İçeriğe atla

Edouard Herzen

Kontrol Edilmiş
Hotel Metropole'deki 1911 Solvay Konferansı'nın fotoğrafı. Herzen sağdan altıncı sırada duruyor.

Édouard Herzen (Floransa, 1877-1936) yirminci yüzyılda fizik ve kimyanın gelişiminde önemli bir rol oynamış Rus kökenli Belçikalı bir kimyagerdi . Sanayici Ernest Solvay ile işbirliği yaptı ve birinci, ikinci, dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci Solvay Konferanslarına katıldı.[1]

Biyografi

Édouard Herzen, Rusya'nın önde gelen isimlerinden olan Alexander Herzen'in torunuydu.[2][3] 1902'de Yüzey Gerilimi üzerine bir tez yayınladı.[4] 1921'de l'Institut des Hautes-Études'de Fiziksel ve Kimyasal Bilimler Bölümü'nün müdürü oldu.

1924 yılında fizikçi Hendrik Lorentz iş birliğinde, Paris Bilimler Akademisi'ne "Ernest Solvay'dan Sonra Enerji ve Kütle Raporları" başlıklı bir not yayınladı.[4] Aynı yıl, "Editions of New Library of Lausanne (Lozan Yeni Kütüphanesi Yayınları) tarafından yayınlanan "La Relativité d'Einstein" (Einstein'ın İzafiyeti) adlı popüler kitabı yazdı. [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (March 2012)">alıntı gerekli</span> ]

Kaynakça

  1. ^ Annamaria Laserra (2010). Album Belgique (Fransızca). Peter Lang. ISBN 9789052016351. 8 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  2. ^ "Наташа Узер-Герцен: "Среди потомков Герцена – инженеры, архитекторы, врачи"". Русский век. Портал для российских соотечественников. 4 Mayıs 2012. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2012. 
  3. ^ "Осколки былого". Наше Наследие, №101, 2012 г. 2012. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2012. 
  4. ^ a b Arşivlenmiş kopya. 2 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Poincaré</span> Fransız matematikçi ve fizikçi

Jules Henri Poincare Fransız matematikçi, teorik fizikçi, mühendis ve bilim felsefecisiydi. Yaşamı boyunca var olduğu şekliyle disiplinin tüm alanlarında mükemmel olduğundan, genellikle bir bilge ve matematikte "Son Evrenselci " olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Galata</span> Geçmişte Pera olarak anılan Haliçin kuzey yakasında yer alan Beyoğlu, İstanbuldaki semt

Galata, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir semttir. Azapkapı, Tophane ve Galata Kulesi'nin arasında kalan bölge olarak tarif edilir. Bölgenin nüfusu artınca özellikle 19. yüzyılda yerleşim yerleri yukarıya doğru yayılmıştır. Yapılan elçilik binaları da yukarı kısmın büyümesinde etkili olmuştur. Galata, uzun yıllar boyunca rıhtımıyla ülkenin dışa açılan bir kapısı olmuştur. Tarihî olarak denizcilerin bir uğrak yeri olma niteliğini taşımıştır. II. Mehmed'in İstanbul'u fethinden önce bir Ceneviz kolonisi olan bölge, Osmanlılara barış ile teslim edildiği için geniş ölçüde ayrıcalıklar tanınmıştır ve bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar devam etmiştir. Semti çevreleyen surlar 19. yüzyılda yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Saint-Germain FC</span> Fransız futbol kulübü

Paris Saint-Germain Football Club veya genel olarak bilinen ismiyle Paris Saint-Germain ya da kısaca PSG, 1970 yılında Fransa'nın Paris şehrinde kurulan spor kulübüdür. Fransa'nın en üst ligi olan Ligue 1'de yer alır. Kendi sahası olarak kullandığı stadyum Prensler Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Sarkozy</span> 23. Fransa cumhurbaşkanı

Nicolas, Paul, Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa veya Nicolas Sarkozy, Mayıs 2007'den Mayıs 2012'ye kadar Fransa Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Sarkozy, 2008 yılının ikinci yarısında Avrupa Konseyi başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Solvay Konferansı</span>

Solvay Konferansları, her üç yılda bir düzenlenen ve fizik ile kimya alanlarında çözümlenmemiş konuları ele alan konferanslardır. Uzay ve Zamanın Kuantum Yapısı konulu 23. Solvay Fizik Konferansı 2005 yılında, From Noncovalent Assemblies to Molecular Machines konulu 21. Solvay Kimya Konferansı ise 2007 yılında Brüksel'de düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">ETH Zürih</span> İsviçre, Zürihte kurulu devlet üniversitesi

ETH Zürih Türkçe olarak Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu üniversite. Bu isim Almanca orijinal ismi Eidgenössisches Polytechnikum ya da İngilizce Federal Polytechnic Institute 'dan gelmektedir. Üniversite kantona bağlı bir üniversite değil, direkt İsviçre Federal İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Satyendra Nath Bose</span> Hint matematikçi ve fizikçi (1894–1974)

Satyendra Nath Bose, Royal Society üyesi Hint matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">2011-12 Ligue 1</span>

Ligue 1 2011-12 sezonu, 6 Ağustos 2011 tarihinde başladı ve 20 Mayıs 2012 tarihinde sona erdi. Şampiyon Montpellier olmuştur. Montpellier'den Olivier Giroud ile Paris SG'den Nenê attıkları yirmi birer golle gol kralı oldular. Asist kralı ise; 15 asist ile Lille'den Eden Hazard olmuştur. Hazard, aynı zamanda sezonun en iyi oyuncusu seçilirken, Lyon'un kalecisi Hugo Lloris sezonun en iyi kalecisi seçildi. Montpellier'den Younès Belhanda sezonun en iyi genç oyuncusu ve yılın golü ödülüne sahip olurken, yine Montpellier'den René Girard ise sezonun en iyi teknik direktörü seçildi.

<span class="mw-page-title-main">C. V. Raman</span>

Chandrasekhara Venkata Raman, ülkesinde fizik biliminin gelişmesini sağlayan Hint fizikçi. Raman etkisi ve Raman saçılması olarak literatüre geçen, ışığın saydam bir malzemeden geçmesiyle bir kısmının bükülerek farklı dalga boyları oluşturması keşfiyle 1930 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. 1983 yılında kendi gibi bir fizikçi olan yeğeni, Subrahmanyan Chandrasekhar da Nobel Fizik Ödülü sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Philippe</span> 100. Fransa başbakanı

Édouard Philippe Fransız merkez sağ siyasetçi. 2017-2020 arasında Fransa başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Mağrip el-Kaidesi, ‎el-Kaide'ye bağlı olarak Mağrip'te faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

Yönetmenlerin On Beş Günü, Cannes Film Festivali resmi seçkisine paralel olarak düzenlenen bağımsız bir bölümdür. 1969 yılında, Fransız Yönetmenler Birliği tarafından, Fransa'daki Mayıs 1968 olayları sonrası Cannes festivalinin iptal edilmesinden sonrası başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Louis Trouessart</span> Fransız hayvan bilimci (1842 – 1927)

Édouard Louis Trouessart,, Fransız zoolog ve Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde profesördü. Mammoloji'ye, özellikle de memelilerin sınıflandırılmasına önemli katkılarda bulunmuş ve birçoğu günümüze kadar ulaşan çok sayıda memeli taksonu tanımlamıştır.