tarihinde de Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyet Cumhuriyetleri bu anlaşmayı imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk</span> Rusyada şehir

Smolensk, Rusya'nın batısında Dinyeper Nehri civarında yer alan aynı adlı yönetim biriminin (oblast) merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Bolşevik Parti</span>

Nasyonal Bolşevik Parti, Rusya'da 1993-2007 yıllarında "Nasyonal Bolşevizm" programı ile faaliyette bulunmuş siyasi parti. Resmi yayın organı olan Limonka gazetesinin ismi parti liderinin soyadının yanı sıra Rusçada bir el bombasına verilen addan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Lugansk Halk Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Lugansk Halk Cumhuriyeti ya da Luhansk Halk Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da bir de facto devlettir. Donbass Savaşı sırasında 28 Nisan 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu, ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon Konseyi (Rusya)</span> Federal Meclisin üst kanadı

Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin (parlamento) üst kanadıdır. 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan oluşan 85 Rusya'nın federal yapılanması'nın her biri Konseye iki senatör gönderir ve böylece toplam 170 konsey üyesi görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Zubkov</span> Rus siyasetçi ve iş adamı

Viktor Alekseyeviç Zubkov Rus siyasetçi ve iş insanı. 2007-2008 yılları arasında 8 ay gibi kısa bir dönem Rusya başbakanlığı yaptı. 2012'de ise geçiş döneminde bir günlüğüne geçici başbakan olarak atandı.

Zafer Anıtı ya da tam adıyla Kutaisi Büyük Vatanseverlik Savaşı Askerleri Anıtı, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Kutaisi'de yaşamını yitirenlerin anısına 1981'de açılışı yapılan anıt. Mimar Otar Kalandarishvili tarafından tasarlanan anıt Aralık 2009'da yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Rusya ilişkileri</span>

Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkiler 3 Nisan 1992'de kuruldu, ancak Rusya 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan'da önemli bir aktör oldu. İki ülkenin tarihi ilişkisinin kökleri, Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki 1826-1828 İran-Rus Savaşı'na dayanır ve ardından Doğu Ermenistan Rusya'ya devredilir. Üstelik Rusya, Ermeniler de dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Hristiyan tebaaların koruyucusu olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Karl Vaino</span>

Karl Genrikhovich Vaino, Eston siyasetçi.

Vadim Orambaloviç Oyun, Sovyet-Rus siyasetçi ve çiftçi.

<span class="mw-page-title-main">Veniamin Mandrıkin</span>

Veniamin Anatolyeviç Mandrıkin, kaleci bölgesinde oynamış Rus profesyonel futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Turiyanski</span>

Vladimir Lvoviç Turiyanski, Sovyet-Rus şair, besteci, şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve jeolog.