İçeriğe atla

Edmund F. Robertson

FRSE

Edmund Frederick Robertson
Doğum1 Haziran 1943 (81 yaşında)
St Andrews, İskoçya
VatandaşlıkBirleşik Krallık
EğitimWarwick Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)University of Warwick
Tanınma nedeniMacTutor History of Mathematics archive
EvlilikHelena
Çocuk(lar)David ve Colin
ÖdüllerFellow of the Royal Society of Edinburgh
Resmî sitewww-groups.mcs.st-andrews.ac.uk/~edmund
Kariyeri
DalıMatematik, Matematik tarihi, Grup teorisi
Çalıştığı kurumSaint Andrews Üniversitesi
TezClasses of Generalised Nilpotent Groups (1968)
Doktora
danışmanı
Stewart E. Stonehewer
Doktora öğrencileriAlan James Cain, Alexander Wegner, Ali-Reza Jamali, Andrew Cutting, Bilal Vatansever, Catarina A. Carvalho, Colin Matthew Campbell, Craig I. Wotherspoon, Daniel Victor Mintz, David G. Arrell, Elizabeth F. Lewis, Elizabeth Kimber, Ian Thomas Durham, Kevin Rutherford, M. Robert Thomson, Melanie J. Brookes, Melih Boral, Mohammad Ibrahim, Muhammad Yousuf, Nelson Jorge Silva, Nikola Ruškuc, Patricia M. Heggie, Peter D. Williams, Peter P. Campbell, Stefanie U. Eminger, Stephanie van Willigenburg, Trevor G. Walker

Edmund Frederick Robertson FRSE (1 Haziran 1943 doğumlu), St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

Çalışmaları

Robertson, John J. O'Connor ile birlikte ünlü MacTutor Matematik Tarihi Arşivi'nin yaratıcılarından biridir. Robertson, ağırlıklı olarak gruplar ve yarı gruplar teorisi üzerine 100'den fazla araştırma makalesi yazmıştır. Aynı zamanda 17 ders kitabının yazarı veya ortak yazarıdır.[1]

Robertson, 1965'te Saint Andrews Üniversitesi'nde Lisans Derecesi aldı. Daha sonra Warwick Üniversitesi'ne gitti ve burada 1966'da Yüksek Lisans derecesi ve 1968'de Felsefe Doktoru unvanını aldı.[1]

St. Andrews Üniversitesi'nde saf matematikte öğretim görevlisi, 1984'ten itibaren kıdemli öğretim görevlisi ve 1995'ten itibaren profesördü. 1988'den 1991'e kadar St. Andrews'de matematik fakültesi başkanı ve 2000/01 Matematik ve İstatistik Okulu başkanıydı.

1998'de Royal Society of Edinburgh üyeliğine seçildi.[2]

2015 yılında, meslektaşı O'Connor ile birlikte, MacTutor Matematik Tarihi arşivindeki çalışmaları nedeniyle Londra Matematik Derneği'nin Hirst Ödülü'nü aldı.[3] "Genelleştirilmiş Nilpotent Grupların Sınıfları" konulu tezi Stewart E. Stonehewer danışmanlığında yaptı.[4]

Bir matematikçi olarak cebir ve özellikle grup teorisi ve grup teorisinde bilgisayar cebir yöntemleri ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.

Kişisel yaşamı

Eşi Helena Robertson olup iki oğulları vardır: Edinburgh Üniversitesi'nde matematik ve felsefe okuyan David Robertson, Glasgow'da öğretmenlik eğitimi aldı, daha sonra Dalkeith'te matematik öğretti ve şimdi Edinburgh'daki St Thomas of Aquins Kraliyet Lisesi'nde öğretmenlik yapıyor. Colin Robertson ise Edinburgh'da İskoçya Kraliyet Bankası'yla büyü yaptıktan sonra Hong Kong'da ve ardından Singapur'daki Coutts Bank'ta çalıştı. CA'sını Edinburgh'da Arthur Andersen için çalışırken aldı. 1999 yılında Leeds Üniversitesi'nden halka teorisi alanında doktora derecesi aldı.[5]

Bibliyografya

  • Algebra Through Practice: A Collection of Problems in Algebra with Solutions: Books 4-6 - with T.S.Blyth, 978-0521253017
  • Rings, Fields and Modules - with T.S.Blyth, 1985, 978-0521272919
  • Sets and mappings - with T.S.Blyth, 1986, 978-0412278808
  • Linear Algebra - with T.S.Blyth, 1986, 978-0412278501
  • Essential Student Algebra: Groups - with T.S.Blyth, 1986, 978-0412278402
  • Basic Linear Algebra - with T.S.Blyth, 1998, 978-3540761228
  • Colin MacLaurin (1698-1746): Argyllshire's Mathematician, 2000, 978-1902847108
  • Further Linear Algebra - with T.S.Blyth, 2002, 978-1852334253

Kaynakça

  1. ^ a b "Edmund Robertson's CV". www-groups.mcs.st-andrews.ac.uk. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  2. ^ "Current Fellows" (PDF). Royal Society of Edinburgh. 27 Haziran 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2008. 
  3. ^ Colm Mulcahy (19 Temmuz 2015), "MacTutor History of Mathematics website creators honoured by LMS", The Aperiodical, 20 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 20 Temmuz 2021 
  4. ^ Mathematics Genealogy Project'te Edmund Frederick Robertson
  5. ^ "Edmund Robertson's Personal Home Page". turnbull.mcs.st-and.ac.uk. 9 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopold Kronecker</span> Sayılar teorisi ve cebir üzerine çalışan Alman matematikçi (1823-1891)

Leopold Kronecker sayı teorisi, cebir ve mantık üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi. Georg Cantor'un küme teorisi üzerine çalışmalarını eleştirdi ve Weber (1893) tarafından "Almanca: Die ganzen Zahlen hat der liebe Gott gemacht, alles andere ist Menschenwerk " söylemiyle alıntılandı. Kronecker, Ernst Kummer'in öğrencisi ve ömür boyu arkadaşıydı.

Cebir sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir. Cebir, mühendislik ve eczacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kuramsal cebir, ileri matematiğin bir dalı olmakla birlikte sadece uzmanlar tarafından çalışılan bir koldur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lyapunov</span>

Aleksandr Mihailoviç Lyapunov (d.6 Haziran 1857, Yaroslavl - 3 Kasım 1918) Rus matematikçi. Matematik, teorik mekanik ve fizikle uğraşmıştır. Ismi Rusçadan "Lyapunov", "Ljapunov" veya "Ljapunow" olarak da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Garrett Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1911 – 1996)

Garrett Birkhoff Amerikalı bir matematikçiydi. En çok kafes teorisindeki çalışmaları ile tanınır. Matematikçi George Birkhoff (1884-1944) babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Graham Higman</span>

Graham Higman FRS İngiliz matematikçilerini yönetirdi. Grup kuramı katkılarıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Cayley</span> İngiliz matematikçi (1821-1895)

Arthur Cayley, İngiliz matematikçi. Çoğunlukla cebir alanında çalıştı. Modern İngiliz saf matematik okulunun kurulmasına yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Grigore Moisil</span>

Grigore Constantin Moisil Romen, matematikçisi, bilgisayar öncüsü ve Romen Akademi üyesiydi. Araştırması esasen matematiksel mantık, cebirsel mantık, MV-cebiri ve difransiyel denklemler alanlarındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Richard von Mises</span>

Richard Edler von Mises, Katı cisimlerin mekaniği, Akışkanlar mekaniği, Aerodinamik, Havacılık ve uzay mühendisliği, İstatistik ve Olasılık teorisi üzerinde çalışan Avusturyalı bir bilim insanı ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Plancherel</span>

Michel Plancherel İsviçreli bir matematikçiydi. Bussy'de doğdu ve matematik diplomasını Fribourg Üniversitesi'nden, ardından da 1907'de Mathias Lerch'in gözetiminde yazdığı teziyle doktora derecesini aldı. Plancherel, Fribourg'da (1911) ve 1920'den itibaren ETH Zürih'te profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Sylow</span>

Peter Ludwig Mejdell Sylow, Grup teorisinde temel sonuçları kanıtlayan Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Øystein Ore</span>

Øystein Ore halka teorisi, Galois bağlantıları, çizge teorisi ve matematik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hurwitz</span>

Adolf Hurwitz, cebir, analiz, geometri ve sayı teorisi üzerine çalışmalar yürütmüş Yahudi kökenli Alman matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas L. Heath</span> İngiliz memur, matematikçi ve klasikçi (1861–1940)

Sör Thomas Little Heath bir İngiliz devlet memuru, matematikçi, klasikçi bilim insanı, eski Yunan matematik tarihçisi, çevirmen ve dağcıydı. Clifton Koleji'nde eğitim gördü. Heath İskenderiyeli Öklid'in, Pergalı Apollonius'un, Samoslu Aristarkos'un ve Syracuse'li Arşimet'in eserlerini İngilizceye çevirdi.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

John Joseph O'Connor, 31 Temmuz 1945'te Luton, Birleşik Krallık'ta doğdu. İngiltere'de University of St Andrews'da profesör olarak görev yapmış olan bir İngiliz matematikçidir. St Andrews'de kırk yıl geçirdikten sonra 2010 yılında görevinden emekli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Edinburgh Matematik Derneği</span>

Edinburgh Matematik Topluluğu, Edinburgh Matematik Derneği veya Edinburgh Mathematical Society İskoçya'daki akademisyenler için matematiksel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmes</span>

Ahmes, On Beşinci Hanedanlığın sonuna ve On Sekizinci Hanedanlığın başlangıcına doğru yaşayan bir eski Mısırlı katipti. Yaklaşık olarak MÖ. 1620'de Mısır'da doğdu ve MÖ. 1660 civarında Mısır'da öldü. Yaklaşık MÖ 1550'ye tarihlenen eski Mısır matematiğinin bir eseri olan Rhind Matematik Papirüsü'nü kopyaladı; adı bilinen matematiğe en erken katkıda bulunan kişidir. Aynı zamanda kesirleri kullanan ilk matematikçidir. Ahmes, eserin yazarı değil, sadece katip (yazman) olduğunu iddia etti. İçeriğin MÖ 2000 yıllarından daha eski bir belgeden geldiğini iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Ettore Bortolotti</span> İtalyan matematikçi (1866-1947)

Ettore Bortolotti, İtalyan bir matematikçiydi. Bortolotti, analizin çeşitli alanlarında çalışmış ve matematik tarihi ile de ilgilenmiştir. Özellikle de Bolonya cebir okulu (Bombelli), E. Torricelli ve P. Ruffini üzerine çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nina Bari</span> Rus kadın matematikçi (1901-1961)

Nina Karlovna Bari, trigonometrik seriler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Sovyet matematikçiydi. Ayrıca Higher Algebra ve The Theory of Series adlı iki ders kitabıyla da tanınmaktadır.