İçeriğe atla

Edip Günay

Edip Günay
DoğumEdip Günay
10 Mart 1931(1931-03-10)
Milas, Muğla
Ölüm26 Temmuz 2010 (79 yaşında)
Kuşadası, Aydın
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
EğitimAnkara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü
MeslekMüzikolog - Müzik Eğitimcisi
Ödüller2010 Andante Klasik Müzik Ödülleri, Müzik Eğitimciliği Onur Ödülü - Müzik Eğitimcileri Derneği, Müzik Eğitimine Hizmet Ödülü

Edip Günay (d. 10 Mart 1931, Milas, Muğla - ö. 26 Temmuz 2010, Kuşadası, Aydın), müzikolog, müzik eğitimcisi.

Biyografi

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nde keman eğitimi gördü ve 1953 yılında mezun oldu. Askerlik hizmetini ve çeşitli okullarda müzik öğretmenliği yaptıktan sonra aynı bölümde Bernhard Klein'ın asistanı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra burslu olarak gittiği Almanya'da keman ve oda müziği eğitimi aldı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik eğitimi aldı ve "Fon Müziğinin İnsanın Çalışmasına Etkisi" adlı doktora tezini tamamlayarak, Türkiye'de Müzik Psikolojisi alanındaki ilk "Dr." unvanının sahibi oldu. 1988 yılında doçentlik, 1995 yılında profesör unvanı aldı.[1] Türkiye'de müzik eğitimi ve müzik sosyolojisi alanında öncü olan birçok kitap yazdı.[2] Son olarak İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü'nde ders vermekteydi. Rahatsızlığı nedeniyle 2009 yılında Aydın'ın Kuşadası ilçesine yerleşti. 26 Temmuz 2010 tarihinde Kuşadası'ndaki evinde öldü.

Ödülleri

  • 2010 Andante Klasik Müzik Ödülleri, Müzik Eğitimciliği Onur Ödülü[3]
  • Müzik Eğitimcileri Derneği, Müzik Eğitimine Hizmet Ödülü[4]

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Edip Günay yaşamını yitirdi". Cumhuriyet Haber Portalı. 26 Temmuz 2010. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Andante 2010 Ödülleri Gerekçeleri Açıklandı". andante.com.tr. 25 Mayıs 2010. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Klasik müzikte 'en iyiler'in gecesi". Radikal Gazetesi. 25 Mayıs 2010. 13 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  4. ^ "2007 Yılı Müzik Eğitimine Hizmet Ödülü Prof. Dr. Edip Günay'a Verildi". Müzik Eğitimcileri Derneği. 13 Haziran 2007. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Emre Şen,. Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur Sarıgül</span> Türk besteci

Yağmur Sarıgül Türk besteci ve maNga grubunun elektro gitaristidir.

<span class="mw-page-title-main">Görkem Karabudak</span> Türk gitarist

Görkem Karabudak Türk müzisyen. Çilekeş adlı müzik grubunun vokalist ve bas gitaristidir.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Şevket Ataseven</span>

Haluk Şevket Ataseven, , sanat yönetmeni, oyun yazarı,"tiyatrolog".

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Can Atilla</span> Türk besteci, piyanist

Can Atilla,, Türk besteci, müzisyen.

Aydın Karlıbel, Türk besteci ve piyanisttir.

İlhan Baran, Türk çağdaş müzik bestecisi, eğitimcidir.

Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, Andante Klasik Müzik Dergisi öncülüğünde ilki 2010 yılında organize edilen ve her yıl klasik müzik alanındaki çeşitli dallarda müzisyenlerin ödüllendirilmesini amaçlayan ulusal bir etkinliktir.

Aydın Köksal Türk elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisi ve dil bilimci. Türkiye Bilişim Derneğinin onursal başkanı, Bilişim AŞ'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Bununla birlikte bilgisayar, bilişim, donanım, yazılım, veri tabanı gibi 2500 bilişim terimini Türkçeye kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi,16 Ekim 1989 tarihinde dönemin Millî Eğitim Bakanı Avni Akyol tarafından açılan Türkiye'nin ilk güzel sanatlar lisesidir.Aynı zamanda Türkiye'de güzel sanatlar liselerinin açılmasını sağlayan okuldur.

Alican Süner, Türk kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Yeniçay</span> Türk nükleer fizikçi ve futbolcu

Mustafa Fahir Yeniçay İlk Türk atom fiziği profesörü, Fenerbahçe SK eski futbolcusu ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü. Fahir Bey, “Su ve Cıva Üzerinde Tek Moleküllü Filmler” adlı teziyle, bir Türk bilim insanı tarafından tarihteki ilk fizik doktorasını hazırlayan kişi unvanına sahip olmuştur. Ayrıca, 60 yıllık bilim-eğitim hayatı boyunca Türkiye'de Çağdaş Atom Fiziği dalının kurulması için birçok hamleler yapmış, Türk Fizik Derneği, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi gibi Türkiye atom fiziği birimi için önemli kurumların kurucu başkanı olmuş bir bilim insanıdır. Ayrıca Fahir Bey, Türk edebiyatının önemli simalarından Abdülhak Hamit Tarhan'ın torunudur.

Diane Elizabeth Sunar, onursal profesör, bilim insanı, akademisyen, sosyal psikolog.

Oktay Dalaysel,, Türk kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nail Şahin</span>

Nail Şahin, Türk psikolog, akademisyen.