İçeriğe atla

Eduard Čech

Eduard Čech
Eduard Čech, 1935 Moskova'daki Birinci Uluslararası Topoloji konferansında
Doğum29 Haziran 1893(1893-06-29)
Stračov, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm15 Mart 1960 (66 yaşında)
Prag, Çekoslovak Sosyalist Cumhuriyeti
Defin yeriVršovice Mezarlığı
50°4′12″K 14°28′11″D / 50.07000°K 14.46972°D / 50.07000; 14.46972
MilliyetÇek
VatandaşlıkÇekoslovakya
EğitimCharles Üniversitesi (1912-1920), Turin Üniversitesi (1921-1922),
Mezun olduğu okul(lar)Charles Üniversitesi
Tanınma nedeniČech kohomolojisi, Stone-Čech kompaktlaştırması
ÖdüllerOrder of the Republic (Czechoslovakia)
Kariyeri
DalıMatematik, Topoloji, Diferansiyel geometri
Çalıştığı kurumCharles Üniversitesi (1922-1923), Masaryk Üniversitesi (1923-1941), Avusturya-Macaristan Ordusu (1915-1918), Charles Üniversitesi (1945-1960)
TezO křivkovém a plošném elementu třetího řádu projektivního prostoru (1920)
Doktora
danışmanı
Karel Petr
Doktora öğrencileriMiroslav Fiedler (1955), Ivo Babuška (1955), Vlastimil Dlab (1959), Věra Trnková (1961), Petr Vopěnka (1962), Zdeněk Frolík (1964)
Diğer önemli öğrencileriBedřich Pospíšil, Miroslav Fiedler
EtkilendikleriGuido Fubini

Eduard Čech (Çekçe telaffuz: [ˈɛduart ˈtʃɛx]; 29 Haziran 1893 - 15 Mart 1960) Stračov'da (daha sonra Bohemya, Avusturya-Macaristan, şimdi Çekya) doğmuş Çek bir matematikçi. Araştırma konuları arasında izdüşümsel diferansiyel geometri ve topoloji vardı. Özellikle (topolojide) Stone-Čech kompaktlaştırması olarak bilinen teknik ve Čech kohomolojisi kavramı ile tanınır. 1937'de Tychonoff teoreminin bir kanıtını yayınlayan ilk kişi oldu. Ayrıca Bir uzayın daha yüksek homotopi grupları fikrini ortaya attı.

Hayatı ve çalışmaları

Eduard Čech'in babası Čenek Čech, bir polis ve annesi Anna Kleplova'ydı. Ebeveyninin dördüncü çocuğu olan Eduard, Bohemya'nın kuzeydoğusundaki Stracov'da doğdu, ancak matematik yeteneğinin ilk kez ortaya çıktığı Hradec Kralove'deki Gymnasium'a katıldı ve bu sırada matematik öğretmeni olmaya karar verdi.

Okul öğretmeni olmak amacıyla 1912'de Prag Charles Üniversitesi Felsefe Fakültesi'ne girdi. Fizikle çok az ilgisi vardı, bu yüzden matematik ve tanımlayıcı geometri alanındaki dersleri seçiyordu. Zaten Alreadyech, derslerinin seviyesinden çok daha ileri matematik metinleri üzerinde çalışıyordu ve Matematik kütüphanesinde çok zaman geçiriyordu.

Çalışmaları Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kesintiye uğradı ve üç yıllık çalışmayı tamamlayabilse de 1915'te Avusturya-Macaristan ordusuna alındı. Čech orduda üç yıl geçirdi, ancak bu süre tamamen boşa gitmedi, akademik çalışmaları için İtalyanca, Almanca ve Rusça öğrenme fırsatını yakaladığı için heyecanlıydı. Savaş 1918'de sona erdiğinde Charles Üniversitesi'ne dönebildi ve okullarda matematik öğretmesine izin veren dereceyi tamamladı.

Čech, diplomasını aldıktan sonra Prag'daki ortaokullarda öğretmenlik yapmaya başladı, ancak matematik alanında araştırma yapmaya devam etti ve doktora derecesini 1920 yılında Prag Charles Üniversitesi'nde Karel Petr'in danışmanlığında aldı.Yeni bir matematik alanına, yani projektif diferansiyel geometriye olan ilgisi, ilk makalesine Konu 1921'de ortaya çıktı ve aynı yıl Eğitim Bakanlığı'ndan İtalya'ya gitmek ve Torino kentinde Guido Fubini ile çalışmak için burs aldı. Čech, 1921 ile 1922 yılları arasında orada okudu ve izdüşümsel diferansiyel geometri üzerine bir monografi yazmak için ortak projede kendisiyle işbirliği yapmasını isteyen Fubini'yi açıkça etkiledi. Fubini ile yapılan bu ortak çalışma, ilki 1926'da ve ikincisi ertesi yıl olmak üzere iki cilt halinde yayınlandı. İşbirliği açıkça oldukça başarılıydı çünkü 1931'de ortaya çıkan başka bir büyük metni yazarken yine işbirliği yaptılar.

1922'de İtalya'dan ayrıldıktan sonra Čech, habilitasyon tezini yazdı ve Prag Charles Üniversitesi'nde doçent oldu. Bu görevde maaş yoktu, bu nedenle Čech, Prag'daki ortaokullarda yaşamak için yeterli para kazanmak için ders vermeye devam etti. Tomás Masaryk, Çekleri ve Slovakları Avusturya yönetiminden kurtaran siyasi liderdi ve 1918'de Çekoslovakya cumhurbaşkanı seçildi. Çekoslovakya'nın kuruluşundan bir yıl sonra, Brno'da ilk başkanın adını taşıyan Masaryk Üniversitesi adlı yeni bir üniversite kuruldu. Mathias Lerch, 1920'de açıldığında ikinci Çek üniversitesi olan buradaki ilk matematik profesörü oldu. Ancak, Lerch 1922'de öldü ve Čech'in bir sandalye ve kalıcı bir üniversite görevi kazanma fırsatı doğdu. Čech, 1923'te Masaryk Üniversitesi'ne olağanüstü profesör olarak atandı. Orada analiz ve cebir dersleri verdi, 1928'de profesör oldu.

Čech geometri ile ilgileniyordu ama Lerch'in kürsüsü olduğu için Masaryk Üniversitesi'nde analiz kürsüsüne atandı. Masaryk Üniversitesi'nde geometri kürsüsünü elinde tutan Seifert adında başka bir matematik profesörü vardı. Yani:[1]

... geometri Čech'in araştırma alanı olmasına rağmen, Čech analiz ve cebir derslerini almak zorunda kaldı. Bu iki alanda ustalaşmaya devam etti.

Dutiesech, öğretim görevlerinin bir dereceye kadar kendisine zorladığı genişleyen matematiksel ilgileri sayesinde, topolojiyle ilgilenmeye başladı, özellikle de kombinatoryal topoloji konusunda en önde gelen uzmanlardan biri oldu. Yeni dergi Fundamenta mathematicae'de Polonyalı matematikçiler tarafından yazılan topoloji makaleleri onu çok heyecanlandırdı. Topolojiye olan ilk ilgi alanları, 1932'de yayınladığı bir konu olan homoloji teorisiydi ve manifoldlar için dualite teoremlerini kanıtladı. Amacı nokta-küme topolojisini ve cebirsel topolojiyi 1932 tarihli makalesi ile bir araya getirmekti. Bugün Čech homoloji teorisi olarak adlandırılan konuyu tanıtan bu makalede, Čech ayrıca ters limit kavramını da tanıttı.

1932'de Zürih'teki Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde Čech, bir alanın daha yüksek homotopi grupları kavramını tanıttı. Bunlar bağımsız olarak Hurewicz tarafından araştırıldı. İki yıl sonra Čech, homoloji konusundaki çalışmasını yerel homolojiye genişletti. İnech'in Moskova'daki bir kombinatoryal topoloji konferansındaki sonuçları hakkında konuşmasını duyan Lefschetz, onu Princeton'u ziyaret etmeye davet etti ve Čech 1935-36 oturumunda ziyaret etti.

Čech, Aleksandrov ve Urysohn'un çalışmalarından etkilendi ve 1936'da Brno'da 3 yılda 26 makale üreten bir topoloji semineri düzenledi. Bu makalelerden biri, Čech'in bugün düzenli topolojik uzayların Stone-Čech kompaktlaştırması olarak adlandırılan şeyi tanıtan bikompakt uzaylar (1937) üzerine makalesi idi. Bikompakt uzaylarda, Tikhonov'un 1930'da ortaya koyduğu belirli topolojik uzayları araştırdı ve Čech'in yorumu genel topolojinin ve ayrıca bazı fonksiyonel analiz dallarının çok önemli bir aracı haline geldi.[2]

Čech'in Brno semineri ancak Çek üniversiteleri 2. Dünya Savaşı'nın başında kapatıldığında sona erdi. Ancak Čech, savaşa rağmen seminer çalışmalarını sürdürmeye çalıştı ve 1941 yılına kadar öğrencilerinden biri olan B. Pospisl'in evinde buluşmaya devam etti. Bu noktada Pospisl, Gastapo tarafından tutuklandı ve seminer artık devam edemezdi. Aslında Pospisl, 1944'te Naziler tarafından hapishaneden serbest bırakıldı, ancak kısa bir süre sonra öldü.

Čech, II. Dünya Savaşı sırasında karşılaştığı zorluklara rağmen, daha sonra yeniden yazıp 1959'da yayınladığı Topolojik Uzaylar kitabı üzerinde çalışmak için çok zaman harcadı. 1945'te, II.Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, Čech Prag Charles Üniversitesi'ne döndü. ve idari bir kariyere başladı. Savaş başlamadan önce Čech, Brno'daki okul öğretmenleri için kurslar düzenlemeye başlamıştı. Matematik öğretiminin her düzeyde geliştirilmesine tutkuyla inandı ve okullarda matematiğin öğretilme şeklini geliştirmeye karar verdi. Savaş bittikten sonra da bu ilgisini sürdürdü ve okul öğretmenleriyle olan deneyimlerini bir dizi okul matematik ders kitabı düzenlemek için kullandı. Okul reformlarına katıldı ve görevi okul düzeyinde matematik için yeni bir müfredat tasarlamak olan bir komisyona başkanlık etti.

Čech, 1947'de Çek Bilimler Akademisi Matematiksel Araştırma Enstitüsü Direktörü, 1950'de Merkez Matematik Enstitüsü Direktörü ve 1952'de Çek Akademisi Direktörü oldu. Ancak o yıl, Prag Charles Üniversitesi'ne geri döndü. orada yeni Matematik Enstitüsü. 1950'lerde matematiksel ilgisi diferansiyel geometriye yöneldi ve savaş yıllarındaki bir boşluktan sonra yeniden yayınlamaya başladı ve bu konuda 17 makale yazdı. 1956'da Prag Charles Üniversitesi Matematik Enstitüsü'nün ilk müdürü olarak atandı. Ancak sağlığı bozulmaya başladı ama;[1]

... zaten ağır bir şekilde hastalandığında, Çek matematiği için iki önemli hizmet daha gerçekleştirdi. İlk sayısı 1960 yılında çıkan Commentationes Mathematicae Universitatis Carolinae dergisini kurdu ve Prag'da uluslararası bir topolojik konferans düzenleme fikrini ortaya attı. Konferans, 1961 yılında Genel topoloji ve Modern Analiz ve Cebir ile ilişkileri Sempozyumu adı altında gerçekleşti. O zamandan beri her beş yılda bir Prag Topoloji Sempozyumu düzenleniyor.

Čech'in karakterinin bazı ayrıntıları hakkında Koutnik aşağıdaki ifadeleri yazmıştır:[1]

Matematikte ne zaman bir şey yapsa, her zaman konuyu tam anlamıyla anlamaya çalışırdı. Sonuç, araştırma alanlarının dışında bile matematiğin diğer birçok alanı hakkında kapsamlı bir bilgi birikimine ve derin içgörüye sahip olmasıydı. Kişiliğinin bu özelliğinin başka sonuçları da oldu. Kibirli olmasa ve az resmi eğitim almış insanlarla kolay konuşmazken, meslektaşlarından kendisinin sahip olduğu niteliklerin aynısını beklerdi. bu, diplomatik olmadığı için bazı insanlarla sorunsuz ilişkilere katkıda bulunmadı, aksine fikirlerini açıkça ifade etti.

İvo Babuška, Vlastimil Dlab, Zdeněk Frolík, Věra Trnková ve Petr Vopěnka Čech'in doktora öğrencileri olmuştur.

4-10 Eylül 1935'te Moskova'da düzenlenen Birinci Uluslararası Topolojik Konferansı'na katıldı. Orada iki sunum yaptı: "Erişilebilirlik ve homoloji" ve "Farklı katsayı gruplarına sahip Betti grupları".[3]

1960 yılında Prag'da öldü.[4]

Yayınları

Ayrıca bakınız

  • Čech kapanış operatörü
  • Čech kohomolojisi
  • Stone-Čech kompaktlaştırması
  • Tychonoff teoremi

Notlar

  1. ^ a b c V. Koutnik, Eduard Cech, 1893-1960, European Mathematical Society Newsletter 8 (1993), 5-7.
  2. ^ J. Folta & L. Novy, "Čech, Eduard | Encyclopedia.com" (PDF), Dictionary of Scientific Biography (New York 1970-1990), 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 3 Ocak 2021 
  3. ^ Apushkinskaya, D.E.; Nazarov, A. I.; G.I. Sinkevich, G. I. (2019), In Search of Shadows: the First Topological Conference, Moscow 1935, History and Overview (math.HO), arXiv:1903.02065 $2 
  4. ^ Čech. catalogue.bnf.fr. 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 

Kaynakça

  • M. Katetov & P. Simon (Ed.), The Mathematical legacy of Eduard Cech (Basel, 1993).
  • P. S. Aleksandrov & S. P. Finikov, Eduard Cech: Obituary (Rusça), Uspekhi matematicheskikh nauk 16 (1) (1961),119-126.
  • B. Balcar, V. Koutnik & P Simon, Eduard Cech, (1893-1960), Czechoslovak Math. J. 43 (118) (3) (1993), 567-575.
  • B. Balcar, V. Koutnik & P Simon, Eduard Cech, (1893-1960), Acta Univ. Carolin. Math. Phys. 34 (2) (1993), 5-6.
  • B. Balcar, V. Koutnik & P Simon, Eduard Cech, (1893-1960), Math. Slovaca 43 (3) (1993), 381-392.
  • M. Cenkl, Eduard Cech, The Cech centennial, Contemp. Math. 181 (Providence, R.I., 1995), x-xi.
  • Z. Frolik, The personality of Eduard Cech (thoughts on the occasion of his unattained eightieth birthday) (Çekçe), Pokroky Mat. Fyz. Astronom. 18 (1973), 237-247.
  • J. J. Gray, Eduard Cech, The Mathematical Intelligencer 16 (4) (1994), 48-49.
  • M. Katetov, J. Novak & A. Svec, Akademik Eduard Cech, Casopis pro pestovani matematiky 85 (1966), 477-491.
  • I. Kolár, J. Rosicky & F. Sik, 100th anniversary of birthday of Eduard Cech, Arch. Math. (Brno) 29 (1-2) (1993), i-ii.
  • I. Kolár, 100th anniversary of birthday of Eduard Cech, Geometry and physics, Rend. Circ. Mat. Palermo (2) Suppl. 37 (1994), 13-14.
  • I. Kolar, Thoughts on Eduard Cech's work in differential geometry (Çekçe), Pokroky Mat. Fyz. Astronom. 25 (6) (1980), 306-312.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Bourbaki</span> Bir grup (çoğunlukla Fransız) 20. yüzyıl matematikçisinin kullandığı ortak takma ad

Nicolas Bourbaki. Bir grup 20. yüzyıl Fransız matematikçisi Nicolas Bourbaki takma adı altında toplanıp, 1935 yılından başlayarak modern ileri matematiğin çıkışı sayılan pek çok kitap yazmışlardır. Nicolas Bourbaki, ünlü eserleri, yaklaşımları ve teorileri olan kurgusal bir karakter olmasına karşın, Bourbaki Grubu ya da resmi adıyla Association des collaborateurs de Nicolas Bourbaki, Paris'te, École Normale Supérieure'de merkezi olan bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Fomenko</span> Rus matematikçi

Anatoli Timofeyeviç Fomenko, bir Sovyet ve Rus komplo teorisyeni, matematikçi, Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör, iyi bir topolog olarak bilinir ve Rusya Bilimler Akademisi üyesidir. Rus-Sovyet yazar ve mason Nikolay Aleksandroviç Morozov'un eserlerine dayanan Yeni Kronoloji olarak bilinen bir teorinin yazarıdır. Aynı zamanda Rusya Doğa Bilimleri Akademisi (1991) üyesidir. 1996 yılında matematik dalında Rusya'nın devlet ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Beneš</span>

Edvard Beneš, Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri, Dışişleri Bakanı ve Çekoslovakya ikinci Cumhurbaşkanı. Beneš yetenekli bir diplomat olarak biliniyordu.

Tarih boyunca matematiğin konu çeşitliliği ve derinliği artmaktadır, matematiği kavrama, birçok konuyu matematiğin daha genel alanlarına göre sınıflandırma ve düzenleme için bir sistem gerektirir. Bir dizi farklı sınıflandırma şeması ortaya çıkmıştır ve bazı benzerlikleri paylaşsalar da, kısmen hizmet ettikleri farklı amaçlara bağlı olarak farklılıkları vardır. Ek olarak, matematik geliştirilmeye devam ettikçe, bu sınıflandırma şemaları da yeni oluşturulan alanları veya farklı alanlar arasında yeni keşfedilen bağlantıları dikkate alacak şekilde değişmelidir. Farklı alanlar arasındaki sınırı aşan, genellikle en aktif olan bazı konuların sınıflandırılması daha zor hale gelir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovin</span> Rus matematikçi

Boris Anatolyeviç Dubrovin, Rus matematikçi, Fizik ve Matematik Bilimleri Doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

Matematik, sayı, uzay, matematiksel yapı ve değişim gibi konuları araştıran bir çalışma alanıdır. Matematik ve bilim arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi Matematik ve bilim bölümünde bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Wacław Sierpiński</span>

Wacław Franciszek Sierpiński (Lehçe: ˈvat͡swaf fraɲˈt͡ɕiʂɛk ɕɛrˈpij̃skʲi Polonyalı bir matematikçiydi. Küme teorisine, sayı teorisi, fonksiyonlar teorisi ve topolojiye yaptığı katkılarla biliniyordu. 700'ün üzerinde makale ve 50 kitap yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Kazimierz Kuratowski</span>

Kazimierz Kuratowski,, , Polonyalı bir matematikçi ve mantıkçı. Varşova Matematik Okulu'nun önde gelen temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Guido Fubini</span> İtalyan matematikçi (1879-1943)

Guido Fubini, Fubini teoremi ve Fubini–Study ölçüsü ile tanınan İtalyan matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schoenflies</span> Alman matematikçi (1853-1928)

Arthur Moritz Schoenflies, bazen Schönflies olarak yazılan, grup teorisinin kristalografiye uygulanmasına yaptığı katkılarla ve topolojideki çalışmalarıyla tanınan Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Max Dehn</span>

Max Wilhelm Dehn geometri, topoloji ve geometrik grup teorisindeki çalışmaları ile ünlü, Alman matematikçidir. Almanya'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dehn'in hayatının ilk yılları ve kariyeri Almanya'da geçti. Ancak, 1935'te emekli olmaya zorlandı ve sonunda 1939'da Almanya'dan kaçtı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

<span class="mw-page-title-main">Karel Petr</span>

Karel Petr 20. yüzyılın ilk yarısının en ünlü Çek matematikçilerinden biriydi. Özellikle, ikinci dereceden formların sınıf ilişkileri üzerine çalışması ve PDN teoremi ile bilinir.

Türk Matematik Dergisi, Turkish Journal of Mathematics, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından elektronik ortamda ve iki ayda bir yayınlanan, açık erişimli, hakemli akademik bir dergidir. Derginin amacı, ortak bir akademik platform sağlayarak araştırma kültürünü geliştirmek ve bilginin akademik dünyada hızla yayılmasına yardımcı olmaktır. Turkish Journal of Mathematics'de yayınlanan tüm yazılar CC BY 4.0 ile lisanslanmıştır. Gönderim ve yayın ücretsizdir. İngilizce olarak yayınlanır ve journals.tubitak.gov.tr ve dergipark.org.tr/tr/ adreslerinden ücretsiz olarak erişilebilir. Makaleler ayrıca her zaman bulunabilmelerini sağlamak için CrossRef organizasyonundan Dijital Nesne Tanımlayıcıları (DOI'ler) alır. Dergi, araştırma makalelerinin ve inceleme makalelerinin yayınlarını kabul eder. Dergi, matematiğin geniş yelpazesi hakkında kritik ve güncel bilgiler sağlayan kapsamlı bir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Shiing-Shen Chern</span> Çinli-Amerikalı matematikçi ve şair (1911-2004)

Shiing-Shen Chern, Çinli-Amerikalı bir matematikçi ve şairdir. Diferansiyel geometri ve topolojiye temel katkılarda bulundu. "Modern diferansiyel geometrinin babası" olarak anılır ve yaygın olarak geometride bir lider ve yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilir. Wolf Ödülü ve Shaw Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve takdir kazanmıştır. Shiing-Shen Chern'in anısına, Uluslararası Matematik Birliği, "matematik alanındaki olağanüstü başarılar için başarıları en yüksek düzeyde takdiri temin eden bir kişiyi" onore etmek için 2010 yılında Chern Madalyası vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Homolojik cebir</span>

Homolojik cebir, homolojiyi genel cebirsel ortamda inceleyen matematiğin bir dalıdır. Kökenleri, özellikle Henri Poincaré ve David Hilbert tarafından 19. yüzyılın sonlarında kombinatoryal topoloji ve soyut cebir araştırmalarına dayanan nispeten genç bir disiplindir.