İçeriğe atla

Edmund Phelps

Edmund Phelps
Doğum26 Temmuz 1933 (91 yaşında)
Evanston, Illinois, ABD
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri
Mezun olduğu okul(lar)Yale Üniversitesi
Amherst College
ÖdüllerNobel Ekonomi Ödülü (2006)
Chevalier de la Legion d'Honneur (2008)
Pico della Mirandola Prize (2008)
Global Economy Prize (2008)
Kariyeri
DalıEkonomi
Çalıştığı kurumlarColumbia Üniversitesi 1971-
Pennsylvania Üniversitesi
Cowles Foundation, Yale
Doktora öğrencileriRoman Frydman
Mordecai Kurz
Gylfi Zoega
Hian Teck Hoon

Edmund Strother Phelps, Jr. (d. 26 Temmuz 1933), Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

Biyografi

Phelps Evanston, Illinois doğdu, 6 yaşındayken ailesi Phelps'in okul yıllarını geçireceği Hastings-on-Hudson, New York'a taşındı.[1] 1951'de yükseköğrenimine Amherst College'da başladı. Babasının tavsiyesiyle, Amherst'teki ikinci yılında ilk ekonomi dersini aldı. James Nelson'ın verdiği ders, Paul Samuelson'ın ünlü kitabına dayalıydı. Bu dersten oldukça etkilenen Phelps, bundan kısa süre sonra; mevcut teoriyle çözülmemiş önemli bir sorundan, mikroekonomi ve makroekonomi arasındaki mevcut boşluğun farkına vardı.

1955'te fakülteden mezun olduktan sonra, lisansüstü eğitim için Yale Üniversitesi'ne geçti. Buradaki profesörleri, Nobel ödülü sahibi James Tobin ve Thomas Schelling gibi ekonominin önde gelen isimlerindendir. Phelps ayrıca William Fellner ve Henry Wallich'ten de etkilenmiştir. 1959 yılında Yale Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır.

Yayınları

  • Phelps, Edmund S. (1961). "The Golden Rule of Capital Accumulation". American Economic Review. Cilt 51. ss. 638-643. 
  • Phelps, Edmund S. (1966). Golden Rules of Economic Growth: Studies of Efficient and Optimal Investment. W. W. Norton, New York. ISBN 0-393-09708-0. 
  • Phelps, Edmund S. (1966). "Models of Technical Progress and the Golden Rule of Research". Review of Economic Studies. Cilt 33. ss. 133-146. doi:10.2307/2974437. 
  • Phelps, Edmund S. (1968). "Money-Wage Dynamics and Labor Market Equilibrium". Journal of Political Economy. Cilt 76. ss. 678-711. doi:10.1086/259438. 
  • Phelps, Edmund S.; ve diğerleri. (1970). Microeconomic Foundations of Employment and Inflation Theory. W. W. Norton, New York. ISBN 0-393-09326-3. 
  • Phelps, Edmund S. (1972). Inflation Policy and Unemployment Theory. W. W. Norton, New York. ISBN 0-393-09395-6. 
  • Phelps, Edmund S. (1972). "The Statistical Theory of Racism and Sexism". American Economic Review. Cilt 62. ss. 659-661. 
  • Phelps, Edmund S. and John B. Taylor (1977). "Stabilizing Powers of Monetary Policy under Rational Expectations". Journal of Political Economy. Cilt 85. ss. 163-190. doi:10.1086/260550. 
  • Phelps, Edmund S., Roman Frydman; ve diğerleri. (1983). Individual Forecasting and Aggregate Outcomes: 'Rational Expectations' Examined. Cambridge University Press. ISBN 0-521-25744-1. 
  • Phelps, Edmund S. (1994). Structural Slumps: The Modern Equilibrium Theory of Employment, Interest and Assets. Harvard University Press. ISBN 0-674-84373-8. 
  • Phelps, Edmund S. (1997). Rewarding Work: How to Restore Participation and Self-Support to Free Enterprise. Harvard University Press. 9780674026940. 
  • Phelps, Edmund S. (2003). Designing Inclusion. Cambridge University Press. ISBN 0-521-81695-5. 

Kaynakça

  1. ^ Phelps, Edmund S. (1995). "Chapter 5: A Life in Economics" (PDF). Arnold Heertje (Ed.). The Makers of Modern Economics. Volume II, 1. basım. Aldershot; Brookfield: Edward Elgar Publishing Co. ISBN 1-85898-237-5. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Aumann</span> Matematiksel Ekonomist

Israel Robert John Aumann, 2005 yılı Nobel Ekonomi Ödülü sahibi İsrailli matematikçi ve ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Arrow</span> Amerikalı ekonomist (1921 – 2017)

Kenneth Joseph Arrow, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Alexander Mundell</span>

Robert Alexander Mundell, Kanadalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Clive Granger</span> Galli ekonomist

Sir Clive William John Granger Galli ekonomist ve Nottingham Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nde emekli profesör. 2003 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Robert F. Engle ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Krugman</span> Amerikalı ekonomist

Paul Robin Krugman, Amerikalı ekonomist, entelektüel, köşe yazarı ve yazardır. Krugman Princeton Üniversitesi'nde İktisat ve Uluslararası İlişkiler profesörü ve Londra Ekonomi Okulu (LSE)'de Yüzüncü Yıldönüm Profesörü'dür. Buna ek olarak New York Times gazetesinde köşe yazarlığı görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dani Rodrik</span> Türk ekonomist

Dani Rodrik, Yahudi asıllı Türk ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">William Forsyth Sharpe</span> Amerikalı ekonomist

William Forsyth Sharpe Amerikalı ekonomist. 1990 yılında, Harry Markowitz ve Merton Miller ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gary Becker</span> Amerikalı ekonomist (1930 – 2014)

Gary Stanley Becker, Amerikalı sosyolog ve ekonomist. 1992 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fogel</span> ekonomist

Robert William Fogel Amerikalı ekonomist. 1993 yılında, Douglass North ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Tarih bilimde, kantitatif yöntemlerin kullanılması olan cliometrinin önde gelen savunucularından biri olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Roger Myerson</span> Amerikalı ekonomist

Roger Bruce Myerson Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Eric Maskin ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Robert Lucas, Jr.</span> Amerikalı ekonomist (1937 – 2023)

Robert Emerson Lucas, Jr., Amerikalı ekonomist. 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Chicago Üniversitesi'nde görev yapan Lucas, en iyi 10 ekonomistten biri olarak da gösterilmiştir.

Genel denge teorisi teorik ekonominin bir dalı. Birkaç veya birçok piyasalar ile ekonomideki arz, talep ve fiyat davranışlarını bir bütün içinde açıklamaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Stanley Eddington</span> İngiliz astrofizikçi (1882-1944)

Arthur Stanley Eddington, OM, FRS, 20. yüzyıl başlarında yaptığı çalışmalarla tanınan astrofizikçi. Eddington aydınlatma gücü ve yıldızların aydınlatma gücünün doğal sınırı, adını kendisinden alır.

Burton Gordon Malkiel, klasikleşmiş finans kitabı A Random Walk Down Wall Street ile tanınan ekonomist ve yazar. Açıktan ticarete konu olan varlıkların fiyatlarının elde edilebilecek tüm bilgiyi yansıttığına dayanan etkin piyasalar hipotezinin önde gelen savunucularındandır. Malkiel genel olarak bir hisse senedi endeksine doğrudan bağlı yatırım fonlarının alınmasını ve elde tutulmasını en etkili portföy yönetimi stratejisi olarak destekler.

<span class="mw-page-title-main">Dale T. Mortensen</span> Amerikalı ekonomist (1939 – 2014)

Dale Thomas Mortensen, Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Thomas J. Sargent</span> Amerikalı ekonomist

Thomas John "Tom" Sargent Amerikalı iktisatçı. Çalışmalarını yeni neoklasik ekolu makroekonomi, parasal ekonomi ve zaman serileri ekonometrisi konuları üzerinde yoğunlaştırmıştır. 2004'ten günümüze kadar New York Üniversitesi'nde "Ekonomi ve Bankacılık Berkeley Profesörü"'dür.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Kornberg</span> Amerikalı biyokimyager (1918 – 2007)

Arthur Kornberg, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager. 1959 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü deoksiribonükleik asit'in (DNA) biyolojik sentez mekanizmalarını keşfi nedeniyle New York Üniversitesi'nden Dr. Severo Ochoa ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gerald Edelman</span> Amerikalı biyolog (1929 – 2014)

Gerald Maurice Edelman, Amerikalı biyolog. 1972 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Rodney Robert Porter ile bağışıklık sistemi ile ilgili çalışmaları nedeniyle paylaşmıştır. Antikorların yapısıyla ilgili keşifleri Nobel Ödülü'nü kendisine kazandırmıştır.

Stephen Frand Cohen, Amerikalı Rus bilimi uzmanıdır. Çalışmaları, 1917 yılındaki Ekim Devrimi'nden sonra Rusya'da yaşanan gelişmelere ve ülkenin ABD ile olan ilişkilerine odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan istisnacılığı</span>

Amerikan istisnacılığı birbiri ile ilintili üç düşünceden biridir. Birincisi Amerika Birleşik Devletleri tarihi doğal olarak diğer milletlerinkinden farklıdır. Bu bakış açısında, Amerikan istisnacılığı Amerikan Devriminden köken almaktadır, bu şekilde siyasal bilimci Seymour Martin Lipset'in "ilk yeni millet" olarak adlandırdığı oluşuma yol açmış ve özgürlük, siyasal ve sosyal eşitlik, bireycilik, cumhuriyetçilik, demokrasi ve serbest girişimcilik değerleri üzerinde Amerikanizm adıyla, özgün bir Amerikan ideolojisi gelişmiştir. İkinci düşünce ABD'nin dünyayı dönüştürmek için benzersiz bir misyonu olduğudur. Abraham Lincoln'un Gettysburg konuşmasında(1863) ifade ettiği gibi, Amerikalılar "Tanrı'nın şahitliğindeki bu ülkenin yeni bir özgürlük doğuşu yaşamasını sağlayalım ve halkın, halk tarafından halk için yönetimi olduğu bu devlet yeryüzünden silinmesin." ifadesini gerçekleştirmekle görevlendirilmişlerdir. Üçüncü düşünceye göre tarihi ve misyonu Amerika Birleşik Devletleri'ne diğer uluslara göre bir üstünlük sunmaktadır.