İçeriğe atla

Edo dili

Edo
Bini
İgbo diliẸ̀dó
Ana dili olanlarNijerya
BölgeEdo Eyaleti
EtnisiteEdo halkı
Konuşan sayısı2.000.000  (2020)
Dil ailesi
Nijer-Kongo?
  • Atlantik–Kongo
    • Volta-Kongo
      • Benue-Kongo
        • Akpes-Edoid
          • Edoid
            • Kuzey-Orta
              • Edo–Esan–Ora
                • Edo
DiyalektlerLatin
Dil kodları
ISO 639-2bin
ISO 639-3bin
Glottologbini1246[1]
Nijerya'da Edo dilini konuşanların bulunduğu yer.

Halk arasında Bini (Benin) olarak adlandırılan Edo /ˈɛd/[2] (aksanlı,İgbo diliẸ̀dó), Nijerya'nın Edo Eyaletinde konuşulan bir dildir. Edo halkının ana dilidir ve Benin İmparatorluğu'nun ve öncülü Igodomigodo'nun ana diliydi.

Dağıtım

Edo dili konuşanlarının çoğu Nijerya'nın Edo Eyaletinde yaşıyor. Delta Eyaleti, Ondo Eyaleti ve Nijerya'nın diğer bölgelerinde daha az sayıda konuşan da bulunur.

Edo, bir Edoid dilidir. Bu diller Nijerya'nın Rivers Eyaleti ve Bayelsa Eyaletinde de konuşulmaktadır.

Fonoloji

Ünlü harfler

Yedi ünlü harf vardır, /i e ɛ a ɔ o u/, hepsi uzun veya nazal ve üç ton olabilir.

Ünsüz harfler

Edo, bir Edoid dili için oldukça ortalama bir ünsüz envanterine sahiptir. Yalnızca tek bir fonemik nazal, /m/ tutar, ancak 13 sözlü ünsüz, /r, l, ʋ, j, w/ ve [n, ɲ, ŋʷ] gibi nazal ses tonlarına sahip 8 durak ve nazal ünlülerden önce [ʋ̃, j̃, w̃] nazallaştırılmış ses tonlarına sahiptir.

DudaksılDiş etsel DişyuvasılDamaksıl VelarLabio-velar Gırtlaksı
Nazal [m]
Patlayıcı [p  b]

[pm bm]

[t  d]

[tn dn]

[k  ɡ]

[kŋ ɡŋ]

[k͡p  ɡ͡b]

[k͡pŋ͡m ɡ͡bŋ͡m]

sürtünmeli[f  v][s  z][ɦ]
Tril [r]
Yaklaşımı kapat [ɹ̝̊  ɹ̝]
Açık yaklaşım [ʋ]

[ʋ̃]

[l]
[n]
[j]

[ɲ] [j̃]

[w]

[ŋʷ] [w̃]

Üç rotik, sesli ve sessiz trillerin yanı sıra gevşek bir İngilizce-tipi yaklaşım olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte, Ladefoged[3][] üçünün de yaklaşık olduğunu buldu, sesli–sessiz çift yükseltildi (sürtünmesiz) ve belki de üçüncüsüne kıyasla biraz farklı bir eklemlenme yerinde, ancak trillerle değil.

Fonotaktikler

Hece yapısı basittir, maksimum cvv'dir, burada VV uzun bir sesli harf veya /i, u/ artı farklı bir sözlü veya nazal sesli harftir.

Yazım

Edo alfabesi, /ʋ/ ve /l/, mw ve n'nin nazallaştırılmış alofonları için ayrı harflere sahiptir:

A B D E F G Gb Gh H I K Kh Kp L M Mw N O P R Rh Rr S T U V Vb W Y Z
/a//b//d//e//ɛ//f//g//gb//ɣ//ɦ//i//k//x//kp//l//m//ʋ//l//o//ɔ//p//r//ɹ̝̊//ɹ̝//s//t//u//v//ʋ//w//j//z/

Uzun ünlüler harfi ikiye katlayarak yazılır. Nazal ünlüler son -n ile veya ilk nazal ünsüz ile yazılabilir. Ton, keskin vurgu, ağır vurgu ve işaretsiz veya son -h (-nh nazal sesli harfle) ile yazılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Bini". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. ^ Laurie Bauer, 2007, The Linguistics Student's Handbook, Edinburgh
  3. ^ Şablon:SOWL
  • Emovon, Joshua A. (1979). Edo'nun (Bini) sözlü cümleye özel referansla fonolojik bir çalışması. Londra Üniversitesi, Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu (Birleşik Krallık)

Harici bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk alfabesi</span> Türkçenin yazımında kullanılan alfabe

Türk alfabesi, Türkçenin yazımında kullanılan Latin alfabesi temelli alfabedir. 1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arap harfleri</span> Arap alfabesini temel alan yazı sistemi

Arap harfleri, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören, kökeni Arap alfabesine dayalı, ünsüz alfabesi türünde bir yazı sistemidir. Dünyada Latin alfabesinden sonra en çok kullanılan yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonca</span> Estonyanın resmi dili

Estonca, Estonya'nın resmî dilidir. 1,1 milyon Estonya vatandaşına ek olarak on binlerce Estonyalı göçmen tarafından konuşulan dil. Ural Dil Ailesi'nin Fin-Ugor dilleri'ne mensuptur. Dil, Finceye oldukça benzemektedir. Dili ailedeki diğer dillerden ayıran en önemli özellik, kısa, uzun ve çok uzun olmak üzere üç farklı tonlama barındırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Türk yazısı</span> Türk dillerinin yazılması için kullanılmış ilk yazı düzeni

Orhun, Göktürk ya da Köktürk alfabesi, Göktürkler ve diğer erken dönem Türk kağanlıkları tarafından kullanılmış, Türk dillerinin yazılması için kullanılmış ilk yazı sistemlerinden biridir. Alfabe, 4'ü ünlü olmak üzere 38 damga (harf) içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Aborijin dillerinin transkripsiyonu</span>

Avrupalıların gelişinden önce, Avustralya Aborijin dilleri yalnızca konuşma dilleriydi ve yazma sistemleri yoktu. Kolonicilerin Latin alfabesi Avustralya Aborijin dillerinin transkripsiyonu için kaçınılmaz şekilde kullanılmıştır, fakat seslerin nasıl temsil edildiğinin detayları zamanla ve yazardan yazara değişmiştir, bazen aynı sözcük veya ismin çok büyük şekillerde farklı yazımı oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ayırıcı im</span>

Ayırıcı im, fonetik işaret veya diyakritik; telaffuz, ton ve diğer ayırıcı unsurları belirtmek için gliflere eklenen imdir. Örneğin Latin harflerine geçiş döneminde Türkçedeki ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz sesini karşılamak için yeni arayışlara gidilmiş ve mevcut S harfine sedil eklenerek Ş harfi elde edilmiştir. O > Ö veya A > Â ya da Y > Ý gibi harflerde ayırıcı imlere örnekler görülebilir.

Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.

Artdamaksıl genizsil ünsüz sürekli, tonlu, art damak ünsüzüdür. IPA'da olarak ifade edilir. Genellikle <ñ> harfiyle gösterilir. Türkçede hâlâ yaşayan bir sestir ancak Türkiye Türkçesinde gösterimi yoktur. Kazak Türkçesi, Türkmen Türkçesi gibi çoğu Türk dilinde gösterilir. Kiril Abecesi kullanan Türk dillerinde n sesine karşılık gelen harfe kuyruk çizilmesi ile (Ң) gösterilir.

Mari (Çirmiş) dili Ural Altay Dil Ailesinin Ural Koluna bağlı Fin/Ugor dilleri ana grubundandır ve 600.000 kişi tarafından konuşulur. Çirmiş dili; Rusya'ya bağlı Mari El Cumhuriyeti başta olmak üzere Rusya'da Tataristan, Udmurtya ve Perm bölgelerinde konuşulur. Etnik Çirmişler, çoğunlukla Ural Dağları'nın doğusunda Vyatka Nehri çevresinde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brahmi alfabesi</span>

Brahmi alfabesi, ünlüleri ünsüz sembollerle ilişkilendirmek için bir aksan işaretleri sistemi kullanan bir abugidadır. Yazı sistemi, Maurya döneminden erken Gupta dönemine kadar yalnızca nispeten küçük evrimsel değişiklikler geçirdi ve MS 4. yüzyılda bile okuma yazma bilen bir kişinin Maurya yazıtlarını hala okuyabildiği düşünülmektedir. Bundan bir süre sonra, orijinal Brahmi yazısını okuma yeteneği kayboldu. En eski ve en iyi bilinen Brahmi yazıtları, kuzey-orta Hindistan'daki Asoka'nın MÖ 250-232'ye tarihlenen kayaya oyulmuş fermanlarıdır. Brahmi'nin deşifresi, 19. yüzyılın başlarında, Hindistan'daki Doğu Hindistan Şirketi yönetimi sırasında, özellikle Kalküta'daki Bengal Asya Topluluğu'nda, Avrupa'nın akademik ilgisinin odak noktası haline geldi. Brahmi, Cemiyetin sekreteri James Prinsep tarafından 1830'larda Cemiyetin dergisinde yayınlanan bir dizi bilimsel makalede deşifre edildi. Buluşları, diğerleri arasında Christian Lassen, Edwin Norris, H. H. Wilson ve Alexander Cunningham'ın epigrafik çalışmalarına dayanıyordu.

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ünlü (dilbilim)</span>

Ünlü, sesli veya vokal; ses yolu görece açık durumda iken, ses tellerinin titreşmesi ile bir engele takılmadan oluşan; hecenin en küçük birimini oluşturan konuşma sesi. Ünsüz veya sessiz karşıtıdır. Ünlülük kavramı harflerden ziyade "sesleri" tanımlar zira bir harf kimi sözcüklerde ünlü, kimi sözcüklerde ise ünsüz bir sesi simgeleyebilir.

Kutsal İbranice veya klasik İbranice, İbranicenin arkaik bir formu olup, Akdeniz ile Şeria Nehri arasında kalan Kenan toprakları denen bölgede Semitik Kenan dillerinden biriydi. Ahit İbranicesi MÖ yaklaşık 10. yüzyıldan, İkinci Tapınak döneminin sonu olan MS 70 yılına kadar kullanılmıştır. Ahit İbranicesi en nihayetinde gelişip Mişna İbranicesine dönüştü ve bu dil MS 2. yüzyıla kadar devam etti. Tanah, sessiz harf iskeletinin ve Orta Çağ'da kullanılmaya başlanan sesli harf sisteminin geçirdiği evrelerin belgesel kanıtıdır. Ayrıca, kuzeydeki İsrail Krallığı ile güneydeki Yehuda Krallığı'ndaki lehçe farklılıkları da göze çarpmaktadır.

Ünsüz, sessiz ya da konsonant; m, r, g gibi, oluşması esnasında, kısmen de olsa, bir engele çarpan konuşma sesi. Ünsüzler, ünlülerle birlikte kullanılarak heceleri meydana getirirler: de, le, em, es, bi, si gibi.

Aküt veya vurgu işareti (´) Latin, Kiril ve Yunan betiklerine dayalı alfabeler ile birçok modern yazı dilinde kullanılan aksan işaretidir. Sesli harfler üzerine konulan aksan işareti olarak da geçer. Asıl olarak Fransızca kökenli bir kelimedir ve Fransızca yazılışı Accent aigu şeklindedir.

Alman alfabesi, Almancanın yazımında kullanılan alfabedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Lihtenştayn ve Lüksemburg'da, ayrıca Almanca konuşanların azınlıkta olduğu Belçika ülkesinde ve Danimarka, İtalya ve Polonya'nın çeşitli bölgelerinde bu alfabe kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Khwe</span>

Khwe Namibya, Angola, Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yayılmış Khoe dil ailesinin içerisinde yer alan, yaklaşık 8000 konuşura sahip bir diyalekttir.

Lazca bir Güney Kafkas dilidir. Bazı durumlarda Zan dilinin güney lehçesi olarak kabul edilir, bu durumda kuzey lehçe de Megrelce olur.

<span class="mw-page-title-main">Mandinka dili</span>

Mandinka dili veya Mandingo, Gine'nin Mandinka halkı, kuzey Gine-Bissau, Senegal'in Casamance bölgesi ve ana dillerden biri olduğu Gambiya'da konuşulan bir Mande dilidir.